Trage Tocht Well

Lopen door Landelijk Limburg

Home > Trage Tocht Well

Trage Tocht Well

Lopen door Landelijk Limburg

Trage Tocht Well - Lopen door Landelijk Limburg

Ik geef het toe, ik ben een echte mooi-weer-wandelaar. Als het niet echt hoeft ga ik niet wandelen in de regen. Zo ook in de laatste week van januari, waarin de Trage Tocht Well op mijn wandelagenda staat. Een week met belabberd weer, ook buienradar voorspelt weinig goeds. Ik stel de controle van de Trage Tocht Well uit tot op zondag en daarvan heb ik geen spijt.

10 februari 2019 • Trage Tocht Limburg Boswandeling

Zondag belooft een prachtige wandeldag te worden met mooi winter-wandel-weer, zonovergoten en droog. De ochtend begint fris, het vriest een beetje en ik moet flink krabben voordat ik in de auto stap. Onderweg naar het Noord-Limburgse Well wordt de wereld om mij heen steeds zonniger en de lucht steeds blauwer.

Lopen door landelijk Limburg

Twee weken geleden controleerden we samen de Trage Tocht Heibloem. Dit keer ben ik alleen op stap om de Trage Tocht Well te controleren. De 14 kilometer lange wandeling loopt door het Nationaal Park De Maasduinen en langs het Reindersmeer.

Vanaf de parkeerplaats wandel ik in enkele minuten naar de gemeentebossen van Bergen. Het is nog vroeg, rond half voor 10, en het is heerlijk rustig in het bos. Ik voel me helemaal alleen op de wereld en ik hoor alleen het ruisen van de bomen en het geluid van de vogels. De enige vogel die ik herken is de specht, hij of zij roffelt er vrolijk op los. Helaas zie ik deze Woody Woodpecker niet.

De Trage Tocht Well heeft kleine hoogteverschillen
De Trage Tocht Well heeft kleine hoogteverschillen
Allemachtig prachtige wandelroute
Allemachtig prachtige wandelroute

Het Reindersmeer

Het eerste deel van de route voert door het bos richting het Reindersmeer. Het Reindersmeer is onstaan door afgraving van de Bergerheide in de jaren zeventig. Er zijn miljoenen tonnen zand en grind afgegraven voor de betonindustrie. Het meer is 130 ha. groot en maar liefst 45 meter diep. Nu is het een mooi maar kwetsbaar natuurgebied met bijzondere flora en fauna.

Panoramablik over het Reindersmeer
Panoramablik over het Reindersmeer

Door de bomen zie ik het Reindersmeer naast mij liggen. Wouw, wat een mooi uitzicht, wat ben ik blij dat ik hier mag wandelen op deze zonnige zondagmorgen. De lucht is mooi blauw en ook het water van het meer lijkt helderblauw. Vanuit de vogelkijkhut heb ik een mooi uitzicht over het Reindersmeer. Straks wandel ik er aan de overkant maar er wacht eerst nog een uitdaging.

Het trekpontje

Ik kan op 2 manieren naar de overkant. Gewoon de wandelpaden rondom het meer volgen of met het trekpontje. Ik volg de routebeschrijving en neem het trekpontje. Het pontje ligt aan de overkant als ik aan kom wandelen. Dat is balen, nu moet ik eerst het pontje naar mijn kant sjorren. In mijn eentje echt een pittige uitdaging. Vol goede moed draai ik aan het wiel en tergend langzaam komt het pontje dichterbij.

In mijn eentje is het trekpontje over het Reindersmeer een uitdaging
In mijn eentje is het trekpontje over het Reindersmeer een uitdaging

Dan krijg ik hulp, een opa met zijn kleinzoon helpen mee om het pontje onze kant op de trekken. Als er dan nog een jonge vader met zijn gezin aan komt lopen is het pontje snel aan onze kant van het meer. Met z'n allen stappen we op het pontje en met vereende krachten trekken we het vaartuig naar de overkant.

Met het trekpontje naar de overkant van het Reindersmeer
Met het trekpontje naar de overkant van het Reindersmeer

100% Zandpadgarantie

Aan de overkant wandel ik verder over een hoge en brede zandbaan langs het meer. Het uitzicht over het Reindersmeer is grandioos. Hoe mooi is het hier als de heide bloeit ??

100% Zandpadgarantie, het kenmerk van een Trage Tocht
100% Zandpadgarantie, het kenmerk van een Trage Tocht
Een laatste blik op het Reindersmeer
Een laatste blik op het Reindersmeer

Het is druk met wandelaars rondom het Reindersmeer, ik ben er niet alleen op de wereld. Ik kom meerdere keren dezelfde mensen die het rondje om het meer andersom wandelen. Na een laatste terugblik op het Reindersmeer laat ik het achter me. Ik wandel het bos in waar de rust overheerst. Kris kras volg ik de paden. Her en der ligt nog een beetje sneeuw van de afgelopen week.

Wandelen door de Gemeentebossen van Bergen, Maasduinen
Wandelen door de Gemeentebossen van Bergen, Maasduinen

Ik passeer de Wellse Molenbeek en op de rand van bos en boerenland wandel ik richting schaapskooi de Putjesberg. De schaapjes liggen heerlijk te genieten in het zonnetje. Een stukje verderop ligt Duitsland.

Schaapskooi de Putjesberg
Schaapskooi de Putjesberg

Het laatste deel van de route loopt helemaal door het bos. Fijne bospaden om lekker rustig te wandelen en te ontsnappen aan de hectiek van alledag, zonder iemand tegen te komen. Een Trage Tocht waardig.

Trage Tochten Tip: Trage Tocht Beek, Wandelen in het Rijk van Nijmegen

De Trage Tocht Well is een heerlijk afwisselende boswandeling, die voor 95% over onverharde paden loopt. Het stuk rondom het Reindersmeer vind ik het mooiste deel van de route. Ik heb fijn gewandeld in een mooie omgeving, wat mij betreft een aanrader !! De tocht is mij twee keer anderhalf uur in de auto helemaal waard. Met een blij en voldaan gevoel rijd ik terug naar huis.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 3 februari 2019
Afstand
15 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Café-restaurant Vink, Sterrenbos 1, 5855 BR Well (gratis parkeren)
Horeca
Café-restaurant Vink bij de start
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Lopen door landelijk Limburg
18 prachtige routes door pittoreske plaatsjes in het Maasdal en de wouden rond de Limburgse meren. Met 90% zandpadgarantie.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Wandelen langs de Grecht
-Een groene wandeling in de Randstad-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.