Home > Groene Wissel Amersfoort

Groene Wissel Amersfoort

Landgoed Den Treek

Groene Wissel Amersfoort - Landgoed Den Treek

We hadden zin om (eindelijk) weer te wandelen, heerlijk de buitenlucht in. Met ideaal wandelweer, droog, zonnig en een lekker temperatuurtje van zo'n 20 graden hebben we gisteren een rondje gewandeld in en om Amersfoort en Landgoed Den Treek. Een afwisselende wandeling. Het beste van de stad gecombineerd met het groene van het bos.

21 augustus 2017 • Groene Wissel Stadswandeling BoswandelingUtrecht

Deze Groene Wissel Wandeling start bij het station van Amersfoort. Wij komen met de auto en parkeren onze bolide in de Balistraat, direct aan de route. We starten daarom bij punt 2 van de routebeschrijving.

Boswandeling Den Treek - Henschoten

Na een kleine kilometer zijn we in het bos van Familielandgoed Den Treek-Henschoten. Het landgoed is gezamenlijk bezit van zo'n 540 nakomelingen van Willem Hendrik de Beaufort. Hij kocht het landgoed van bijna 2000 hectare in 1807.

De familieleden zien het als hun plicht en als een genoegen om dit landgoed als bron van natuur- en cultuurhistorische waarden in stand te houden en waar mogelijk in betere staat aan de volgende generaties door te geven.

Alle tinten groen

Het is rustig wandelen over ruime bospaden. Het is nog volop zomer, al zou je dat soms niet zeggen en overal is het groen. Het is gewoon mooi in het bos en dat vinden meer mensen. We komen veel wandelaars en fietsers tegen, vooral op de grotere paden.

Heerlijk wandelen over Landgoed Den Treek bij Amersfoort
Heerlijk wandelen over Landgoed Den Treek bij Amersfoort

We nemen er de tijd voor, ons wandeltempo is laag. We letten overal op, behalve op de juiste route. We moeten rechts aanhouden en gelijk rechtdoor. Wij kiezen natuurlijk het verkeerde graspad, ook nog eens een nat en blubberig pad. De gps route op de telefoon laat zien dat we verkeerd wandelen en we moeten voor de tweede keer door de blubber. Dit zegt meer over ons dan over de routebeschrijving.

Bloeiende heide: Code paars

We passeren diverse akker- en weilanden en af en toe een heideveld. De heide bloeit volop en dat is prachtig mooi om te zien.

Code paars op Landgoed Den Treek bij Amersfoort
Code paars op Landgoed Den Treek bij Amersfoort

Paddenstoelen op de foto

Ondanks alle tinten groen is de herfst in aantocht, de paddenstoelen komen bij bosjes uit de grond. Van eekhoorntjesbrood heb je vast weleens gehoord. Ken je ook de roodbruine slanke amaniet ??

Paddenstoel verscholen in het gras Dit moet dan de roodbruine slanke amaniet zijn ?!?! Bolsward komt steeds dichterbij Mooi zo'n groepje bij elkaar Paddenstoelen aan de bovenkant De enige rode paddenstoelen die ik heb gezien in het bos Volgens mij is dit eekhoorntjesbrood ?!?! WOUW, mooi groepje paddenstoelen op een boomstronk En ook deze stronk met zwammen is een plaatje om te zien
Paddenstoelen in alle soorten en maten

Tussen het foto's maken door wandelen we rustig verder. Aan de zuidkant van de snelweg lopen we in het bos. Aan de andere kant van de snelweg komen we binnen de bebouwde kom van Amersfoort.

Stadswandeling Amersfoort

Van een boswandeling naar een stadswandeling, heerlijk deze afwisseling. De route gaat over een statige beukenlaan, waarna we de woonwijken in moeten mogen.

Imposante beukenlaan
Imposante beukenlaan

Bij stadspark Randenbroekvolgen we de Heiligenbergerbeek Als we het park achter ons laten, wandelen we het centrum van Amersfoort binnen.

Wandelpad langs de Heiligenbergerbeek
Wandelpad langs de Heiligenbergerbeek

Stadsmuur, van Plantsoen-Oost naar Plantsoen-Noord

Van Plantsoen-Oost wandelen we naar Plantsoen-Noord langs de resten van de oude stadsmuur.

Als eerste komen we langs de Waterpoort Monnikendam, onderdeel van de tweede stadsmuur. Daar komt de Heiligenbergerbeek de binnenstad in. De poort bestaat uit twee torens die zijn verbonden door een boog.

Het is leuk wandelen langs de oude stadsmuur, er is genoeg te zien.

  1. We zien op een rotonde een enorme metalen stier staan. Soort van moderne kunst.
  2. Daarna een stukje historie bij het Pelgrimsteken Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Dit verwijst naar het -Het Mirakel van Amersfoort-.
  3. Aan het einde van het Plantsoen staat een modern buizenkunstwerk, gemaakt door de kunstenaar Couzijn van Leeuwen. Op deze plek kwam ooit een zijtak van de rivier de Eem de stad in.
De stier van Amersfoort Pelgrimsteken dat herinnert aan het Mirakel van Amersfoort BuizenKunst
Impressie - Bezienswaardigheden langs de oude stadsmuur

De Koppelpoort

Langs de Koppelpoort wandelen we het oude centrum van Amersfoort binnen. Deze land- en waterpoort uit 1400 was onderdeel van de stadsmuur. De Eem loopt er de stad uit. De Koppelpoort is een historisch gebouw, altijd goed voor een fotomomentje.

We zijn bijna bij de Koppelpoort Wapen boven de Koppelpoort
Impressie - Koppelpoort in Amersfoort

In het centrum van Amersfoort is het gezellig druk. Geen wonder het is lekker weer om de stad in de gaan. Alle winkels zijn open, wat wil je nog meer. Wij trakteren onszelf op iets lekkers bij een van de vele terrasjes en natuurlijk gaan we winkel in en winkel uit.

Kijken, kijken en niets kopen.

We wandelen langs de Onze Lieve Vrouwentoren, in de volksmond Lange Jan genoemd. Bij het station begint de eigenlijke route en wandelen we een kleine 5 kilometer terug naar de auto.

In de routebeschrijving staat aangegeven dat we door een mooie villawijk wandelen. Daarvan is geen woord teveel gezegd. Er staan alleraardigste opstrekjes, de familie Flodder misstaat er niet

Eén van de mooie Amersfoortse Villa's
Eén van de mooie Amersfoortse Villa's

Vanuit deze villawijk wandelen we het bos in over mooie paadjes. Daar raken we het spoor bijster en lopen we verkeerd. Alle bospaadjes lijken op elkaar. Ineens staan we in een woonwijk waar we niet moeten zijn. Met de gps-route op de telefoon komen we op de juiste weg en zijn we slechts enkele honderden meters van de route afgeweken. Ik denk dat we niets gemist hebben.

Heerlijke wandeldag

We hebben een heerlijke wandeldag gehad, het voelt als een dagje uit. Heerlijk relaxed, veel gezien en gezellig samen op stap. We vonden het beiden een leuke route, het groene van het bos gecombineerd met het beste van de stad.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 21 augustus 2017
Afstand
18 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Amersfoort (station)
Horeca
Er is in het centrum van Amersfoort ruim voldoende horeca !! Onderweg kom je na ongeveer 5 km. een restaurant tegen (Oud Leusden)
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Hofjes in de Jordaan
-Stadswandeling Amsterdam-

10 Reacties

Joop Klever  -  21-08-2017 @ 16:33:53  -

Goed bezig. 🏃‍♀️🏃

Wilma  -  21-08-2017 @ 16:56:53  -

John en Mirjam,
Dat was weer een mooie route, goed beschreven ook.
Dus komt ook bij mij in m'n ns lijstje
groetjes Wilma

Bart van der Schagt   -  21-08-2017 @ 19:54:35  -

Bovenaan de kop schrijf je ''Amersfoort, Landgoed Den Treek'. Dan weten jouw lezers niet over welke wandelroute het gaat, dat zien ze pas als ze op de link naar de route klikken.... Beter en informatiever is het om 'Groene Wissel Amersfoort, Landgoed Den Treek' te schrijven.
Je bent met een verouderde versie van de routebeschrijving op pad gegaan. In de meest recente versie (van 24 juli jl) beschrijf ik geen keuze meer om langs de beek een graspaadje te volgen. Wil je dit stukje uit je blog verwijderen? Want het is voor mij als routemaker niet prettig dat er over een wandeling van mij iets wordt geschreven dat niet waar is... Alvast bedankt voor de correctie!

Mirjam  -  21-08-2017 @ 20:46:47  -

Beste Bart, Wij hebben gelukkig niet gemerkt dat wij een verouderde routebeschrijving hadden. Ik had de route (versie 5) al een tijdje klaarliggen want deze wandeling stond al op onze to-walk lijst. Ik heb het stukje tekst daarom ook verwijderd.

Bart van der Schagt   -  21-08-2017 @ 20:58:09  -

Mirjam, bedankt voor het verwijderen van dat stukje tekst! Groene Wissel-wandelingen worden continu bijgewerkt en waar mogelijk verbeterd. Print je een routebeschrijving (ver) van te voren, dan is het raadzaam de avond voor je wandeldag deze nog even te controleren op een nieuwere versie.

Bart van der Schagt   -  21-08-2017 @ 22:42:10  -

En het belangrijkste bijna vergeten: LEUK verslag!

Carola  -  21-08-2017 @ 23:03:37  -

Leuk om weer een wandelverhaal te lezen! Een mooie dag, dat is genieten.
Dus het is een aanrader om eens in Amersfoort te gaan winkelen?

Coby  -  23-08-2017 @ 10:01:25  -

Wauw Mirjam je hebt weer je best gedaan om ons op de hoogte te houden van John en jou wandel ervaring. Leuk hoor. En wat een mooie omgeving en foto's toppie.

Mirjam  -  24-08-2017 @ 08:50:48  -

Dank je wel. Volgende keer meewandelen Coby . . . dan gaan we niet zo ver . . . ?!?!

Stien   -  26-08-2017 @ 14:26:58  -

Wat leuk, een wandeling door mijn woonplaats.
Landgoed Den Treek is mooi, maar inderdaad bepaalde stukjes zijn druk bezocht.
De stier op de rotonde is een kunstwerk van de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert. Eerst stond er een houten stier, toen die in de brand ging, werd dit exemplaar geplaatst. Het beeld is echt "ingehaald" met fanfare en een wijkfeestje. Het is echt onze stier geworden.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel