Trage Tocht Terborg

Wandelen in de Achterhoek

Home > Trage Tocht Terborg

Trage Tocht Terborg

Wandelen in de Achterhoek

Trage Tocht Terborg - Wandelen in de Achterhoek

De tweede vakantiewandeling is de Trage Tocht Terborg. Een landelijke wandeling van 12 kilometer over ongebaande paden in de Achterhoek. Een leuke wandeling met een mix van stad en platteland.

5 augustus 2019 • Trage Tocht Gelderland

Jawel, stad en platteland. Terborg is echt een stad in de Achterhoek, gelegen aan de Oude IJssel. Het is weliswaar een klein stadje met nog geen 5000 inwoners. In 1419 kreeg het stadsrechten, dit jaar 600 jaar geleden.

De Trage Tocht Terborg komt uit de wandelgids Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek (€) en is geschreven door routemaker Rob Wolfs. Een route met minimaal 70% zandpadgarantie.

Op de fiets rij ik naar het stationnetje van Terborg, vanaf de camping zo’n 6 kilometer fietsen. Het eerste stukje van de route loopt door de bebouwde kom. Daarna wandel ik over een aantal leuke paden langs een nieuw natuurpark rondom de Akkermansbeek.

Dan volgt een gewone woonwijk waar de straten herinneren aan de ijzergieterij-emailleerfabriek Vulcaansoord zoals Modelmakerijstraat, Gieterijstraat, Koepeloven, Kernmakerijstraat, Stamperijstraat, Beitserijstraat en Smelterijstraat.

De straatnamen herinneren aan de ijzergieterij-emailleerfabriek Vulcaansoord
De straatnamen herinneren aan de ijzergieterij-emailleerfabriek Vulcaansoord

Na de woonwijk, toch altijd iets minder leuk om te wandelen, volgt het platteland. Over een slingerende landweg, wederom een karrespoor, wandel ik langs de eerste boerderijen. Dit vind ik wel leuk.

Mooi landelijk weggetje, niet meer dan een karrespoor
Mooi landelijk weggetje, niet meer dan een karrespoor
Boerenstal
Boerenstal

Ik wandel een stukje langs het spoor om vervolgens tussen de sportvelden door het rondje Terborg te vervolgen. Ook nu valt het op dat het overal verschrikkelijk droog is. Bomen laten nu al blad vallen. Op het pad liggen voornamelijk groene bladeren, helemaal verdroogd.

Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Op de grens van bos en akkerland wandel ik tussen de maisvelden. Zandpadgarantie gegarandeerd. Langs de bosrand staan bramenstruiken. Helaas, de bramen zijn nog niet rijp, veel te zuur.

Op de grens van bos en akkerland wandel ik tussen de maisvelden
Op de grens van bos en akkerland wandel ik tussen de maisvelden

Bij een bankje ga ik even zitten. Mijn knieën en mijn rechterbeen protesteren. Een tweede wandeling in 3 dagen is eigenlijk teveel, ook al is het maar 12 kilometer. Ik merk dat mijn knieën overbelast raken en stijf worden.

Juist als ik verder wil vallen er een paar spetters. Het mag geen naam hebben, niet genoeg om nat van te worden. Het blijft wel dreigend met de donkere wolken aan de hemel.

Landelijk stilleven
Landelijk stilleven

De route vervolgt tussen de velden door over stille landweggetjes en ik passeer enkele boerderijen. Wat een rust en ruimte. Ik kom een enkele fietser tegen en geen autoverkeer. Bij een volgend bankje geniet ik nogmaals van de rust. Bijna alleen op de wereld.

Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek
Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek
Uiteraard met zandpadgarantie !!
Uiteraard met zandpadgarantie !!

Na een klein stukje langs de provinciale weg kom ik op landgoed Hommelink. De varens langs het pad groeien boven mij uit. Aan het eind moet ik het spoor passeren. Ooit was er een onbewaakte overgang. Nu staan er hekken van Prorail met dreigende teksten: Verboden voor onbevoegden, Aanrijd- en elektrocutiegevaar, Let op trein. Het hek aan mijn kant is open, ik kan het spoor oversteken. Ik twijfel, doe ik het of doe ik het niet ?!?!

Toet toet . . . de machinist toetert naar me
Toet toet . . . de machinist toetert naar me

Ik doe het niet want er komt een trein aan. Binnen 10 minuten komt er een tweede trein uit de andere richting. Tijd zat om over te steken . . . en toch doe ik het weer niet !!

Ik ga linksaf langs het spoor en 200 meter verderop ga rechtsaf ik het spoor over bij een veilige en bewaakte overgang. Met een kleine omweg kom ik ook in Silvolde. Daar pak ik de route weer op.

Later lees ik online dat je het spoor gewoon mag oversteken.

De spoorwegovergang na landgoed Hommelink is wel en niet afgesloten. De hekken kunnen gewoon opengemaakt worden. Dus laat je vooral niet afschrikken! [ Facebook Trage Tochten ]

Na een kort stukje door Silvolde kom ik op de Paasbergweg. Dit is een statige laan met hoge bomen aan weerszijden. Aan het eind van deze weg, boven op de Paasberg, staan een paar imposante optrekjes. Daar zou ik wel willen wonen.

Alleraardigst optrekje op de Paasberglaan
Alleraardigst optrekje op de Paasberglaan

Nog een klein rondje door Terborg en dan ben ik terug bij het station. Ik heb lekker gewandeld, heerlijk rustig over echte landweggetjes. Gewoon een leuke route over ongebaande paden in de Achterhoek. Ik mag weer 13 kilometers bijschrijven in mijn wandelboekje.

Met een blij gevoel fiets ik terug naar de camping. Ook al gaat het niet vanzelf met mijn knieën, zeg maar gerust moeizaam, ik geniet volop van dit soort verrassende (kortere) wandelingen. Dit pakken ze mij niet af !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
woensdag 31 juli 2019
Afstand
13 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Station Terborg
Parkeren
Gratis parkeren bij startpunt
Horeca
Geen horeca direct langs de route, wel in centrum Terborg
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek
Deze wandelgids is dan ook één grote lofzang op de Achterhoek. Deze gids geeft een mooie indruk van het rijke cultuurlandschap, dat kenmerkend is voor de Achterhoek. Wie echt verliefd wil worden op de Achterhoek trekt zijn wandelschoenen aan en begint aan deze fantastische reeks wandelingen, met zandpadgarantie !!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Groene Wissel Varsseveld
-Achter de coulisse-

Volgend bericht »

Groene Wissel Zutphen
-Stadswandeling in de groene Hanzestad-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.