Trage Tocht de Zilk

Wandelen in de Waterleidingduinen

Home > Trage Tocht de Zilk

Trage Tocht de Zilk

Wandelen in de Waterleidingduinen

Trage Tocht de Zilk - Wandelen in de Waterleidingduinen

De Trage Tocht de Zilk is een heerlijke wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Lekker struinen over slingerende zandpaden door een stil duingebied. Genieten van prachtige panorama's over het uitgestrekte duinlandschap. Vergeet de damherten niet, je kunt ze niet missen.

14 juni 2022 • Trage Tocht Zuid-Holland

Met onze KampeerKoets bivakkeren we het pinksterweekend op een camping in Noordwijkerhout. Lekker dicht bij het strand, de zee en de duinen. Helaas, geen zonovergoten dagje aan het strand want de weergoden laten het afweten. Gelukkig is rondjes wandelen onze hobby.

Wandelen in De Zilk

Vanaf de camping fietsen we naar ingang De Zilk van de Amsterdamse Waterleidingduinen voor de Trage Tocht de Zilk. Onderweg krijgen we een voorproefje van wat ons te wachten staat. Kort langs het fietspad grazen damherten. We stoppen en verwonderen ons over de hertjes. Helaas maak ik geen foto's, dat doe ik wel tijdens het wandelen.

De Trage tocht de Zilk loopt grotendeels door de Amsterdamse Waterleidingduinen
De Trage tocht de Zilk loopt grotendeels door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bij de ingang van de AWD kopen we een dagkaart à € 1,50 per persoon (verplicht vanaf 18 jaar). Het gebied ligt tussen Zandvoort en Noordwijk en is ± 5 km breed en 10 km lang. Tussen zonsopgang en zonsondergang mag je vrij wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, ook buiten de paden. Het gebied is exclusief voor wandelaars want fietsen en andere voertuigen zijn niet toegestaan.

Het eerste stuk van de route loopt door een open duingebied met lichte hoogteverschillen. We volgen het slingerende zandpad door zandbunkers en langs grote velden met adelaarsvarens. Korte stukjes bos zorgen voor afwisseling.

Adelaarsvarens in het bos
Adelaarsvarens in het bos

Zweefvliegveld Langeveld

In de lucht zweven een paar vliegtuigjes bij zweefvliegveld Langeveld, de thuishaven van de Kennemer Zweefvlieg Club. We zijn er getuige van zowel de start als landing van de zweefvliegtuigen. Machtig om te zien hoe een zweefvliegtuigje behoorlijk snel aan komt zweven, op het laatste moment snelheid mindert en soepel landt.

We wandelen langs het zweefvliegveld
We wandelen langs het zweefvliegveld
Rond 1900 was dit een onherbergzaam en ruig duingebied dat erg geliefd was bij stropers
Rond 1900 was dit een onherbergzaam en ruig duingebied dat erg geliefd was bij stropers

Struinen door de duinen

Door het Boeveld zoeken we onze weg richting Langevelderslag. Bij vlagen hartstikke mooi maar er zitten ook een paar saaiere stukken tussen. De routebeschrijving is duidelijk, evengoed raken we het spoor bijster. Een echt pad is niet zichtbaar en zo goed als kwaad volgen we een vaag paadje. Lekker struinen door de duinen, met de zandpadgarantie zit het wel goed. Zo ook met het zand in onze schoenen. Na een klaphekje in de afrastering en laten we de waterleidingduinen even voor wat het is. Als vanzelf komen we bij de parkeerplaats van Langevelderslag.

Struinen door de duinen van het Boeveld
Struinen door de duinen van het Boeveld

Langevelderslag

Als kind ging ik altijd met mijn ouders, zusjes en broertje naar het strand van Langevelderslag. De daagjes naar het strand waren de hoogtepunten van onze zomervakantie. Ik herken de slingerende weg waar we vroeger de auto parkeerden. Vervolgens moesten we nog wel enkele kilometers (in onze beleving) over het fietspad naar het strand lopen op onze blote-voeten-slippers.

Ik zie mijn vader nog lopen met een grote bezemsteel op zijn schouder, vol gehangen met tassen, de koelbox, strandstoelen, het windscherm en al niet meer. Eenmaal op het strand zochten we een rustig plekje, weg van de drukte. Als we naar huis gingen kregen we nog een ijsje bij één van de strandtenten. Mooie jeugdherinneringen van alweer zo’n 40 jaar geleden.

Vroeger gingen wij altijd naar het strand van Langevelderslag
Vroeger gingen wij altijd naar het strand van Langevelderslag

Echt zonnig is het niet en er vallen zowaar een paar spetters. Op het strand is het rustig. Slechts een enkele bikkel waagt zich in het water. Voetballen en vliegeren zijn de populairste bezigheden op het strand. De strandtenten op het strand zijn verdwenen. Nu ligt de horeca net voor de strandopgang in de duinen. We pauzeren op één van de terrasjes en genieten kort van een koel drankje.

Duinkabouterpad Langevelderslag

Vanaf Langevelderslag wandelen we over het Duinkabouterpad richting Zandvoort. De eerste anderhalve kilometer volgen we de kabouters langs het pad.

We volgen anderhalve kilometer van het Duinkabouterpad
We volgen anderhalve kilometer van het Duinkabouterpad

Hollands Duin

Het is een zanderige route door het Hollands Duin. Of het komt door het weer (somber) of door de route, ik vind het er desolaat uit zien. We voelen ons best een beetje alleen in de duinen. Vanaf de hogere duintoppen hebben we een mooi uitzicht over het gebied en er lijkt geen einde aan te komen. Overal zand en duinen. Ik ben blij dat ik mijn wandelstok bij me heb, want het is behoorlijk ploeteren door het zand. Dit deel van de route vinden we aanzienlijk minder aantrekkelijk, bijna saai en eentonig.

Hollands Duin, best een beetje alleen in de duinen
Hollands Duin, best een beetje alleen in de duinen
Helmgras in de duinen
Helmgras in de duinen

Na ruim 3 km zijn we terug bij de afrastering en wandelen we het gebied van de Waterleidingduinen weer in. Het landschap verandert en wordt groener.

We naderen het waterzuiveringsgebied en naast ons doemt het Westerkanaal op. In de waterleidingduinen wordt sinds 1853 het Amsterdamse drinkwater voorgezuiverd, goed voor zo’n 66% van het Amsterdamse drinkwater. De duinen zuiveren zo’n 180.000 m³ drinkwater per dag.

Eén van de infiltratiekanalen, het Rechte Schusterkanaal
Eén van de infiltratiekanalen, het Rechte Schusterkanaal

De natuur aan het werk

De waterleidingduinen zijn in feite één groot bedrijventerrein waar de natuur het belangrijkste werk doet: de waterzuivering.

In de infiltratiegeulen zakt het vervuilde water door de zandbodem. Zand en bacteriën in de bodem zuiveren het water op natuurlijke wijze. In de duinen mengt het infiltratiewater zich met natuurlijk duinwater. Het water komt als laatste terecht in de Oranjekom, het laagste gedeelte van de duinen. Vandaar wordt het water naar de zuiveringsinstallaties van Leiduin gepompt voor de laatste zuivering tot leidingwater. Al met al duurt dit proces ongeveer 3 maanden.

Het is een bijzonder proces en wij wandelen over brede graspaden kriskras tussen de infiltratiekanalen. Er wordt dag en nacht gewerkt aan schoon drinkwater.

Dieren in de waterleidingduinen

Het is geen straf om in de waterleidingduinen te wandelen. Het leeft er volop. Op sommige plekken struikelen we bijna over de rupsen die langzaam over het pad kruipen. Aan de konijnenkeutels op de grond te zien is het er een eldorado voor de konijnen. Vogels fluiten en eenden zwemmen in het water. Bij een grote poel geven de kikkers een oorverdovend kwaakconcert. Als wij te dicht bij komen springt de ene kikker na de andere in het water en is het ineens muisstil. Prachtig, alleen de geluiden van de natuur.

Rups van de beervlinder
Rups van de beervlinder

Uit het niets verdwijnen de wolken en komt de zon tevoorschijn. Ineens ziet alles er een stuk vriendelijker uit.

We wandelen een stukje langs een smallere geul met opvallend helder water. Als het net zo schoon is als het er uit ziet, dan komt het helemaal goed met het drinkwater. Er krioelen honderden kikkervisjes in het water.

Het water in dit kanaal is ontzettend helder
Het water in dit kanaal is ontzettend helder
Kikkervisjes!!
Kikkervisjes!!

Eindelijk damherten

Vanuit de struiken klinkt geritsel. En dan zie ik een hert snel weglopen. Oei, wat jammer, het dier schrikt waarschijnlijk van ons en schiet er vandoor. Wel een mooi gezicht en hopelijk zien we nog meer damherten.

De kans is groot want in de waterleidingduinen leven ruim 2200 damherten. Ze zijn te herkennen aan hun licht- tot donkerbruin gekleurde vacht met witte vlekjes. De staart is wit met een zwarte streep vanaf de rug.

Alles ziet er anders uit als de zon schijnt
Alles ziet er anders uit als de zon schijnt
Mooi klinkerpad in de duinen
Mooi klinkerpad in de duinen

We passeren de laatste kanalen en volgen een klinkerpad door de duinen. En dan zien we eindelijk de herten van dichterbij. Ze grazen in de schaduw van bomen en struiken. Het valt niet mee om ze op de foto te zetten met mijn gewone toestel, de herten staan te ver weg.

Jawel, daar zijn herten
Jawel, daar zijn herten

Wat leuk om te zien. Alleen al voor de damherten is een wandeling in de Amsterdamse waterleidingduinen een aanrader.

Het laatste stuk wandelen we over het Vogelenveld en passeren we het Oosterkanaal. Vandaar volgen we het pad naar de uitgang. Aan het einde van de route zien we de meeste damherten. Vlak voor John steken er een paar over, gelukkig zet hij ze op de foto.

John steekt het Oosterkanaal over
John steekt het Oosterkanaal over

Trage Tocht de Zilk

Volgens de beschrijving is de Trage Tocht de Zilk voor 80% onverhard. Als je je eigen weg zoekt naast de verharde (klinker)paden, dan is je route 100% onverhard.

De Trage Tocht de Zilk is een mooie wandeling. Zeker de moeite waard, ook al zijn niet alle stukken even spannend. Hartstikke leuk dat je de damherten in groten getale tegenkomt. Een volgende keer (tijdens de bronsttijd) neem ik wel een betere camera mee.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 04 juni 2022
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 80% (Verhard: 20%)
Start- & eindpunt
  Amsterdamse Waterleidingduinen - Ingang de Zilk, Joppeweg 1, De Zilk
Parkeren
Betaald parkeren bij startlocatie
Media
Honden
Niet toegestaan
Damherten
Bijzonderheden
Betaald parkeren voor € 2,-. Een dagkaart voor het waterleidinggebied kost € 1,50 pp en is verplicht vanaf 18 jaar.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Ommetje Bekendelle
-Als wandelen moeizaam gaat-

Volgend bericht »

Trage Tocht Groesbeek
-Wandelen door heuvelachtig boerenland-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel