Wandelen over het Graveslootpad

Klompenpad door de weilanden

Home > Wandelen over het Graveslootpad

Wandelen over het Graveslootpad

Klompenpad door de weilanden

Wandelen over het Graveslootpad - Klompenpad door de weilanden

Het is heerlijk nazomerweer en na een druk bezet weekend wil ik niets liever dan een stukje wandelen. Ik kies voor het Graveslootpad, een heuse polderwandeling dwars door de weilanden. Het klompenpad telt slechts 8 kilometer, precies goed voor een ontspannen wandeling.

26 september 2020 • Klompenpaden Utrecht

Ik start het Graveslootpad bij het station in Woerden. De aanlooproute naar het pad is minder dan 1 kilometer. Het station is prima bereikbaar en je kunt er gratis parkeren. Ook het gezellige centrum van Woerden ligt op loopafstand.

Landgoed Bredius, een groen paradijs in de stad

Vanaf het station wandel ik naar Landgoed Bredius om op de route van het Graveslootpad te komen. Het Brediuspark is een groen park dicht bij het centrum van Woerden. Het is er druk want er is genoeg te doen. Door het park lopen diverse wandelpaden en er is een grote speelweide met daarnaast een natuurspeeltuin.

Landgoed Bredius in Woerden
Landgoed Bredius in Woerden

De route door het Brediuspark loopt over fraaie bomenlanen langs hoogstamboomgaarden en waterpartijen. Ik wandel door het slingerbos en via een natuurgrasland verlaat ik Landgoed Bredius.

Graveslootpad, wandelen door de weilanden

Net buiten de bebouwde kom van Woerden ga ik de polder in. Om mij heen zie ik aan alle kanten weilanden, mijn uitzicht is weids. Aan de horizon ligt Kamerik. De komende 5 kilometer verlaat ik het weiland niet.

Wij wandelen het Graveslootpad vanuit Woerden
Wij wandelen het Graveslootpad vanuit Woerden

Het eerste stuk door het weiland loopt prima. Aan het einde van het weiland volgt een stuk over een pad van betonplaten. Niet direct het meest spannende stuk van de route. De boeren hebben gemaaid, de weilanden om mij heen liggen vol met vers gemaaid gras.

Tja . . .
Tja . . .

Ik nader de Boerderij de Boerin en om er te komen moet ik eerst met een trekpontje naar de overkant. Het trekpontje is niet meer dan een vlot dat drijft op vier blauwe tonnen. Het ziet er wiebelig uit en er mag slechts één persoon tegelijk op het vlot. O jee . . .

Ik trek het vlot mijn kant op en stap op het vlot. Ik sjor mezelf naar de overkant en dat gaat verrassend makkelijk. Zelfs het wiebelen valt mee. Het vlot is best stabiel en ik vind het hilarisch leuk.

Trekvlot bij de Boerinn in Kamerik
Trekvlot bij de Boerinn in Kamerik
Max. 1 pers.
Max. 1 pers.

Boerderij de Boerinn is het officiële startpunt van het Graveslootpad. Het is een leuke plek voor een pauze en een versnapering. Bij de Boerinn is genoeg te doen. Je kunt er terecht voor meer dan 20 verschillende binnen- en buitenactiviteiten.

Het volgende slootje passeer ik over een loopplank, gelukkig met leuning. Dit is de makkelijkste manier om de sloot over te steken. Enkele meters verderop ligt een touwbrug, ook een toffe manier om de sloot over te steken. Het hoort bij de activiteiten van de Boerinn. Ik waag me er niet aan.

Bruggetje over een boerensloot
Bruggetje over een boerensloot
Zo kan het ook . . . bij de Boerinn in Kamerik
Zo kan het ook . . . bij de Boerinn in Kamerik

De route vervolgt door de weilanden van de Boerinn langs het klompengolf parcours (ook leuk!!). In de verte grazen koeien en als ik dichterbij kom zie ik dat ik direct langs de koeien mag. Oeps, ik ben en blijf een held op sokken. Een tegemoetkomende wandelaar loopt zonder problemen langs de zwart-witte dames. De koeien zijn overduidelijk gewend aan wandelaars. Ze kijken me nieuwsgierig aan en grazen onverstoorbaar verder. Ben ik daar nou bang voor ?!

Koeien op het Graveslootpad
Koeien op het Graveslootpad
Overstapje terwijl het hek gewoon open staat ;-)
Overstapje terwijl het hek gewoon open staat ;-)

Aan het einde van het weiland volgt een veel te kort stukje langs de Grecht. Al snel wordt ik weer het weiland in gestuurd. Over vier wankele bruggetjes op een rij wandel ik van weiland naar weiland.

Vier bruggetjes op een rij (op de foto niet te zien)
Vier bruggetjes op een rij (op de foto niet te zien)
Veel weiland op het Graveslootpad
Veel weiland op het Graveslootpad

Ruim een kilometer grasland ligt aan mijn voeten. Dat vind ik iets teveel weiland van het goede en daarom ga ik even verderop rechtsaf richting de Grecht. De Grecht is een kanaal dat in de 14e eeuw is gegraven tussen Woerden en Woerdense Verlaat. Langs het water wandel verder over de grasdijk en volg ik een stukje van de Grechtroute. Dat vind ik mooi, lekker wandelen langs het water. Wat jammer dat het klompenpad niet langs de Grecht loopt. Er zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn.

Ik wandel liever langs de Grecht
Ik wandel liever langs de Grecht
 Lekker belangrijk, woonboot in de Grecht
Lekker belangrijk, woonboot in de Grecht

Bij de jachthaven van Woerden ga ik linksaf en volg ik mijn pad over de verharde weg. Na krap 700 meter ben ik terug op de route van het Graveslootpad.

Hap, slik, weg

Dan zie ik een reiger. Roerloos staat het dier aan de overkant van een boerensloot, overduidelijk op jacht naar een hapje verse vis. Langzaam loopt de reiger dichter naar de sloot. Het lijkt erop dat hij (of zij) een prooi in het vizier heeft. Hij helt voorover en jawel . . . hap, slik, weg. Ik zie niet eens wat de reiger gevangen heeft, zo snel gaat het. Het tafereel herhaalt zich, wat gaaf om te zien.

Reiger op zoek naar een vers visje
Reiger op zoek naar een vers visje
Hap Slik Weg
Hap Slik Weg

Korte wandeling door Woerden

Het laatste stuk van de route gaat door de bebouwde kom van Woerden. Door een stadsparkje wandel ik over het Waterhoenlaantje richting Landgoed Bredius. Bij de Parijse brug laat ik het Graveslootpad voor wat het is en loop ik naar het centrum van Woerden.

De Parijse brug in Woerden over de Singel
De Parijse brug in Woerden over de Singel

Aan de Oostsingel bij het Westdampark wandel ik door het vogelparkje. In de volières leven diverse vogels zoals parkieten, goudfazanten en zebravinken. Ik passeer de watertoren en vandaar is het een klein stukje naar het centrum en de winkelstraten.

De watertoren in Woerden
De watertoren in Woerden

Ik sla mijn slag en wandel over het defensie-eiland en de Nelson Mandelabrug terug naar het station. Al met al staan er 11 hele kilometers op te teller.

Het Graveslootpad is een echte polderwandeling door uitgestrekte weilanden, wat mij betreft iets teveel van het goede. Het klompenpad is prima te combineren met een (stads)wandeling door Woerden.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 21 september 2020
Afstand
11 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 50% (Verhard: 50%)
Start- & eindpunt
  Station Woerden
Parkeren
Gratis parkeren aan de zuidzijde van station Woerden
Horeca
In Woerden is ruime keuze aan horeca. Onderweg bij Boerderij de Boerinn.
Media
Honden
Niet toegestaan
Koeien

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Street Art wandeling in Den Haag
-Kunst met een grote K-

Volgend bericht »

Wandelen in Rijnland
-Waterrijke wandelroutes in Zuid-Holland-

2 Reacties

Riemke klei  -  26-09-2020 @ 20:34:05  -

Wat weer een mooi verhaal en schitterende foto's.

Mirjam  -  27-09-2020 @ 11:20:36  -

Dankjewel Riemke en veel wandelplezier !!







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.