Home > Omtrek van Amersfoort 2015

Omtrek van Amersfoort 2015

Omtrek van Amersfoort 2015 -

Bij de omtrek van Amersfoort kun je maar liefst uit 6 basisroutes van elk ongeveer 11 km. kiezen. Deze 6 routes bij elkaar vormen een grote ronde langs de grens van Amersfoort. De hele ronde van 66 km lijkt mij iets teveel van het goede, ik kies voor een wandeling van 33 km, een 'halve' Omtrek van Amersfoort.

29 augustus 2015 • Utrecht Georganiseerde tocht

De organisatie belooft ons dat we op plekjes komen waar je normaal niet mag wandelen. Delen van de routes zijn offroad en dat maakt een tocht als deze behoorlijk pittig, maar ook extra leuk !! Ik wil vanavond ook nog fit zijn voor een feest van mijn allerliefste broertje, dus 33 km is meer dan genoeg, zeker als ik dan ook nog met de voetjes van de vloer wil.

Leerhotel Het Klooster Het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort is een erg mooie startlocatie. Wat een mooi gebouw. Ik ben er ruim op tijd aanwezig. Het aanmelden gaat vlotjes, ik had me begin van de week al ingeschreven voor deze tocht. Ik heb er zin in, het is nu al mooi weer, nog wel frisjes maar ik laat mijn jas lekker in de auto liggen en 'met zonder jas' ga ik om 8:15 uur aan de wandel.

Bos- en heiroute (zuidwest) 10,6 km

Pittige zandweg Het eerste deel van de route gaat voornamelijk door het bos en over de Militaire oefenterreinen van Defensie. De eerste 5 km. zijn niet het leukste maar daarna komen we meer in het bos en de heide staat prachtig te bloeien. Stukken asfalt wisselen af met bospaadjes en ook nog een behoorlijk stuk over een pittige zandweg. We passeren 2x de A28 en sneller dan verwacht heb ik de eerste 11 km. er op zitten. Hier krijg ik een appeltje voor de dorst.

Bos- en landgoederenroute (zuid en zuidoost) 11,5 km

Het tweede gedeelte blijft in het bos en gaat over het terrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Ik zie hier ook de markering van het Westerborkpad, dus ik verwacht hier nog wel een keertje te komen. Daarna gaat de route verder richting Leusden en verandert het landschap van bos naar landelijk gebied. Ik vermaak mezelf prima, ik loop op mijn gemakje verder en het is natuurlijk heerlijk weer. Als er dan onderweg een ijscoboer staat, koop ik natuurlijk een lekker ijsje !!

Nadat ik de PON-lijn ben overgestoken (goederenspoorlijntje) loop ik naar beneden langs de Heiligenbergerbeek. Het loopt lekker en al snel ben ik bij Koetshuis Stoutenburg. Dan heb ik 22 km gelopen. Hier kun je al met de bus terug naar de start, maar ik ga nog steeds voor 33 km. Ik neem hier wel even een korte pauze. Ik kijk even naar mijn rechterhiel, die is wat gevoelig. Er zit nog geen blaar en dat wil ik graag zo houden. Evengoed plak ik mijn hiel niet af, het gaat wel goedkomen zo.

Landgoederenroute - Gelderse Vallei (oost) 11,2 km

Het 3-de gedeelte van de tocht gaat voornamelijk langs boerderijen en graslanden. Veel koeien en veel boeren. Leuke weggetjes, mooie huizen en boerenerven. Wat een rust onderweg.

Het Ma´sveldpad Hier wordt de belofte ook helemaal waar gemaakt, ik wandel echt op plekken waar je normaal niet zomaar mag komen. Via het boerenerf gaat de tocht door het weiland verder en moet ik 3x een greppel over. Gelukkig ben ik heel flexibel en lenig en gaat dat bijna vanzelf . . . De laatste greppel doe ik kruipend op handen en voeten. Er loopt gelukkig niemand vlak voor of achter mij die mijn gestuntel kan zien. Ergens in de verte zie ik andere wandelaars.

Daarna gaan we ook nog dwars door een maïsveld. Afgelopen week is hier in het maïs een pad gemaakt, zodat er vandaag doorheen gewandeld kon worden. Hoe leuk is dat ?!?!?

De tocht gaat verder tussen de weilanden door, onder schrikdraad door, richting Hoevelaken en daar gaan we linksaf (hoe kan het ook anders). Dan kom ik bij restaurant Old Pepper Mill, het eindpunt van de 33 km route. Hier is het wachten op de bus die ons terugbrengt naar de start. Er zitten al enkele wandelaars te wachten, de meesten hebben mij onderweg ingehaald. Iedereen krijgt iets te drinken en al snel komt de bus, dat is goed geregeld.

Originele herinnering Ik meld me af en als originele herinnering krijg ik een reageerbuisje met daarin 3 laagjes van de grond waarover ik vandaag gewandeld heb: zand van de Leuderheide, aarde van landgoed Stoutenburg en grond van het maisveldpad. Ik kan weer 33 hele kilometers bijschrijven in mijn wandelboekje.

Over 3 jaar, op zaterdag 25 augustus 2018 is de volgende Omtrek van Amersfoort. Ik voel wel wat voor een 2-daagse, zodat ik de hele omtrek kan maken. Ik vond het een erg leuke en afwisselende route vandaag.

En met de blaren is alles goed gebleven. GEEN blaren . . . hooguit wat gevoelig, met name mijn rechterhiel. Toch een plek waar ik anders nooit last van heb . . .

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 29 augustus 2015
Afstand
33 km
Kenmerken
Startpunt
Het Leerhotel Het Klooster - Amersfoort
Eindpunt
Restaurant Old Pepper Mill
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Reuma Walk 2015
-Ik doe mee !!-

Volgend bericht »

69e Airborne Wandeltocht
-Herdenkingstocht - Slag om Arnhem-

1 Reactie

Wanda   -  31-08-2015 @ 22:57:59  -

Leuk om ook jouw ervaringen te lezen van deze mooie tocht. Je was al vroeg op pad! Over 3 jaar wil ik ook 4, 5 & 6 lopen, maar een 2 daagse zou ook wel tof zijn!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Bever