Home > Wandelen in het Máximapark

Wandelen in het Máximapark

Wandelen in het Máximapark -

Het Máximapark is een jong stadspark in het hart van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Je kunt er heerlijk sporten en wandelen. Al wandelend over het Lint ontdekte ik vele mooie plekjes van het Máximapark zoals de Haarrijnseplas, De Parkpergola, de kunstwerken, de Japanse Tuin en nog veel meer.

8 januari 2017 • Utrecht

Wandelen over het Lint

Ik begin mijn wandeling om het Lint helemaal te volgen. Het Lint is een asfaltstrook van zo'n 6 meter breed en 10 kilomter lang rondom het Máximapark. Het Lint is alleen bedoeld voor voetgangers, fietsers en skaters, dus geen scooters en brommers en autovrij. Overal staan bankjes om lekker te relaxen in het zonnetje (moet die er wel zijn). Op een paar plaatsen kruist het Lint de gewone weg. Het fijne van het Lint is dat je overal voorrang hebt t.o.v. het verkeer op de weg. Op het Lint is op diverse plekken een ingang naar het Máximapark.

Het asfalt op het Lint is nog glibberig van de sneeuw en ijzel van gisteren, daarom wandel ik het eerste stuk door het gras, langs de Parkpergola. Al snel besluit ik om het Lint niet te volgen en een eigen fantasierondje te wandelen in en om het Máximapark.

De Haarrijnse Plas . . . stil en verlaten
De Haarrijnse Plas . . . stil en verlaten

Het is rustig, een enkele hardloper haalt mij in, op de sportvelden gebeurt niets. Enige hinderlijke is het geluid van de A2 op de achtergrond. Eigenlijk is het gewoon ongezellig, grotendeels vanwege het sombere weer en de gladheid. De Haarrijnse plas ligt er stil en verlaten bij, slechts een handje vol vissers doet een poging om iets aan de haak te slaan.

Op ontdekking in het Máximapark

Na 4 kilometer Lint duik ik het Máximapark in en daar volg ik kriskras de wandelpaden. Het park is aangelegd aan de hand van 5 thema's: Natuur & Milieu, Kunst & Cultuur, Sport & Spel, Eten & Drinken en Historie & Ontwikkeling.

Alle thema's kom ik in meer of mindere mate tegen tijdens mijn wandeling in het Máximapark:

Natuur & Milieu

 1. De Parkpergola is een 6 meter hoge 'poort' aan de kant van de Parkzichtlaan. De Parkpergola is open en er groeien op veel plekken klimplanten langs. Her en der zijn er insectenhotels en vogelkasten gemaakt. Wandelaars kunnen en mogen er onderdoor wandelen.
 2. De Japanse Tuin met een bijzondere verzameling oosterse bomen, struiken en planten zoals Rododendrons en Bonsai-achtige Pinus bomen. De Rododendrons staan helaas niet in bloei, ik kom graag eens terug als ze allemaal uitbundig bloeien.
 3. De Binnenhof met o.a. de Lelievijver, statige Beukenlanen en het Vindhek voor gevonden voorwerpen.
De Parkpergola in het Máximapark
De Parkpergola in het Máximapark

Kunst & Cultuur

 1. De Barricade is een bijzonder kunstwerk gemaakt van een 2CV, de lelijke eend, een Fiat 500 en een Vespa scooter. Het ziet er uit als een auto-ongeluk, wat een ravage. Maar als ik het zo lees had de kunsternaar iets anders in gedachten.
 2. Het Observatorium van Lucas Lenglet is een uitkijktoren waar je eindeloos rondjes kunt lopen. Helaas voor mij is de toren gesloten.
Het Vindhek - Vind je verloren voorwerp terug. Voeg een gevonden voorwerp toe Het Observatorium is een vernuftige uitkijktoren om eindeloos (rondjes) te wandelen
Genoeg te zien en te beleven in het Máximapark !!

Sport & Spel

Het Máximapark is uitermate geschikt om te sporten. Ik ben er aan de wandel, je kunt er moeiteloos meer dan 12 kilometer wandelen, zonder op dezelfde plekken te komen. Overal zijn verharde (wandel)paden aangelegd. In het verleden heb ik hier weleens een rondje geskatet en natuurlijk jarenlang gevoetbald bij mijn cluppie V.V. De Meern.

 1. Het Lint is bijna 10 kilomter lang en is geschikt om te skaten, fietsen, hardlopen en wandelen. Het heeft een tijdregistratiesysteem met vier meetpunten (TimePoints).
 2. Diverse sportclubs (voetbal, honkbal, hockey, sporthal, manege, tennis, zwembad) bevinden zich in het Máximapark, waaronder mijn eigen cluppie V.V. De Meern.
 3. De bosspeeltuin is een avontuurlijke speeltuin met houten speeltoestellen. Het ziet er erg leuk uit, als ik kind was, wist ik het wel . . . !! De speeltuin ligt direct naast Restaurant Anafora.
Detail van de Parkpergola En van de vele bruggen in het Máximapark Rust op het Lint De Japanse tuin Toffe Peer bij Plattelandswinkel Goes Er ligt nog wat sneeuw en ijzel van gisteren, het is glibberen hier en daar
Wandelen in het Máximapark - Een Impressie

Eten & Drinken

Er zijn vele mogelijkheden voor een hapje en een drankje in het Máximapark (niet getest door mij):

 1. Parkrestaurant Anafora - in het centrum van het Máximapark
 2. Plattelandswinkel Goes met vers fruit (niet op zondag open).
 3. Lunchroom Rare Jongens - Op 't Zand, naast Castellum Hoge Woerd

Historie & Ontwikkeling

 1. Ooit woonden op deze plek Romeinen in hun castellum ofwel legerkamp, nu staat hier Castellum Hoge Woerd. Het is een themapark rond archeologie, natuur, milieu en cultuur. In het museum kun je het Romeinse schip is zien, dat in 1997 in De Meern werd ontdekt.

Ik heb heerlijk gewandeld in het Máximapark. Het is en blijft wel een nieuwbouwpark. De combinatie van Oud & Nieuw maakt het Máximapark tot een belevenispark. Er is veel te zien en te doen. Ook de inwendige mens komt niets te kort. Zeker een aanrader voor een leuke zondagmiddagwandeling.

Ook niet onbelangrijk: De eerste 13 kilometers van 2017 staan weer op de teller.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Wandelen in het Máximapark
Datum wandeling
zondag 08 januari 2017
Afstand
13 km
Kenmerken
Bereikbaarheid
Station Terwijde ligt op loopafstand. De (stads)bus rijdt eigenlijk overal rondom het Máximapark. Er is altijd wel een bushalte dichtbij.
Overal rondom het Máximapark kun je goed parkeren. Bij de hoofdingang is een grote parkeerplaats en ook bij Het Castellum is parkeergelegenheid genoeg.
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Gelukkig en Gezond 2017

5 Reacties

Robbert  -  09-01-2017 @ 21:24:36  -

Ha zus,

Weinig verrassingen voor ons deze keer. Ik skeeler het rondje wel eens!
En dat van de (bos)speeltuin weten Luuk & Sven ook maar al te goed!! Ze verkopen er ook ijs.... 😉

Groetjes!

Mirjam  -  11-01-2017 @ 10:49:04  -

Nou, volgende keer neem ik de boys een keertje mee naar de speeltuin. Gaan we samen een ijsje eten, vind ik ook altijd lekker 😀

Joske  -  15-01-2017 @ 13:47:08  -

Ik wist niet dat dit zo uitgebreid zou zijn. Heb weer van je verhaal en ervaring genoten. Ga deze wandeling zeker ook doen. Kom net terug van Maartensdijk naar het UMC. Heen en terug. Woon hier toch al wat jaren maar ben deze weg nog nooit gegaan. Ondanks de kou toch een mooie route, geniet van jullie zondag!

Annemarieke Weber   -  23-02-2017 @ 17:55:08  -

Beste Mirjam en John,
hartelijk dank voor de foto van het Vindhek en de link naar mijn website! Heel attent van jullie.
Met vindingrijke groet, Annemarieke Weber, concept & ontwerp Vindhek

Mirjam  -  23-02-2017 @ 20:50:55  -

Graag gedaan hoor. Ik vond het wel een mooie gedachte zo'n Vindhek, ook al hingen er heel weinig gevonden voorwerpen in toen ik langskwam. Eenmaal thuis vind ik het leuk om meer te weten over het Vindhek. Vandaar dus de link erbij . . .  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.