Home > Wat kost Wandelen

Wat kost Wandelen

Schoenen aan en gaan

Wat kost Wandelen - Schoenen aan en gaan

Om te wandelen heb je niet veel nodig. Schoenen aan en Gaan . . . !! Zo simpel kan het zijn. Maar ga je vaker en langer wandelen, dan doe je ongemerkt toch een aantal investeringen. Ik heb 11 grotere of kleinere 'kostenposten' van het wandelen op een rijtje gezet.

11 maart 2017 • 11xPersoonlijk

Wandelen mag geld kosten ??

Jawel, je leest het goed. Kostenposten staat tussen aanhalingstekens, je moet er niet te zwaar aan tillen. Een hobby mag geld kosten is mijn mening, ook het wandelen. Je kunt het net zo duur maken als je zelf wilt. Wij hebben het er graag voor over, we wandelen het echter niet over de balk. Naast alle kosten levert het wandelen ook veel op, daar gaat het nu niet over.

Low-budget Vierdaagse in 1989

Mijn eerste vierdaagse in 1989 liep ik op gewone sportschoenen, van die hippe witte tennissschoenen. Daarbij witte tennissokken, die ik binnenste buiten had gedaan zodat ik de naden niet voelde. Ik droeg katoenen t-shirts en een soort van sliding-broek, toen kon ik dat nog hebben. Niks geen luxe en al helemaal geen technische kleding zoals nu. Een rugzak of heuptas had ik niet. Ik gebruikte een riempje met een plastic tasje eraan en klaar was mijn eigen gemaakte heuptas. Het was mijn makkelijkste Vierdaagse ooit, zonder blaren.

Kosten fl. 0,00 (Inschrijving en verblijf niet meegerekend, dat weet ik niet meer).

Inmiddels zijn we de nodige jaren en kilometers verder en heb ik de nodige investeringen in de wandelsport gedaan. Niet omdat het moet, maar omdat het mag.

Schoenen

Ik heb afstand gedaan van de tennissschoenen en heb inmiddels de nodige wandelschoenen versleten. Deze zijn er te kust en te keur en in alle prijsklassen. Onder de € 100,00 kun je al een paar wandelschoenen kopen. Ik moet zeggen, wij redden het niet voor dat bedrag. De prijs van onze huidige schoenen is rond de € 150,00.

Ik heb 2 paar favoriete wandelschoenen. John heeft zelfs 3 paar, dezelfde, schoenen in de kast staan. Beiden dragen wij lage schoenen in de categorie A: lage, soepele wandelschoenen voor lichte wandelingen of dagelijks gebruik.

Foute wandelschoenen is mijn grootste kostenpost, ik heb meerdere paren niet versleten !!

Kleding

Het is lastig om aan te geven wat wandelkleding kost. Bij korte wandelingen van minder dan 15 km, draag ik gewoon een spijkerbroek, die heb ik genoeg in de kast hangen. Een jas heeft ook iedereen, eigenlijk hoeft kleding niets meer te kosten. Bij langere wandelingen vind ik lichtgewicht wandelkleding veel comfortabeler om te dragen.

Wij hebben de nodige wandelkleding in de kast liggen: Korte en lange wandelbroeken, soft-shell jack, wandelrokje, fleecevest, thermo-shirts, technische t-shirts, diverse merken wandelsokken, etc. Gelukkig kun je jaren vooruit met dezelfde wandelkleding; mijn thermoshirtjes heb ik nog in het gulden-tijdperk gekocht. Enige nadeel: Wandelkleding is niet altijd even sexy.

Lidmaatschap van de Wandelbond (kWbn) en/of Wandelclub

Om te wandelen hoef je niet lid te zijn van een Wandelvereniging of Wandelbond. Zonder lidmaatschap mag je bij de meeste wandelclubs deelnemen aan hun tochten. Het heeft echter wel voordelen, o.a. kortingen, om lid te zijn.

Als wandelaar kun je op 2 manieren lid worden van de KWBN: via een wandelvereniging of direct als individueel lid van de bond. Wij zijn geen lid van een wandelvereniging, wel van de KWBN :

John heeft het Alles-in-1-pakket - € 26,50 per jaar en ik heb alleen de Wandelvoordeelpas - € 15,50 per jaar.

Uitrusting

Wij hebben beiden een rugzak, ± € 65,00 en een heuptas, ± € 30,00. John gebruikt liever zijn rugtas, ik wandel liever met mjin heuptas. Deze heb ik al erg lang en ik heb geen flauw idee wat deze ooit gekost heeft. Hij heeft zijn geld dubbel en dwars opgebracht.

In onze rugtas & heuptas zitten een aantal standaard dingen, die tot onze standaarduitrusting behoren (€):

 1. (Dopper) Waterflesje
 2. (Wegwerp) regencape
 3. Paracetamol
 4. (Blaren)pleisters
 5. Fototoestel

Wandelgidsen & -routes

Je kunt jarenlang gratis wandelen, zoveel wandelroutes zijn er te vinden op het internet. Het enige dat je hoeft te doen is de route uitprinten.

Wil je een LAW, streekpad of een thema-pad wandelen, dan heb je in de meeste gevallen een wandelgids nodig. Een wandelgids is meer dan alleen de routebeschrijving, het is ook een klein naslagwerk over bezienswaardigheden langs de route. De prijs van een wandelgids begint rond de € 15,00.

Reiskosten - Openbaar vervoer

Zo vanuit huis naar buiten stappen en een wandeling maken is helemaal gratis. Of op de fiets, je zit heerlijk en het kost bijna niets. Dan kun je verder uit de buurt gaan wandelen. Goedkoper en makkerlijker kan het niet. Als je meer van de Nederland of de wereld wilt zien dan ontkom je niet aan reiskosten. En Oooo zo logisch, hoe verder weg, des te meer reiskosten.

Overnachtingen

Ooit komt het moment dat je meerdere dagen achter elkaar gaat wandelen. Op wandelvakantie. Een hotelletje, camping, B&B, alles is mogelijk. Wij zijn lid geworden van Vrienden op de Fiets. Per kalenderjaar kost het lidmaatschap € 8,00. Overnachten kost €19,00 p.p.p.n.

In 2016, tijdens de Walk of Wisdom sliep ik voor het eerst bij Vrienden op de Fiets. Dat beviel mij prima. Tijdens de Elfstedentocht, die ik in mei 2018 wandelde, overnachtte ik een paar keer in een B&B en een paar keer bij Vrienden op de Fiets. Met de Vierdaagse kiezen wij voor de camping.

Eten & drinken

Eten & drinken onderweg hoeft niets extra's te kosten. Boterhammen smeren, flesjes vullen met drank, fruit en/of tussendoortje en je neemt je eigen koek & zopie mee.

Het is natuurlijk gezellig om onderweg iets lekkers te gebruiken. Een kopje koffie/thee met vers appelgebak (± € 5,00) voor de lekkere trek. Een ijsje (± € 2,50) gaat er bij mij altijd in. Of een kopje soep (± € 6,00) om op te warmen. Culinaire verleiding genoeg.

Inschrijfgeld tochten

Voor tochten, georganiseerd door een wandelvereniging betaal je een kleine bijdrage. Als lid van de bond krijg je korting op het inschrijfgeld. Onze ervaring is dat de gehanteerde prijzen sterk uiteenlopen. Het valt ons op dat de de tochten in het zuiden van het land, en in België, goedkoper zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De prijzen varieren van € 1,50 tot ± € 6,00.

Voor grote wandelevenementen en meerdaagse tochten zijn de prijzen hoger (Prijzen in 2017).

 1. Nijmeegse Vierdaagse - € 64,00
 2. 30 van Zandvoort - € 12,00
 3. Elfstedenwandeltocht - € 65,00 (5 dagen)
 4. Tocht om de Noord - € 44,50 (2 dagen)
 5. Scheveningen Light Walk - € 27,50
 6. Rode Kruis Bloesemtocht - € 8,00

GPS apparaat

Om onze wandelingen te tracken hebben wij op onze telefoon een gratis wandelapp geïnstalleerd. Voor ons is dit voldoende, wij willen alleen de route en de afstand weten en meten.

Is een gratis app op je telefoon niet genoeg en wil je meer mogelijkheden, bv geocachen, hoogtemeters, wandelsnelheid, goede topografische kaarten, dan heb je een GPS (€) apparaat nodig. Verdwalen is onmogelijk met een GPS. FrankWandelt vergelijkt 10 GPS apparaten met elkaar.

Abonnement wandeltijdschrift of - krant

Als ik weinig tijd heb om te wandelen, lees ik graag over wandelen. Vorig jaar won ik een jaarabonnement op wandelmagazine Op lemen voeten. Normaal kost dit magazine € 28,50 per jaar voor 4 nummers. Daarnaast ontvang ik 6x per jaar de Wandelkrant Te Voet. Dit kost € 22,00 per jaar.


 

Ik heb bewust niet overal een prijs bij gezet. Je mag jouw wandelhobby net zo duur of low-budget maken als jouw portemonne toelaat. Belangrijkste blijft het plezier tijdens het wandelen en dat kan voor elk budget.

Tel uit je winst !!

Waar geef jij het meeste geld aan uit voor, tijdens of na het wandelen ??

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Stijlvolle stadswandeling in Utrecht
-Rietveldroute-

3 Reacties

Jannie Tr   -  11-03-2017 @ 19:45:39  -

Mooi overzicht, een deel ervan kan ik beamen. Maar ik heb nog een vraagje. Wij hebben wel eens een streekpad gelopen vanuit een vakantiehuisje: elke dag een etappe. Dan kun je thuis voor je hoofdmaaltijd zorgen en brood meenemen. Maar hoe doe je dat als je bv. de Walk of Wisdom wilt lopen zonder onderbreking? Elke dag een lunch en hoofdmaaltijd kopen lijkt me duur. Of heb je daar ook een slimme oplossing voor gevonden?

Mirjam  -  11-03-2017 @ 20:08:04  -

Goeie vraag Jannie. Ik heb tijdens de Walk of Wisdom max. 3 dagen achter elkaar gewandeld, dus 2 dagen voor avondeten moeten zorgen. De eerste dag had ik een lunchpakketje zelf meegenomen en voor avondeten een pannenkoek in een pannenkoekenhuis Dat is relatief goedkoop.

In de B&B was mijn ontbijt erg uitgebreid en mocht ik datgene dat over was meenemen voor de lunch 😀. De 2-de avond ben ik gaan snacken, voor een keertje moet dat kunnen.

En ook nu weer was mijn ontbijt ruim voldoende om wederom een lunchpakketje mee te nemen. Kopje soep ergens onderweg voor de lekkere trek en dan lukt het wel. De 3-de avond was ik weer thuis waar mijn eten klaar stond.

Misschien zijn er lezers die hier een antwoord op hebben. Hoe houden jullie de kosten voor het avondeten binnen de perken als je meerdere dagen onderweg bent en van A naar B wandelt (en niet altijd in een restaurant wilt eten) ??

Marie   -  12-05-2017 @ 12:42:54  -

Mooie uiteenzetting van de kosten. Nooit nagedacht over wat de kosten bij elkaar opgeteld zouden zijn. De kosten maken voor mij niet zoveel uit. Wandelen is mijn passie. Ik trek het liefst elke dag mijn bergschoenen aan om op erop uit te gaan.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.