Wandelen tussen de Grote Rivieren

Fort Bakkerskil

Home > Wandelen tussen de Grote Rivieren

Wandelen tussen de Grote Rivieren

Fort Bakkerskil

Wandelen tussen de Grote Rivieren - Fort Bakkerskil

Afgelopen dinsdag ben ik met Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig op stap geweest om een wandeling uit één van hun nieuwe wandelgidsen te verkennen: de route Fort Bakkershil. Deze wandeling komt tzt in de wandelgids -Wandelen tussen de Grote Rivieren-.

9 februari 2017 • Noord-Brabant

Wandelen tussen de Grote Rivieren

Het is de eerste keer dat ik meewandel met de uitgever. Op Twitter en Facebook had ik gelezen over deze mogelijkheid. Meerdere keren bekeek ik het meeloop-programma. Evenveel keren had ik een excuus om niet mee te lopen. Vorige week heb ik mij eindelijk aangemeld voor deze wandeling rondom Bakkerskil.

Op de wandelagenda van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig staat de route Fort Bakkershil vanuit Werkendam. Een route van 17 kilometer plus 2 x 2 aanloopkilometers. Wandelen door oneindig laagland is de titel van deze nieuwe wandelgids die later dit jaar uitkomt.

Fort Bakkerskil

Het gebied waar wandelen ligt aan de rand van de Brabantse Biesbosch. Onder leiding van uitgever Lourens Vellinga beginnen we de wandeling bij de bushalte in Werkendam. Daarvandaan wandelen we zo'n 2 kilometer naar de eigenlijke start van de wandeling: Fort Bakkerskil.Fort Bakkerskil is tussen 1877 en 1880 gebouwd om de Papsluis te beschermen. Tijdens de mobilisatieperioden, van 1914-1918 en 1939-1940, bood Fort Bakkerskil onderdak aan soldaten. Het Fort doet nu dienst als Bed & Breakfast.

Het is vandaag 7 februari 2017 Winters stilleven op Fort Bakkerskil Een Bakkie doen op Fort Bakkerskil
Fort Bakkerskil

Het ziet er gezellig uit en wij maken van de gelegenheid gebruik om op het Fort een bakkie te drinken.

100% Graspadgarantie

De makers van deze route zijn Rob Wolfs en Ad Snelderwaard.Dan weet je het wel: 100% Zandpadgarantie. Oftewel de wandeling loopt grotendeels over onverharde paden. Bij deze wandeling is het 100% Graspadgarantie !!

De route voert ons langs kale akkers en weilanden. We struinen door de karakteristieke grienden en wandelen over oude grasdijken, die ooit de polders moesten beschermen tegen het water. Heel veel oudere boerderijen in dit gebied zijn gebouwd op terpen. Vroeger stroomden de polders met de getijden van de Biesbosch regelmatig vol met water.

Mooie graskade De Bakkerkil Het goede voorbeeld - Trekpontje over de Bakkerskil
Mooi wandelen tussen de Grote Rivieren

Water en slootjes zijn er genoeg en we passeren vele bruggetjes. De meesten bestaan uit slechts 2 gevaarlijk uitziende planken, die ongelijk naast elkaar liggen en diep doorzakken als je er overheen loopt.

Bij het zelfbedienings-kettingveerpontje over de Bakkerskil worden we aan het werk gezet. Om beurten 'trekken' we onszelf naar de overkant. Daar heb je spierballen voor nodig. Ik vind dit soort dingen altijd leuk tijdens het wandelen.

Dieren op ons pad

Onderweg horen en zien we vele dieren op ons pad: eenden, zwanen, hazen, koeien, blaffende honden. We horen ergens een specht aan het werk en vanuit de grienden zien we ineens een paar reeën het akkerland op rennen. Blijkbaar schrikken zij van een groepje wandelaars op deze rustige dinsdag. Ook de mollen zijn overduidelijk aanwezig, ook al zien wij ze niet. Molshopen genoeg.

Struinen door de Grienden Griendwerkershut Jannezand Koetje op ons pad
Struinen door de Grienden

Alles ziet er anders uit als de zon schijnt

Ik vond het een leuke route met mooie stukken tussendoor. De ene kilometer asfalt ben ik alweer vergeten. Het is heerlijk rustig in dit gedeelte van de Biesbosch, je bent weg uit de bewoonde wereld. Het kan zomaar dat je niemand tegenkomt. Ik denk dat de route vele malen mooier en groener is om te wandelen als het zonnetje schijnt en de blaadjes aan de bomen zitten.

Doordeweeks wandel ik nauwelijks en al helemaal niet op zo'n druilerige dinsdag, somber en troosteloos. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Ik had me nu eenmaal aangemeld en dus ga ik wandelen, ik moet van mezelf.

En daar heb ik geen spijt van.

Ondanks de regen en kou heb ik lekker gewandeld, in goed gezelschap. Een gevarieerde groep, voor mij onbekenden die allemaal van wandelen houden en niet bang zijn voor nattigheid en vieze schoenen. Ik vond het een leuke ervaring om met de uitgever mee te wandelen.

Dit ga ik vaker doen . . . !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Wandelen tussen de Grote Rivieren: Fort Bakkershil
Datum wandeling
donderdag 09 februari 2017
Afstand
17 (+ 2 x 2 ) km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Fort Bakkerskil - Werkendam
Bereikbaarheid
De startlocatie, Fort Bakkerskil, is met de auto goed te bereiken en heeft eigen parkeerplaatsen. De bus stopt in Werkendam (Sportlaan) en daarvandaan is het 2 kilometer lopen naar Fort Bakkershil.
Horeca
Tijdens de wandeling is er onderweg geen horeca. Op Fort Bakkerskil (start en finish) is er wel mogelijkheid om iets te eten of drinken, indien geopend.
Media
Koeien
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen door oneindig laagland
Een wandelgids met 15 inspirerende wandelingen door oneindig laagland.

Meer wandelplezier

3 Reacties

Jannie Trouwborst   -  10-02-2017 @ 13:19:44  -

Te lang geleden alweer dat we hier wandelden. Voorjaar met bloeiende dotters, dat lijkt me wel wat! Als je graag meer door de week zou willen wandelen in gezellige kleine groepen, dan kan ik je de Wandelpool aanraden: zie www.wandelpool.nl. Kijk maar eens op hun site. Wij zijn er al jaren lid van.

Joske  -  20-02-2017 @ 20:39:05  -

Wat een ontzettend leuke ervaring voor je. Ben je meegevraagd. Ik blijf altijd genieten van de manier waarop je je verhaal vertelt.
Ik heb hier nog nooit gelopen, dit nodigt wel uit voor een wandeling in deze omgeving.
Blijf aub doorvertellen , ik vind het ontzettend leuk,

groetjes Joske

Mirjam  -  20-02-2017 @ 23:10:28  -

Dag Joske, je kunt jezelf (altijd) aanmelden om een keertje met Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig mee te wandelen. Elke week (op een doordeweekse dag) zijn er mogelijkheden ergens in Nederland (en soms ook België).  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.