Groene Wissel Lexmond-Vijfheerenlanden

Home > Groene Wissel Lexmond-Vijfheerenlanden

Groene Wissel Lexmond-Vijfheerenlanden

Groene Wissel Lexmond-Vijfheerenlanden -

Wekker, Wakker ZON !! Het belooft mooi voorjaarsweer te worden, ideaal voor een lange wandeling. Op maandag zijn er geen georganiseerde tochten, maar wandelen kun je altijd overal. Mijn oog is gevallen op twee nieuwe Groene Wissel Wandelingen vanuit Lexmond, samen goed voor ruim 30 kilometer wandelplezier.

14 maart 2017 • Groene Wissel Zuid-Holland

Deze nieuwe Groene Wissel wandelingen van routemaker WandelBart van der Schagt zijn Vers van de Pers. Sinds vorige week, 9 maart j.l. zijn beide wandelroutes te downloaden vanaf de wandelzoekpagina. Ik combineer beide wandelingen tot één lange tocht van 30 kilometer:

  1. Groene Wissel Lexmond, route 1 - 18 km
  2. Groene Wissel Lexmond, route 2 - 12 km

100% Graspadgarantie

Ik begin met de eerste route. Het eerste stuk gaat over de Lekdijk met uitzicht op de uiterwaarden. Aan de overkant zie ik de Gerbrandytoren die in onze eigen achtertuin staat. Hemelsbreed ben ik hartstikke dicht bij huis.

Al snel volgt de eerste graskade en ook de tweede. Een kort stukje wandel ik langs het Merwedekanaal en via een saai weggetje kom ik bij een fiets- en wandelbrug over de A27. Daar, tussen de A2 en A27, ligt een mooi stukje oer-hollands polderlandschap met kades, brede sloten, smalle graslanden en griendbossen.

Bolgerijse Griendbossen

Bij Werkschuur nr. 15 ga ik de Bolgerijse Grienden in, het grootste binnendijkse griendcomplex van ons land. Een griend is een wilgenhakhoutbos. De wilgen worden eens in de 3 à 4 jaar gekapt om de tenen te oogsten.

De Bolgerijse Kade, op weg naar de grienden Mooi wandelpad in de grienden De natuur gaat zijn eigen gang . . . Hier en daar is het nat en blubberig Zicht op de vogelplas bij de vogel-uitkijk-muur Veel moeras en water in de grienden
Impressie van de Bolgerijse Grienden

Het is leuk wandelen tussen de grienden en weilanden, over gladde bruggetjes, door de blubber en dan weer over een schone graskade. Aan de ene kant zijn de wilgen al gekapt, aan de andere kant groeien ze nog een paar jaar door. Overal kleine slootjes met veel eenden en vogels.

Woody Woodpecker

Ik hoor ergens 2 spechten roffelen, die elkaar het hof maken. Ik hoor ze wel, maar ik zie ze niet, eentje links van mij en eentje ergens achter mij. Dan krijg ik Woody Woodpecker in het oog. Ik zie hem (of haar) duidelijk. Hij roffelt kort en krachtig tegen de boom. Wouw !!

Geknotte wilgen in de Bolgerijse Grienden Daar zit Woody Woodpecker Wandelbankje op een heel mooi plekje . . . effe zitten hoor !!
Lekker wandelen door de Bolgerijse Grienden

Bij een picknickbankje, op een supermooi plekje, neem ik een korte pauze. Ik zit hier alleen en ben nog niemand tegengekomen. Heerlijk toch, stil genieten.

Koeien op het boerenerf

De route loopt verder door de weilanden naar Hei en Boeicop. Gelukkig geen koeien in het land. Aan het einde kom ik bij een koeienstal en daar wandel ik over het erf van de boer. Hier zijn wel koeien, ze genieten van hun lunch. Van de boerin hoor ik dat ik overal mag wandelen en kijken. Gaaf dat dat dit kan

Koeien op de boerderij
Koeien op de boerderij

Hei en Boeicop is een langgerekt boerenlintdorp van zo'n 3 kilometer lang. Er staan grotendeels boerderijen en daar zitten hele mooie optrekjes tussen. De enige horeca in het dorp, en onderweg, is op deze maandag gesloten.

Na een tweede stukje langs het Merwedekanaal volgt de laatste graskade terug naar Lexmond. Route 1 zit erop, ik ben ruim 18 kilometer onderweg. Het loopt lekker daarom ga ik gelijk verder met Groene Wissel Lexmond-Vijfheerenlanden, route 2. Eerst koop ik bij de plaatselijke Spar en bakker iets lekkers.

Struinen langs de Lekdijk en de Uiterwaarden

Ook deze 2-de Groene Wissel Wandeling begint op de Lekdijk, alleen de andere kant op. Dit is het saaiste en vervelendste stuk van de dag. Het is enorm druk op de dijk, heel veel (vracht) autoverkeer. Ik zet er flink de vaart in om zo snel mogelijk van de dijk af te zijn.

Na 3 kilometer ga ik de uiterwaarden in, lekker struinen langs de Lek. Er zijn nog geen officiele wandelpaden uitgezet maar als je gewoon de Lek volgt kan het niet fout gaan. Hier en daar moet ik over prikkeldraad heen klimmen. Dat gaat niet altijd even handig en ik probeer dit zonder kleerscheuren te doen. Met een stevige tak duw ik het prikkeldraad naar beneden, ik ben nou eenmaal niet zo lenig van mezelf. Leuk is het wel.

De uiterwaarden van de Lek Even springen voor droge voeten
Struinen langs de Lek en de Uiterwaarden

Aan de overkant ligt Jaarsveld, daar wandelde ik 2 weken geleden over de Lekdijk. Ik passeer de nodige opstapjes en doorgangetjes en kort voor Ameide ga ik de Lekdijk weer op. Gelukkig slechts een kort stukje, de route gaat verder natuurgebied de Zouweboezem in.

Zouweboezem

De Zouweboezem, eendenkooi de Zouwe, en polder Achthoven vormen samen één groot natuurgebied van graslanden, water en riet.

Waar ooit, tot 2001, Boomgaard De Kikker was, is nu nieuwe natuur. Ik moet door een hek en zie overal voetsporen van dieren. Oei ?!?! Zijn het reeën want ik lees dat die hier ook komen. Ik hoop er eentje, of meerdere, te zien. Helaas.

Het zijn Koeien !!

Koeien op mijn wandelpad . . . ?!?!
Koeien op mijn wandelpad . . . ?!?!

Wat nu ?? Teruggaan is geen optie, te ver omlopen. Toch er langs. Het zijn er twee. De ene ligt er rustig bij en de andere staat te grazen. Als ik dichterbij komt, staat de ene op en kijkt mij aan, ik verstoor blijkbaar zijn rust. Geen opwekkende gedachte. Ik ga er met een grote boog langs. Het kost mij een paar natte voeten, dat heb ik er graag voor over. Zoals wel vaker: de koeien verblikken of verblozen niet en ik kan rustig verder wandelen.

Polder Achthoven

Het laatste stuk gaat door Polder Achthoven, de Molenkade en de Rijskade. Mooie kades om te wandelen, ik ben hier eerder geweest. Dit was bijna 2 jaar geleden met Stap & Trap vanuit Hoornaar. Het grappige is dat ik 2 jaar geleden op precies dezelfde plek een foto heb gemaakt als vandaag, da's toevallig.

Molenkade, 13 maart 2017 Molenkade, 14 mei 2015
Zoek de verschillen ??

31 Afwisselende kilometers

Eenmaal terug in Lexmond is het 17:00 uur geweest. Ik wandel veel te langzaam gewandeld en maak teveel foto's. Ik vond het zowel route 1 als route 2 door Vijfheerenlanden erg leuk en gelukkig heel verschillend. Ik heb een afwisselende wandeldag gehad en mag 31 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje. En zoals ik van de Groene Wissels gewend ben, de routebeschrijving is 100% correct en duidelijk.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Groene Wissel Lexmond-Vijfheerenlanden
Datum wandeling
dinsdag 14 maart 2017
Afstand
18 + 12 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Lexmond, bushalte NH-Kerk, Kortenhoevenseweg
Bereikbaarheid
Lexmond is goed te bereiken met de bus. De auto kun je nabij de startbushalte gratis parkeren.
Horeca
Op route 1 kom je één horecagelegenheid; Eetcafé 't Trefpunt in Hei en Boeicop. Helaas op maandag gesloten !! Op route 2 ben ik geen horeca tegengekomen. Bij de bakker in Lexmond kun je iets lekker kopen voor onderweg.
Media
Koeien
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Utrecht
De gids bevat 21leuke wandelroutes verspreid over de gehele provincie. De wandelingen -van kort tot lang- in stad, buitengebied en natuur zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wat kost Wandelen
-Schoenen aan en gaan-

Volgend bericht »

30 van Zandvoort
-Met 100% strandgarantie-

3 Reacties

Coby  -  14-03-2017 @ 16:14:36  -

Hey Kleef je gaat goed zo. Lig je al op schema voor Nijmegen. En John gaat hij ook goed.

Annet  -  14-03-2017 @ 19:33:50  -

Weer een mooi verhaal en foto,s

Mirjam  -  14-03-2017 @ 20:21:51  -

Hoi Cootje, Jawel ik loop helemaal op schema. Dat moet ook wel met alle wandelplannen die ik de komende maanden nog heb: Eerst de Wandelnaarjewerkdag, dan de Elfstedentocht en in juli nog even de 4-daagse 😉

John heeft een iets minder strak schema 😉 maar ook hij loopt prima !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.