Het Hekk'npad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Home > Het Hekk'npad

Het Hekk'npad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Het Hekk'npad - Wandelen op de rand van bos en boerenland

Het is eerste paasdag en de zon laat zich (eindelijk weer) van haar beste kant zien. Mijn wandelschoenen trappelen van ongeduld. Direct vanuit de camper maak ik een ommetje van bijna 10 km over het Hekk'npad. Ik ben benieuwd hoeveel hekken ik onderweg tegenkom . . .?!

13 april 2023 • Boswandeling Overijssel

Het Hekk'npad is een leuke wandeling door bos en boerenland rondom het dorpje Nieuw-Heeten. De route is ontwikkeld door inwoners van het dorp en het pad dankt zijn naam aan de plaatselijke carnavalsvereniging: de Hekk'nSluuters.

We bivakkeren op Camperplaats Sploder Stea in buurtschap Espelo, onder de rook van Nieuw-Heeten. De wandelroute het Hekk'npad loopt langs de camperplaats en met de wandelkaart in de hand ga ik op stap. Achteraf had ik de kaart niet nodig want de route is in twee richtingen gemarkeerd. Ik hoef alleen de groene pijlen maar te volgen.

Ik neem de wandelkaart van het Hekk'npad mee
Ik neem de wandelkaart van het Hekk'npad mee

Vanaf de camperplaats sla ik rechtsaf. Het eerste stukje over de weg heb ik alvast gehad. Er volgt een mooi stuk over het Sallandse platteland tussen de landerijen. Boerenlandpaden, afgewisseld met half verharde landweggetjes.

Daar zijn de eerste hekken op mijn pad. Ze staan open zodat ik er niet overheen hoef te klimmen. Komt dat even goed uit.

De eerste hekken op mijn pad
De eerste hekken op mijn pad
Mooi wandelpad tussen de landerijen
Mooi wandelpad tussen de landerijen
Hoe mooi een boomstam kan worden . . .
Hoe mooi een boomstam kan worden . . .
Terugblik met links in de verte camperplaats Sploder Stea
Terugblik met links in de verte camperplaats Sploder Stea

Het eerste stuk van de route loopt over het boerenland. Overal om mee heen zie ik grote en kleine boerderijen. Het gras aan de overkant is altijd groener. De koeien staan in de stal. Rust overheerst en ik geniet van de stilte.

Halfverharde landweg
Halfverharde landweg
Het eerste stuk loopt over het boerenland
Het eerste stuk loopt over het boerenland

De Sallandse heuvelrug

Het boerenland maakt plaats voor bossen en ik nader een kruispunt van paden. Senioren op hun e-bikes scheuren er over het fietspad. Volgens de pijlen moet ik rechtdoor langs het drukke fietspad. Saaaaai, dat zie ik niet zitten. Op de wandelkaart zie ik een betere route.

Ik laat de drukte achter me en wandel een paar honderd meter over een brede bomenlaan. Dan volg ik een stukje van een paarse route en dat is een beste keuze.

Bomenlaan op de Sallandse Heuvelrug
Bomenlaan op de Sallandse Heuvelrug
Pad over de heide
Pad over de heide

Het glooiende pad loopt over en langs een paar kleine heidevelden. Zelfs als de heide niet bloeit is het er mooi. Ik neem er de tijd voor en geniet van de geluiden in het bos. Stiekem hoop ik op deze stille plek een ree of hert te zien. Helaas, zo veel geluk heb ik niet.

Mooi toch ?!?!
Mooi toch ?!?!

Ik snap niet het Hekk'npad niet over dit pad loopt. Zoveel mooier dan het fietspad en het scheelt slechts enkele honderden meters.

Dit lange en rechte pad heb ik dus niet gemist . . .
Dit lange en rechte pad heb ik dus niet gemist . . .

Natuurgebied De Sprengenberg

Ik steek het fietspad over dat ik anderhalve kilometer eerder links heb laten liggen. Ik heb niks gemist, een rechttoe-rechtaan fietspad vind ik niet leuk.

Aan de overkant wandel ik door Natuurgebied De Sprengenberg. Ik passeer er een hek, want er grazen runderen in het bos. Oeps . . . ?!?!

Het Hekk'npad loopt door natuurgebied de Sprengenberg
Het Hekk'npad loopt door natuurgebied de Sprengenberg

Ik loop er echt op de rand van bos en boerenland. Een mooi stuk van de route, het is er lekker rustig. Ik voel me er alleen op de wereld, zelfs de grote grazers laten het afweten.

Ik volg de groene pijlen van het Hekk'npad
Ik volg de groene pijlen van het Hekk'npad
Schuilhut voor jagers
Schuilhut voor jagers
Bosgebied de Sprengenberg
Bosgebied de Sprengenberg

Nieuw-Heeten of all places

Na de Sprengenberg volgt een hele kilometer over de weg richting Nieuw-Heeten. Echt vervelend is het niet, maar leuk is anders. Even flink doorstappen, hoewel dat niet meevalt voor de knietjes.

Stilleven op het boerenland
Stilleven op het boerenland
Weg naar Nieuw-Heeten, net iets minder mooi
Weg naar Nieuw-Heeten, net iets minder mooi

Rondje om de kerk in Nieuw-Heeten

In Nieuw-Heeten maak ik letterlijk (en figuurlijk) een rondje om de kerk. Ik wandel er over het processiepad dat achter de RK Kerk ligt. Het processiepad werd rond 1923 aangelegd. Het liep van af de Bathemerweg langs het kerkhof tot aan de kapel.

Het processiepad heeft iets statigs met aan beide zijden grote beukenbomen. Aan het eind staat een kapelletje.

Het statige processiepd
Het statige processiepd
Kapelletje op het Processiepad
Kapelletje op het Processiepad

In de kerk brand ik een kaars voor alles wat goed is en iedereen die het nodig heeft. Ik heb zowaar kleingeld bij me. Als de gelegenheid zich voordoet steek ik altijd een kaarsje op in de kerk. Het is een goede gewoonte geworden.

Ik brand een kaarsje voor alles wat goed is . . .
Ik brand een kaarsje voor alles wat goed is . . .

Vanuit Nieuw-Heeten is het nog een 900 meter terug naar de camperplaats. Ook het laatste stuk loopt over asfalt maar met de KampeerKoets in het zicht is dat niet erg.

Bijna terug bij de KampeerKoets
Bijna terug bij de KampeerKoets

Het Hekk'npad is een alleraardigste route. Hartstikke leuk voor een zondagmiddag wandelplezier. Gewoon niks mis mee. Voor mijn knieën is 10 km een mooie afstand, zeker als ik in m'n eentje mijn eigen tempo loop (sorry John).

En de hekken? Dat zijn er slechts een stuk of zeven, dat mag geen naam hebben.

Mijn tips:

Ga vanaf camperplaats Sploder Stea linksaf en loop de route met de klok mee. De grootste stukken asfalt heb je dan aan het begin van de wandeling en aan het eind loop je over mooie boerenlandpaden.

Om het rechttoe-rechtaan fietspad te omzeilen kun je het beste een stukje de paarse pijlen volgen. Al met al nog geen kilometer extra maar zo veeeel mooier.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 9 april 2023
Afstand
10 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 70% (Verhard: 30%)
Start- & eindpunt
  Camperplaats Sploder Stea, Helhuizerweg 46 7451 KD, Holten
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Horeca
In Nieuw-Heeten is een snackbar, verder geen horeca onderweg
Media
Honden
Niet toegestaan

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Stadswandeling langs Street Art in Utrecht
-Museum op straat-

Volgend bericht »

Knopenrondje Lheederzand
-Wandelen door Nationaal Park Dwingelderveld-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

ANWB Webwinkel