Wandelen in IJsselstein

Tussen Kromme IJssel en Lek

Home > Wandelen in IJsselstein

Wandelen in IJsselstein

Tussen Kromme IJssel en Lek

Wandelen in IJsselstein - Tussen Kromme IJssel en Lek

De eerste kilometers van 2022 staan op de teller. John wandelde op nieuwjaarsdag een flinke ronde van ruim 18 km door de Lopikerwaard. Een dag later liep ik vanuit IJsselstein een rondje van ruim 11 km tussen Kromme IJssel en Lek.

8 januari 2022 • Utrecht

Ik heb me ook dit jaar ingeschreven voor de Wandel Fit Het Nieuwe Jaar In Challenge (€) voor een sportieve start van het nieuwe jaar. Deelnemers krijgen 3x per week een leuke wandelopdracht cq wandeluitdaging. Het volhouden van de challenge is voor mij al een uitdaging, maar dag 1 is in ieder geval gelukt.

Ik blijf in de buurt en op de website InIJsselstein vind ik een leuke wandelroute van ongeveer 11 km Tussen Kromme IJssel en Lek (Struinen en Vorsen). Het weer is somber, veel bewolking en nauwelijks zon. Niet heel uitnodigend en ik heb altijd moeite om met dit troosteloze weer te wandelen.

Ik start de route in de binnenstad van IJsselstein. Ik parkeer mijn autootje in de parkeergarage Overtoom want op zondag mag je er gratis parkeren.

Het Biezenpad is bijna 2 km lang
Het Biezenpad is bijna 2 km lang

Het Biezenpad

Vanuit de IJsselsteinse binnenstad wandel ik over het Biezenpad via de woonwijk het Zenderpark de stad uit. Het Biezenpad is een soort van vlonderpad van bijna 2 km lang. Langs het pad staan volop fruitbomen zoals appels, peren, pruimen en walnoten. Helaas, midden in de winter geen vers appeltje voor de dorst.

De Gerbrandytoren

Vanaf het Biezenpad heb ik overal de Gerbrandytoren in het vizier. De Gerbrandytoren is 366,80 meter hoog en daarmee de grootste kerstboom van Nederland. In de boom hangen 120 LED-lampen en een piek in de top. Overdag zie je weinig van alle lichtjes maar bij helder weer in het donker zie je de toren al van verre. Dit jaar brandt de grootste kerstboom alweer voor de 23-ste keer.

De hele wandeling blijf ik in de buurt van de Gerbrandytoren
De hele wandeling blijf ik in de buurt van de Gerbrandytoren

Dijkmagazijn 't Klaphek

Na ruim 2 km laat ik IJsselstein achter me. In het buitengebied wandel ik over het fietspad richting de uiterwaarden van Lek. Bij dijkhuisje 't Klaphek loop ik de Lekdijk op. Dijkmagazijn het Klaphek is omstreeks 1860 gebouwd voor 1780 gulden door een lokale aannemer. Nog niet zo lang geleden werd het dijkmagazijn gebruikt voor de opslag van zandzakken, stormzeilen, spaden, kruiwagens en ander materiaal dat gebruikt werd voor noodreparaties aan de Lekdijk bij hoogwater.

Over het fietspad richting de Lekdijk
Over het fietspad richting de Lekdijk

De Bossenwaard

Onder aan de dijk ligt natuurreservaat de Bossenwaard. Ik wandel er een rondje om een kleine plas en struin een kort stukje langs de Lek. Het pad is onverhard en lekker modderig. Ik hou mijn schoenen niet schoon. De Bossenwaard direct naast de A2 ligt en dat hoor je goed. Het is dan ook geen stil en rustig natuurgebied(je).

Bossenwaard bij IJsselstein, natuurreservaat langs de Lek
Bossenwaard bij IJsselstein, natuurreservaat langs de Lek
Blik op de Lek bij de Bossenwaard
Blik op de Lek bij de Bossenwaard

Ik wandel verder door buurtschap Klaphek. Rond 1328 is de Hollandsche IJssel bij het Klaphek afgesloten van de Lek waardoor een groot gebied geschikt werd gemaakt voor landbouw en veeteelt. Ik heb er nog nooit van gehoord en een plaatsnaambordje van het buurtschap is er niet meer. Het buurtschap bestaat uit één enkele straat: het Klaphek. Vandaar kom ik uit bij de Kromme IJssel en over het pad langs het water wandel ik richting de A2.

Wandel- en fietspad langs de Kromme IJssel
Wandel- en fietspad langs de Kromme IJssel

Het IJsselbos

Aan de andere kant van de A2 ligt Nieuwegein met direct langs de snelweg het IJsselbos. Het bos is aangelegd in 1980 en wordt begrensd door de Kromme- en Hollandse IJssel. Het is een (nieuwbouw)bos met veel snelgroeiende bomen. Ik ben er geen fan. Enige fotogenieke zijn de vele zwammen op de boomstammen.

Zwammen in het IJsselbos

Het laatste deel van de wandeling loopt langs de Hollandsche IJssel van Nieuwegein terug naar IJsselstein. Over het voormalige jaagpad wandel ik naar de IJsselpoort aan de rand van de IJsselsteinse binnenstad.

De Hollandsche IJssel in Nieuwegein
De Hollandsche IJssel in Nieuwegein
Brandspuithuisje uit 1622 bij de IJsselpoort
Brandspuithuisje uit 1622 bij de IJsselpoort

In IJsselstein maak ik een toeristisch rondje door het stadje. Ik zie nu veel meer dan bij mijn gebruikelijke rondje boodschappen doen. IJsselstein barst van de monumenten en historische plekken.

Het brandspuithuisje bij de IJsselpoort werd ooit gebruikt als opslagplaats voor een Jan van der Heyden brandspuit. Nu is het kleinste restaurant van Nederland er gevestigd. Ik wandel over de Walkade langs een paar kanonnen. Door de Kerstraat loop ik richting de Nicolaaskerk en de oude Kasteeltoren. De Looierstoren was de hoofdtoren van kasteel IJsselstein. Rondom het kasteel is destijds IJsselstein ontstaan.

Bertha van Heukelom bewaakt de kasteeltoren
Bertha van Heukelom bewaakt de kasteeltoren

Normaal gesproken is het altijd gezellig druk in de binnenstad van IJsselstein. Jammer genoeg is alle horeca gesloten en zijn de terrassen leeg.

Korenmolen De Windotter

IJsselstein is een oude vestingstad en op de stadswal staat Korenmolen De Windotter uit 1732. Het is één van de grootste korenmolens van Nederland en de molen is nog steeds in bedrijf. Er wordt zo'n 1000 kg graan per dag gemalen. De molen was van oorsprong een dwangmolen. Dat betekende dat de boeren uit de omgeving verplicht waren er hun graan te laten malen.

Molen de Windotter
Molen de Windotter
Beeld van Fulco de Minstreel bij de Benschopperpoort
Beeld van Fulco de Minstreel bij de Benschopperpoort

Bij de Benschopperpoort wandel ik langs het beeld van Fulco De Minstreel en dan ben ik aan het einde van de route.

De wandeling tussen Kromme IJssel en Lek is een prima wandeling om het jaar mee te beginnen. Lekker dicht bij huis en toch ben ik op plekken geweest die ik niet kende. Altijd leuk!! Ik ben blij dat ik ben gaan wandelen want weer of geen weer, ik knap er altijd van op.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 02 januari 2022
Afstand
11 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 8% (Verhard: 92%)
Start- & eindpunt
  Overtoom IJsselstein
Parkeren
Gratis parkeren langs de route en (alleen) op zondag in de parkeergarage bij de startlocatie
Bereikbaarheid
Bus en sneltramhalte bij startlocatie
Horeca
In het centrum van IJsselstein is volop horeca
Media
Honden
Toegestaan

T!PStarten met wandelen
Wil jij lekker bewegen, lekker naar buiten en lekker uitwaaien? Ontdek dan de (online) wandeltrainingen (€) en gratis wandeltips van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Of download het gratis e-boek -Starten met Wandelen (€)- voor praktische wandeltips.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Gelukkig en Gezond 2022
-en een waanzinnig wandeljaar !!-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.