Trage Tocht Driebruggen

Wandelen in het Groene Hart

Home > Trage Tocht Driebruggen

Trage Tocht Driebruggen

Wandelen in het Groene Hart

Trage Tocht Driebruggen - Wandelen in het Groene Hart

De Trage Tocht Driebruggen is een korte wandeling van 10 kilometer door een Nederlands landschap vol weiland, polders, sloten, plassen, dijken en de Oukoopse molen. Een mooie wandelroute in het Groene Hart, weg van de drukte en toch midden in de Randstad.

25 november 2020 • Trage Tocht Zuid-Holland

Liever wandelen dan fietsen

De wandeling start in Driebruggen bij sporthal en café Custwijk. Ik parkeer er mijn auto en naast mij haalt een echtpaar hun fietsen van de fietsendrager. Ik raak met ze aan de praat. Zij vertellen dat ze naast het fietsen ook graag wandelen maar vanwege de corona stappen zij momenteel liever op de fiets. Meneer vertrouwt mij wel toe dat hij liever wandelt omdat je dan op plekjes komt waar je op de fiets (of met de auto) niet kunt komen. Juist dat vindt hij het leuke aan wandelen . . . en hij niet alleen !!

Wandelen in Driebruggen, het dorp met de 3 bruggen

De eerste kilometer loopt vanuit Driebruggen over het Wierickepad naar de Enkele Wiericke. Dit fietspad is het minst mooie stuk van de route dus dat heb ik alvast gehad. Bij de 8 meter hoge uitkijktoren de Wierickewachter klim ik naar boven om van het uitzicht te genieten. Wouw, een uitkijktoren is en blijft leuk op de route. Ik kan ver kijken en zie plekken waar ik later langs wandel.  

Naast de toren staan 3 kale boomstronken, met daarop houten aalscholvers, gemaakt door woordcarver (sculptuurzager) Dave Hamsworth
Naast de toren staan 3 kale boomstronken, met daarop houten aalscholvers, gemaakt door woordcarver (sculptuurzager) Dave Hamsworth

De Kippenkade

Vandaar banjer ik over een zompige Prinsendijk naar de Kippenkade. Natte schoenen gegarandeerd!! Ik vind de Kippenkade mooiste pad op de Trage Tocht Driebruggen. Misschien zelfs wel de mooiste kade uit de omgeving. Het is zo’n pad waar je enkel en alleen te voet kunt komen . . . of met een bootje. Precies zo’n paadje waarom die meneer liever wandelt dan fietst. Ik ben het 100% met hem eens.

Het Lancaster monument op de Kippenkade

Op de Kippenkade wandel ik langs het Lancaster monument.

In de nacht van 11 op 12 juni 1943 beschoot een Duitse nachtjager een Lancaster van de Royal Australian Air Force. Deze bommenwerper was op de terugweg van een bombardement op de stad Düsseldorf naar de thuisbasis in Binbrook, engeland. De Lancaster MK21 stortte neer op de plek voor u. Alle zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.[ Tekst op het monument ]

Krans van poppies bij het Lancaster Monument
Krans van poppies bij het Lancaster Monument

De gesneuvelde mannen waren tussen de 21 en 29 jaar oud. Er ligt een krans van rode kunst klaprozen (poppies) met de tekst Lest we Forget (Opdat wij niet vergeten). De poppy, oftewel de klaproos, is voor Britten het herdenkingssymbool voor gesneuvelde soldaten. Het blijft bijzonder om dit soort monumenten tegen te komen op hele gewone plekken.

De Kippenkade, verboden voor fietsers
Het Lancaster monument op de Kippenkade
De polder met in de verte de Prinsendijk
Scheepje op het droge . . .
Blik op de Reeuwijkse plassen ('s-Gravekoop)
De Kippenkade, je kunt er niet naast elkaar wandelen
Elandje met een tiny (recratie)huisje
De Kippenkade

Helaas is de Kippenkade slechts 1 kilometer lang en veel te snel ben ik bij de Oukoopsedijk. Dit is een landelijk weggetje langs de Reeuwijkse plassen met aan weerszijden mooie huizen en boerderijen. Ik passeer de bijzondere toegangspoort van heerlijkheid Wiltenburg, die stamt uit een roemrucht verleden.

Mooie boerderij
Mooie boerderij
Toegangspoort van Heerlijkheid Wiltenburg
Toegangspoort van Heerlijkheid Wiltenburg

Ik wandel er gewoon over de smalle weg en vind het niet vervelend. Er is op deze doordeweekse vrijdag weinig verkeer.

De Oukoopse molen en Prinsendijk

Even verderop wandel ik dwars door het weiland richting de Oukoopse molen. Het laatste stukje naar de molen voert over particulier terrein. Ik wandel min of meer door iemands achtertuin, best een vreemde gewaarwording. Bijzondere plek overigens om te wonen want je kunt er met de auto niet komen voor zover ik kan zien.

De Oukoopse Molen is een wipwatermolen die staat aan de Prinsendijk langs de Enkele Wiericke. De molen wordt in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars en dient als hulpgemaal voor de polders Oukoop en Negenviertel.

Terugblik op de Oukoopse Molen
Terugblik op de Oukoopse Molen

Ik vervolg de route over de Prinsendijk, dit keer in zuidelijke richting. Links ligt de Enkele Wiericke en rechts van mij ligt de Put van Kruijt. Dit is een klein particulier natuurgebiedje in het Reeuwijkse plassengebied.

Tussen de schapen en oude landbouwwerktuigen door wandel ik verder en er volgen een aantal overstapjes. Ik loop hoog en droog over de dijk en vind het bijzonder om te zien hoeveel hoger het water in de Wiericke staat ten opzichte van de lager geleden polders rechts van mij.

Ik vervolg de route over de Prinsendijk met links de Enkele Wiericke
Ik vervolg de route over de Prinsendijk met links de Enkele Wiericke
Polder Langeweide bij Hogebrug
Polder Langeweide bij Hogebrug

Buurtschap Hogebrug

In buurtschap Hogebrug komen de Enkele en Dubbele Wiericke samen. Ooit vormde het gebied tussen de Wierickes de grens tussen de gewesten Holland en Utrecht. Er waren destijds veel conflicten en er werd volop gesmokkeld. Nu overheerst vooral de rust en weidsheid van het landschap.

Ik wandel terug naar Driebruggen langs de Dubbele Wiericke
Ik wandel terug naar Driebruggen langs de Dubbele Wiericke

Dreadlock-schapen op de dijk

Langs de Dubbele Wiericke wandel ik terug naar Driebruggen. Op de dijk met naast mij wuivende rietkragen voel ik me alleen op de wereld. Nou ja, bijna dan want in de verte lopen schapen. Op zich niet heel bijzonder, ik kom vaker schapen tegen op mijn wandelpad. Maar deze schapen zien er anders uit. Hun wollen vacht bestaat uit allemaal kleine krulletjes en het 'haar' hangt voor hun ogen.

Arm schaap, er hangen lange dreadlocks voor zijn/haar ogen
Arm schaap, er hangen lange dreadlocks voor zijn/haar ogen

Het schaap poseert geduldig voor mij en gaat er even goed voor staan. Ik vraag me toch af of het schaap mij wel kan zien.

Langzaam komt Driebruggen dichterbij. Het laatste stukje langs de Wiericke is bijzonder. Over een schattig smal paadje loop ik vlak langs de huizen. Leuk om te wandelen maar of al die wandelaars pal langs je deur ook leuk is als je er woont !? Ik betwijfel het.

Mooi paadje kort langs de huizen in Driebruggen
Mooi paadje kort langs de huizen in Driebruggen

Hollandser wordt het niet

De Trage Tocht Driebruggen is een prima wandeling voor een paar uur wandelplezier. Lekker banjeren in de polder, langs water en weiland. Niet te lang en zeker niet saai. Ik mag weer 10 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje.

Wandelen is een feestje !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
vrijdag 20 november 2020
Afstand
10 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
  Dorpshuis-café Custwijc, Laageind 1, 3465 KG Driebruggen
Parkeren
Gratis parkeren bij startpunt
Bereikbaarheid
Arriva Buurtbus lijn 724 (paar keer per dag)
Horeca
Dorpshuis-café Custwijc in Driebruggen (Let op openingstijden). Onderweg geen horeca.
Media
Schapen

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelgids - Wandelen in het Vechtdal
-12 wandelingen in Overijssel-

2 Reacties

Robbert  -  27-11-2020 @ 14:26:09  -

Ha zus, ziet er weer leuk uit! Het schaap heette Gordon? 😉

Mirjam  -  27-11-2020 @ 19:42:59  -

Hihi, dat zou zomaar kunnen. Dan is het pas echt een arm schaap 😉  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje