't Olde Baôtenroute

Wandelen over het Achterhoekse boerenland

Home > 't Olde Baôtenroute

't Olde Baôtenroute

Wandelen over het Achterhoekse boerenland

't Olde Baôtenroute - Wandelen over het Achterhoekse boerenland

Vanaf minicamping 't Olde Baôten in Aalten ontdekken we dat je prima uit de voeten kunt in de Achterhoek. John wandelt er twee dagen van de Achterhoekse Wandelvierdaagse en ik proef de sfeer van de Achterhoek op de 't Olde Baôtenroute.

30 mei 2022 • Gelderland

Minicamping TOB, 't Olde Baôten

Wij brengen het Hemelvaartsweekend door op Minicamping TOB in Aalten. Deze mooie camping krijgt van ons 5 sterren. Eigenaresse Anke ontvangt ons enthousiast. We kiezen zelf het leukste plekje op één van de velden. De ruime plekken zijn verspreid over meerdere veldjes.

De camping ligt op 2 km van Aalten en Bredevoort. Wandel en fietsknooppunten liggen kort bij de camping. Een mooi uitgangspunt voor onze wandelplannen tijdens het Hemelvaartsweekend.

John doet in Doetinchem mee met de Achterhoekse Wandelvierdaagse. Hij wandelt er 2 dagen 30 km, een goede training voor de vierdaagse. Voor mij is 30 km teveel van het goede en op aanraden van camping eigenaresse Anke loop ik de ’t Olde Baôtenroute.

Minicamping TOB, 't Olde Baôten
Minicamping TOB, 't Olde Baôten

’t Olde Baôtenroute

De Olde Baôtenroute is een wandeling van 13 km rondom Aalten en Bredevoort. De wandeling voert grotendeels over het Achterhoekse platteland. Officiële startpunt is bij pannenkoekenhuis ’t Noorden. Vanaf het station van Aalten is het zo’n 700 meter naar het centrum waar je de route oppakt. Ik start direct op de camping en al na 400 meter zie ik de eerste markering.

De route is goed gemarkeerd met bordjes met zwarte voetstapjes. Wel relaxed wandelen want ik hoef geen routebeschrijving te lezen. De Olde Baôtenroute is twee kanten op gemarkeerd. Ik wandel tegen de klok in. Dit is vooral een praktische keuze omdat ik dan aan het einde van de route door Aalten kom, zodat ik er de noodzakelijke boodschappen kan halen.

Wandelen in boekenstad Bredevoort

Het valt mij op dat Olde Baôtenroute niet door het boekenstadje Bredevoort loopt. Dat vind ik jammer want Bredevoort is de moeite meer dan waard. Daarom wijk ik een stukje van de route af om een rondje door Bredevoort te maken. En dat is hartstikke leuk. Het is een toeristische hotspot maar op deze vrijdagochtend valt het mee met de drukte.

Molen De Prins van Oranje in Bredevoort
Molen De Prins van Oranje in Bredevoort

Heerlijckheid Bredevoort is een oud vestingstadje. In 1350 kreeg het muntrecht en in 1388 zelfs officieel stadsrechten. Molen ‘De Prins van Oranje’ is een walkorenmolen die is gebouwd op de voormalige stadswallen.

Bredevoort is de laatste 20 jaar vooral bekend als de Nederlandse Boekenstad. Je vind er vele antiquariaten, ateliers, boekwinkels en (internet) boekhandelaren. Nog voordat ik in het centrum ben passeer ik de eerste boekenkasten. Het zijn de zgn. honesty bookshops: De boeken worden 24/7 op straat verkocht en de prijs is laag. De 'winkel' heeft geen personeel en om te betalen doe je het geld in een bakje.

Boeken in Bredevoort
Boeken in Bredevoort
Eén van de vele honesty bookshops
Eén van de vele honesty bookshops

Ik struin op mijn gemak tussen de boeken. Ik vind er niks van mijn gading. Leuk is het wel. Je kiest een boek en doet €2,00 in het blikje. Het doet nostalgisch aan. Als je geen contant geld op zak hebt scan je een QR-code met een betaallink.

Café de Zwaan, een bijzonder etablissement

In Bredevoort staan veel monumentale huizen en gebouwen. Ook met de horeca zit het wel goed. Het leukste vind ik voormalig Café de Zwaan. De stoelen staan buiten en nodigen uit voor een korte pauze op het terras. Het ziet er levendig uit.

Café de Zwaan is een bijzonder etablissement
Café de Zwaan is een bijzonder etablissement

Als ik door de ramen naar binnen kijkt, spelen zich bijzondere taferelen af. Een beetje alsof de gasten er nog dagelijks dansen en sjansen. Ze høken er op los en hebben het zo te zien prima naar hun zin. En ik ook want høken of hiken, het is allebei leuk.

Haad en nijd gaan hier voorbij
Vrede en plezier zijn welkom hier[ Tekst op de gevel van Café de Zwaan ]

Ze høken er op los in Café de Zwaan (Helaas moeilijk om op de foto te zetten vanwege de spiegeling in de ruiten)
Ze høken er op los in Café de Zwaan (Helaas moeilijk om op de foto te zetten vanwege de spiegeling in de ruiten)

Wandelen op het Achterhoekse boerenland

Op mijn gemak wandel ik verder en langs de oude stadsgracht verlaat ik Bredevoort. Op de Kloosterdijk pak ik de Olde Baôtenroute weer op. Ik wandel er echt op het Achterhoekse platteland. Het landschap is glooiend en de ene boerderij is nog mooier dan de andere.

Schaapjes in de wei
Schaapjes in de wei

Ik wandel over veldwegen tussen de weilanden en akkerlanden. Koren, koeien en schapen, ik kom het allemaal tegen onderweg. Ik verbaas me over de onverharde veldwegen, niet meer dan een karrespoor. Op en top nostalgie, wat mooi en heerlijk om te wandelen. Of de bewoners er ook blij mee zijn? Ik heb mijn twijfels. Met eigen ogen heb ik gezien hoeveel stof er op waait als er een auto of trekker voorbij rijdt.

Wandelen over veldwegen op de Olde Baôtenroute
Wandelen over veldwegen op de Olde Baôtenroute
Glooiende akkers
Glooiende akkers
De Achterhoekse vlag wappert uitbundig
De Achterhoekse vlag wappert uitbundig

Het is duidelijk dat ik in de Achterhoek ben. Bij vele huizen wappert de streekvlag uitbundig. De Achterhoekers zijn trots op hun streek en dat laten ze zien!

De koeien luieren in het land
De koeien luieren in het land
Het karakteristieke coulisselandschap in de Achterhoek
Het karakteristieke coulisselandschap in de Achterhoek

Ongemerkt schieten de kilometers onder mij door. Mooie zandweggetjes en struinpaden tussen de akkerlanden wisselen elkaar af. Af en toe volgt een stuk over asfalt. In het Achterhoekse coulisselandschap is dat niet vervelend. Ik passeer buurtschap Barlo en dan kom ik ongemerkt in de buurt van de camping, die slechts 400 meter verderop ligt. Ik ben echter pas halverwege de route en loop lekker door.

Mooi struinpad tussen de akkerlanden
Mooi struinpad tussen de akkerlanden

Even uitblazen bij Koen’s Koffiekraam

Een bordje langs de weg trekt mijn aandacht. Iets verderop is er koffie, thee & tijd bij Koen’s Koffiekraam. Dat komt mooi uit want ik lust wel een bakkie en ik heb alle tijd vandaag.

Omgeven door stapels houtblokken is een beschut koffie- of theetuintje gemaakt. Er staan comfortabele banken met kussens en parasols. Je zit er heerlijk uit de wind met uitzicht over de landerijen. Wat een leuk plekje, dit soort verrassingen onderweg vind ik altijd zo leuk!!

Koen’s Koffiekraam
Koen’s Koffiekraam

Onder een afdak staat alles wat je nodig om je eigen koffie of thee te zetten. Een senseo, koffiepads, waterkoker, suiker, melk, blikjes frisdrank in een koelbox, koffiemokken, een gevulde koektrommel, roerstaafjes, flessen schoon water, een afvalbak, een bak voor de vuile vaat. Aan alles is gedacht en het ziet er super netjes en verzorgd uit.

En alles kost € 1,00. Ik trakteer mezelf op een bakkie thee en een lekkere koek. Geen idee wie Koen is en wat hij doet voor de kost doet, het is vast een toffe gozer. Ik sponsor hem graag. Ik ben niet de eerste klant vandaag want aan de gebruikte mokken te zien zijn er minimaal 3 klanten voor mij geweest.

Zo leuk . . .
Zo leuk . . .

Na deze korte pauze wandel ik met mijn hoofd in de wind tussen de graanvelden. Volgens mij is het gerst, zeker weten doe ik het niet. De korenaren golven mee op de wind, mooi om te zien.

Wandelpad tussen de graanakkers
Wandelpad tussen de graanakkers
Je ziet gewoon de wind op deze foto
Je ziet gewoon de wind op deze foto

Er volgt een rondje door het groene buitengebied van Aalten. Ik passeer een fraaie begraafplaats en vervolg de route over mooie wandelpaden waar ik als wandelaar het rijk alleen heb. Ik hoor alleen het zoemen van insecten en het fluiten van de vogels. Oké dan, in de verte hoor ik het geluid van een doorgaande weg.

Gewoon een mooie foto (toevalstreffer)
Gewoon een mooie foto (toevalstreffer)

Een stuk verder steek in die doorgaande weg over en loop ik Aalten binnen. De route brengt mij in het centrum. Het oogt gezellig met volop terrasjes. Met nog zo’n 2 km voor de boeg besluit ik door te lopen. Ik doe snel een paar boodschapjes in Aalten en vervolg de route terug naar de camping.

dekunstvanhetvervelenishiergaanzittenvoorjeuitkijkenenverderniets

Nog een laatste stuk door de velden. Op het Pöppinkpad passeer ik een opvallend paars wandelbankje. De tekst op het bankje is duidelijk: dekunstvanhetvervelenishiergaanzittenvoorjeuitkijkenenverderniets.

Een goed raad, die neem ik ter harte. Alleen kies ik mijn eigen stoel bij de KampeerKoets uit om voormeuittekijkenenverdernietsmeertedoen. Ikbenergoedin . . .

dekunstvanhetvervelenishiergaanzittenvoorjeuitkijkenenverderniets
dekunstvanhetvervelenishiergaanzittenvoorjeuitkijkenenverderniets
datkanikheelgoed ;-)
datkanikheelgoed ;-)

Wandelplezier op de Olde Baôtenroute

Het was een goede tip om de Olde Baôtenroute te wandelen. Het is een afwisselende wandeling over het Achterhoekse boerenland, afgewisseld met een rondje door Aalten en Bredevoort. Lekker genieten van de rust en de ruimte. Niks mis mee. Het extra ommetje door Bredevoort is de moeite waard en kan ik je echt aanraden.

Minicamping TOB, 't Olde BaôtenPrachtige boerderijBoeken, boeken en nog meer boekenEén van de vele monumentale huisjes in BredevoortBoekenkraamHet Theehuisje is een 19e-eeuws theekoepeltje in de tuin van Sint Bernardus aan de Grote Gracht van BredevoortIk volg de zwarte voetjesLoeiend enthousiast . . .Fraaie stoffige landwegIk wandel langs een mooie begraafplaats aan de rand van AaltenJut en Jul zitten ergens in een tuin in AaltenKaartje van de Olde Baôtenroute
Høken en Hiken - de leukste foto's van de Olde Baôtenroute

Achterhoekse Wandelvierdaagse

John geniet op dag 3 van de Achterhoekse 4-daagse. Hij wandelt de dag van Bronckhorst - Keijenborg - Hengelo – Zelhem. Hij besluit ter plekke om er nog een dagje vierdaagse aan vast te knopen en wandelt ook de dag van Montferland - Kilder - Beek - Zeddam – Braamt.

Beiden hebben we een prachtige wandeldag achter de rug. We hoeven niet samen op stap te zijn om het leuk te hebben. Gelukkig!!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 27 mei 2022
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 50% (Verhard: 50%)
Start- & eindpunt
  Minicamping TOB, 'T Olde Baôten, Batenweg 3, 7121 RJ Aalten
Parkeren
Gratis parkeren op diverse plekken langs de route
Bereikbaarheid
Aalten is met het OV prima bereikbaar
Horeca
In Aalten en Bredevoort
Media

T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Verrassende wandeling rondom Epen
-Geuldal, Diependal en Terziet-

Volgend bericht »

Ommetje Bekendelle
-Als wandelen moeizaam gaat-

1 Reactie

Annet  -  30-05-2022 @ 13:14:47  -

Weer een mooi verhaal Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reclame voor Libris boekenwinkels