Home > Wandelnaarjewerkdag met een Koninklijk tintje

Wandelnaarjewerkdag met een Koninklijk tintje

Den Haag 2018

Wandelnaarjewerkdag met een Koninklijk tintje - Den Haag 2018

Het is vandaag de derde editie van de Wandel naar je Werk-dag en voor de 3-de keer wandel ik naar mijn werk. Maar niet zo ver als voorgaande keren. Ik parkeer mijn auto nu wat verder weg dan normaal en loop alleen de laatste kilometers (met een omweg) naar de zaak.

8 april 2018 • StadswandelingZuid-Holland

Rond 6:45 uur parkeer ik mijn auto op de Jacob Catslaan, één van de weinige plekken waar je de hele dag gratis mag parkeren. Het is nog geen 2 kilometer van de zaak. Dat vind ik te weinig voor deze #wandelnaarjewerkdag, daarom maak ik mijn eigen touristische route. Dan kom ik uit op 5 kilometer, een mooie afstand voordat ik ga werken.

Het Vredespaleis - Vrede door Recht

Als eerste wandel ik langs het Vredespaleis, het eerste echte paleis op mijn route.

Het Vredespaleis staat wereldwijd bekend als tempel van vrede en recht.

Voor het Vredespaleis staat de Vredesbank waarop in alle talen van de bij de Verenigde Naties aangesloten landen het woord Vrede staat. De Eeuwige Vredesvlam, oftewel de World Peace Flame brandt altijd, met daaromheen het Wereldvredespad, bestaande uit een rand van stenen en steentjes met de namen van 196 landen. Twee mozaiek-wandel-bankjes met als thema de vrede verfraaien het plein voor het Vredespaleis.

World Peace Flame Vredesduifbankje bij het Vredespaleis Mozaiekbankjes voor het Vredespaleis Haags herdenkingsmonument 1940-1945
Het Vredespaleis

Tegenover het Vredespaleis staat Het Haags oorlogsmonument 1940-1945. De vier zuilen van het monument staan voor de vier groepen in de samenleving tijdens de Tweede Wereldoorlog: neutraal, rooms-katholiek, protestants en joods.

Plein 1813

Over de Javastraat, de Nassaulaan en de statige Sophialaan loop ik naar Plein 1813, het onafhankelijkheidsplein in Den Haag. Wist je dat de Javastraat vroeger Laan van Schuddegeest heette?

Midden op Plein 1813 staat het monument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon, het einde van de Franse tijd in Nederland, de onafhankelijkheid en de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813.[ Bron: Wikipedia ]

De Paleistuin

Even later wandel ik langs de Koninklijke stallen. Daar staan de rijtuigen van het Koninklijk Huis, zoals de Gouden Koets en de Glazen Koets. Achter de Koninklijke stallen bevindt zich de Paleistuin van Paleis Noordeinde. De Paleistuin was vroeger de Princessetuin. Nu is het een stadspark en geopend voor publiek. Gelukkig is de tuin al open als ik langs kom en door de kleine ingang wandel ik de paleistuin in.

Speelplek in de Paleistuin Kunstobject Kunstwerk van Auke De Vries uit 2006 De achterkant van Paleis Noordeinde
De Paleistuin van Paleis Noordeinde

In de Paleistuin is veel te zien; diverse kunstobejcten en er is een speelplek voor kinderen. Uiteraard staan er ruim voldoende wandelbankjes om even te genieten in het zonnetje.

Paleis Noordeinde

Vanuit de Paleistuin wandel ik door het poortje achter het gebouw van de Koninklijke Marechaussee, via de Molenstraat naar de voorkant van Paleis Noordeinde. Het valt gelijk op dat de Molenstraat al helemaal klaar is voor Koningsdag, overal wappert de rood-wit-blauwe vlag.

Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de Koning. Als hij aanwezig is wappert de oranje vlag. Zo te zien is hij er niet.

Elk jaar op Prinsjesdag vertrekt vanaf Paleis Noordeinde de koninklijke stoet naar de Ridderzaal. In het eerste jaar dat ik in Den Haag werkte zag ik de traditionele balkonscène na de troonrede op Prinsjesdag. Dat was in 1987.

Ruiterstandbeeld van Willem van Oranje met op de achtergrond Koningin Wilhelmina
Ruiterstandbeeld van Willem van Oranje met op de achtergrond Koningin Wilhelmina

Voor het paleis staat het Ruiterstandbeeld van Willem van Oranje. In de tegenovergelegen Paleisstraat staat het monument ter nagedachtenis aan Koningin Wilhelmina.

- Eenzaam maar niet alleen -

Meer Haagse paleizen

Het volgende paleis op mijn route is Paleis Kneuterdijk. Er valt weinig te zien, het paleis staat van top tot teen in de steigers.

Om de hoek bij Paleis Kneuterdijk loop ik langs de portretgalerij van de Raad van State. In de portretgalerij staan bronzen portretten van de zeven voorzitters van de Raad van State vanaf 1814 en van Willem van Oranje: Koning Willem I, Koning Willem II, Koning Willem III, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana, Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander.

Portret van Koning Willem Alexander in de portretgalerij van de raad van State (Parkstraat)
Portret van Koning Willem Alexander in de portretgalerij van de raad van State (Parkstraat)

Het Lange Voorhout

Het Lange Voorhout is één van de bekendste straten lanen van Den Haag met grotendeels monumentale panden. Je vind er het het smalste huis van Den Haag, slechts 1.83 m breed, het monument Saksen-Weimar, de pomp uit 1715, een zitbank als monument voor koningin Emma en een modern kunstwerk. Op de hoek staat de Kloosterkerk. Prinses Beatrix bezoekt daar (on)regelmatig de zondagse dienst.

Op het Voorhout staan diverse stadspaleizen. Het eerste stadspaleis op het Voorhout is Huis Hugetuan op nummer 34. Vast en zeker een mooi gebouw, ware het niet dat ook dit paleis van top tot teen in de steigers staat.

Paleis Lange Voorhout Monument Saksen Weimar Kunstwerk op het Lange Voorhout Het chique Hotel des Indes
Lange Voorhout in Den Haag

Het volgende paleis is Hotel des Indes. Dit voormalige stadspaleis stamt uit 1858 en is nu een superchique hotel. Tegenover Hotel des Indes staat Paleis Lange Voorhout. Koningin Juliana gebruikte dit paleis als haar werkpaleis. Nu is er de Permanente tentoonstelling Escher in Het Paleis.

Naast al die historische panden staan er ook monumentale bomen op het Voorhout: 314 linden, 11 Hollandse iepen en 7 paardekastanjes. De oudste bomen die er staan zijn omstreeks 1745 geplant.

De Ridderzaal op het Binnenhof
De Ridderzaal op het Binnenhof

Het Binnenhof

Vanaf het Lange Voorhout is het een paar minuten wandelen naar Het Binnenhof. Eerst kom ik langs het Kabinet van de Koning en het Mauritshuis. Naast het Mauritshuis staat het bekende Torentje met de werkkamer van de minister-president.

Door de Mauritspoort of Grenadierspoort wandel ik het Binnenhof op, het centrum van Politiek Den Haag. Het bekendste gebouw op het Binnenhof is de Ridderzaal. Oorspronkelijk was het een feestpaleis, nu leest onze Koning de troonrede in de Ridderzaal.

 

Door de Stadhouderspoort verlaat ik het Binnenhof. De Stadhouderspoort is één van de oorspronkelijke toegangspoorten van het Binnenhof uit de Middeleeuwen. Langs de Gevangenpoort en de Hofvijver wandel ik richting de Lange Vijverberg.

De Lange Vijverberg met op de achtergrond de Hofvijver en het Binnenhof
De Lange Vijverberg met op de achtergrond de Hofvijver en het Binnenhof

Dan ben ik op de Kneuterdijk. Mooi op tijd, het is bijna half 9, ik mag aan het werk en ga de bloemetjes buiten zetten. Ik heb ruim anderhalf uur gewandeld en dat voor slechts 5 kilometer. Nog kom ik tijd tekort. Het is voor mij een #wandelnaarjewerkdag met een koninklijk tintje. Overal grotere en kleinere paleizen, ons Koningshuis is overal aanwezig. Ik kan er niet omheen, dit is de Hofstad !!

En ook terugwandelen

Na werktijd wandel ik terug naar mijn autootje. Al wandelend wandelend breng ik eerst een bestelling weg, daardoor is de route terug ruim 4 kilometer. Heb ik mooi 5 + 4 = 9 kilometer van en naar mijn werk gewandeld.

Als het niet zo veel tijd zou kosten, zou ik het vaker doen😉 😉

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
#wandelnaarjewerkdag 2018
Datum wandeling
donderdag 5 april 2018
Afstand
5 + 4 km
Kenmerken
Startpunt
Den Haag - Jacob Catslaan
Eindpunt
Den Haag - Kneuterdijk
Horeca
In de Haagse binnenstad is horeca in overvloed
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Pieterpad: Ommen-Vorden

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.