Trage Tocht Otterlo

Prachtige boswandeling op de Veluwe

Home > Trage Tocht Otterlo

Trage Tocht Otterlo

Prachtige boswandeling op de Veluwe

Trage Tocht Otterlo - Prachtige boswandeling op de Veluwe

We hebben de lente in onze bol. De zon schijnt volop, heerlijk weer om te wandelen. Samen gaan we aan de wandel voor de Trage Tocht Otterlo. Een prachtige wandeling op de Veluwe. Lekker ploeteren over het Mosselse Zand en struinen door het Otterlose buurtbos.

19 april 2022 • Trage Tocht Boswandeling Gelderland

De Trage Tocht Otterlo is een route uit de wandelgids Wandelen over de onbekende Veluwe (€). Een wandeling die rakelings langs Minicamping De Veluwe voert. Dat komt mooi uit. Vanuit onze KampeerKoets wandelen we al na enkele minuten op de route.

Wij Wandelen de Trage Tocht Otterlo
Wij Wandelen de Trage Tocht Otterlo

We wandelen over stoffige zandwegen over het boerenland rondom het dorpje Otterlo. Na zo'n 2 km bereiken we het dorp. Normaal gesproken het einde van de wandeling, voor ons ligt Otterlo aan het begin van de route. In Otterlo is volop horeca. Dat is het enige jammere, de horeca die we tegen komen is te vroeg op onze route.

Otterlo is een toeristisch dorpje en er is altijd volk. We wandelen door de bebouwde kom en passeren het Nederlands Tegelmuseum. Nooit van gehoord. Het museum is nog gesloten, het blijft bij een foto van de buitenkant.

Ooit gehoord van het Nederlands Tegelmuseum?
Ooit gehoord van het Nederlands Tegelmuseum?

Op ons gemak wandelen we richting De Zanding, een recreatiegebied aan de rand van De Hoge Veluwe. We passeren een aantal mooie huizen aan de rand van het bos, niet verkeerd om hier te wonen . . . en te wandelen.

Otterlo is een mooie plek om te wandelen . . . en te wonen
Otterlo is een mooie plek om te wandelen . . . en te wonen

Natuurgebied de Zanding

Ondanks het mooie weer is het nergens echt druk. Hooguit bij de Zanding is het wat drukker en toeristischer. Verder komen we slechts sporadisch anderen tegen. Hoe dieper we in het bos komen, des te stiller het wordt.

De trage Tocht Otterlo is een prachtige boswandeling op de Veluwe
De trage Tocht Otterlo is een prachtige boswandeling op de Veluwe

Het is mooi wandelen en met de zandpadgarantie zit het wel goed. Volop droge en stoffige bos- en zandpaden. We passeren grote stukken heide met stuifdennen, gevolgd door een bungalowpark aan onze rechterhand. De huisjes staan op een mooi plekje en we kijken zo de (slaap)kamer in.

Af en toe een kleine uitdaging
Af en toe een kleine uitdaging

Planken Wambuis en Mosselse Zand

We steken de Arnhemseweg over en vervolgen de route door het bos. We zijn in het noordelijkste puntje van natuurgebied Planken Wambuis dat bestaat uit bos, heide en open stuifzand.

We wandelen een stuk door het bos met een flinke zandheuvel naast ons. Ik vrees dat we iets verderop omhoog mogen. Vooralsnog laten we het Mosselse Zand links liggen. Al snel is er geen ontkomen aan en doemt de zandverstuiving voor ons op. Een pittig stukje van de route en ik ben blij dat ik met een stok loop. Die geeft mij genoeg steun in het mulle zand. Ik vind het altijd lastig lopen door het zand. John heeft er aanzienlijk minder moeite mee en loopt ver voor mij uit.

Het Mosselse Zand
Het Mosselse Zand

Zwaar of niet, mooi is het wel. Nu in het voorjaar is het prima vol te houden in de zon. Ik vermoed dat het midden in de zomer enorm heet is.

En wat een rust, we voelen ons alleen op de wereld. Best gaaf om nu één van de big-five van de Veluwe te spotten: een Schotse hooglander, een edelhert, een wild zwijn, een ree of een vos.

Door de bomen het bos niet meer zien . . .
Door de bomen het bos niet meer zien . . .

Er volgt nog een mooi stuk door het Otterlose buurtbos als John er vandoor gaat. Hij heeft de routebeschrijving bij zich en ik volg de route op mijn gpx. Dat is prima, beiden vinden we onze weg.

Nog een laatste uitdaging voor mijn knieën
Nog een laatste uitdaging voor mijn knieën

Langzaam keren we terug in de bewoonde wereld. Op de rand van bos en boerenland wandelen we langs boerenerven en weilanden.

In deze contreien vind je veel zandwegen met daarnaast een (half)verhard fietspad. Ik kies voor het fietspad want dat loopt makkelijker dan het zachte zand. Fietsers, ruiters en ook auto’s halen mij in. Dat zorgt voor grote stofwolken en ik mag flink stofhappen.

De laatste kilometer terug naar de camping is niet het mooiste stuk van de route. Ik vind het in het bos veel aangenamer. Het is zoals het is en ik ben al bijna terug op de camping waar John op ons eigen zonnige terras op mij wacht.

Flink stofhappen :-(
Flink stofhappen :-(

100% genieten op de Trage Tocht Otterlo

De trage Tocht Otterlo is weer een hele mooie route. Banjeren door het bos en zwoegen door het zand. We genieten met volle teugen en dat een weekend lang. Mooi weer, prachtige omgeving, samen wandelen en fietsen en lekker slapen in ons eigen hotel op wielen. Wat zijn we wijs met onze KampeerKoets. We hopen dit jaar nog vele uitstapjes te maken en natuurlijk even zoveel wandelingen. Want overal waar we komen zoeken we een toffe wandeling, de mooiste manier om meer van de omgeving te zien.

Geen wild vandaag

En the big five, die hebben we niet gezien, daarvoor komen we zeker nog een keertje terug naar Otterlo.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 27 maart 2022
Afstand
14 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 90% (Verhard: 10%)
Start- & eindpunt
  Minicamping De Veluwe, Lontweg 4, 6731 EN Otterlo
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Otterlo is met de auto en het OV prima te bereiken
Horeca
Horeca in Otterlo
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen over de onbekende Veluwe
Zandpadgarantieman Rob Wolfs kent de Veluwe door en door: ook de wegen en paden die niet in knooppuntennetwerken, paaltjesroutes of anderszins gemarkeerde wandelingen terecht zijn gekomen. De gids bevat 20 wandelingen over de ongebaande paden van de Veluwe.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Beleef de Trage Tocht Gorinchem
-Wandelen, varen en vestingsteden-

Volgend bericht »

Trage Tocht Epen
-Wandelen op zijn mooist door Limburgs Heuvelland-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.