Stadswandeling langs Street Art in Utrecht
Museum op straat
Waar de schilderijen van de grote meesters alleen in een museum achter slot en grendel te bewonderen zijn vind je Street Art gewoon op straat. Gratis toegankelijk voor iedereen. In het centrum van Utrecht maak ik een stadswandeling langs de mooiste kunstwerken gemaakt door hedendaagse Street Art-meesters.
Ik start mijn tweede Street Art route in Utrecht bij op het Jaarbeursplein. Vandaar wandel ik over de Oudegracht naar de Walk of Fame.
Walk of Fame, de Utrechtse filmboulevard
De Walk of Fame in de Vinkenburgstraat bestaat uit bronzen plakkaten met hand- en voetafdrukken van beroemdheden uit de filmwereld. Sinds 2000 krijgen de winnaars van een Gouden Kalf een eigen tegel op de Walk of Fame, oftewel de Utrechtse filmboulevard. Er liggen meer dan 50 tegels en elk jaar wordt de Walk of Fame een stukje langer. Ik wandel er langs de tegels van o.a. Carice van Houten, Peter Paul Müller en Rijk de Gooyer. Leuk om een keertje te zien.
Intellectual Heritage
Op het Neude siert een gloednieuwe en kleurrijke creatie sinds twee dagen de hoofdingang van de bibliotheek. Intellectual heritage is gemaakt door Maarten Baas. Het is 8 meter hoog en 12 meter breed. In het donker is het object verlicht. Het is op z'n minst opvallend. Je kunt er niet omheen en als ik de berichten op social media lees, is het behoorlijk omstreden. Ik vind het gedurfd en het contrast met het gebouw is groot. Niet persé lelijk maar of ik het ook mooi vind . . . ?!
Ik zie het als groet aan de lezers. Lectori salutem. L.s. heil aan de lezer, den lezer heil of de lezer gegroet. Het past wel helemaal in mijn straatje vandaag. Street Art, maar dan anders.
Utrechtse muurformules
Door de eeuwen heen zijn er grote ontdekkingen gedaan die nu nog steeds een rol spelen in ons moderne leven. Wetenschappelijke ontdekkingen van Utrechtse natuurkundigen zie je terug op diverse murals in de stad. De Utrechtse muurformules zijn gemaakt door de kunstenaars van de Strakke hand. Op mijn vorige Street Art wandeling in Utrecht kwam ik al twee muurformules tegen in de watervogelbuurt en ook nu passeer ik twee van deze muurschilderingen.
In de Telingstraat staan allemaal vrolijk beschilderde paaltjes. Hartstikke leuk, veel beter dan de saaie grijze betonnen paaltjes. Ze zijn onderdeel van het project ‘Vergeet niet de hoekjes’ uit 2018. Studenten van de opleiding Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten beschilderden alledaagse en vergeten voorwerpen zoals vuilnisbakken en paaltjes. Een nieuw likje verf is geen overbodige luxe.
Ik wandel verder door de Keizerstraat, de Korte en Lange Jufferstraat en de Kloksteeg. Ik spot er de nodige Street Art en graffiti. Soms is de scheidslijn tussen Street Art en graffiti erg dun.
Nijntje in Utrecht
Nijntje is wereldberoemd en Utrecht en ver daarbuiten. Nijntje hoort bij de stad en je komt haar overal tegen. Zelfs op plekken waar je niet verwacht.
In de Wittevrouwenstraat (voormalige Kloostersteeg) spot ik drie Witte Vrouwen. Weet jij wie de middelste dame is ??
Teksten in de stad
Street Art is meer dan alleen murals, ook straat poëzie is (voor mij) een vorm van Street Art. Er zijn volop Teksten in de stad te vinden in Utrecht, een mooi thema voor een volgende wandeling.
Ik vind Street Art steeds leuker maar dat betekent niet dat ik ook alle murals mooi vind. Op een desolaat pleintje spot ik een troosteloze mural, hopeloos verwaarloosd. Ook Street Art moet af en toe gerestaureerd worden.
De Tour de France maakt de stad veel beetjes mooier
In 2015 startte de Tour de France in Utrecht. Ter ere van ‘La grande boucle’ liet een Utrechter op de zijgevel van zijn huis aan de Kruisstraat een 30 m² grote Tour-muurschildering maken door Jos Peeters. De start is in Utrecht en de finish in Parijs. De hotspots van beide steden vind je terug in deze mural.
Painting the Town
De tourstart in Utrecht was een evenement van jewelste. Ik wandelde destijds de route van de proloog.
Studenten van de Utrechtse vakschool Nimeto maakten drie muurschilderingen met als thema de Grand Départ. Het project heette Painting the Town en de murals kregen de namen: Bon Voyage, Rietvelo en Peloton.
Het Peloton vind je in de Watervogelbuurt (zie mijn vorige Street Art wandeling in Utrecht).