Home > Verstilde grensstreek in Baarle Nassau

Verstilde grensstreek in Baarle Nassau

Verstilde grensstreek in Baarle Nassau -

Onze wandeling van vandaag begon op de camping. We wandelden de Groene Wissel wandeling -Baarle Nassau: Verstilde Grensstreek-. Een mooie en afwisselende route, grotendeels onverhard. Ook hier weer 100% zandpadgarantie, maar ook natte voeten, grassige (bos)paden en stille landweggetjes met als slot de serene rust in de bidtuin van de Sint Salvatorkapel.

4 augustus 2016 • Groene Wissel Noord-Brabant

Vanaf ons vakantieadres, Camping De Wielewaal in Baarle-Nassau, gaan we wandelen. Het is droog, na 2 dagen onophoudelijke regen, de hoogste tijd voor een leuke wandeling.

Fan van Groene Wissels

De Groene -netwerk- Wissel Baarle-Nassau: Verstilde Grensstreek heb ik thuis geprint. De route loopt vlak langs de camping. Wij pakken de route op bij knooppunt 49, ongeveer 2 km. vanaf het dorp. De beschrijving van de Groene Wissel wandelingen is altijd erg duidelijk en gedetailleerd, het maakt niet uit waar je begint.

Natte paden en veel plassen

We wandelen meteen het bos in van Landgoed Schalluinen. Het heeft de afgelopen dagen onophoudelijk geregend en dat is goed te zien onderweg. Veel natte paden en grote plassen. Zelfs de grassige ondergrond is drassig. Wij krijgen natte en vieze schoenen, slalommend zoeken we een weg om de plassen heen. We zijn er goed op voorbereid want in de routebeschrijving staat duidelijk dat de wandeling grotendeels onverhard is en na zoveel regen kun je dit verwachten.

Ongemerkt passeren we de grens met België.

Een kijkje in België
Een kijkje in België

De Dodendraad

We kruisen regelmatig de Dodendraadroute. We wandelen langs het Vredesmonument De Dodendraad. Dit is een indrukwekkend stukje geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. In Zondereingen is een stukje van de dodendraad heropgericht als vredesmonument. Je ziet hoe de dodendraad eruit zag en hoe men probeerde met een passeursraam onder de draad door te komen. Vaak mislukte dit met de dood tot gevolg.

De Dodendraad met een passeursraam
De Dodendraad met een passeursraam
Nogmaals de dodendraad
Nogmaals de dodendraad

Het Merkske

Na deze geschiedenisles wandelen we verder. Het is overal erg rustig en we komen niemand tegen. Onderweg plukken we zure bramen. Wandelend langs akkers, maisvelden en weilanden komen wij bij het Beekdal van Het Merkske, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Een landschap zonder grenzen, we weten niet of we in Nederland of in België zijn. We moeten langs een kleine kudde koeien. Nu zijn we samen en dan is het minder eng dan alleen ;-). Eigenlijk keuren ze ons geen blik waardig.

Toppunt van elegantie ;-)
Toppunt van elegantie ;-)

We komen op een laarzenpad, nou die hebben we wel nodig. Het was er nat en drassig. Snel heb ik doorweekte schoenen en natte voeten. Wat is dat een ontzettend mooi stuk om te wandelen. We kuieren lekker door het hoge gras, over een onverwacht bruggetje, door grote plassen en nat gras. Heerlijk is dit. Weer zo'n mooi stukje Nederland of België.

Hollandse Bossen

Jammer dat we weer in de bewoonde wereld komen. Niet voor lang, want al snel zijn we bij de Hollandse Bossen. Deze bossen liggen op de grens, net op Nederlands grondgebied. Vandaar de naam Hollandse Bossen. Het is er heerlijk wandelen en soms ploeteren om de plassen en blubber te ontwijken. Het gras staat hoog, evenals de brandnetels. Had ik nou toch maar een lange broek aangetrokken ;-). Het mag de pret niet drukken, we vinden het allebei erg leuk.

Grassig en drassig - Springen of natte voeten
Grassig en drassig - Springen of natte voeten

Baarle Nassau & Baarle Hertog

Over een saai fietspad wandelen we terug naar de bewoonde wereld. We zijn in Baarle Hertog of is het Baarle Nassau. Ongemerkt wandelen we meerdere keren de grens over. Soms kun je dit zien op de weg, soms ook niet. We zien aan de huisnummers of we in Baarle Nassau (NL) of Baarle Hertog (B) zijn. Nederlandse huisnummers zijn rood-wit-blauw en de belgische huisnummers hebben een belgisch vlaggetje in de hoek.

Grenzeloos
Grenzeloos

In Baarle Nassau wandelen we langs de ijssalon en daar trakteren we onszelf op een lekker ijsje met slagroom. Het is tenslotte vakantie. Via het drukke centrum wandelen we naar het buitengebied, terug naar de camping.

Sint Salvatorkapel op Nijhoven

Net buiten het dorp komen we op Nijhoven, ooit een oude nederzetting. Daar staat de Sint Salvatorkapel. Om deze kapel ligt een bidtuin met een Lourdesgrot, Calvarieberg en kruisweg, vijftien paalkapelletjes met de geheimen van de rozenkrans en zeven met de smarten van Maria.

Sint Salvator Kapel
Sint Salvator Kapel

We nemen er de tijd door en ik wandel een rondje door de bidtuin en bekijk de paalkapelletjes. We vinden het indrukwekkend en bijzonder, dit hebben we nog nooit zo gezien. We bekijken de Lourdesgrot, daar kun je een kaarsje opsteken. Omdat we geen kleingeld bij ons hebben steken we dit keer geen kaarsje op.

Nederland Wandelland

We laten de kapel achter ons. Nog een klein stukje en dan zijn we terug op de camping. We hebben 20 hele kilometers gewandeld. Het was een geslaagde wandeling. Ontzettend leuk en afwisselend. Deze Groene Wissel heeft ons verrast en eens te meer blijkt dat Nederland ontzettend mooi is en een heerlijk wandelland.

Wat is jouw favoriete Groene Wissel Wandeling . . ??

Groene Wissel Wandelingen worden enorm vaak gedownload vanaf de Wandelzoekpagina. Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete Groene Wissel Wandeling, die wij zeker niet mogen missen ?

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 4 augustus 2016
Afstand
20 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Camping De Wielewaal
Horeca
Ruime keuze aan horeca in Baarle Nassau
Media
Koeien
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Noord-Brabant West
20 leuke wandelroutes in de provincie Noord-Brabant, ten westen van de (spoor)lijn 's Hertogenbosch - Eindhoven - van kort tot lang in stad, buitengebied en natuur - voor elk wat wils, goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Gelmelwandeltocht in Wortel
-Wandelen bij de zuiderburen-

Volgend bericht »

Walk of Wisdom
-Praktische informatie-

3 Reacties

Joske  -  05-08-2016 @ 04:45:34  -

Jaaaaaaa.......................ik vind het ontzettend leuk om te lezen, je kan gerust een boekje schrijven. Het wordt zo leuk verteld, je neemt een ander in je belevenis mee.
Geniet samen nog lekker van je vakantie!!

groetjes Joske

Wilma  -  05-08-2016 @ 06:25:42  -

Wat een mooi verhaal weer van een prachtige wandeling jammer dat het zover bij mij vandaan is toch maar een keer een weekend daar naar toe.

Mirjam  -  05-08-2016 @ 19:50:19  -

Dank jullie wel. Het was ook echt een mooie wandeling. Op vakantie gaan wij graag een stukje wandelen, juist omdat we dan in een hele andere omgeving zijn. Maar eigenlijk is het overal mooi !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.