Home > De Nijmeegse Vierdaagse-tag

De Nijmeegse Vierdaagse-tag

De Nijmeegse Vierdaagse-tag -

Dit keer geef ik anwoord op de 10 vragen van Mari Wandelt met zijn Vierdaagse-Tag. Een tag is een vragenlijst gemaakt door een blogger die andere bloggers beantwoorden op hun eigen blog. Deze tag gaat over de Nijmeegse Vierdaagse. De 11-de vraag heb ik zelf toegevoegd.

2 oktober 2017 • 4 daagse Nijmegen Persoonlijk

Twee maanden geleden introduceerde Vera Wandelt de wandel-tag, een tiental vragen waarmee wandelaars werden uitgedaagd vragen te beantwoorden zoals "waarom wandel je?", "wanneer wandel je?". Het concept wandel-tag biedt meer mogelijkheden om wandelaars te leren kennen. Dit keer richt ik mij specifiek op Vierdaagselopers.- Mari Smits -

1. Wanneer ben je begonnen met het lopen van de Vierdaagse?

In 1989 liep ik voor de eerste keer mee met de Vierdaagse. Ik herinner mij dat het gemakkelijk ging, pijnloos en zonder blaren. Geoefend had ik nauwelijks, net genoeg om te weten of mijn schoenen goed zaten. Eentje uit de categorie jeugdige onbezonnenheid. Ik kan me er niet zo veel van herinneren en nog minder van het enorme feest eromheen.

Ik heb altijd al gezegd dat ik de Vierdaagse nog een keer wilde lopen. Pas 15 jaar later, in 2004, liep weer mee. Ook toen had ik niet veel getraind, vooral omdat ik de eerste keer probleemloos had gelopen. Dit keer had ik wel blaren, evengoed had ik een prima Vierdaagse en vooral ook genoten van het grote feest. Dit ga ik nog een keertje doen.

In 2009 wandelde ik voor de derde keer mee en schreef ik mijn eerste berichten op dit blog. De familie kon dagelijks mijn wandelbelevenissen lezen, toen nog kort en bondig.

In 2004 en 2009 moedigde John mij dagelijks aan. Na de Vierdaagse in 2009 begon het bij hem ineens te kriebelen.

Als al die mensen het kunnen, moet ik het toch ook kunnen ??

In november begon hij met zijn eerste, voorzichtige kilometers. Vanaf 2010 wandelen we beiden de Vierdaagse. John heeft de Vierdaagse inmiddels 8x uitgelopen (50km) en ik 11x (40km).

2. Waarom wandel je de Vierdaagse?

Heb je even . . . ?!?!

Allereerst is het een uitdaging om 4 dagen lang 40 of 50 kilometer te wandelen. Het is hartsikke leuk, overal is het feest en gezellig. De sfeer in onovertroffen. Daardoor is het ook overal enorm druk, soms iets minder leuk. Het is afzien en het doet pijn: Bloed, Zweet en Blaren. Het is sportief, je bent in beweging. Je hebt een doel om voor te trainen en te wandelen. Het is zomer, het is overweldigend, het is genieten, het is gezellig op de camping.

En de Via Galadiola, dat moet je meegemaakt hebben, dat moet je voelen.

De Via Gladiola, ook daar doe je het voor !!
De Via Gladiola, ook daar doe je het voor !!

3. Hoe train je?

De eerste jaren trainde ik nauwelijks. Daar had ik geen tijd en zin in. Ik had beweging genoeg en dan moet het zonder training ook kunnen. Dat denk ik overigens nog steeds. De edities daarna heb ik altijd een beetje getraind. John heeft wel altijd getraind, zeker de eerste twee keer.

Nu trainen we niet meer voor de vierdaagse. Wij wandelen natuurlijk wel (on)regelmatig afstanden van 20 kilometer of meer. We wandelen niet om te trainen voor, maar gewoon voor ons plezier. Als je het hele jaar door wandelt, kun je in juli prima de Vierdaagse lopen. Naarmate de Vierdaagse dichterbij komt, wandelen we net iets vaker een dertiger of veertiger. Dus toch een beetje trainen . . . ?!?!

4. Wandel je samen of alleen?

De Vierdaagse wandelen we apart. John loopt de 50 km en ik de 40 km. We kunnen daarom nooit samen starten. Als we elkaar tegenkomen bij het samenkomstpunt van de 40 en 50 km mogen we samen verder wandelen, we moeten niet. John loopt net iets sneller, ik kan hem vaak niet bijhouden.

Samen rusten op de Zevenheuvelenweg
Samen rusten op de Zevenheuvelenweg

We gaan beiden alleen van start en onderweg zien we wel wie we tegenkomen en of we samen verder wandelen, al dan niet met iemand anders. Ik kom in ieder geval elk jaar Hans weer tegen tussen die 42.000 wandelaars.

5. Wat is voor jou het perfecte Vierdaagseweer?

Droog weer met een temparatuur tussen de 20 en 22 graden. Ik vind het fijn als je gelijk 's ochtends vroeg al met-zonder-jas kunt wandelen.

6. Wat neem je mee tijdens een wandeldag?

Minimaal 2 flesjes drank, meestal water, paar repen (ontbijtkoek), 3 broodjes, pleisters, tape, paracetamol, iets te snoepen, geld, zakdoekjes, zonnebrandcreme, petje, fototoestel, regencape, telefoon, (zak)doek voor in mijn nek, desinfecterend spul voor schone handen, startkaart (!!), lippenbalsem . . . enz. Alles past in mijn heuptasje.

7. Wat is je favoriete wandeldag?

Moeilijk kiezen tussen de 3-de dag en 4-de dag. Donderdags wandelen langs de camping op de Zevenheuvelenweg, altijd een gezellig moment. De witte straat niet te vergeten. Op vrijdag wandelen we door Linden en over de Via Gladiola.

Ooowww wat ben je mooi . . .  Zo Mooi . . . Zo mooi . . .
De witte straat is één van de leukste straten op de Dag van Groesbeek

8. Hoe vaak rust je onderweg?

Dat is lastig om te zeggen. De eerste dag rust ik soms maar 1x, de dagen daarna rust ik elke dag iets meer en langer. Onderweg hebben we allebei inmiddels een aantal vaste adresjes om lekker te gaan zitten en te genieten van een vers bakkie of voor een gewoon en schoon toilet.

9. Op welke schoenen wandel je?

Wij wandelen op lage schoenen, categorie A. John is in 2009 begonnen op Hanwag schoenen en hij loopt nu op het 3-de paar van dezelfde schoen. Ik ben minder merkvast. Het lekkerste wandel ik op mijn Brooks Adrenaline Walkers.

10. Doe je ook mee aan andere wandeltochten?

Jawel, wij wandelen het hele jaar door diverse wandeltochten. Soms georganiseerde tochten, ook regelmatig routes uit een Wandelgids. Dit jaar heb ik de elfstedentocht gelopen.

Trots op mijn elfstedenkruisje
Trots op mijn elfstedenkruisje

Dit zijn onze antwoorden op de 10 vragen van Mari. Leuk om deze tag in te vullen. Ik heb nog en 11de vraag met antwoord voor jullie:

11. Waarom ik (voorlopig) geen Nijmeegse Vierdaagse meer wandel ??

Dit jaar, 2017, heb ik voorlopig mijn laatste vierdaagse gelopen. Het is mooi geweest. Ik heb 11x meegedaan en 11x uitgelopen. Ik ben hartstikke trots op mijn gouden kruisje met kroon. Nu is het tijd voor iets anders. Na de elfstedentocht in mei wil ik ook andere meerdaagses gaan wandelen, zoals de Apeldoornse vierdaagse, Sallandse vierdaagse, Diever, ooit nog eens een Kennedymars . . . enz.

Nu zul je zeggen, dat dit allemaal evengoed wel kan, ook als de Nijmegen loopt. Jawel, dat is zeker zo. Ik heb maar 2 benen en daar ben ik zuinig op, de artrose wordt niet erger maar ook niet beter. Ik kan niet alles lopen en moet keuzes maken. Het kost mij veel energie tijdens de vierdaagse, het gaat niet vanzelf. Het breekt mij op dat we samen meedoen (wie kookt er, wat eten we ??) en voordat we op de camping komen moeten we nog zoveel. Ik kom tijd tekort om rustig bij te komen, mijn lichaam is van slag halverwege de week.. Bovendien loop ik bijna altijd blaren en ben superstijf. Ik heb tijd nodig om te herstellen. Een campingbuurman vroeg zich af waarom ik dit mezelf toch elke keer weer aan doe ?? Hij had mij dit jaar moeilijk zien lopen. Dat heeft mij aan het denken gezet.

Begrijp me niet verkeerd. Nijmegen is super leuk, ik heb 11x met plezier meegedaan.

Eerste foto van mijn gouden kruisje met kroon, genomen toen ik nog op de Wedren was.
Eerste foto van mijn gouden kruisje met kroon, genomen toen ik nog op de Wedren was.

Nijmegen is niet alleen maar leuk. Je wandelt niet mee voor de mooie routes. Er moeten meer dan 40.000 wandelaars over het parcours en de vele toeschouwers hebben ook een plekje nodig langs de route. De routes gaan over bredere, goed toegankelijke wegen. Genieten van de natuur is er niet bij. Overal is het druk, enorm druk. De rustige momenten zijn op één hand te tellen (als je de 40 km wandelt). Overval moet je wachten, bij de EHBO, bij de toiletten (smerige dixies), soms is het file lopen.

Maar dat geeft allemaal niets, want wij houden van de Vierdaagse.

Voor mij is het mooi geweest. Ik weet wat het is om de vierdaagse te lopen en dat ik het kan. Ik mag meelopen, het moet niet. Ik heb alles wel een keertje gezien (denk ik). Ik heb niet de behoefte een keer de 50 kilometer te wandelen en de 30 km is nog lang niet aan de orde ;-). John loopt nog een paar jaar mee, zijn doel is het Gouden Kruisje eventueel met kroontje. Ik ga met hem mee als persoonlijk assistent en ga als toeschouwer genieten langs de kant.

En ik kan altijd weer meewandelen . . . toch ?!?! Zeg nooit nooit !!

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Een wandeling rondom Zuid-Limburg
-Visé-Noorbeek-

4 Reacties

Annet  -  02-10-2017 @ 18:05:57  -

Weer mooi grschreven

Mirjam  -  03-10-2017 @ 18:31:24  -

Dank je wel !!

Henk en riny  -  06-10-2017 @ 16:58:28  -

Wat een leuk verhaal, nou Mirjam ik vind het klasse om 11 keer nijmegen te lopen.
ik doe het je niet na, ben al blij met 13 keer de gewone avondvierdaagse toen ik nog jong was, wat ook altijd reuze leuk was

Mirjam  -  08-10-2017 @ 10:43:00  -

Ik ga voorlopig geen 'Nijmegen' meer lopen. Maar er zijn nog zoveel andere Vierdaagses die ik wel wil gaan lopen. Allemaal kleinschaliger en minder kilometers per dag (ook fijn). Ik vond de Elfstedentocht in mei erg leuk (wel veel kilometers) en wil ook andere meerdaagses gaan wandelen.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Teensokkenwinkel