Trage Tocht Groesbeek

Wandelen door heuvelachtig boerenland

Home > Trage Tocht Groesbeek

Trage Tocht Groesbeek

Wandelen door heuvelachtig boerenland

Trage Tocht Groesbeek - Wandelen door heuvelachtig boerenland

De Trage Tocht Groesbeek voert door de heuvelachtige grensstreek met Duitsland. Een mooi gebied voor grenzeloos wandelplezier. Van onverharde paden met bijzondere namen. Maar ook een gebied met een verhaal. Van bommen en granaten en de Canadese erebegraafplaats.

27 juni 2022 • Trage Tocht Gelderland

De 104-de Vierdaagse

Over een paar weken begint de vierdaagse en daarom ben ik uitgenodigd voor een vrijwilligersmiddag in Berg en Dal. Het wordt mijn eerste vierdaagse als bureaulist op de Wedren. Je komt mij op zondag en maandag tegen bij het aanmelden. Op de wandeldagen sta ik bij de finish van de 40 km en hoop ik John op vrijdag zijn Gouden Kruisje uit te reiken. Daarnaast geef ik minimaal één ochtend acte de présence bij de start.

Ik ben veel wijzer geworden en heb ik kennis gemaakt met (een deel van) mijn collega bureaulisten. En dat was leuk, hun enthousiasme werkt aanstekelijk en ik krijg er steeds meer zin in.

Om alvast in de Vierdaagse stemming te komen, zijn we een weekend op onze vaste stek, Boerderijcamping Nederrijkswald in Berg en Dal. De camping ligt midden in het Groesbeekse bos, langs de beroemde (of beruchte) Zevenheuvelenweg op de derde dag van de vierdaagse. Vanaf de camping zijn er volop wandelmogelijkheden en wij kiezen voor de Trage Tocht Groesbeek.

T!PWandelingen vanaf Camping Nederrijkswald
  1. Wandelen in Berg en Dal, Traag Tochtje Duivelsberg
  2. Trage Tocht Beek-Ubbergen
  3. Trage Tocht Berg en Dal
  4. Trage Tocht Beek
Bovve Hel
Bovve Hel

Trage Tocht Groesbeek

De Trage Tocht Groesbeek start bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats, op slechts 1 km vanaf de camping. De route zelf is 11 km lang en met de aanloopkilometers erbij naar de Canadese erebegraafplaats komt onze route uit op 13 km. Een mooie afstand voor een leuke zondagse wandeling.

We hebben een late start want tot half 12 regent het onophoudelijk. Wandelen moet natuurlijk wel leuk bllijven. Als het eindelijk opklaart gaan we er als een speer vandoor. Vanaf de camping wandelen we zo het bos in. Over een mooi wandelpad met de naam Bovve Hel lopen we naar de Canadese begraafplaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog flink werd er gevochten rondom Groesbeek. Het is het strijdtoneel van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable.

Canadese Oorlogsbegraafplaats - Groesbeek Canadian War Cemetery

De Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek is een eerbetoon aan de 2.617 militairen van het Britse Gemenebest die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op één Canadees na, zijn alle Canadese soldaten die tijdens operatie Veritable zijn gesneuveld er (her)begraven. Naast de Canadezen hebben er Britten, Belgen, Australiërs, Polen, een Nieuw-Zeelander, een Nederlander, een Rus en een Joegoslaaf er hun laatste rustplaats. Buitenlandse jonge mannen, gekomen om te vechten, zijn nooit meer naar huis terug gekeerd. Onvoorstelbaar, het lijkt ver weg maar is tegelijkertijd weer zo dicht bij.

Canadese Oorlogsbegraafplaats

Bij de ingang wandelen we langs de namenwanden. Je leest er de namen van 1047 vermiste militairen zodat we ook hen niet vergeten. Alle graven liggen netjes op een rij, het maakt niet uit vanuit welke hoek je kijkt. Het Cross of Sacrifice (herdenkingskruis) staat achteraan op de top van de heuvel met aan de linkerkant de Nederlandse vlag en aan de rechterkant de Canadese vlag.

Een militaire erebegraafplaats is elke keer opnieuw indrukwekkend en een moment van bezinnining.

Ereveld van de Canadese Oorglogsbegraafplaats met in het midden het Cross of Sacrifice
Ereveld van de Canadese Oorglogsbegraafplaats met in het midden het Cross of Sacrifice

Wandelpaden rondom Groesbeek

We wandelen een stukje terug over het fietspad naar de Bovve Hel. Rondom Groesbeek liggen talrijke onverharde paden en wegen. De meeste van deze historische paden zijn exclusief voor de wandelaar. Ze hebben allemaal bijzondere namen en Bovve Hel is zo’n pad en er volgen er meer.

Bovve Hel verwijst naar een nabij gelegen steil dal tussen de zeven heuvelen, oftewel een Diepe Hel. Er volgt een pittige afdaling over een ongelijk pad dat vol ligt met stenen en keien. Voor mijn knieën een regelrechte uitdaging, een soort van Bovve Hel. Ik ben gewaarschuwd, want deze afdaling van slechts 150 meter trotseren we aan het eind nogmaals.

Afdaling over een ongelijk pad . . .
Afdaling over een ongelijk pad . . .
. . . met enorm veel stenen
. . . met enorm veel stenen

Over het Bonnestakebuske wandelen we naar het Dassepad, waarna we de Wylerbaan oversteken naar het Groenendaalsepad. Niet meer dan een karrenspoor tussen de open velden en dat ruim 1 km lang. In 2016, met de Walk of Wisdom wandelde ik er ook. De eigentijdse pelgrimsroute is nog steeds populair en we zien meerdere wandelaars met de gids van de Walk of Wisdom in de hand.

De Bonnestakebuske
De Bonnestakebuske
Het Groenendaalsepad, een ruime kilometer lang
Het Groenendaalsepad, een ruime kilometer lang

De eenzame boom halverwege het Groenendaalsepad staat er nog. In de verte doemt het Duitse Reichswald voor ons op maar zo ver komen we niet. Aan het eind volgen we een slingerend fietspad tussen de eindeloze akkers. Een mooi pad om te fietsen, om te wandelen iets minder, want we lopen over gewoon asfalt.

Banjeren door het hoge gras op de Steumpeldebaon

We buigen af naar een ruiger graspaadje. Het is de Steumpeldebaon en we struikelen alleen al over de naam. Aan de ene kant ligt een maisveld aan de andere kant liggen loeiend enthousiaste dames in hun eigen luilekkerland.

Loeiend enthousiaste dames
Loeiend enthousiaste dames

Het eerste stuk is goed te doen maar dan slaat de twijfel toe. Het ziet er niet meer uit als een pad en het gras staat vele malen hoger dan twee kontjes. Lopen we wel goed? Volgens mijn .gpx in zeker wel. Het is met recht een ruiger graspad, de routebeschrijving is luid en duidelijk. Voor mijn knieën is de Steumpeldebaon een crime. Het pad is ongelijk en door het hoge gras zie ik de kuilen niet. De wandelstok is voor eventjes mijn grootste vriend. De Steumpeldebaon is net zo mooi als-ie lastig is.

Een ruiger graspaadje, de Steumpeldebaon
Een ruiger graspaadje, de Steumpeldebaon
Banjeren door het hoge gras
Banjeren door het hoge gras

De Schoekseweg

De volgende kilometer kuieren we op ons gemak over saai asfalt. De Wylerbaan is noodzakelijk kwaad om van de Steumpeldebaon naar de Schoekseweg te wandelen. De Schoekseweg is de moeite meer dan waard. Wat een mooi pad door de glooiende weilanden. John is er eerder geweest met het Pieterpad. Alleen kom je dan vanaf de andere kant.

De Schoekseweg is een prachtig wandelpad
De Schoekseweg is een prachtig wandelpad
Heerlijk paadje
Heerlijk paadje

Het Binnepaedje brengt ons bij een boerderij, waar we over het erf lopen. Ik vind het er rommelig, maar het uitzicht over Duitse dorpjes, de bossen van Berg en Dal en de glooiende weilanden is grandioos. We wandelen achter de Canadese begraafplaats langs en dan krijgen we voor de tweede keer de pittige afdaling over grote keien voor onze kiezen.

We naderen het einde van de route. We nemen de kortste route terug naar de camping, waarbij we zo lang mogelijk in het bos wandelen. We steken de Zevenheuvelenweg over en zijn terug bij onze KampeerKoets.

We hebben genoten van de Trage Tocht Groesbeek. Een mooie wandeling door grotendeels onbekend gebied rondom Groesbeek. Prachtige paden en uitzichten. Die paar kilometer verhard horen er gewoon bij.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 19 juni 2022
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 70% (Verhard: 30%)
Start- & eindpunt
  Camping Nederrijkswald, Zevenheuvelenweg 47, 6571 CH Berg en Dal
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Met het OV is het officiële startpunt lastig te bereiken. Starten vanuit Groesbeek is mogelijk. Vanaf Halde De Oude Molen is het zo'n 700 meter naar de Kamp (punt 4 routebeschrijving - bij huisnummer 9 linksaf)
Media
Honden
Niet toegestaan op de Canadese begraafplaats

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht de Zilk
-Wandelen in de Waterleidingduinen-

Volgend bericht »

11x de Nijmeegse Vierdaagse
-Wij Wandelen-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.