Street Art wandeling in Tilburg

Wandelen langs de mooiste murals

Home > Street Art wandeling in Tilburg

Street Art wandeling in Tilburg

Wandelen langs de mooiste murals

Street Art wandeling in Tilburg - Wandelen langs de mooiste murals

Een Street Art wandeling in Tilburg staat al geruime tijd op mijn to-walk lijstje. De stad Tilburg krijgt er steeds meer Street Art bij. Alleen al in 2020 zijn er tien muurschilderingen bij gekomen. Na enig speurwerk heb ik een wandelroute op papier van ruim 17 km langs 40 muurschilderingen en kunstwerken in 013.

16 juni 2021 • Stadswandeling Noord-Brabant

In januari dit jaar kreeg ik een berichtje van Suzan n.a.v. onze Street Art wandelingen in Rotterdam en Den Haag. Ze is net als ik fan van Street Art. Zij maak me enthousiast voor een Street Art wandeling in haar woonplaats Tilburg. Ze tipt me om een .gpx bestand van de Street Art route te downloaden op Tilburg.com. De route van Tilburger Wilko Elsinga gebruik ik als uitgangspunt voor mijn Street Art route in Tilburg.

Street Art in Tilburg

Met de camper bivakkeren we een weekend in Goirle. Vanaf Minicamping ut Paradèske is het slechts 20 minuten fietsen naar de binnenstad van Tilburg. Een mooie gelegenheid voor de Street Art wandeling. Op mijn gemak fiets ik naar Tilburg richting de Korvel, één van de oudste wijken van de stad. Daar start mijn Street Art route door Tilburg.

Ik ben nooit eerder in Tilburg geweest, de stad is mij totaal onbekend. Ik ben reuze benieuwd of ik alle muurschilderingen op de route zal vinden. Ik wandel met mijn gps in de hand van (kijk)punt naar (kijk)punt en ik heb soms geen idee wat ik aantref.

Tussen de  foto’s en de tekst kom je regelmatig een nummer tussen haakjes tegen. Dit nummer vind je terug op de routekaart en het .gpx bestand van mijn Street Art route.

Sneak Art

In een tunneltje op de Korvelseweg spot ik drie kinderen, gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Sneak Art, alias Paul de Graaf. Ze staan symbool voor de kinderen van ondernemers aan de Korvelseweg.

Drie kinderen (3) - Artiest: Sneak Art
Drie kinderen (3) - Artiest: Sneak Art

Veldinho

Door stadspark de Oude Dijk wandel ik naar de Veestraat. Op de hoek met de Oeverstraat siert een mural van Veldinho (Erik Veldmeijer) de muur. De koe is een knipoog naar de Veestraat. Echte bloemen en planten maken de groene muur compleet.

Een koe in de Veestraat (5) - Artiest: Erik Veldmeijer alias Veldinho
Een koe in de Veestraat (5) - Artiest: Erik Veldmeijer alias Veldinho
Museumschip Yo Yo in de Piushaven
Museumschip Yo Yo in de Piushaven

De Piushaven

Op weg naar de Piushaven wandel ik in de Koopvaardijstraat langs de Octopus, eveneens een mural van Veldinho.

In de Piushaven is het gezellig druk. Je vind er veel terrasjes die eindelijk weer open mogen. Aan de kade liggen diverse Museumschepen. Een mooi gezicht en een leuke plek om even van iets lekkers te genieten.

Dolfijnen

Op een muur aan de Havendijk zwemmen drie levensgrote dolfijnen. Het lijkt alsof de dolfijnen naar me toe zwemmen. Het maakt niet uit vanaf welke kant ik het werk bekijk. Wat knap !! De middelste dolfijn geeft me bijna een dikke zoen.

Om te zoenen (8) - Artiest: Robin Nas, alias Zenk One
Om te zoenen (8) - Artiest: Robin Nas, alias Zenk One

Aan de andere kant van de Piushaven wandel ik verder. Onder de brug van de Ringbaan Oost bevinden zich twee Street Art werken van kunstenaar Joep van Gassel. Ik kom hem nog vaker tegen op de route.

Tilburg 013 door Paul Watty

Tilburg 013 is een supergave muurschildering in de Hoogvensestraat. De muur toont de skyline van Tilburg. De echte Tilburger herkent de verschillende taferelen zoals het reuzenrad van de kermis, de Beka fabriek, het Willem II stadion en de uitkijktoren in het Spoorpark

De skyline van Tilburg (11) - Artiest: Paul Watty

Street Art in het centrum van Tilburg

Inmiddels ben ik in het centrum van Tilburg beland. In de Rankenstraat spot ik de Vredesduif. Het werk is gemaakt in 2020 door Veldinho ter ere van 75 jaar bevrijding van Tilburg.

Vredesduif (13) - Artiest: Veldinho (Eric Veldmeijer)
Vredesduif (13) - Artiest: Veldinho (Eric Veldmeijer)

Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig- Koning Willem II -

In de Televisiestraat vind ik de mural van Tilburg Topia een hele mooie. Ook dit is een mural met typisch Tilburgse elementen. (Het is een beetje een rare en scheve foto maar zo staat wel de hele mural er op.)

Hier adem ik vrij (14) - Artiest: Tilburg Topia, alias Ruben de Bruijn
Hier adem ik vrij (14) - Artiest: Tilburg Topia, alias Ruben de Bruijn

Street Art en graffiti in de Spoorzone

Ik dwaal nog een beetje door het centrum op zoek naar meer Street Art. Ik heb er toch nog een paar gemist. Helaas . . . Vanuit het centrum is het een klein stukje lopen naar de Spoorzone. De naam zegt het al, het ligt langs het spoor en naast het station.

De Spoorzone is een groot gebied midden in de stad waar oud en nieuw samen komen. Industrieel erfgoed krijgt er een nieuw leven. Een prima plek voor Street Art. Het doet mij denken aan de Street Art op de NDSM werf in Amsterdam.

Street Art in de Spoorzone gemaakt door kunstenaar Atilla
Lieve Vlaamse gaai
Bij de Spoorzone nabij de Hall of Fame zag ik deze aanhanger
Hall of Fame - Werk van Erik Veldmeijer en Frans Boukas
Rutger Termohlen, Erik Veldmeijer (Veldinho) en Colin van der Sluijs
Street Art maar dan anders . . . (Urban Art)
Tja . . . ook dit is de Spoorzone
Urban Art in de Spoorzone

Muurschilderingen in de Textielbuurt

Vanaf de Spoorzone wandel ik op mijn gemak naar de Textielbuurt. Niet het leukste stuk van de route want op bijna 3 km valt er weinig te beleven. Zelfs een ommetje door het Wilhelminapark brengt daar geen verandering in.

Eenmaal in de Textielbuurt herken ik van verre de mural van I am Eelco. Zijn favoriete dieren zijn de vos en de uil. Beide dieren komen op bijna al zijn muurschilderingen voor.

Herkenbaar werk van I am Eelco (25)
Herkenbaar werk van I am Eelco (25)

Op de andere hoek van de straat siert een Zonnebloemenmeisje de muur, geïnspireerd op de zonnebloemen van Van Gogh.

Het is een Zonnebloemmeisje met een gieter die zichzelf water geeft en daarmee de cyclus van het leven symboliseert.[ Bron: Van Gogh Mural Tilburg ]

Zonnebloemmeisje (26) - Artiest Eric Veldmeijer, alias Veldinho
Zonnebloemmeisje (26) - Artiest Eric Veldmeijer, alias Veldinho

Op de hoek van de Plesserstraat herinneren twee schapen aan de wolindustrie. Twee straten verder siert een enorme boom de gevel van een hoekhuis. Deze grafisch vormgegeven levensboom zit vol met blad. De blaadjes staan symbool voor groei en het komen en gaan van bewoners in en uit de wijk.

Artiest: Ton Lammers (28)
Artiest: Ton Lammers (28)

Ooit was Tilburg de Wolstad van Nederland. Er was veel textielindustrie, voornamelijk in wol. In de Textielbuurt verwijzen alle straatnamen naar de voormalige textielindustrie.

De volgende mural op de hoek van de Dessinateurstraat verwijst 100% naar de textielindustrie. Een dessinateur is een ontwerper van dessins en patronen. Street Art kunstenaar Joep van Gassel maakte voor deze mural een patroon van bloemen.

Artiest: Joep van Gassel (29)
Artiest: Joep van Gassel (29)

Rondom de Textielbuurt spot ik een aantal grotere en kleinere Street Art werken voordat ik bij de mooiste mural van de dag kom. Althans, dat is mijn mening.

Doornroosje en de Uil

Deze mural van Doornroosje en de uil vind ik supergaaf. Stefan Thelen, ook wel bekend als SuperA maakte deze mural aan het Tjeuke Timmermanspad. In veel van zijn werken zie je de opvallende spiralen/slingers terug. Ook dit Street Art werk herinnert aan het textielverleden. Doornroosje prikte zich aan het spinnewiel, destijds veel gebruikt in de wolindustrie. Van de katoenbollen links onder spinde men katoengaren.

Het meisje en de Uil (34) - Artiest: SuperA
Het meisje en de Uil (34) - Artiest: SuperA

Collin van der Sluijs

De volgende toffe muurschildering is gemaakt door Collin van der Sluijs. Geen onbekende in de Street Art scene, ook in Den Haag vind je gave murals van zijn hand.

Op de muur van wooncomplex Kedentsche Hoeck schilderde hij o.a. grote distels en een grote lap stof. De kaardebollen (distels) werden gebruikt voor het ruwen (kaarden) van stoffen. De weefsels worden door het ruwen wat wolachtig en zachter. Voor deze mural bezocht de kunstenaar het Textielmuseum voor de nodige inspiratie.

Kedentsche Hoeck (35) - Artiest: Collin van der Sluijs
Kedentsche Hoeck (35) - Artiest: Collin van der Sluijs

Het laatste deel van mijn wandeling passeer ik nog een vijftal murals waaronder een mega muur naast de AH XL. Het poortje van het Koolzaadhof is helemaal opgefleurd met gekleurde vogels op de muur. Op de hoek van Klaverstraat en de Akkerstraat siert een mural van Aziz Lessy de straat.

No Title, enorme muurschildering naast de AH XL (36) - Artiest: Zenk One, alias Robin Nas
No Title, enorme muurschildering naast de AH XL (36) - Artiest: Zenk One, alias Robin Nas
Detail muurschildering Koolzaadhof (38) - Artiest: Tom de Meer
Detail muurschildering Koolzaadhof (38) - Artiest: Tom de Meer

Na ruim 17 hele kilometers en 40 kunstwerken ben ik terug bij mijn fiets.

Om te wandelen vind ik (achteraf) de route toch wat te lang. De murals liggen soms een aardig eindje uit elkaar. Mijn tip is dan ook om de route te fietsen of om te kiezen voor een combinatie van wandelen en fietsen. De route opsplitsen in 2 delen kan natuurlijk ook.

De wandelroute an sich is niet bijzonder mooi en loopt door gewone Tilburgse wijken. Een mooie stadswandeling langs de toeristische hotspots van de stad is het zeker niet. Maar ik ben er om Street Art te spotten en dat is goed gelukt. Ik heb veel gezien en ben onder de indruk van de mooie Street Art. Het was de moeite meer dan waard.

De mooiste Street Art in Tilburg

Doornroosje met de uil vind ik sprookjesachtig mooi. Wat mij betreft is het de mooiste mural van Tilburg. De spiraal om Doornroosje en de uil vind ik supergaaf. Het geeft een 3D effect aan deze muurschildering. Wat knap als je dit kunt maken.

Er kan er maar een de mooiste zijn
Er kan er maar een de mooiste zijn

013 Street Art wandeling
10 nieuwe murals in 2020
10-tallen kunstwerken
17 kilometer wandelplezier
40 Street Art hotspots
100% genieten

Een impressie van de mooiste Street Art in Tilburg

Electriciteitshuisje in de CapucijnenstraatMural van Azis aan het MinderbroederspadSneak Art, alias Paul de Graaf maakte drie kindergezichtenJe vind de kindergezichten aan de Korvelseweg in een poortje ter hoogte van nummer 78Octopus op de parkeerplaats van de Koopvaardijstraat, gemaakt door Eric Veldmeijer (Veldinho)Muurschildering basisschool Koningshaven in Tilburg door Joep van GasselDolfijnen aan de Havenstraat, gemaakt door Robin NasMuurschildering onder de brug van de Ringbaan Oost aan de PiushavenGraffiti muurschildering op een betonnen muur onder een viaduct aan de Piushaven in Tilburg. De graffiti schildering is gemaakt in de stijl van de huisstijl van de naastgelegen wijk Jeruzalem.Koorddanser hoog in de luchtDe Wijnschenker - Mural op de hoek van de Langestraat en de Wingerdhoek van Collectief TeckelKleurrijke mural van Erik Veldmeier (Veldinho) in de Wingerdhoek bij de RankenstraatMuurschildering op de ErasplaatsVan verre herken ik het werk van I AM EELCOSchildering met schapen gemaakt door Jori van Boxtel aan de PlesserstraatMural van Joep van Gassel op de hoek van de Dessinateursstraat en het Textielpleinkleurrijke Street Art, schildering over de stedenband tussen Tilburg en Matagalpa nabij de Rentmeesterlaan / Gracht (33)Veldinho in de Rentmeesterlaan (2021) - Deze mural is gemaakt in opdracht van TBV Wonen en Schônste wijk in TilburgDoornroosje en de UilDe mural heeft verschillende verwijzingen naar het textielverleden van Tilburg zoals de katoenbollen linksonderEen beauty van Collin van der Sluijs uit 2020Muurschildering bij de Albert Heijn XL, gemaakt door Zenk ONe, alias Robin NasVogels van Tom de Meer bij de Klaverstraat hoek KoolzaadhofOp de hoek van Klaverstraat en de Akkerstraat vind je deze mural van Aziz Lessy
Gave Street Art in Tilburg

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Street Art wandeling in Tilburg
Datum wandeling
zaterdag 29 mei 2021
Afstand
17 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 0% (Verhard: 100%)
Start- & eindpunt
  Hoek Capucijnenstraat/Diepenstraat (nabij Korvelplein)
Bereikbaarheid
Tilburg is prima bereikbaar met het OV. Je kunt de route prima vanaf het station wandelen.
Horeca
In het centrum van Tilburg is ruime keuze aan horeca
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen op de Twentse Wallen in De Lutte
-Hakenberg en Paasberg-

Volgend bericht »

Trage Tocht Nijnsel
-Bos, akkerland, vennen en de Dommel-

2 Reacties

Ciel  -  08-08-2023 @ 15:34:43  -

Leuke wandeling. maar ik wil fietsen. Op de beschrijving van uw route staat niet altijd welke straat en welk straatnummer. kunt u dit naar mij e-mailen dank Ciel van den Broek

Mirjam  -  08-08-2023 @ 20:55:30  -

Beste Ciel, het is een goed idee om deze street-art route te fietsen. Ik heb helaas geen route met straatnamen. Hopelijk is het .gpx bestand dat je kunt downloaden genoeg.
Groet van Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer