Stadswandeling Brussel

Home > Stadswandeling Brussel

Stadswandeling Brussel

Stadswandeling Brussel -

Vorige week donderdag had ik een mooie stadswandeling door Brussel op mijn programma staan. Op internet had ik een wandelroute van 9 kilometer gevonden vanaf het Centraal Station. In het centrum van Brussel is veel te zien, van het Koninklijk Paleis tot Manneken Pis. Een mooie wandeling was het zeker, het liep echter net iets anders . . .

30 april 2018 • Stadswandeling BelgiĆ« Buitenland

Donderdag 16 april is de dag dat John vertrekt voor zijn Camino naar Santiago de Compostela. Met de trein gaat hij naar Zuid Frankrijk (Saint-Palais). Gezellig, ik breng hem weg tot Brussel. Als John vanuit Brussel-Zuid verder reist naar Parijs heb ik tijd genoeg voor een stadswandeling door Brussel. Twee vliegen in één klap. Zo gezegd, zo gedaan en ik heb last minute een retourtje Rotterdam - Brussel-Zuid gekocht. Uiteraard in dezelfde trein als John.

Standbeeld Koning Albert op de Kunstberg
Standbeeld Koning Albert op de Kunstberg

Helaas, dat liep helemaal anders dan gepland. Jullie hebben allemaal kunnen lezen dat we ruim 3 uur vertraging hadden. John vertrok pas om 16:30 uur naar Parijs ipv 13:13 uur. Daarom kon ik ook pas om 16:30 uur aan de stadswandeling beginnen. Veel te laat, ik moest om 18:45 uur met de trein terug naar huis. Die 9 km red ik niet.

De Kunstberg

Vertraging of niet, ik ga wandelen. Vanaf Station Brussel-Zuid wandel ik eerst 2 saaie kilometers naar Brussel Centraal Station. Vandaar wandel ik naar de Kunstberg, Mont des Arts.

De Kunstberg is een mooi stadspark
De Kunstberg is een mooi stadspark

De Kunstberg is een helling in het centrum van Brussel. Tussen de boven- en benedenstad van Brussel ligt de Tuin van de Kunstberg. Een mooi park met grote trappen, een platanenlaan om uit de zon te lopen en vijvertjes met fonteinen. Vanaf de Kunstberg kijk je uit over de benedenstad van Brussel.

Koninklijk Paleis

Langs de Kerk St. Jacob op de Koudenberg wandel ik naar het Koninklijk Paleis, het werkpaleis van de Belgische Koning. De vlag is in top gehesen, zou de Koning er aan het werk zijn ??

Het Koninklijk Paleis in Brussel met de vlag in top.
Het Koninklijk Paleis in Brussel met de vlag in top.

Het Warandepark

Tegenover het Koninklijk Paleis ligt de ingang van Het Warandepark, een oase van rust midden in de stad. Ik wandel rechtdoor over het grote brede pad langs twee vijvers met fonteinen. Jammergenoeg doen de fonteinen het niet. Het is gezellig druk in het park met wandelaars, joggers en spelende kinderen.

Het Warandepark in Brussel. Ik kom van rechts . . .
Het Warandepark in Brussel. Ik kom van rechts . . .

Volgens de route moet ik na het park rechtsaf, richting de gebouwen van het Europeese Parlement. Ik laat dit alles echter rechts liggen en wandel linksaf richting de benedenstad. Ik heb geen tijd en moet helaas de route inkorten.

St-Michiels en St-Goedelekathedraal

Vanuit het Warandepark kom ik bij de St-Michiels en St-Goedelekathedraal. Een mooie kerk en ik ga binnen kijken. Eerlijk gezegd vind ik de de Sint-Janskathedraal in Den Bosch aan de binnenkant veel mooier, daar ben ik enkele weken geleden geweest.

St-Michiels en St-Goedelekathedraal
St-Michiels en St-Goedelekathedraal

Ook in deze kathedraal kun je een kaarsje opsteken. Ik laat het achterwege want ik heb geen kleingeld op zak. Om nou € 20,00 te betalen voor een paar kaarsjes wordt mij iets te gortig. Ik schrijf wel een stukje in het intentieboek bij het Maria-altaar om John een Buen Camino te wensen.

Typisch Brussel

Het valt mij op dat alle straatnamen in Brussel in twee talen op de bordjes staan. België is tweetalig maar er is slechts één stad officieel tweetalig. Bij wet is vastgelegd dat in Brussel Frans en Nederland gesproken wordt en dat zie je overal terug.

Ik wandel nu in het centrum met veel winkels, restaurants en terrasjes. Overal kun je Brusselse wafels kopen, ze zien er allemaal lekker zoet uit. Ook zie ik veel bier- en chocolade winkels, typisch Brusselse producten. In Brussel is de bonbon ooit uitgevonden. Zo jammer, ik gun mezelf geen tijd om even te gaan zitten in het zonnetje en te genieten van iets lekkers.

De Grote Markt - Grand-Place

En zo kom ik op de Grote Markt, in het Frans Grand-Place. Het is een toeristisch plein in hartje stad, al eeuwenlang de meest centrale plek van Brussel. De Grote Markt staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Aan de Grote Markt staan een prachtige gebouwen zoals het Stadhuis, het Broodhuis, Huis van de Hertogen van Brabant en diverse gildehuizen.

De Grote Markt met in het midden De Gulden Boom, het huidige Brouwershuis.
De Grote Markt met in het midden De Gulden Boom, het huidige Brouwershuis.

Opvallend is dat alle gebouwen rijkelijk versierd zijn met gouden ornamenten en schilderingen. Het is één en al goud dat er blinkt. De Grote Markt is zeker de moeite waard om er rustig rond te kijken en een terrasje te pakken.

Veel goud op het Huis van de Hertogen van Brabant
Veel goud op het Huis van de Hertogen van Brabant

Manneken Pis

Ik kan natuurlijk niet naar huis gaan zonder Manneken Pis te hebben gezien. Manneken Pis is de mascotte van Brussel. Een beeld van een plassend kereltje van slechts 58 centimeter hoog. Ik vind het leuk om te zien, echt een hoogtepunt vind ik het niet.

Manneken Pis
Manneken Pis

Ik las ergens dat Manneken Pis bij speciale gelegenheden geen water plast, maar . . . bier of wijn ?!?!

Dan ben ik bij het Centraal Station, eindbestemming van deze stadswandeling door Brussel. Van de eigenlijke route heb ik slechts 4 kilometer kunnen wandelen en nog in sneltreinvaart ook (ik wel . . .). Gelukkig wel 4 leuke kilometers. Datgene wat ik gezien heb was de moeite waard, ik ben benieuwd naar de delen van deze groene stadswissel die ik gemist heb.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Groene Stads Wissel Brussel
Datum wandeling
donderdag 26 april 2018
Afstand
6 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Brussel Centraal Station
Media
Bijzonderheden
- Deze route is niet meer te downloaden -

Meer wandelplezier

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Campspace