Trage Tocht Heeswijk-Dinther

Wandeling door Beekdal de Aa

Home > Trage Tocht Heeswijk-Dinther

Trage Tocht Heeswijk-Dinther

Wandeling door Beekdal de Aa

Trage Tocht Heeswijk-Dinther - Wandeling door Beekdal de Aa

De Trage Tocht Heeswijk-Dinther is een fijne rondwandeling van zo'n 15 km door het dynamisch beekdal van de Aa. Het riviertje de Aa is nooit ver weg en is onze leidraad op deze afwisselende route langs een ruïne en een heus kasteel.

5 april 2021 • Trage Tocht Noord-Brabant

De Trage Tocht Heeswijk-Dinther is een route uit de koker van Henrie van Zoggel. Hij is een fervent wandelaar en zijn kennis van de vele onverharde paden in Noord-Oost Brabant is groot. Henri, bekend van het blog Ambulare ontwierp deze route in samenwerking met Rob Wolfs.

We starten de route midden in het dorp naast de kerk. Vandaar wandelen we naar de Bevrijdingskapel en Airborne Monument. Deze kapel herdenkt de bevrijding van Heeswijk door de 101ste Airborne Divisie tijdens operatie Market Garden. Leuk om te weten dat het monument om en om wordt onderhouden door de twee gilden van Heeswijk-Dinther. De even jaren het door Gilde Sint Willebrordus uit Heeswijk en in de oneven jaren door Gilde Sint Barbara uit Dinther.

Airborne Monument en Bevrijdingskapel Heeswijk
Airborne Monument en Bevrijdingskapel Heeswijk

Wandelen door het dynamisch beekdal van de Aa

Buiten het dorp wandelen we voor de eerste keer langs het riviertje de Aa. Ergens in de jaren ’30 is de Aa gekanaliseerd om het water zo snel mogelijk af te kunnen voeren. Inmiddels is de verloren gegane natuur rondom de Aa hersteld en kronkelt de Aa weer als vanouds door het landschap.

Landgoed Heeswijk

Ongemerkt komen we op Landgoed Heeswijk en in de verte ligt het kasteel waar we later op de route langs wandelen. We wandelen eerst naar uitkijktoren met de originele naam De Heeskijk. Het lijkt een lage toren maar als we boven zijn valt dat best mee. We zien waar we vandaan komen en waar we zo meteen naar toe wandelen. Direct naast de toren ligt de Kanaaldijk-Noord, waar we eerder vandaag gereden hebben met de auto.

Uitkijktoren De Heeskijk met op de achtergrond de N279
(Terug)blik op landgoed Heeswijk vanaf de uitkijktoren
Uitkijktoren De Heeskijk

Het is mooi wandelen langs de Aa, het riviertje kabbelt rustig richting Den Bosch. Het is nat en drassig aan de waterkant en we houden onze schoenen niet schoon. We volgen de Aa tot voorbij het dorpje Middelrode.

Wandelen langs de Aa
Wandelen langs de Aa

De ruïne van Seldensate

Op Landgoed Seldensate lopen we langs de ruïne. Op het landgoed stond ooit een hoeve, een poortgebouw met duiventoren, een bierbrouwerij en een speelhuis met de naam Seldensate. Alleen het poortgebouw met oprijlaan, de duiventoren en een gedeelte van de brouwerij bestaan nog. We wandelen onder het poortgebouw door en slenteren op ons gemak door de tuinen van het landgoed.

Oude poortgebouw en duiventoren van Landgoed Seldensate
Wandelen op Landgoed Seldensate - John loopt (zoals altijd) voor mij uit
Landgoed Seldensate

Bij de eerstvolgende brug over de Aa zijn we net over de helft. Aan de andere kant van het water wandelen we met een omweg terug richting Heeswijk-Dinther.

Mooie tekst op ons wandelpad
Mooie tekst op ons wandelpad

We volgen grotendeels de loop van de Aa. Je ziet de stroming in het heldere water. Het is er prima wandelen, grotendeels onverhard. Soms  over paden maar vaker zoeken we ons eigen pad door het beekdal.

Dynamisch Beekdal van de Aa – Je ziet de stroming
Dynamisch Beekdal van de Aa – Je ziet de stroming

De Kanaaldijk-Noord

Tussen Heeswijk-Dinther en Den Bosch loopt de Aa min of meer evenwijdig aan de N279, oftewel de Kanaaldijk Noord. Deze provinciale weg is een paar jaar geleden verbreed tot een snelweg met 4 rijbanen. Een drukke weg dus met veel verkeer. Zelf reden wij er vanochtend ook.

Die N279 is toch wel een dingetje. Sommige stukken van de Trage Tocht Heeswijk-Dinther lopen pal naast de Kanaaldijk-Noord. Je kunt er niet omheen want je hoort en ziet de N279 luid en duidelijk. De N279 is nooit ver weg, niet altijd even hinderlijk maar de weg is er wel. Wij storen ons er niet aan en je moet een beetje geluk hebben met de wind.

Wandelen door nieuwe natuur in het Beekdal de Aa
Wandelen door nieuwe natuur in het Beekdal de Aa

Wandelen door nieuwe natuur langs de Aa

Als compensatie voor de bredere N279 heeft het water van de Aa en de natuur tussen Kasteel Heeswijk en Den Bosch volop ruimte gekregen om zich te ontwikkelen. Er zijn nieuwe loop- en fietsbruggetjes aangelegd over de Aa en de Leijgraaf, zodat er een mooi wandelgebied is ontstaan voor kilometers wandelplezier. Wij wandelen er nu dus door een stukje nieuwe natuur en voor zover wij het kunnen beoordelen wordt het er de komende jaren alleen maar mooier. De natuur is er nog volop in ontwikkeling.

Even springen!!
Even springen!!

We laten de Aa achter ons en vervolgen de wandeling een stukje langs de Leijgraaf. Over één van de nieuwe bruggetjes gaan we richting Kasteel Heeswijk. Maar dat heeft nog wat voeten in aarde.

We mogen niet verder na het bruggetje want hoge hekken versperren ons pad. Er wordt druk gewerkt op het kruispunt van de Nieuwe Aa en de Leijgraaf. Wij laten ons er niet door weerhouden. Het is zondag en er is toch niemand aan het werk. We klauteren stilletjes om de hekken en zoeken onze eigen weg over het landgoed, op naar Kasteel Heeswijk.

Kasteel Heeswijk

Het -Kasteel van Brabant- bestaat al bijna duizend jaar. De voormalige waterburcht bij Heeswijk stamt uit de 11e eeuw. Het is één van de vier Brabantse topmonumenten, naast het Markiezenhof in Bergen op Zoom, de Grote Kerk van Breda en de Sint Janskathedraal in Den Bosch.

Kasteel Heeswijk
Kasteel Heeswijk

Rond 1080 was het kasteel een motte-burcht: een soort van houten toren op een heuveltje met slotgracht en palissade. Het kasteel van toen heeft er vermoedelijk net zo uitgezien als uitkijktoren de Heeskijk, waar we een uurtje eerder langs liepen.

Het kasteel is in de loop der jaren vaak verwoest en even zo vaak weer herbouwd of gerestaureerd. De heren van Heeswijk-Dinther bestuurden hun enorme landgoed vanaf het kasteel. Beste een mooie woon- en werkplek, daar zal menig thuiswerker van nu jaloers op zijn.

Kasteel Heeswijk
Kasteel Heeswijk

Na het kasteel volgt een mooie kilometer dwars door de weilanden. Gelukkig voor mij geen koeien dit keer. Even doorstappen en dan zijn we terug in Heeswijk-Dinther.

De Trage Tocht Heeswijk-Dinther is de moeite waard
De Trage Tocht Heeswijk-Dinther is de moeite waard

De Trage Tocht Heeswijk-Dinther loopt grotendeels door een pril natuurgebied. Omdat wij helemaal niet bekend zijn in de omgeving vinden we het leuk om van kijkpunt naar kijkpunt te wandelen. Er is genoeg te zien onderweg waardoor we ons totaal niet verveeld hebben. Gewoon niks mis mee . . .

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Losse Trage Tochten kosten 2,49 per route.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 28 maart 2021
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 80% (Verhard: 20%)
Start- & eindpunt
  Sint Willibrorduskerk, Hoofdstraat 80, 5473 AX Heeswijk-Dinther
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Media
Honden
Alleen aangelijnd
Uit de wandelgids
Wandelen in de Meierij (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in de Meierij
15 Wandelingen van 11 - 18 km. Bos en boerenland, heide en waterkant. Met ruim 85% zandpadgarantie!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Vianen-Hagestein
-Struinen langs de Lek-

Volgend bericht »

11 Oer-Hollandse polderwandelingen
-In het Groene Hart-

Leuk als je reageert







  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.