Het Trolleypad

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem

Home > Het Trolleypad

Het Trolleypad

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem

Het Trolleypad - Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem

Mijn uitdaging voor 2020 is om in elke provinciehoofdstad een stadswandeling te maken. De eerste stad in dit rijtje is Arnhem, hoofdstad van de provincie Gelderland. Ik kies voor het Trolleypad, een stadse wandeling van ruim 15 kilometer buiten de binnenstad van Arnhem.

24 februari 2020 • Stadswandeling Gelderland

Het trolleypad – Ode aan de trolley

Arnhem is de enige stad van de Benelux waar nog trolleybussen rijden. De trolleywandeling begint in Velp bij de keerlus aan de Beekhuizenseweg en loopt via het centrum van Arnhem naar NS Station Oosterbeek. Leidraad is trolleybuslijn 1, dit was in 1949 de eerste trolleylijn van Arnhem.

Een trolleybus is een elektrische bus die door middel van een bovenleiding wordt voorzien van stroom. Aan de bus zitten 2 stangen die contact maken met de bovenleiding. De trolleybus is afhankelijk van de stroomkabels boven de weg en kan daardoor maar een klein stukje uitwijken voor een obstakel op de weg. Als je in de trolleybus zit is het niet anders dan in een gewone bus.

Deze trolleybus is onderweg naar Velp
Deze trolleybus is onderweg naar Velp

Ik ga het trolleypad beleven en daar hoort natuurlijk een rit met de trolleybus bij. Volgens de routemakers is dit min of meer verplicht. Ik parkeer daarom mijn auto bij station Oosterbeek. Daar stap ik gelijk op de trolleybus die mij naar Velp brengt, een ritje van bijna 40 minuten. Ik geef mijn ogen goed de kost. De busrit is een voorproefje op het trolleypad want onderweg zie ik diverse kijkpunten waar ik later langs wandel. Het eerste dat mij opvalt zijn de hoogteverschillen in de stad.

Wandelen langs het lijntje van de trolley

Bij het eindpunt in Velp (of het begin, ’t is maar hoe je het bekijkt) stap ik uit en ga ik aan de wandel. Terug langs lijn 1 naar Oosterbeek. Dat kan heel simpel, gewoon de bedrading volgen totdat ik als vanzelf weer in Oosterbeek ben. Dat is echter te gemakkelijk. Daarom loopt de route hier en daar door de achterliggende parken en woonwijken. Arnhem heeft de wandelaar meer te bieden dan alleen de trolley.

Een goede reden om van trolleylijn af te wijken is een ommetje over Landgoed Biljoen langs het gelijknamige kasteel. Het landgoed en het kasteel liggen net buiten Velp.

Kasteel Biljoen in Velp
Kasteel Biljoen in Velp

Over de statige Van Spaen Allee kom ik in Velp. Daar volgt een ronde door villapark Overbeek. Een mooie Velpse wijk met statige villa’s. Je woont er op stand en geen enkel huis is hetzelfde. Ooit stond hier Kasteel Overbeek. Het enige overgebleven restant van kasteel Overbeek is de oude toegangspoort. In de voormalige gracht van het landhuis pronkt de historische muziektent op een eilandje.

Muziektent in Villapark Overbeek
Muziektent in Villapark Overbeek

Gegarandeerd Onregelmatig met Gegarandeerd een bakkie koffie

Vandaar loop ik naar de Hoofdstraat en ook daar staan de nodige villa’s. Eentje daarvan is Anna’s Heuvel. Deze villa uit 1880 is de residentie van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, uitgever van de leukste wandelgidsen van Nederland. Het trolleypad komt uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem (€) en is geschreven door uitgever Bart van der Mark zelf, samen met Rob Wolfs.

In de wandelgids belooft de uitgever de enthousiaste wandelaar een bakkie koffie en dat klinkt mij als muziek in de oren. En jawel . . . de koffie staat klaar. We babbelen gezellig over het wandelen. De heren uitgevers zijn onaangenaam verrast dat ik gewoon met een printje van de wandelzoekpagina loop.

Waar is de wandelgids ?!?!

De gids zit veilig in mijn rugtas verstopt. Ik vertel hen dat ik er niet van hou om met de wandelgids te lopen want dan blijft mijn gids niet mooi en schoon. Bovendien weegt een printje niks en daardoor ligt het makkelijker in de hand.

Volgens de heren uitgevers is dat niet de bedoeling. Een wandelgids moet er na een x aantal wandelingen gebruikt uit zien, vol met aantekeningen, koffievlekken, kreukels en ezelsoren. Hoe viezer, hoe beter. Bovendien loop ik met het printje het risico dat ik één van de highlights mis. De gids is meer dan alleen een routebeschrijving. Het is een compleet naslagwerk met de nodige achtergrondinformatie.

Daar hebben zij een overtuigend punt en ik besluit ter plekke om mijn leven te beteren en wandel verder met de gids in de hand.

Even op de koffie bij de mannen van Gegarandeerd Onregelmatig
Even op de koffie bij de mannen van Gegarandeerd Onregelmatig

Landgoed Bronbeek

De Arnhemseweg gaat over de in Velperweg en bij het passeren van de A12 wandel ik ongemerkt Arnhem binnen. Ik ben verbaasd dat de route hier niet door de tuinen (park) van Landgoed Bronbeek loopt, want dat is zeker de moeite waard. Mijn verbazing is echter van korte duur, want ik lees in de wandelgids dat het Geitenpad wel door de tuinen van Bronbeek loopt.

Ook al staat het niet in de routebeschrijving, ik maak wel een ommetje door de tuinen van Bronbeek. Bronbeek is nu een tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek is er gehuisvest. In dit museum staat de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië centraal. De tuin staat vol met beelden en herdenkingsmonumenten. Mooi en indrukwekkend om te zien, goed om even langs te lopen.

Landgoed Bronbeek
Landgoed Bronbeek

Ik laat de Velperweg voor even links liggen en wandel door het groen van Landgoed Rennen Enk. Bij de wijk Molenbeke laat ik de Velperweg rechts liggen om even verderop bij station Velperpoort het centrum binnen te wandelen.

De route vervolgt door de Steenstraat, een winkelstraat met veel winkeltjes, fietsers, auto’s, eettenten en cafés. Ooit reed zelfs de trolleybus door deze drukke winkelstraat. Ik moet rechtsaf de Bloemstraat in en op mijn gemak wandel ik verder, ik zie het vanzelf wel. Maar in de hectiek van de Steenstraat mis ik de Bloemstraat zonder dat ik het in de gaten heb.

Sint Martinuskerk

Bij de Sint Martinuskerk staat de deur open en in de Mariakapel steek ik twee kaarsjes op omdat het 19 februari is. Voor mij een dag met herinneringen om even bij stil te staan.

Even later wandel ik het Velperplein over en dan ben ik in het autoluwe centrum van de stad. In één van de horecagelegenheden geniet ik van iets lekkers bij de koffie. Daarna zoek ik tussen het winkelende publiek de juiste weg. Ik bedenk me dat ik de Bloemstraat nog steeds niet gezien heb en de twijfel slaat toe. Ik pak mijn telefoon erbij om de route te bekijken. Fout !! Ik loop terug en dan kom ik in de Looiersstraat, die ligt wel op de route.

En toch klopt het niet, ik ben nog steeds de Bloemstraat niet tegengekomen !! Dit zegt overigens meer over mij dan over de routebeschrijving. Nogmaals pak ik mijn telefoon erbij, waar ga ik fout? En dan zie ik dat ik in de Steenstraat de afslag al heb gemist. Ik heb linksaf gekeken en ik moest rechtsaf. Het is niet de eerste keer dat ik met links en rechts in de fout ga. Ik wandel terug en kom nogmaals langs de Sint Martinuskerk. Kort na de kerk ben ik dan toch bij de Bloemstraat.

Als ik niet verkeerd was gelopen had ik de kerk gemist en geen kaarsjes opgestoken. Juist vandaag . . . het heeft zo moeten zijn . . .

Café L’ Amérique

In de Bloemstraat is Café L' Amérique het volgende kijkpunt volgens de wandelgids. Het bruine café uit lang vervlogen tijden is gesloten. Je kunt er niet naar binnen en ook niets drinken. Het is een onopvallende plek maar het is de moeite waard om even over de gordijnen heen te kijken (als dat lukt). De tijd staat er stil, al jarenlang verandert er niets. Alles is verlaten, foto’s vallen van de muur, een oude krant ligt op tafel. Een bijzonder tafereel, de moeite waard om voor terug te lopen. En eerlijk is eerlijk, met alleen het printje in de hand zou ik er zonder meer aan voorbij gelopen zijn.

Het interieur van Café L' Amérique in de Bloemstraat is al jaren onveranderd
Het interieur van Café L' Amérique in de Bloemstraat is al jaren onveranderd

Door de lelijkste straat van Arnhem, de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat, de Looierstraat en het Gele Rijdersplein wandel ik richting het station. Daarbij passeer ik de opvallende AKU fontein. Het Stationsplein is het middelpunt van het Arnhemse trolleynetwerk (en ander OV). Trolleyussen rijden er af en aan en een wirwar van bovenleidingen hangt boven het stationsplein. Het hypermoderne stationsgebouw is een architectonisch paradepaardje in de stad. Twee hedendaagse kantoortorens sieren de lucht en de cover van de wandelgids.

Trolleybussen op het Stationsplein van Arnhem
Trolleybussen op het Stationsplein van Arnhem

Na de drukte van het stationsgebied volgt de rust van het wandelen buiten de binnenstad. De Utrechtsestraat is niet bijzonder inspirerend, echt vervelend wordt het ook niet. Er is genoeg te zien en vanaf het -Bovenover- heb ik mooi uitzicht over de Rijn. De hoogteverschillen in de stad zijn op deze plek goed zichtbaar.

Blik op de Rijn vanaf het -Bovenover-
Blik op de Rijn vanaf het -Bovenover-

Wijnstreek Arnhem

Het laatste stukje van Arnhem loop ik door Klingelbeek. Hoe bijzonder is de kleine wijngaard  midden in deze wijk? Wijngaard Domein Klingelberg is slechts 0,12 ha groot en is opgericht in 1998. Enthousiaste vrijwilligers runnen de buurtwijngaard en zij maken er biologische wijnen:  witte wijn, rode wijn en rosé.

Domein Klingelberg, een mini wijngaard midden in de stad
Domein Klingelberg, een mini wijngaard midden in de stad

Op de grens van Arnhem en Oosterbeek ligt Wijngoed Mariëndaal. De wijngaard ligt op de zonnige zuidhellingen van Landgoed Mariëndaal. Het wijngoed bestaat sinds 2014 en er staan zo’n 4.000 wijnstokken.

De wijngaard op Landgoed Mariëndaal
De wijngaard op Landgoed Mariëndaal

Het enige stukje onverhard pad van de route brengt mij in Oosterbeek waar ik over de Vredeberg (en) Weltevreden naar het station wandel.

Het trolleypad is een originele en stadse wandelroute in en rond Arnhem. Leuk om trolleylijn 1 te volgen, al is het soms met enige afstand. De wandeling wordt er alleen maar leuker van. Een mooi rondje Urban Walking.

De leukste foto's

Kleine waterval op Landgoed BiljoenHet enige overgebleven restant van het kasteel Overbeek is de oude toegangspoortMooie boom in het park van voormalig landgoed DaalhuizenHet staat niet in de route maar ik maak een ommetje door de tuinen (park) van Landgoed Bronbeek - Koning Willem IINu is Bronbeek een Museum van Nederlands koloniale militaire geschiedenis en een Koninklijk Tehuis voor Oud-MilitairenBuste Van HeutszKunst op Landgoed BronbeekMilitair rusthuis BronbeekDeel van het monument van de Dodenspoorlijn (Death Railway), ook wel Birmaspoorweg of Birma-SiamspoorwegTakkezooi - Dit vind ik leukEn dit is de hele boomHerleefd erfgoedHet interieur van Café L' Amérique in de Bloemstraat is al jaren onveranderdDeze kantoortorens rondom het station staan op de cover van de wandelgids - Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem-Kunst: Het landschap met de horizon als uiterste begrenzingZelfde kunstwerk vanaf de andere kantEen kleine wijngaard midden in een woonwijk . . . Domein KlingelbergHet is een mooie wandeldag :-)Kunstwerk -de lispeling- in park de Dennenkamp te OosterbeekDe route van het Trolleypad - wandelen buiten de binnenstad van Arnhem - bijna 19 kilometer
Een impressie van het Trolleypad in Arnhem

Ik heb een supermooi dagje gehad en mag alles bij elkaar 19 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje. En ook al begint de wandeling niet in Arnhem, ik mag de eerste provinciehoofdstad van mijn to-walk-lijstje afstrepen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
woensdag 19 februari 2020
Afstand
19 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 5% (Verhard: 95%)
Startpunt
  Velp, bushalte aan de Beekhuizenseweg
Eindpunt
Oosterbeek Station NS
Parkeren
Zowel bij start- als eindpunt gratis parkeren
Bereikbaarheid
Oosterbeek en Velp zijn met het OV prima te bereiken. Station Velp ligt op zo'n 600 meter van het startpunt.
Horeca
Ruime keuze in zowel Velp, Arnhem en Oosterbeek
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem
In de gids staan 9 thematische wandelingen van 8 tot 16 kilometer, inclusief een digitale bonustrack; Geitenpad, Klarendalpad, Oorlogspad, Parkenpad, Vogelaarpad, Dijkenpad, Vinexpad, Landgoederenpad, Trolleypad en het Rivierenpad.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Trage Tocht Den Bosch
-Wandelen in Oeteldonk-

2 Reacties

Bart van der Mark   -  25-02-2020 @ 09:43:37  -

Leuk verslag Mirjam! Je beschrijft de route precies zoals we hem bedoeld hadden: als pareltjes aan een trolleylijn geregen ... Leuk dat je ook gebruik maakte van de mogelijkheid bij het hoofdkantoor een bakkie koffie te doen. Wij horen graag de enthousiaste verhalen uit het veld. Het geeft ons de energie door te gaan. We hopen dat je zult genieten van de rest van de wandelingen uit Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem! Groet, Bart!

Mirjam  -  25-02-2020 @ 13:09:25  -

Dank je wel Bart en dat van de koffie is toch gewoon leuk !! Zo simpel kan het zijn. Er volgen zeker meer routes uit de gids . . . want anders blijft de gids veels te mooi 😉  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Trainen voor grote wandeltochten met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.