Trage Tocht Ooij

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Home > Trage Tocht Ooij

Trage Tocht Ooij

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Trage Tocht Ooij - Wandelen in het Rijk van Nijmegen

De Trage Tocht Ooij is een heerlijke wandeling van 13 kilometer in de Ooijpolder rondom het dorpje Ooij. Tussen de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en de rivier de Waal wandelen we over smalle wandelpaden dwars door het boerenland. We kunnen zomaar oog in oog komen te staan met een koe.

8 augustus 2020 • Trage Tocht Gelderland

Wandelen over boerenlandpaden in de (M)Ooijpolder

De Ooijpolder is een prachtig struingebied in de uiterwaarden van de Waal en onderdeel van natuurgebied de Gelderse Poort. Her en der kom je langs een boerderij of een dorpje. De Trage Tocht start in Ooij, een klein dorp in de gemeente Berg en Dal, onder de rook van Nijmegen. Al na zo’n 500 meter wandelen we in het buitengebied. Boerenlandpaden wachten op ons. We hebben er zin in.

We laten Ooij achter ons en wandelen over een kaasrecht boerenlandpad met af en toe een bocht. Voor ons liggen de –bergen- van Heerlijkheid Beek. Die laten we daar lekker liggen vandaag, wij zoeken het lager. Het is een vlakke route dwars door de polder en door weilanden over het terrein van de boer. De boeren zorgen voor het maaien en onderhoud van de paden.

In de verte de -bergen- van Heerlijkheid Beek
In de verte de -bergen- van Heerlijkheid Beek

Onderweg spreken we twee dames die uit Nijmegen komen. Zij pauzeren even en genieten net als wij van de mooie omgeving. Zij voelen zich bevoorrecht dat zij in Nijmegen wonen want vanuit de stad kun je alle kanten op om te wandelen en telkens in een geheel ander landschap. En geloof het of niet, ook zij hebben de wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen (€) in de hand. Zo leuk !!

Dan kunnen we kiezen. Of we lopen rechtdoor en laten Persingen links liggen. Of we slaan links af en gaan wel naar Persingen. We kiezen voor het laatste en wandelen tussen de akkers en weilanden door naar dorp. We hoeven alleen de kerktoren maar in de gaten te houden.

We zijn bijna in Persingen, het kleinste kerkdorp van Nederland
We zijn bijna in Persingen, het kleinste kerkdorp van Nederland

Wandelen in Persingen, het kleinste kerkdorp van Nederland

Persingen is niet meer dan een kerk en een paar boerderijen. Het gehucht heeft om en nabij de 100 inwoners en het wordt beschouwd als het kleinste kerkdorp van Nederland. We lopen er over het erf van een boer waar hard gewerkt wordt.

Het meest opvallend is de kerk van Persingen. De kerk is hoog en droog gebouwd op een terp. In het verleden werd het gebied meermaals geteisterd door overstromingen en in 1809 werd bijna het hele dorp verzwolgen door de Waal. Alleen de kerk hield het droog.

De kerk van Persingen van dichtbij
De kerk van Persingen van dichtbij

Dit keer zien we de kerk van dichtbij. Vorige week stonden we boven op de berg bij het uitkijkpunt aan de Oude Holleweg in Berg en Dal. Vandaar is de kerk slechts een stipje aan de horizon.

Ergens vanuit de verte heb je een gigantisch mooi uitzicht op het kerkje van Persingen
Ergens vanuit de verte heb je een gigantisch mooi uitzicht op het kerkje van Persingen

100% graspadgarantie

Via een stukje verharde weg komen we bij een volgend boerenlandpad. Ruim 2 kilometer graspadgarantie !! Hoewel het onkruid soms tot onze middel komt, is het pad prima begaanbaar. Zelfs onkruid is hartstikke mooi als je het wil zien.

Zo is zelfs onkruid mooi
Zo is zelfs onkruid mooi

Dit zijn de mooiste paden. Daar waar je jezelf even alleen op de wereld waant, zonder enig ander verkeer.[ Mirjam ]

We dwalen tussen de akkers en weilanden. Even verder lopen we tussen smalle slootjes en hoge heggen. De stad is niet ver weg en in de verte zien we de skyline van Nijmegen met de Waalbrug als blikvanger.

Heerlijk wandelen over boerenlandpaden met graspadgarantie
Heerlijk wandelen over boerenlandpaden met graspadgarantie

Aan het eind van het pad gaan we door een klaphekje. Dat betekent meestal dat er dieren lopen en jawel, dan staan we oog in oog met koeien. In eerste instantie blijven ze op gepaste afstand maar nieuwsgierig als de dames zijn, komen ze toch onze kant op. Gelukkig is het stuk langs de koeien erg kort en zijn we snel het weiland uit. Pfffttt, ik vind het maar niks.

Nieuwsgierige jongedame
Nieuwsgierige jongedame
Een van de vele overstapjes maar waar is mijn andere been gebleven??
Een van de vele overstapjes maar waar is mijn andere been gebleven??

Een paar overstapjes verder komen we bij de Ooijse Bandijk. We steken de dijk over en aan de andere kant lopen we naar beneden. We volgen het graspad onder aan de dijk. Dit stuk is wat ongelijk en dan vinden mijn onderdanen het niet meer leuk. Ik kan John niet langer bijhouden en hij loopt ver voor mij uit.

Pad onder aan de dijk langs de Oude Waal
Pad onder aan de dijk langs de Oude Waal

Na zo’n 500 meter hou ik het voor gezien en loop ik naar boven de dijk op. Dat loopt een stuk makkelijker en het uitzicht vanaf de dijk over de rietvelden is gewoon mooi. Er staan eeuwenoude en monumentale huisjes langs de dijk. Later lees ik dat dit gehucht De Tiengeboden is. Ooit stonden er tien arbeidershuisjes aan de dijk, daar zijn er nu nog vijf van over.

Ooit de Tiengeboden . . . nu nog maar vijf
Ooit de Tiengeboden . . . nu nog maar vijf

We verlaten de dijk en komen bij Natuurgebied De Groenlanden. Over een oude Defensiedijk, nu de Langstraat, wandelen we naar de uitkijktoren. Het uitzicht is leuk maar niet heel bijzonder, we lijken wel verwend. Over een klinkerpad komen we bij de Bisonbaai uit. Volgens mij kun je vanaf de uitkijktoren ook over struinpaden naar de Bisonbaai wandelen. Met de Walk of Wisdom deed ik dat ook en in mijn herinnering is dat leuker dan over het klinkerpad waar wij lopen.

Wandelen rondom de Bisonbaai

Op een paal zit een verfrommeld en bijna onleesbaar A4-tje vastgeprikt. Er staat iets op over een brug die niet toegankelijk is. We hebben geen idee waar de bewuste brug ligt en besteden er geen aandacht aan. We vervolgen het pad onderlangs de Bisonbaai.

De Bisonbaai is een voormalig zandwingat. De baai dankt zijn naam aan de baggermachine, zo luidt het verhaal. In de jaren 50 van de vorige eeuw heeft de Bison er tonnen zand afgegraven. Tegenwoordig wordt de Bisonbaai gebruikt als zwemwater en staat het bekend om het naaktstrand. Rondom de baai grazen Konikpaarden en Gallowayrunderen.

Ik ben er eerder geweest met de Walk of Wisdom en ik vertel aan John wat ik zag lopen bij de baai. Iets over mannen met de billen bloot. Hij is er niet gerust op en zet er stevig de pas in. Ik heb meer moeite met de Galloways.

Gallowayrunderen bij de Bisonbaai
Gallowayrunderen bij de Bisonbaai

En dan staan we ineens voor een afgesloten brug. Bordjes en hekken op de brug geven aan dat we niet verder mogen. VERBODEN TOEGANG, ART.461.WETB.v.STRAFR.

Hadden we dus toch het A4-tje goed moeten lezen. Er wordt aan de brug gewerkt, overal zien we voetstappen. Het enige dat ontbreekt zijn de leuningen. Wat doen we ?!?! Veel zin om terug te lopen hebben we niet. We wagen het erop en gaan over de brug. Er is niemand die ons ziet, hooguit de Galloways aan de overkant.

Inmiddels (per 05-08-2020) is de brug klaar en mag je er ongestraft overheen lopen.

De brug is bijna klaar . . .
De brug is bijna klaar . . .

De Gallowayrunderen aan de overkant keuren ons geen blik waardig. Rustig lopen we verder. Even later zijn wij bij Oortjeshekken, de enige horeca gelegenheid aan de route. Op het corona-proof terras genieten we van een drankje en een lekker broodje. Daar zijn we wel aan toe na ruim 11 kilometer wandelen.

Een groot mens is zij die haar kinderhart nimmer verliest . . .
Een groot mens is zij die haar kinderhart nimmer verliest . . .

Vanaf Oortjeshekken is het nog een kleine 2 kilometer terug naar Ooij. Over het kort gemaaide gras zoeken we ons pad en we passeren de laatste overstapjes. Een rondje rondom een vijver brengt ons in Ooij waar we in de speeltuin weer even kind zijn.

De leukste foto's van de Trage Tocht Ooij

We wandelen al snel in het buitengebiedTerugblik op het dorpje OoijWe wandelen naar Persingen en hoeven alleen de kerktoren maar in de gaten te houdenDe Poort van PersingenEen Selfie van Ons (helaas niet helemaal scherp)Gek op bloemenHeerlijk boerenlandpadGewoon mooie bessen (Viburnum tinus)Koeien met in de verte de skyline van NijmegenEén van de vele overstapjesEnne . . . met souplesse ;-)John loopt ver voor mij uit onder aan de dijkWe gaan verder boven op de dijkVERBODEN TOEGANG, ART.461.WETB.v.STRAFR.De route van de Trage tocht Ooij
Fotoalbum Trage Tocht Ooij

We kijken terug of een superleuke wandeling. Heel anders dan de voorgaande wandeling in het Rijk van Nijmegen maar juist die afwisseling maakt het zo leuk. De Nijmeegse dames hebben gelijk, wat een voorrecht om er te wandelen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
dinsdag 28 juli 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 70% (Verhard: 30%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats Ooij, Reiner van Ooiplein, 6576 BT Ooij
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bus: Breng Bus 80 (Nijmegen - Millingen vv), halte De Sprong
Horeca
Na plm. 11 km. Oortjeshekken, Erlecomsedam 4 6576 JW Ooij en in het dorp Ooij een paar mogelijkheden
Media
Honden
Niet toegestaan
Koeien, Gallowayrunderen, Konikpaarden,
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen
Ons binnenste buitenland, zo wordt het Rijk van Nijmegen ook wel genoemd. Een land met hoge heuvels en lage uiterwaarden op de rand van Duitsland. Een land met bossen, verstilde vennen, steile heuvels, uitgestrekte heidevelden, glooiende velden en polders rondom de Waal.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Street Art wandeling in Nijmegen
-Ontdek de tofste Street Art-

Volgend bericht »

Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle
-10 stadswandelingen-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.