Wij wandelen met kinderen

Trage Tocht Vechten

Home > Wij wandelen met kinderen

Wij wandelen met kinderen

Trage Tocht Vechten

Wij wandelen met kinderen - Trage Tocht Vechten

Wij hebben onze jongste neefjes te logeren en vanwege het coronavirus kunnen we nergens heen. Nou ja bijna nergens. Wandelen kun je altijd en mag nu nog overal. We kiezen voor de Trage Tocht Vechten, een route van 10 kilometer die we indien nodig kunnen inkorten tot 6 kilometer.

22 maart 2020 • Trage Tocht Utrecht

Vorig jaar wandelde ik samen met mijn neefjes het Benedeneindse klompenpad en dat was een groot succes. Toch lopen de jongens niet over van enthousiasme. Wandelen . . . alweer ?!?! De kleine man (6 jaar) heeft helemaal geen zin. Evengoed gaat hij gezellig mee, aangemoedigd door zijn oudere broer (8 jaar) en de beloofde pannenkoeken na afloop. We verzekeren hen dat het geen lange en saaie tocht is. Het is in ieder geval lekker weer om een frisse neus te halen.

Dat jullie wandelen nou zo leuk vinden . . . daarom hoeven wij het toch ook niet leuk te vinden. Ik vind het stom.[ De kleine man ]

Trage Tocht Vechten

De Trage Tocht Vechten is een afwisselende wandelroute vanuit buurtschap Vechten tussen Utrecht en Bunnik. De route loopt langs de Kromme Rijn, forten, landgoederen en door het bos. Het is niet de eerste keer dat wij de Trage Tocht Vechten lopen. Het is een route met diverse mogelijkheden om de wandeling ter plekke langer dan wel korter te maken. En ook niet onbelangrijk, het verveelt ons nooit.

Wandelen langs de Kromme Rijn bij Nieuw Amelisweerd
Wandelen langs de Kromme Rijn bij Nieuw Amelisweerd

Nieuwe fotograaf

De grote man ziet mij foto’s maken. Dat wil hij ook en ik geef hem mijn fototoestel. Dat blijkt een goede zet te zijn. Hij is helemaal enthousiast en maakt de ene foto na de andere. Hij ziet zoveel, meer dan hij ooit gezien heeft en alles mag op de foto. Eindelijk sta ik zelf ook eens op de foto en hoef ik geen selfie te maken. Superleuk !!

Uiteraard mag de kleine man ook zelf foto's maken en ook hij heeft er schik in. Wandelen is eigenlijk best wel leuk. Volgende keer neem ik mijn oude fototoestel ook mee want dan kunnen ze allebei foto's maken. Zelf maak ik de nodige foto’s met mijn telefoon.

Ze zetten van alles op de foto; de mooie lucht, een bunker aan de overkant, eendjes in het weiland, een fraaie boomstronk en zelfs een dode hommel moet er aan geloven.

Mooie boomstronk volgens de kleine man
Mooie boomstronk volgens de kleine man
Koekoek . . . zulke foto's horen er ook bij . . .
Koekoek . . . zulke foto's horen er ook bij . . .

Spelenderwijs wandelen we verder. Ons wandeltempo is laag want overal is iets leuks te zien. Het is een beetje een ontdekkingstocht, zo leuk. John heeft ook nu een hoger wandeltempo en hij moet regelmatig op ons wachten. Uiteindelijk past hij zijn tempo aan aan de meerderheid.

Grote en kleine mannen poseren op de brug bij Nieuw Amelisweerd
Grote en kleine mannen poseren op de brug bij Nieuw Amelisweerd
Nieuw Amelisweerd. Het voorjaar hangt in de lucht . . .
Nieuw Amelisweerd. Het voorjaar hangt in de lucht . . .

Op ons gemak wandelen we verder, we hebben geen haast. Het fototoestel wordt aardig op de proef gesteld en draait nu echt overuren. De jongens rollen de nodige boomstronken aan de kant om te zien of er een beest onder ligt om de fotograferen. Er moet een slak op de foto en even later een duizendpoot. Lang niet alle foto’s zijn het aankijken waard. Het mag de pret niet drukken en ik weet niet wie er meer geniet. Zij of wij?

100% genieten
100% genieten
De slak gaat op de foto
De slak gaat op de foto

Dan is het tijd om de jongens saampjes op de foto te zetten en dan merk ik dat er iets fout is gegaan met het fototoestel. De lens zit scheef en daardoor zijn de foto’s wazig aan de zijkanten. Oeps, dat is niet de bedoeling. Het is uit met de fotopret.

Ook zonder fototoestel vermaken de jongens zich prima. Een wedstrijdje wie het eerst bij die dikke boom is werkt altijd. Bomen zijn ook leuk om in te klimmen, als evenwichtsbalk en de takken als wandelstok. Ze verzamelen van alles; dennenappels, takjes, narcissen en steentjes. En alles verdwijnt in mijn tas om mee naar huis te nemen.

Wandelen maakt hongerig. Buiten op een wandelbankje nemen we wat te drinken en daar hoort natuurlijk iets lekkers bij. Dat hebben we wel verdiend.

Fort bij Rhijnauwen

Eén van de vele bunkers
Eén van de vele bunkers

Door het Hoge Bos wandelen we richting Fort Rhijnauwen. Daar lopen we langs de eerste bunkers en die zijn indrukwekkend. Het wandelpad loopt langs de fortgracht. Het is spannend want er lopen ook schapen en zo dichtbij zijn die best groot. Gelukkig blijven de schapen op veilige afstand.

Langs het Fort bij Rhijnauwen
Langs het Fort bij Rhijnauwen

Na Fort Rhijnauwen volgt Kasteel Rhijnauwen. Vandaar wandelen we naar het bunkerpad. Het bunkerpad verbindt Fort bij Rhijnauwen met het Fort bij Vechten. Langs het pad liggen 22 groepsschuilplaatsen en kazematten in het weiland, die gebouwd zijn kort voor de Eerste wereldoorlog uitbrak. Dat boeit de jongens niet maar de bunkers zijn wel leuk om op te klimmen.

Lekker klimmen en klauteren
Lekker klimmen en klauteren

Vanaf het bunkerpad is het een kort stukje naar Fort Vechten. Maar de jongens zijn het zat en willen naar huis. De koek is op. Daarom houden we Fort Vechten voor gezien en lopen we de kortste route terug naar de auto. Het is mooi geweest, op naar de pannenkoeken !!

100% genieten

Al met al hebben we ruim 6 kilometer gewandeld. Daar hebben we dan wel tweeëneenhalf uur over gedaan. We hebben een leuke middag gehad en zijn lekker actief bezig geweest in de buitenlucht. 6 Kilometer is goed te doen voor de jongens. De grote man is enthousiast, de kleine man net iets minder. Tja, het is nou eenmaal geen potje voetbal. Evengoed is de Trage Tocht Vechten leuk voor jong en oud, wat ons betreft een aanrader !!

De leukste foto's met de kids

De grote man bekijkt de juiste routeWe wandelen langs de Kromme rijnTja . . .De mannen fotograferen (bijna) alles wat ze zien. Zoveel moois ;-)Deze boom heb ik al vaker op de foto gezet.Ook John gaat op de fotoGaaf zo'n bunkerMooie lucht !!Zelfs een dode hommel moet op de fotoDrie leuke mannenNogmaals een hele mooie luchtHet valt niet mee om je broer en het huis samen (recht) op de foto te krijgenTopfotograaf in spé--De route komt uit deze wandelgids - Lopen langs de Linies--Op het BunkerpadEn dan zijn we weer thuis !!We hebben ruim 6 kilometer gewandeld.
Trage Tocht Vechten met kinderen

Wandelen met kinderen, onze ervaring en tips:

Wandelen met kinderen is leuk. Bijzonder om alles te bekijken door de ogen van een kind, voor zover dat mogelijk is.

  1. Laat de kinderen zelf foto’s maken. De jongens vonden het superleuk om foto’s te maken. Het hield hen bezig en ze zagen zoveel meer.
  2. Neem voldoende rustpauze en zorg voor iets lekkers. Niet alleen voor de kinderen.
  3. De kinderen bepalen het tempo en neem de tijd voor de wandeling. De ene keer hollen ze hard voor je uit maar even later klimmen ze in een boom of staan ze stil bij iets dat ze zien.
  4. Beloof iets lekkers na afloop. Ook onderweg is een ijsje of (zelf gebakken) pannenkoek hartstikke lekker.

Twee wandelingen met onze neefjes maken ons een klein beetje ervaringsdeskundigen. Heb jij nog tips voor het wandelen met kinderen? Laat het dan weten in een reactie onder dit bericht.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 14 maart 2020
Afstand
6 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 85% (Verhard: 15%)
Start- & eindpunt
  Bushalte Oud Amelisweerd, Koningslaan in Bunnik
Parkeren
Bij Oud Amelisweerd is ruime (en gratis) parkeergelegenheid
Bereikbaarheid
Bushalte: Bunnik, Oud Amelisweerd
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Bijzonderheden
Wij hebben Fort Vechten overgeslagen maar het fort is erg leuk voor kinderen. Op Fort Vechten is het waterliniemuseum gevestigd.
Uit de wandelgids
Lopen langs de linies (€ 17,95) (€)
Wandelgids Lopen langs de linies
Om Nederland te beschermen tegen vijanden hebben wij door de eeuwen heen gebruik gemaakt van het vele water in ons landschap. De waterlinies hebben inmiddels hun nut verloren. Nu is het er fantastisch mooi wandelen.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Benschop
-Landelijk wandelen in 't Groene Hart-

Volgend bericht »

Thuis Wandelen-Tag

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Albelli

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.