Best raar, voor ons geen Vierdaagse dit jaar

Home > Best raar, voor ons geen Vierdaagse dit jaar

Best raar, voor ons geen Vierdaagse dit jaar

Best raar, voor ons geen Vierdaagse dit jaar -

Vandaag starten 44.480 wandelaars aan de 102e Vierdaagse. Zij lopen allemaal 120, 160 of 200 kilometer in vier dagen tijd. Dat is best raar, want wij zijn er niet bij dit jaar. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, het kriebelt. Daarom ga ik kijken en al die wandelaars aanmoedigen vanaf de tribune.

17 juli 2018 • 4 daagse Nijmegen

Wie had dat gedacht?

Vorig jaar een gouden kruisje met kroon in de hand, nu als enthousiaste supporter aan de kant.

De reden dat wij niet meedoen aan deze 102e vierdaagse is bekend. John heeft niet genoeg vakantiedagen over na zijn wandelavontuur naar Santiago de Compostela. Een extra week vrij voor de vierdaagse zit er niet in. Ik vind het na vorig jaar helemaal goed om een (paar) jaar over te slaan.

Evengoed kriebelt het wel. Normaal zou alles in het teken van de vierdaagse staan. Maar normaal is nu anders. Wij zijn thuis en werken gewoon.

De dag van Elst

Ik ga Nijmegen van de andere kant bekijken, als toeschouwer welteverstaan. Er doen genoeg bekenden mee waaronder zwager Tom, die voor zijn eerste kruisje loopt. Stiekem hoop ik onze campingbuurtjes te zien. Speciaal voor de gelegenheid heb ik gisteren 50 aardigheidjes gemaakt om de wandelaars 100% succes te wensen. Een beetje van mezelf en een beetje online geleend.

Het is stil op de Wedren

Rond 11.45 uur ben ik op de lege Wedren, zo stil heb ik het daar nog nooit gezien. Her en der zitten wat wandelaars in de schaduw. Het zijn de snelle Jelle's, zij hebben al 30, 40 of 50 kilometer gewandeld. Blijkbaar hebben zij vleugels. Respect voor deze snelheidsduivels.

De eerste wandelaars druppelen binnen
De eerste wandelaars druppelen binnen

Ik ga aan de rechterkant op de tribune zitten, kort voor de Wedren. Daar zit ik lekker in de schaduw onder een boom. Op de tribunes is het nog rustig. De wandelaars druppelen rustig binnen, afmelden kan vanaf 12:00 uur.

Langzaam wordt het drukker en komen er meer en meer wandelaars binnen. Rond 13:00 uur is het echt druk met wandelaars. Ik zie allemaal blije gezichten, de eerste dag zit er op, de kop is er af. Het is leuk om te zien, zoveel verschillende mensen. Iedereen loopt anders en alles is goed. Als supporter zie ik meer dan als wandelaar. Wat een volk, er lijkt geen einde aan het wandellegioen te komen. En maar klappen, vooral volhouden en blijven klappen. Het is bijna vermoeiender dan meelopen 😉

Ik kom ogen te kort, ik wil Tom en alle mogelijke andere bekenden niet missen. Mijn ervaring is dat je als wandelaar je supporters eerder ziet dan dat de supporter jouw zien. Maar nu niet.

Er komt geen eind aan al die wandelaars
Er komt geen eind aan al die wandelaars

Daar is Tom en ik zwaai naar hem. Leuk, het gaat goed, hij ziet er kwiek uit. Ik geef hem een aardigheidje, we praten wat en dan gaat hij verder. Nog 200 meter en de eerste 40 kilometer op weg naar de Via Gladiola zit er op.

De kop is er af, ik vind je nu al een kanjer.

Nu ik Tom heb gezien kijk ik rustiger en hoop ik nog enkele bekenden te zien. Ook voor hen heb ik een aardigheidje. Ineens schiet iemand mij aan, het is Tien Tippel, overigens niet haar echte naam. Ik ken haar van de Stertochten 2 jaar geleden. Leuk en wat een toeval dat zij mij ziet staan. Verder zie ik jammergenoeg geen bekenden, het is zoeken naar een speld in de hooiberg.

De wandelaars blijven komen en het valt mij op dat het wandeltempo omlaag gaat. De snelheidsduivels zijn voorbij. Deze mensen lopen vele malen langzamer en het kost hen zichtbaar meer moeite. Mooi om te zien; verbeten gezichten, stil verdriet, een stoere knul die huilt, opluchting, vermoeidheid en blijdschap.

Een mooi verhaal voor een spandoek
Een mooi verhaal voor een spandoek

Na 16:00 uur wordt het rustiger op het parcours, de massa is voorbij. Nog een uurtje en dan moet iedereen binnen zijn. Ik vind dit een mooi moment om mijn cadeautjes uit te delen, deze kanjers verdienen een opkikkertje. Ik vond het zelf altijd leuk om onverwacht iets te krijgen en het is net zo leuk om iets te geven. Al is het een kleinigheidje, het komt uit een goed hart.

Voor mij geen wandelkilometers deze dag van Elst. Ik heb me prima vermaakt en begrijp nu waarom het publiek elk jaar in groten getale alle wandelaars toejuicht. Het is gewoon leuk.

Maar eerlijk = eerlijk . . . wandelen is leuker. Volgend jaar zijn we er weer bij. John wil zeker weer lopen, ik weet het nog niet. Misschien solliciteren als vrijwilliger ?!?!

Alle wandelaars - 100% succes

Ga ervoor, je kunt het,
zet 'm op, geef alles, da door,
kom op, vertrouw op jezelf,
het lukt je, blijf positief,
het komt helemaal goed,
zeker weten
toi, toi toi

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Austerlitz
-Op en top boswandeling-

Volgend bericht »

Tabakkertocht Amerongen
-Wandelen op de Utrechtse heuvelrug-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.