Home > Gelmelwandeltocht in Wortel

Gelmelwandeltocht in Wortel

Wandelen bij de zuiderburen

Gelmelwandeltocht in Wortel - Wandelen bij de zuiderburen

Vandaag gaan we de grens over voor de Gelmelwandeltocht vanuit het Belgische Wortel. Een mooie tocht langs het Gelmelslot in Hoogstraten en de gebouwen van de vroegere landloperskolonie. Maar ook over kaasrechte bospaden, slingerende landweggetjes met 100% zandpadgarantie. Een afwisselende tocht met een goede mix tussen verhard en onverhard.

31 juli 2016 • Belgi√ę Buitenland

Wandelen in Wortel, België

Wortel is een dorpje in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van de stad Hoogstraten. Ruim 3 jaar geleden waren wij hier ook om te wandelen. Toen liepen we de Aardbeientocht. Dit was een leuke en goed georganiseerde tocht. Het toeval wil dat we wederom in de buurt zijn (Camping De Wielewaal in Baarle-Nassau) en ook nu is er een wandeltocht georganiseerd. We twijfelen niet en gaan naar Wortel.

Het enige waar we over twijfelen is de afstand. We mogen kiezen uit 7 afstanden tussen de 5 en 42 km. De afstand van 42 km. valt bij voorbaat af, we hebben deze maand al kilometers genoeg gemaakt. De Vierdaagse is inmiddels uit onze benen en de tijd heelt alle blaren. Voor 42 km. moeten we onmogelijk vroeg op stap. Nu even niet.

De Gelmelwandeltocht vanuit Wortel. Een leuke en afwisselende tocht met een goede mix tussen verhard en onverhard.
De Gelmelwandeltocht vanuit Wortel. Een leuke en afwisselende tocht met een goede mix tussen verhard en onverhard.

Alles onder de 20 km. vinden we te weinig, blijft er 22 of 30 km. over om te stappen. Ik weet het niet, John wil 30 km. wandelen.

Keuzestress

Het startlokaal is snel gevonden en we schrijven ons in. Op het inschrijfformulier moeten we aangeven welke afstand we wandelen en gemakshalve vul ik beide afstanden in. De afstand van 30 km. is overigens ruim 33 kilometer. Snel gaan we op pad, we stellen het keuzemoment nog even uit.

Keuzestress op de eerste 20 meter
Keuzestress op de eerste 20 meter

Heel eventjes dan, want we zijn het terrein van het startlokaal nog niet af, of we moeten al kiezen !! Oeps, dat zagen we niet aankomen. Of we stappen gelijk de route van de 22 km. op, of we gaan voor de 33 km. Nu kiezen . . . Keuzestress !! Niet bang voor een kilometertje meer of minder gaan we voor de 33 hele kilometers. Halverwege komen we langs het startlokaal, dan kunnen we altijd nog switchen naar een kortere route.

Grenzeloos wandelen

Rond 8:45 uur gaan we echt van start en snel laten we Wortel achter ons. Over leuke graspaadjes en de gewone weg komen we weer in Nederland. Je ziet het verschil gelijk, de huizen en tuinen zijn toch anders. Het mais groeit overal hetzelfde, dat dan weer wel.

We wandelen over zandpaden door Castelré en langs de Dodendraadroute. Castelré ligt in een Nederlandse bijna-enclave, bijna helemaal omsloten door Belgisch gebied, dat slechts over een breedte van 200 meter aan de rest van Nederland vastzit. De Dodendraadroute was een levensgevaarlijke elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Er stond zo'n 2000 volt op de stroomdraden en de Dodendraad heeft vele levens gekost.

De Dodendraadroute, een onbekend stukje geschiedenis
De Dodendraadroute, een onbekend stukje geschiedenis

Onderweg is er genoeg te zien. Mooie huizen, landelijke optrekjes, vergane glorie, loeiend enthousiaste koeien. We wandelen zelfs langs een paardenmelkerij. Daar hebben we nog nooit van gehoord.

We stappen door het Nederlandse natuurgebied Het Merkske en ook daar is het geweldig mooi. De Merkske is een riviertje dat min of meer de grens is tussen Nederland en België en ongemerkt stappen we België in. Snel zijn we bij de eerste rust op 8.9 km bij de Petange club. John wacht daar op mij, hij is altijd sneller. Ik heb geen behoefte aan rust en samen wandelen we verder. John gaat er vrij snel vandoor. De volgende rust is bij de start en daar zien we elkaar wel weer.

In het dorpje Minderhout wandelen we door de bebouwde kom. Best leuk, de straten in België zijn echt anders als bij ons. Op de kerktoren zie ik dat het half 12 is, altijd handig een kertoren.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker

Dan kom ik bij de Mariakapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, beter bekend als Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker. De deur staat uitnodigend open en ik ga naar binnen. Het is een bijzonder mooi kapelletje. Natuurlijk steek ik een kaarsje op. Ik heb een hele euro in mijn broekzak en daar kun je 2 kaarsjes voor opsteken. Later vertelt John dat hij er ook een kaarsje heeft opgestoken voor alles wat goed is.

De Mariakapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, beter bekend als 'Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker'
De Mariakapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, beter bekend als 'Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker'

Het Gelmelslot

Met een goed gevoel wandel ik verder, ik heb er zin in en het loopt lekker. Over het Stip Stappepad kom ik langs het Gelmelslot. Dat vind ik er troosteloos uitzien. Ik herken het niet als een voormalig kasteel en nergens staat een naam. Ik loop er gewoon langs zonder enige foto te maken. Het Gelmelslot doet nu dienst als penitentiair schoolcentrum (PSC). Geen wonder dat het er troosteloos uitziet.

Vandaar ben ik snel terug in Wortel. Bij het startlokaal lees ik een sms van John, hij is verder gelopen. Ik inspecteer het toilet en ga ook verder, nog zo'n 15 km. voor de boeg. Best wel een eind eigenlijk. Er komen donkere luchten aan. Het duurt niet lang of de regen komt met bakken uit de hemel. Ajakkus, dat is niet de bedoeling, ik neem mijn regencape graag voor niets mee. De bui is kort en krachtig en even later loop ik weer te genieten in het zonnetje.

De wegen zijn lang en recht - Wortel-Kolonie

Lange, rechte paden en wegen
Lange, rechte paden en wegen

De route loopt verder door Wortel-Kolonie. Daar zijn veel lange en rechte (bos)paden en weggetjes. Op zich niet vervelend. In dit gebied zijn we 3 jaar geleden met de Aardbeientocht ook geweest en ik herken bepaalde punten. Ik wandel langs de gevangenis en kort daarna is er een rust en controlepost. Het is een oud gebouw dat dienst doet als partycentrum. In mijn ogen is het vreselijk gedateerd en ietwat vervallen. Ik ga naar binnen voor een controlestempel en neem er een tomatensoepje. Een grote kop soep kost slechts € 1,40. Dat zijn nog eens leuke prijzen uit de vorige eeuw. De soep smaak redelijk (lekker zout), niet buitengewoon.

Vandaar is het nog 8,3 km. wandelen, moet kunnen. Ik voel mijn onderdanen, ze moeten hard werken en ik heb gevoelige plekken op mijn voeten. Gelukkig geen blaren. Het laatste stuk is supermooi met kronkelige bospaadjes. Ongemerkt lopen we nogmaals een stukje door Nederland. Wat is Nederland toch mooi ;-).

Pannenkoeken

Bij de finish wacht John geduldig op mij. Ze bakken pannenkoeken voor de wandelaars en samen eten we een paar pannenkoeken. Lekker hoor !! Dat is een leuke afsluiter van een mooie wandeldag. We mogen allebei 32 hele kilometers (volgens de app) in ons wandelboekje bijschrijven.

Lekker . . . pannenkoeken na ruim 32 km. wandelen
Lekker . . . pannenkoeken na ruim 32 km. wandelen

Wandelcub KVG Stappers Hoogstraten

Wij willen Wandelcub KVG Stappers Hoogstraten onze complimenten geven. Er is uitstekend gepijld. Wij zijn nergens verkeerd gelopen, zo duidelijk was het aangegeven. In België krijg je geen routebeschrijving mee op papier. Zij vinden dat niet nodig. Wij zijn dat wel gewend, maar als er zo gepijld is, heb je inderdaad geen routebeschrijving nodig.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Gelmelwandeltocht
Datum wandeling
zondag 31 juli 2016
Afstand
32 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Wortel, België
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Gouden kruisje
-En een hand van de koning-

4 Reacties

Joske  -  01-08-2016 @ 17:19:09  -

Wat een ontzettend leuk verhaal weer om te lezen. Wat een kanjers zijn jullie.
Monique Jansma wil een reunie wandeling organiseren in de maand september a.s. van de deelnemers aan de Ster wandeling. Ik hoop jullie daar te zien.
Zo niet, ik lees heel graag alle stukjes van de wandelingen, geniet ik ook van,

prettige dag verder,

vriendelijke groet,

Joske

Mirjam  -  02-08-2016 @ 20:12:32  -

Hoi Joske, leuk dat je reageert 😀. Ik ben wel van plan om op 18 september de ¬ďre√ľniewandeling¬Ē mee te doen (moet me nog wel opgeven). Lijkt mij erg leuk en gezellig. Hopelijk tot dan !!
Groetje van Mirjam

Guido Deneyer  -  06-08-2016 @ 14:38:42  -

Hey wandelaars.
Het is mooi jullie wandeltocht te lezen.
Je beleefd als het ware de tocht terug die je zelf ook liep.
Nog veel wandelgenot.
Groetjes.
Guido.

Mirjam  -  07-08-2016 @ 13:15:56  -

Dag Guido, Ik heb jouw foto's gezien op Google+. Altijd leuk om terug te kijken. Je hebt tenminste wel foto's gemaakt van het Gelmelslot 😀
Gr. Mirjam  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel