Home > Walk of Wisdom

Walk of Wisdom

Praktische informatie

Walk of Wisdom - Praktische informatie

Eind juni heb ik mijn laatste etappe van de Walk of Wisdom gelopen. Ik kijk terug op een hele mooie wandelervaring. Voor het eerst overnachten langs de route en dat in mijn eentje. Aan de hand van mijn eigen ervaringen onderweg, heb praktische informatie op een rijtje gezet. Hopelijk kunnen nieuwe pelgrims hier hun voordeel mee doen.

7 augustus 2016 • Wandelpaden Gelderland

De informatie die ik hier geef is niet volledig. Het is mijn eigen persoonlijke verhaal, niet meer en niet minder !!

Deze pagina is op 23 - 08 - 2021 voor 't laatst bijgewerkt. De informatie kan verouderd zijn. In het verslag geef ik meermaals aan over welke bladzijde en welk punt het gaat in de routebeschrijving (bv pagina 15, punt 7). Ik heb geen actuele versie van de routebeschrijving, dus mogelijk kloppen deze punten niet meer.

De etappes

De 136 kilometer van de Walk of Wisdom heb ik over 5 wandeldagen (etappes) verdeeld:

 1. 26 mei - Nijmegen - Kranenburg - 25.3 km (incl. aanloopkilometers: 30 km)
 2. 27 mei - Kranenburg - Mookerheide - 21.1 km (incl. aanloopkilometers: 28 km)
 3. 28 mei - Mookerheide - Grave - 31 km (incl. aanloopkilometers: 33 km)
 4. 19 juni - Grave - Afferden - 37 km (geen aanloopkilometers)
 5. 26 juni - Afferden - Nijmegen - 27 km (geen aanloopkilometers)

De eerste drie etappes heb ik achter elkaar gewandeld met 2 overnachtingen dichtbij de route.

Ik parkeerde mijn auto (gratis) in Grave op een parkeerterrein bij een klein winkelcentrum langs de route (Pastoor van Den Hurkplein). Vandaar is het een klein stukje lopen naar het busstation. Bus 99 brengt je in 30 minuten naar Nijmegen CS. Door het Kronenburgerpark wandelde ik naar de St. Stevenskerk om mijn Walk of Wisdom te beginnnen.

Etappe 1: Nijmegen - Kranenburg

Walk of Wisdom: Nijmegen - Kranenburg
Walk of Wisdom: Nijmegen - Kranenburg
 1. Verslag: Nijmegen-Kranenburg (30 km.)
 2. Horeca: Er is genoeg horeca langs de route om iets te drinken en/of te eten. In het centrum van Nijmegen zijn volop mogelijkheden. Onderweg moet je de mogelijkheden die er zijn benutten, zeker wat betreft het bijvullen van waterflesjes en een sanitaire stop. De afstand tussen de verschillende gelegenheden is soms tussen de 1 en 2 uur wandelen. Horeca: Oortjeshekken (Ooij) - Hotel Spijker (Beek)
 3. Eten: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg. Bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg trakteerde ik mezelf op een lekkere appel-spek pannenkoek. Dit pannenkoekenrestaurant ligt direct aan de route op een mooie locatie.
 4. Mijn overnachting: Bed & Breakfast De Pastorie in Groesbeek-De Horst. Hier had ik thuis al gereserveerd. Deze B&B ligt ongeveer 1,5 km. van de route. Leuke Bed & Breakfast. Ik was de enige gast en kreeg een 2-persoonskamer, terwijl ik een 1-persoonskamer had gereserveerd. De kamers zijn keurig netjes, niet groot en met eigen sanitair. Ik ben verwend met een goed en vers ontbijt, dat in de gastenkeuken werd geserveerd. Het ontbijt was te veel voor mij alleen en vooraf gaf gastheer Paul aan dat ik zelf boterhamzakjes uit de kast mocht pakken om de overgebleven broodjes als lunchpakket mee te nemen. Goede service. Koffie en thee is gratis en kun je zelf zetten zoveel je wilt. Op het gezellige overdekte terras kom je heerlijk tot rust. Prijs: € 40,00 per nacht ( sept 2023).
 5. Mijn eindpunt: Groesbeek (pagina 15, punt 7). Enkele honderden meters voor de Duitse grens ben ik van de route afgeweken om naar de B & B te wandelen. Dit is enkele kilometers voor Kranenburg.

Etappe 2: Kranenburg - Mookerheide

Walk of Wisdom: Kranenburg - Mookerheide
Walk of Wisdom: Kranenburg - Mookerheide
 1. Verslag: Kranenburg - Mookerheide (28 km.)
 2. Horeca: De eerste kilometers is er weinig horeca direct langs de route. In het Duitse Kranenburg is ongetwijfeld genoeg te vinden, in het Reichswald (10 km) is geen horeca. De eerste horecagelegenheid is Eethuis De Diepen in Milsbeek. Het eethuis ligt direct aan de route als je uit het Reichswald komt, voordat je de Sint Jansberg opgaat. Vanaf 1 mei geopend vanaf 11 uur.
 3. Het omlopen waard: IJsrestaurant Clevers in Plasmolen. Voor een bezoekje aan IJsrestaurant Clevers hoef je slechts 1 hele kilometer extra te stappen en dan kun je kiezen uit heel veel lekkere ijsjes. Ik vind het de moeite meer dan waard. Adres: Muldershofweg 7, 6586 AG Plasmolen.
 4. Eten: In Mook en Plasmolen zijn voldoende eetgelegeheden.
 5. Mijn overnachting: Bed & Breakfast Mook. Thuis heb ik via Vrienden op de Fiets de overnachting geregeld. Vanaf de route is dit minder dan 1 km. wandelen. Eenvoudige en nette Bed & Breakfast waar je logeert in een tuinhuisje met eigen douche en toilet. Het (eenvoudige) ontbijt is prima, ruim voldoende en wordt de avond van tevoren al op de kamer gebracht. Er is een koelkastje aanwezig. Koffie (Senseo) en thee kun je zelf maken zoveel je wilt. Prijs: € 20,00 per nacht. Dit is het tarief van Vrienden op de Fiets incl. toeristenbelasting in 2016.
 6. MIjn eindpunt: Mook (pagina 21, punt 3). Vandaar is het zo'n 800 meter wandelen naar de B & B.

Een overnachting bij Vrienden op de Fiets kost per 01-01-2019 € 22,50 excl. toeristenbelasting.

Etappe 3: Mookerheide - Grave

Walk of Wisdom: Mookerheide - Grave
Walk of Wisdom: Mookerheide - Grave
 1. Verslag: Mookerheide - Grave (33 km.)
 2. Horeca: Met aanzienlijke tussenpozen is er redelijk wat horeca onderweg (zweefvliegveld, kantine voetbalclub, benzinepomp, restaurant), zeker in Malden. Mijn advies is om onderweg je mogelijkheden te benutten als het gaat om iets te eten/drinken en je waterflesjes vullen. Hou er zeker rekening mee dat er na restaurant St. Walrick tot Grave geen horeca te vinden is op de route. Dit is een afstand van ongeveer 12 km. Neem genoeg water mee voor onderweg !! In het gezellige Grave is horeca in overvloed.
 3. Mijn eindpunt: Grave (pagina 28, punt 3).Hier stond mijn auto 3 dagen geparkeerd. Dit is op 500 meter vanaf het busstation in Grave.

Etappe 4 en 5 heb ik afzonderlijk van elkaar gewandeld, zonder overnachtingen. Ik heb mijn auto langs de route geparkeerd en heb gebruik gemaakt van het OV om terug bij de auto te komen.

Etappe 4: Grave - Afferden

Walk of Wisdom: Grave - Afferden
Walk of Wisdom: Grave - Afferden
 1. Verslag: Grave - Afferden (37 km.)
 2. Parkeren en Start: Pastoor van Den Hurkplein in Grave. Ik parkeerde mijn auto in Grave langs de route en ben gelijk gaan wandelen, op weg naar Afferden.
 3. Horeca: De eerste 10 kilometer na Grave is er niet of nauwelijks horeca. In Neerloon kun je bij De Loonsche Schuur een vogelringetje ophalen, ook als zij gesloten zijn. Als zij wel open zijn is dit de eerste horeca gelegenheid na Grave. In Ravenstein, enkele kilometers verder, is ruim voldoende horeca langs de route. Daarna is er met ruime tussenpozen redelijk wat horeca kort langs de route te vinden, zeker tot het dorpje Hernen. Van Hernen tot Afferden is er weinig horeca langs de route !!
 4. Mijn eindpunt: Afferden: Café - Restaurant Tabaksplant (pagina 36, punt 5). Tegenover café-restaurant Tabaksplant (ook voor je vogelringetje) ligt de bushalte naar Nijmegen of Druten. Vandaar ben ik met de bus naar Nijmegen gereisd (lijn 85) en vanuit Nijmegen met de bus (lijn 99) terug naar mijn auto in Grave. Een rit met het OV van ongeveer anderhalf uur, incl. wachttijd bij het overstappen.

Etappe 5: Afferden - Nijmegen

Walk of Wisdom: Afferden - Nijmegen
Walk of Wisdom: Afferden - Nijmegen
 1. Verslag: Afferden - Nijmegen (27 km.)
 2. Parkeren en Start: Afferden: Café - Restaurant Tabaksplant (pagina 36, punt 5). Ik parkeerde mijn auto naast Café - Restaurant Tabaksplant, direct aan de route.
 3. Horeca: Vanaf Afferden wandel je over de Maas(ban)dijk richting Nijmegen en enkele stukken zelfs direct langs de Waal. Horeca is er niet, tenzij je bij een dorp van de route afwijkt om de horeca te zoeken. Indien geopend, kun je in Beuningen bij het Dijkmagazijn terecht (ook voor een vogelringetje). Eenmaal in Nijmegen is er horeca in overvloed.
 4. Mijn eindpunt: Sint Stevenskerk in Nijmegen. Vanaf de Sint Stevenskerk wandelde ik naar het station van Nijmegen. Vandaar ben ik met de bus (lijn 85) naar Afferden (terug) gereisd. De bus stopt bij Café - Restaurant Tabaksplant voor de deur. Een ritje van ongeveer 35 minuten.

Overnachten direct langs de route

Direct langs de route heb ik langs een aantal overnachtingsmogelijkheden gezien. Ik heb hier zelf geen gebruik van gemaakt en kan er daarom ook geen mening over geven. Deze lijst is zeker NIET compleet, er zullen ongetwijfeld meer mogelijkheden zijn. Dit is echter wat ik gezien heb onderweg.

 1. Oortjeshekken - Ooij - pagina 10, punt 5
 2. Hotel Spijker - Beek - pagina 12, punt 8
 3. Camping Lagewald - Wyler (D) - pagina 15, punt 3
 4. Scouting Kampeerterrein St. Walrick - Overasselt - pagina 25, punt 5
 5. Hotel Stadsherberg De Keurvorst - Ravenstein - pagina 30, punt 3
 6. Hotel Restaurant Zalen Hoogeerd - Niftrik/Wijchen - pagina 31, punt2
 7. De Hebkesberg - B&B - Bergharen - pagina 34, punt 5
 8. Camping de Morgenster - Bergharen - pagina 35, punt 6

Nogmaals: De informatie hierboven is verre van compleet. Het is mijn eigen persoonlijke ervaring, niet meer en niet minder. Ik hoop dat iemand er toch zijn/haar voordeel mee kan doen op welke manier dan ook. Laat gerust in een reactie weten wat jouw ervaring is (geweest). Enne, vragen staat vrij.

Voor nieuwe pelgrims: Heel veel wijsheid, succes en plezier met de Walk of Wisdom.

Meer wandelplezier

10 Reacties

Arnold   -  07-08-2016 @ 14:58:54  -

Inspirerend die Walk-of-Wisdomverhalen. Marion en ik zijn nu nog bezig met het (lange-afstandswandelpad) Pelgrimspad (Amsterdam-Maastricht). Als we dat gelopen hebben, is die walk of wisdom zeker het overwegen waard. Leuk om erover te lezen op je blog.

Mirjam  -  08-08-2016 @ 09:56:58  -

Dag Arnold,
Succes met het Pelgrimspad. Het boekej ligt bij ons al geruime tijd werkeloos in de kast 😉. Jullie zijn al bij ons in de buurt langs geweest. Ik vind de route tussen Reeuwijk en Schoonhoven altijd erg mooi !!
Groetje Mirjam

Ger Loeffen   -  10-08-2016 @ 19:33:28  -

Dank voor de zeer bruikbare praktische informatie. Plan is de eerste week van september te lopen. Vijf of zes dagen aaneen. Helaas nu licht geblesseerd en mijn dagelijkse wandeling drie dagen niet kunnen maken. Groet Ger Loeffen

Titia.Dauven  -  11-08-2016 @ 18:14:39  -

Hallo

Wij (ik en mijn man)hebben bij B & B de Hebkesberg overnacht tijdens de Walk of Wisdom. Heel erg leuk en goede ontvangst met een schitterende slaapplek ( in een hangmat) indien men wenst en 's morgens een perfect ontbijt. Ook de gastvrouw is allerhartelijks.
Zeker een aanrader voor degene die nog moeten gaan lopen.

Mirjam  -  11-08-2016 @ 20:46:24  -

Beste Titia,
Dank je wel voor je aanvulling 😀. Gr. Mirjam

Peter  -  05-07-2019 @ 20:39:36  -

Hoi Mirjam,
Complimenten voor deze mooie site. Ik heb jouw reis als uitgangspunt gebruikt. 5 dagen en een 30 l. rugzak. De eerste overnachting ook bij B&B De Pastorie Groesbeek-De Horst. Een aanrader! De tweede overnachting was bij Rens op de Woeste Hoogte in Malden. Ik had dit niet willen missen. Meeeten met het gezin! De derde dag is ook een mega tip!! Het Emmausklooster Velp met een meditatie voor de lunch en het ontbijt. Super, De laatste overnachting in de trekkershut van Iny & Ad in Bergharen met uitzicht tot Wageningen. Wat een mooie wandeling en hele fijne mensen ontmoet en gesproken. Dank je voor het inspireren!
Groeten Peter.

Mirjam  -  05-07-2019 @ 21:45:01  -

Dag Peter,
Dank je wel voor de complimenten. Fijn dat je zo'n mooie Walk of Wisdom hebt gehad met mooie ontmoetingen. Juist dat maakt een (pelgrims)tocht zo speciaal.

Peter Smit  -  06-07-2019 @ 00:10:03  -

Mirjam,
Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen. Zo was deze wandeling. Een warm bad. Dat blijkt ook. Het aantal aanmeldingen van 2018 is verdubbeld. Ik wens een ieder zo’n mooie ervaring.
Dank je en groet,
Peter

Els Braam  -  16-06-2023 @ 16:01:28  -

Mirjam, waar kun je het wandelboek walk of wisdom kopen?
Groet, Els

Mirjam  -  18-06-2023 @ 10:29:15  -

Beste Els, dat is een goede vraag.
Op deze pagina: https://walkofwisdom.org/inschrijven/ vind je meer info. Na aanmelden krijg je de routegids thuis gestuurd. Je kunt de gids niet in de winkel kopen.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.