Instawalk in verlicht IJsselstein

Highlights in IJsselstein

Home > Instawalk in verlicht IJsselstein

Instawalk in verlicht IJsselstein

Highlights in IJsselstein

Instawalk in verlicht IJsselstein - Highlights in IJsselstein

Afgelopen week deed ik mee met de Instawalk IJsselstein. Ik hoor jullie denken, een wat ...? Tot vorig weekend had ik ook nog nooit van een Instawalk gehoord en nu al heb ik mijn eerste Instawalk achter de rug. Ik maakte een mooie avondwandeling door de verlichte binnenstad van IJsselstein.

16 december 2018 • Stadswandeling Utrecht

Wat is een instawalk?

Op internet las ik op JTravelblog over een Instawalk. Mijn interesse was gewekt, dat klinkt leuk. Wandelen en fotograferen op bijzondere plekken, daar wil ik meer van weten. Op internet zoek ik op #instawalk.

Een Instawalk (Instagramwandeling) is een wandeling/evenement waarbij deelnemers een route wandelen en gedurende de wandeling foto's maken. De deelnemers plaatsen hun mooiste foto's op Instagram met een vooraf opgegeven hashtag.

Maand van het licht in IJsselstein

Sneller dan verwacht dient de eerste mogelijkheid zich aan. In IJsselstein is december de Maand van het licht met meer dan 20 unieke events. Het centrale thema is Ontmoet elkaar in IJsselstein. UIT in IJsselstein organiseert een Instawalk onder leiding van twee gidsen door de verlichte binnenstad. Dat is lekker dichtbij. Ik vind het een mooie gelegenheid voor een eerste Instawalk en ik meld me aan.

Alle deelnemers verzamelen bij de bibliotheek en rond 20:00 uur start de wandeling. Van tevoren krijgen we een korte uitleg. Het verzoek is om onze mooiste foto's op Instagram en andere Social Media te posten met de hashtags #IJsselstein, #uitinijsselstein en #maandvanhetlicht. Iedereen is vrij om ook eigen hashtags toe te voegen.

Sommigen zijn net als ik alleen, anderen komen samen. De meeste Instawalkers komen uit IJsselstein maar er komen ook mensen uit De Meern, Zeist en zelfs helemaal uit Tiel. De één heeft een superdeluxe camera met statief, een ander fotografeert met zijn/haar mobieltje. Ik heb gewoon mijn compactcamera bij me. Het maakt niet uit, het mag allemaal. Je hoeft geen ervaren wandelaar of fotograaf te zijn om mee te doen.

De Gerbrandytoren in IJsselstein is de grootste kerstboom ter wereld
De Gerbrandytoren in IJsselstein is de grootste kerstboom ter wereld

De Gerbrandytoren

Het eerste object dat we fotograferen is de Gerbrandytoren. De zendmast is omgetoverd tot grootste kerstboom ter wereld en is van heinde en verre te zien. Die mag uiteraard niet ontbreken op een wandeling door verlicht IJsselstein.

Door de Benschopperpoort wandelen we de binnenstad in. Op de muur van de voormalige stadspoort wordt met licht het stadswapen geprojecteerd. Feestverlichting siert de Benschopperstraat. De wieken van de Windotter draaien gestaag.

Korenmolen De Windotter
Korenmolen De Windotter

Enkele honderden meters verder wandelen we langs de Sint-Nicolaasbasiliek. De kerk staat mooi in de schijnwerpers. De Basilica minor is een bedevaartplaats vanwege de Mariabeeltenis Onze Lieve Vrouw van Eiteren Hulp in nood, die zich in de Mariakapel bevindt.

De Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein staat in de schijnwerpers
De Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein staat in de schijnwerpers

Volgende highlight op de route is de verlichte kasteeltoren, een restant van Kasteel IJsselstein. Het is een historische plek. Het kasteel vormde de de basis voor het huidige IJsselstein. Het kasteel is in 1888 afgebroken, de toren is gebleven.

De kasteeltoren, ook wel Loyertoren genoemd
De kasteeltoren, ook wel Loyertoren genoemd

Even verderop is de kerktoren van de Hervormde Kerk of Oude Sint-Nicolaaskerk fraai verlicht. Daar worden veel foto's van gemaakt. Om de hoek hebben mensen pal voor het raam een gezellig kerstdorp gemaakt. Leuk, even gluren bij de buren. We wandelen langs het voormalig postkantoor in de Utrechtsestraat. Een mooi gebouw, wederom volop in de schijnwerpers.

De kerktoren van de Hervormde Kerk of Oude Sint-Nicolaaskerk is fraai verlicht
De kerktoren van de Hervormde Kerk of Oude Sint-Nicolaaskerk is fraai verlicht

De bruggen over de Stadsgracht en de IJssel zijn opvallend knalgroen verlicht. In het donker een mooi gezicht. Met een klein groepje wandel ik een stukje over de Walkade waar we nogmaals een mooi uitzicht hebben op de Gerbrandytoren.

Het Oude Stadhuis

Door de Havenstraat wandelen we naar het Oude Stadhuis. Het historische stadhuis is rond 1560 gebouwd in opdracht van Willem van Oranje, Baron van IJsselstein. Het oude stadhuis heeft een hoog zadeldak met trapgevel. Best raar dat zoiets nu ineens wel opvalt. Opvallend is het Wapen van IJsselstein onder het bordes.

Vroeger stond er een openbare waterpomp op de Plaats voor het stadhuis. Deze werd rond 1940 overbodig vanwege de aanleg van de gemeentelijke waterleiding. De oude waterpomp is later terug gezet. Tegenover het oude stadhuis staat de oudste herberg van IJsselstein, de Ridder Sint Joris.

Het oude Stadhuis is het eindpunt van de wandeling en deze Instawalk. Ik neem afscheid van de gidsen en bedank hen voor de leuke avond. Zij weten zoveel meer van de stad dan zij vanavond verteld hebben. Het leuke is dat elke gids zijn eigen verhaal heeft.

Op mijn gemak wandel ik terug naar de auto. Ik vind het een leuke eerste Instawalk en een mooie manier om wandelen en fotograferen te combineren. Zeker voor herhaling vatbaar. Fotograferen in het donker valt niet mee, veel foto's zijn mislukt. Uiteraard post ik mijn mooiste foto's op instagram. Ik gebruik daarbij ook de hashtag #wijwandelen. De wandeling zelf is kort, krap 4 kilometer. Lang genoeg voor een gewone doordeweekse woensdagavond.

Heb jij weleens meegedaan aan een Instawalk ??

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Instawalk IJsselstein
Datum wandeling
woensdag 12 december 2018
Afstand
4 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Bibliotheek IJsselstein
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem
-Nieuwe wandelgids-

Volgend bericht »

Gelukkig en Gezond 2019

2 Reacties

Jaquelien   -  16-12-2018 @ 12:49:45  -

Dank je wel voor het delen van de link. Ziet er leuk uit, mooie foto's. Het maakt niet uit of je nu je foto's met een dure camera of met je mobiel maakt. Het gaat om de fun en het delen van de foto's met de opgegeven #.

Mirjam  -  16-12-2018 @ 13:24:20  -

Dank je wel en graag gedaan 😀 Volgende keer ga ik weer op stap met mijn compactcamera. Ik merkte wel dat het overdag makkelijker is om foto's te maken. Ik vond het een leuke ervaring en ga zeker nogmaals op stap voor een instawalk, ik hou het vanaf nu nauwlettend in de gaten. Dank voor de tip.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.