Bergwandelen op het Geitenpad
Naar het hoog(s)te punt van Arnhem
Bergwandelen in Arnhem, het kan. Het Geitenpad brengt mij op het hoogste punt van de stad. Op deze veelzijdige wandeling buiten de binnenstad van Arnhem wandel ik maar liefst over 6 bergen zoals de Waterberg, de Paasberg, Hoogte 80, de Galgenberg, de Braamberg en de Heselberg. Alles bij elkaar zo'n 163 meter de hoogte in.
- Wandelen in Arnhem met de Buiten-de-binnenstad-app
- Saksen Weimar kazerne
- Wandelen over begraafplaats Moscowa
- Makrietjes
- Onze Lieve Vrouwe en al Haar Engelen
- Schommelen op de Heselberg
- Park Klarenbeek en Park Angerenstein
- Park Presikhaaf
- Landgoed Bronbeek
- De Paasberg
- Geitenkamp, wandelen over de Geitenbult
- Wandelen met de Buiten-de-binnenstad-app
- Geitenpad zonder geiten
- Alles op een rijtje
Vooruit met de geit!
Ik ben zeker geen berggeit want voor mijn artrose-knieën is al het klimmen en dalen geen fijne beziggeit. Vooruit met de geit en geen gemekker, die knieën overleven het Geitenpad wel.
Wandelen in Arnhem met de Buiten-de-binnenstad-app
Begin dit jaar lanceerde de wandelzoekpagina een nieuwe app: de Buiten-de-binnenstad-app. Een wandel-app met de mooiste stadswandelingen op je telefoon. Met deze wandelapp heb ik mijn eigen stadsgids bij de hand die me een seintje geeft over de leuke en bijzondere plekken die ik tegenkom op het Geitenpad.
De app zelf is gratis. Je kunt de steden vanuit de app voor € 6,99 per stuk aanschaffen en krijgt dan alle wandelingen in deze stad. Op dit moment is de app beschikbaar voor de steden Arnhem, Amsterdam en Eindhoven.
Met de Buiten-de-binnenstad-app van Arnhem ga ik op stap om het Geitenpad te verkennen. Vorig jaar wandelde ik het Trolleypad en toen miste ik bijna Café L’Amerique. Hopelijk mis ik nu met de app geen enkel kijkpunt op de route want die zijn er volop.
Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem
Het Geitenpad start bij station Presikhaaf. Omdat ik niet onnodig met de trein wil reizen kom ik met de auto. Het voordeel van wandelen buiten de binnenstad is dat er altijd wel een gratis parkeerplek te vinden is in de buitenwijken. Ik parkeer mijn bolide aan de Havikstraat/Monnikensteeg achter frietkot De Saks. Een ideale parkeerplek die snel en makkelijk te bereiken is. Vanaf de A12 (afslag 26, Arnhem-Noord) is het nog geen 2,5 km.
Saksen Weimar kazerne
Vandaar loop ik als eerste gelijk al langs De Saks, het mooiste frietkot van Arnhem, bekend van de zelfgemaakte friet. Het frietkot is nog gesloten op deze maandagochtend en dus wandel ik verder over het terrein van de voormalige Saksen Weimar kazerne. De kazerne is kort voor de oorlog gebouwd. Veel gebouwen zijn bewaard gebleven en je vind er nu woningen, ateliers en innovatieve bedrijven.
Wandelen over begraafplaats Moscowa
Over de Weg naar de Begraafplaatsen loop ik naar begraafplaats Moscowa. Ik vind het een bijzondere plek om te wandelen. Het gebeurt wel vaker dat ik langs een begraafplaats wandel maar nooit over de begraafplaats. Indrukwekkend en leuk tegelijk.
Achter een manshoge muur ligt de Joodse begraafplaats verscholen. Er staan alleen grafstenen, zonder enige poespas. Veel graven zijn al oud en de stenen staan schots en scheef. Voor Joodse graven geldt eeuwige grafrust en ze mogen daarom niet geruimd worden. Het ziet er een beetje kaal en desolaat uit.
Heel anders is het katholieke gedeelte van de begraafplaats. Het grote kruisbeeld in het midden van een cirkel trekt mijn aandacht. Direct rondom het kruisbeeld liggen de parochiepriesters begraven. Daar omheen zie ik grote familiegraven, vaak rijkelijk versierd. De gewone mensen liggen het verst weg van het kruisbeeld. Verschil zal er altijd zijn.
Op mijn gemak wandel ik verder. Ik kom langs een uniek mausoleum uit 1895. Even verder staat een beeld van vier pleuranten. Zij staan symbool voor wanhoop, berusting, verdriet en vertrouwen. Als laatste wandel ik langs een aantal militaire graven op Moscowa, herkenbaar aan dezelfde witte grafstenen.
De route over de begraafplaats is bijna anderhalve kilometer lang en eindigt bij theehuis Moscowa dat gesloten is vanwege Corona. Daar is een gids -Wandelen op Moscowa- te verkrijgen met meer info over de bijzondere monumenten en prachtige plekken op de begraafplaats. Best bijzonder dat dit kan.
Makrietjes
In de straat achter de begraafplaats wandel ik langs zogenaamde Makrietjes. Dit zijn zogeheten Maycrete-woningen die zijn gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de woningnood. Deze gelijkvloerse twee-onder-één-kap woningen zijn gemaakt van beton en hout. Eigenlijk zouden ze maximaal 10 jaar blijven staan waardoor er destijds mocht worden afgeweken van de bouwvoorschriften.
De woningen trotseerden echter de tand des tijds en na 2005 werden de woningen tot monument verklaard en voor sloop behoed.
Onze Lieve Vrouwe en al Haar Engelen
Door de straten van een groene woonwijk klim ik omhoog waarna een vreselijke trap naar beneden volgt. Dit vinden mijn knieën niet leuk. Eenmaal beneden heb ik uitzicht op de Braamberg. Op de top staat een piepklein kerkje voor Onze Lieve Vrouwe en al Haar Engelen. Het kerkje staat op een mooie plek met een supermooi uitzicht over de landerijen van de Braamberg. Ik vergeet bijna dat ik nog gewoon binnen de bebouwde kom van de Arnhem ben.
Maar de stadse drukte is niet ver weg. Over een hoge monumentale brug langs een drukke weg, wandel ik naar de Weg langs het Hazegrietje. Een fraaie naam voor een mooi laantje met grote villa’s. Ik zou er prima kunnen wonen.
Men zag altijd hazen in de wei. De wei heette ook wel griet. Dus eigenlijk is het een hazen-weitje. Maar verbastert naar Hazegrietje.[ Bron: In de buurt - Arnhem ]
Schommelen op de Heselberg
Over een mooi onverhard wandelpad klim ik richting het Paleis op de Heuvel. En dan hangt er zomaar een schommel in een hoge boom. Ik kan het niet laten . . . even ouderwets schommelen en genieten van het uitzicht. Jammer dat ik alleen ben, want het valt niet mee om een leuke foto van mezelf op de schommel te maken.
Het Paleis op de Heuvel was tot 1996 nog een school. Nu is het een hip appartementencomplex. Echt een paleis is het gebouw nooit geweest, waarschijnlijk is het nu wel een waar paleis om te wonen.
Park Klarenbeek en Park Angerenstein
In Park Klarenbeek wandel ik over glooiende paden langs boerderijen en volkstuinen. In de weilanden grazen schapen en paarden, een landelijk tafereel. Ik passeer de paviljoens van de voormalige Arnhemse Buitenschool. Geen verkeerde plek voor een school waar vanaf 1930 langdurig zieke kinderen les kregen.
Ondanks dat ik midden in Arnhem wandel, heb ik het idee dat de stad mijlenver weg is. Slechts af en toe loop ik door een drukke(re) straat maar het is grotendeels een groene en rustige route met af en toe een stukje onverhard wandelpad.
Vanuit Park Klarenbeek is het een klein stukje naar Park Angerenstein. Bij een vijver, tegenover Landhuis Angerenstein geniet ik van een korte bankjesrust. Niet te lang, want dan krijg ik het koud, hoewel het prima wandelweer is. Aan de rand van het park volg ik de Julianabeek. Het is gezellig druk in het park. Moeders en kinderen halen een frisse neus, anderen maken er een lunchwandeling, honden worden uitgelaten en ik wordt voorbij gelopen door hardlopers. Een klein kereltje met een smile van oor tot oor, raast mij voorbij op zijn loopfietsje.
Park Presikhaaf
Dan kom ik bij het eigenlijke beginpunt van de route, station Presikhaaf. Vandaar wandel ik zo Park Presikhaaf in. Het is een jong park dat tussen 2004 en 2007 opnieuw is ingericht. Ik passer de heemtuin en de stadsboerderij. Vreemd om midden in de stad koeien te zien grazen in de wei.
Bijzonder is het T-HUIS in Park Presikhaaf. Het zeshoekige betonnen gebouwtje met de opvallende koepel stond sinds 1954 aan de Sonsbeekzijde van het station. Het entreegebouw van Arnhem CS moest echter wijken voor de stationsuitbreiding. Daarom is het koepelgebouw opnieuw opgebouwd in Park Presikhaaf en is het nu een T-HUIS. Helaas is het op maandag (en dinsdag) gesloten. Het is een mooi plekje voor een pauze, juist omdat ik net over de helft van de route ben.
Het volgende kijkpunt op het Geitenpad zijn de Spitting Leaders. Deze spugende leiders kunnen me niet bekoren.
Landgoed Bronbeek
Bronbeek is een tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek is er gehuisvest. In de tuin is zijn twee tijdelijke tentoonstellingen (tot 1 juli 2021) die in het teken staan van Vrijheid. Een actueel onderwerp, juist in deze coronatijd met de lockdown.
De buitententoonstelling 'Vrijheid? Merdeka' toont op 15 panelen een indrukwekkend beeld van het jaar 1945 in het voormalige Nederlands-Indië. Op mijn gemak wandel ik langs de panelen en lees ik over de gebeurtenissen van destijds. Wederom geschiedenisles op locatie.
De tweede buitententoonstelling heeft als thema ‘Bronbeek in tijden van corona’. Fotograaf Suzanne Liem nam eind vorig jaar een kijkje achter de schermen van museum en tehuis Bronbeek. Zij bracht het dagelijks leven van bewoners en personeel op het landgoed ten tijde van corona in beeld.
De tuin van Landgoed Bronbeek is sowieso de moeite waard voor een rondwandeling. In de hele tuin vind je beelden en herdenkingsmonumenten aan het koloniale verleden.
De Paasberg
Vanaf Landgoed Bronbeek klim ik weer gestaag omhoog, de Paasberg op. Daarbij passeer ik de Paasbergkerk. Vanaf de Paasberg kijk ik uit over de omliggende huizen. De afdaling is een echte uitdaging voor mijn knieën en al zigzaggend wandel ik naar beneden.
Aan de voet van de Paasberg ligt de Witte School. Een opvallend wit gebouw met een rieten dak. Zomaar een school uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Niets is minder waar. Het pand is in 2005 helemaal afgebrand en de school is daarna aan de straatkant weer helemaal hetzelfde herbouwd.
Geitenkamp, wandelen over de Geitenbult
De Witte School ligt aan de rand van de wijk Geitenkamp, een tuindorp aan de rand van de stad waar het Geitenpad zijn naam aan ontleend. De wijk Geitenkamp is een tussen 1920 en 1930 gebouwde en heeft een dorpse uitstraling. Het poortgebouw van de Geitenkamp torent boven de huizen uit en is al van verre te zien. Onder het poortgebouw door wandel ik de wijk in.
Omdat de wijk Geitenkamp grote hoogteverschillen kent, wordt de wijk in de volksmond ook wel Geitenbult genoemd. Ik loopel kris-kras door de wijk, omhoog en omlaag. Op de Beukenlaan wandel ik ineens aan de rand van de stad over een onverharde beukenlaan.
Ongemerkt kom ik in de wijk Monikenhuizen en een laatste klim naar het hoog(s)tepunt van Arnhem volgt. Hoogte80 is een bult van 77,5 meter hoog, net niet het hoogste punt van de stad. Vandaar heb je bij helder weer een mooi uitzicht over de stad. Helaas, helder is het niet, voor mij geen spectaculair uitzicht.
Nog een klein stukje over de Weg achter het Bos en dan ben ik terug bij de auto. Frietkot Saks is inmiddels geopend maar ik kan de verleiding van een lekker frietje weerstaan.
Wandelen met de Buiten-de-binnenstad-app
Het wandelen met de app is mij goed bevallen. De meerwaarde voor mij is de informatie die je krijgt bij elk kijkpunt op de route. De app geeft een seintje als je er in de buurt komt en dat werkt prima. Ook vind ik het handig dat je de route gelijk op je telefoon hebt. Je kunt de route met de app lopen zonder routebeschrijving of wandelgids in de hand. Gemak dient de mens.
Nadeel is toch wel dat mijn batterij snel leeg loopt, zeker omdat ik mijn telefoon ook gebruik om foto’s te maken. Doordat is veel switchte tussen de app en mijn fototoestel moest ik de app best vaak opnieuw opstarten. De app werkt gelukkig zonder internet want de informatie en kaarten kun je thuis al downloaden.
Geitenpad zonder geiten
Al met al heb ik een mooi wandeldagje achter de rug. Het Geitenpad is een gevarieerde en boeiende route. Onderweg is er genoeg te zien. Ook al wandel je midden in de stad, buiten de binnenstad ben je weg van de drukte. Het Geitenpad is een mooie combinatie van stad, groen, historie en bezienswaardigheden. Ik vind het een topwandeling.
Niet alleen voor berggeiten!!
ALLES OP EEN RIJTJE
Meer wandelplezier
« Vorig bericht
11 Facebookgroepen over wandelen
-Laat je inspireren-
Volgend bericht »
Trage Tocht Vianen-Hagestein
-Struinen langs de Lek-
1 Reactie
Annet - 12-03-2021 @ 15:18:45 -
Mooi geschreven, mooie foto,s.
(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.