Home > Vorstelijk wandelen in Baarn

Vorstelijk wandelen in Baarn

Vorstelijk wandelen in Baarn -

Het was een heerlijk weekend met vooral gisteren prachtig herfstweer. Ik wilde dolgraag gaan wandelen, maar ik wilde ook naar de tentoonstelling Bloemkunst 2017. Het werd een combinatie van beiden. De wandeling 'Vorstelijk Wandelen in Baarn' liep 'toevallig' langs Kasteel Groeneveld. Daar was t/m gisteren de expositie Bloemkunst 2017 te bewonderen.

25 september 2017 • Boswandeling Utrecht

Vorstelijk Wandelen in de voetsporen van Juliana

Ik ben snel klaar met mijn speurwerk op internet naar een geschikte route die en langs Kasteel Groeneveld in Baarn liep en wat betreft kilometers de moeite waard was. Ik kies voor een 16 kilometer lange route uit de Wandelgids Vorstelijk Wandelen (€) van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

De route start bij Station Baarn. Ik parkeer mijn auto bij het naastgelegen TOP (Toeristisch OverstapPunt) en vandaar wandel ik zo het Baarnse Bos in. Vroeger slenterden de Oranjes over de brede boslanen en slingerende paadjes.

In het Baarnse Bos

In het Baarnse Bos wonen echte kabouters. Overal vind je hun sporen zoals voetstapjes in het zand. Een echte kabouter wijst je de weg op het kabouterpad. Ik volg het eerste stukje van het kabouterpad. Grappig dat veel kinderen met hun kabouter-puntmuts op, enthousiast door het bos hollen.

Vanaf de moderne bosvijver wandel ik naar een overdekt beukenlaantje dat richting Paleis Soestdijk loopt. Onder de beukenhaag loop je uit de zon want een bleke huid was lang geleden het schoonheidsideaal van de elite.

Vorstelijk Wandelen over een kronkelig beukenlaantje.
Vorstelijk Wandelen over een kronkelig beukenlaantje.

Voordat ik naar Paleis Soestdijk loop, maak ik een ommetje langs monument De Naald. De Naald van Waterloo is opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje en latere koning Willem II (1840-1849).

De Staten-Generaal waren kroonprins Willem Frederik van Oranje, de latere koning Willem II, zo erkentelijk voor zijn moed en vastberadenheid, dat hem Paleis Soestdijk én deze gedenkzuil werden geschonken. Bron: Vorstelijk Baarn

Vanaf de Naald wandel ik over een kaasrechte laan (de Koninglaan, hoe toepasselijk) naar Paleis Soestijk. Een mooi gebouw en ik herinner met nog het jaarlijkse defilé op koninginnedag toen Juliana onze koningin was. Op en top nostalgie.

Herfst in het bos !!
Herfst in het bos !!

Bospaden met 100% zandpadgarantie

Na het paleis volgen vele kilometers door de bossen van Hoge Vuursche. Het is er mooi wandelen, ik snuif de geur van het bos. Het is behoorlijk heiig, het zonnetje doet zijn best en langzamerhand klaart het helemaal op. De herfst is begonnen in het bos, de bladeren kleuren langzaam oranje-rood, overal spinnewebben en paddenstoelen, supermooi om te zien. Genoeg dennenappels om mee te nemen en wilde kastanjes. Maar die prikken teveel en dus laat ik die graag liggen. Het ene moment slenter ik over een smal graspaadje om even later over een brede boslaan te wandelen.

Wat is de herfst toch mooi in het bos !!
Wat is de herfst toch mooi in het bos !!

Het spoor bijster

In nader met rasse schreden Kasteel Groeneveld, daar wil ik heen voor de 2e editie van de tentoonstelling Bloemkunst 2017. Ik heb tijd genoeg om in alle rust alles te bekijken. Nog een klein stukje, alleen even het spoor over en dan ben ik op Landgoed Groeneveld. Dat valt vies tegen.

Er wordt gewerkt aan het spoor en precies deze overgang is alleen dit weekend afgesloten voor alle verkeer, zelf voor de treinen. Tja, daar kan geen routebeschrijving tegenop, hoe goed deze verder ook is.

Wat een timing . . . zelfs wandelaars mogen niet oversteken :-(
Wat een timing . . . zelfs wandelaars mogen niet oversteken :-(

Er zit niets anders op dan verder te wandelen. Van een fietser krijg ik het advies om het spoor links te laten liggen, dan kom ik vanzelf bij een nieuwe spoorbrug een stuk verderop. Die kant op en hij wijst naar die kant. Ik vertrouw volledig op mijn eigen ingebouwde tomtom en jawel, na anderhalve kilometer zie ik de spoorbrug. Wat een gedrocht, het past hier totaal niet in de omgeving. Vooruit, ik kan het spoor over en mijn weg vervolgen.

Nou ja, vervolgen, ik pas mijn route aan en wandel via een omweg van ruim 2 kilometer naar Kasteel Groeneveld.

Bloemkunst 2017 - Afscheid van de Zomer

Op Kasteel Groeneveld is het gezellig druk, het ziet er uitnodigend uit in het nazomerzonnetje. Ik kom speciaal voor de mooie bloemstukken en de nodige florale inspriatie.

In elke kasteelkamer van Kasteel Groeneveld presenteren toonaangevende bloemarrangeurs unieke florale kunstwerken met als thema Afscheid van de Zomer.

De versieringen beginnen al buiten Humor in de linnenkamer Bourgondische keuken in landelijke stijl Hier zie je de landelijke sfeer veel beter . . . Florale herfstregen Fleurige ringen met gerbera's Winters stilleven met Phalaenopsis Hangende vaasjes in de vorm van een druppel Levend schilderij
Impressie Bloemkunst 2017 - Kasteel Groeneveld

In het kasteel wandel ik van beneden naar boven, van kamer naar kamer. WOUW, wat mooi, wat gaaf om te zien. De bloemstukken lijken niet eens zo moeilijk te maken, je moet het alleen wel bedenken. Ik vind het opvallend zoveel hangende vaasjes er in de diverse objecten zijn verwerkt. Dat moet ik onthouden. Het lijkt mij tof om zulke mooie bloemobjecten te maken, vooral als geld geen rol speelt. Het ene stuk is nog overdadiger dan het andere.

Niet alles heeft direct met de herfst, afscheid van de zomer te maken. Dat maakt het niet minder mooi. Het valt niet mee om binnen mooie foto's te maken, het liefst ook nog zonder mensen erop. Hoe dan ook, mijn fototoestel draait overuren.

Vorstelijke Hoedenparade

De hoedenparade in de Eemnesservleugel vind ik het leukste. Wat een creativiteit, met natuurlijke en plantaardige materialen een hoed maken. En hoe toepasselijk, in deze week van Prinsjesdag. Hier kunnen de kamerleden nog een voorbeeld aan nemen.

Veel creativiteit bij de hoedenparade
Veel creativiteit bij de hoedenparade

De laatste kilometers door Vorstelijk Baarn

Vanaf het kasteel wandel ik naar Baarn, nog ruim 3 kilometer. Ik ben bepakt en bezakt, in de kasteelwinkel heb ik drie leuke vazen gekocht. Ik kon het niet laten en nu moet ik deze meesjouwen. Door een vorstelijke villawijk loop ik naar het station. Ik hoop de Koninklijke wachtkamer te bezichtingen. Later lees ik dat dit niet zomaar kan.

Ik heb een leuke dag gehad. Lekker gewandeld, mooie route, voor 90% door het bos. Prima routebeschrijving. Veel gezien en een portie inspiratie opgedaan. Ik mag weer 18 kilometer bijschrijven in mijn wandelboekje. Leuk, dit soort dingen moet ik vaker doen. Wandelen combineren met een bezoekje aan een evenement of museum of . . . ?!?!

Tips zijn welkom.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 24 september 2017
Afstand
18 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Station Baarn
Media
Uit de wandelgids
Vorstelijk Wandelen (17,95) (€)
Wandelgids Vorstelijk Wandelen
In deze wandelgids staan 12 wandelingen rondom historische plekken waar de Oranjes woonden en ook wandelden. Je kunt vorstelijk wandelen in Den Haag, Delft, Apeldoorn, Breda, Amsterdam, Leeuwarden, Oranjewoud, Oranje Nassau's Oord, Lage Vuursche, Buren, Wassenaar en Baarn.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen door oneindig laagland
-Presentatie wandelgids-

Volgend bericht »

De Nijmeegse Vierdaagse-tag

3 Reacties

Annet k.  -  26-09-2017 @ 07:46:19  -

Prachtige foto.s en weer mooi geschreven.

Stien   -  27-09-2017 @ 15:54:01  -

Mooie wandeling, en pech van de spoorwegovergang.
Ik werd vorig jaar verrast door bloemkunst in Baarn. Toen was het iets later in het jaar en nog steeds een afscheid van de zomer. Zie mijn blog: https://stiensbuitenblog.wordpress.com/2016/10/16/bloemkunst-in-baarn/

Helaas is het er dit jaar niet van gekomen. Dus heel leuk dat ik er nu via jullie iets over lees.
Dank, Stien

Mirjam  -  01-10-2017 @ 10:47:25  -

De wandeling was erg mooi en voor mij was bloemkunst net dat beetje extra. Het nuttige en het aangename . . . maar wat was nou het nuttig(st)e en wat was aangename . . . ?!?!







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.