Groene Wissel Vlist

Polderwandeling over de Bergvlietsekade

Home > Groene Wissel Vlist

Groene Wissel Vlist

Polderwandeling over de Bergvlietsekade

Groene Wissel Vlist - Polderwandeling over de Bergvlietsekade

Op dag 3 van de Wandel Fit Het Nieuwe Jaar In Challenge wandel ik de Groene Wissel Vlist. Een op en top polderwandeling door een landschap met houtkades, oude boerderijen, water en weiland. Een route van 10 km door de Krimpenerwaard met de Bergvlietsekade als mooiste pad op de route.

4 januari 2021 • Groene Wissel Zuid-Holland

De Wandel Fit Het Nieuwe Jaar In Challenge (€) is een initiatief van Wandeltrainer Wanda. Van 1 t/m 14 januari krijg ik iedere dag wandeltips en leuke oefeningen om meer uit mijn wandeling te halen. Een leuke manier om het jaar goed te beginnen en lekker veel te bewegen.

Gister heb ik een dagje overgeslagen. Vandaag mag ik weer vol aan de bak want er staat een route van ongeveer 12,5 kilomter op het programma. Ook nu wil ik niet te ver reizen en ik kies voor de Groene Wissel Vlist. Een route van 14 km die ik eenvoudig kan inkorten tot bijna 11 km. Onderweg bepaal ik of ik voor de 14 km ga of voor de kortere variant.

T!PJe vind alle Groene Wissels op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van achtergrondinformatie, een .gpx track, een routebeschrijving en een topografische kaart. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Groene Wissels (én Trage Tochten). Losse Groene Wissel kosten 2,49 per route.

Struinen over de Bergvlietsekade

De Groene Wissel Vlist start in het dorpje Vlist aan het riviertje de Vlist. Door de bebouwde kom wandel ik naar het Geerpad, een lang en recht fietspad tussen de weilanden. Het regent en dit is het meest troosteloze pad van het moment. Maar dit saaiste pad van de route brengt mij na 1 km wel op het mooiste pad van de route: de Bergvlietsekade.

De Bergvlietsekade
De Bergvlietsekade

De Bergvlietsekade loopt van natuurgebied Bilwijk naar het Geerpad en is zo'n 3 km lang. Het is een van de oudste onverharde kades in de Krimpenerwaard met aan beide kanten elzen, essen en wilgenbomen. Ik ben er vaker geweest en het blijft een mooi pad. Super rustig met alleen water, weiland en watervogels om me heen. Ik kan kilometers ver kijken. De molen van Haastrecht is een herkenningspunt in de verte.

Weidse vergezichten over langgerekte weilanden
Weidse vergezichten over langgerekte weilanden

De Bergvlietsekade is niet 100% toegankelijk voor wandelaars. Op één stuk ligt een slingerend vlonderpad over het water. De eigenaar van het stuk kade naast het vlonder wilde blijkbaar geen wandelaars over zijn deel van de Bergvlietsekade. Het vlonderpad is een ludieke oplossing. Ik vind het juist leuk om een stuk over het vlonder te lopen, het geeft de kade net dat beetje meer jeu.

Vlonderpad op de Bergvlietsekade
Vlonderpad op de Bergvlietsekade
De zwanen vliegen weg als ik aan kom lopen en dat terwijl ik nog best een eind weg ben
De zwanen vliegen weg als ik aan kom lopen en dat terwijl ik nog best een eind weg ben

Het is inmiddels opgehouden met regenen en mijn paraplu heb ik opgeborgen. Het pad is echter nat en glibberig. Op sommige stukken liggen er houtsnippers maar even zo vaak is het een grote blubberzooi. Maar hé, het is januari en nog lang geen zomer. Ook ploeteren in de bagger heeft zijn charme.

Ploeteren in de bagger op de Bergvlietsekade
Ploeteren in de bagger op de Bergvlietsekade

Natuurgebied Bilwijk

Na de Bergvlietsekade volgt natuurgebied Bilwijk. Het is een nieuw natuurgebied in de polder tussen Haastrecht en Stolwijk. Er leven talrijke weidevogels. Het rondje door natuurgebied Bilwijk is het enige stuk van de route waar ik niet eerder geweest ben. Over een mooi struinpad maak ik een er rondje door het natte gras.

Eigenlijk had ik vanmorgen totaal geen zin om te wandelen. Het weer werkt niet mee, het is gewoon troosteloos en waterkoud. Het moeilijkste is om de eerste stap te zetten en te gaan. Als ik dan eenmaal op stap ben verdwijnen al mijn bezwaren als sneeuw voor de zon. Ik loop lekker, mijn knieën werken mee en ik heb geen last van kou. Kortom, ik heb het naar mijn zin.

Water en weiland in de Krimpenerwaard
Water en weiland in de Krimpenerwaard
Natuurgebied Bilwijk
Natuurgebied Bilwijk

Na het natuurschoon van Bilwijk volgt er een hele kilomter asfalt. Tja, het is zoals het is. Geen inspirerend stuk maar wel nodig om van A naar B te komen. Ik zet er flink de pas in.

Natuurgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht

Ik passeer Boezemmolen Nr 6. De molen heeft een vlucht van meer dan 30 meter en daarmee is het de molen met de grootste vlucht van Nederland. De wieken draaien snel in het rond en dat is een gaaf gezicht. Je hoort en ziet de kracht van de molen.

De Boezemmolen Nr.6 in Haastrecht is een baken in het landschap
De Boezemmolen Nr.6 in Haastrecht is een baken in het landschap

Achter de molen ligt natuurgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht. Het is het leefgebied van vele vogels. Vorige keer toen ik er liep werd ik getrakteerd op een heus vogelconcert. Nu is het er stil en hoor ik alleen de wind. De vogels zijn gevlogen naar warmere oorden, zo lijkt het.

Over de Zijdeweg glibber ik naar de Oost-Vlisterdijk. Wat een verademing, een schoon fietspad, dat later overgaat in de weg. De Vlisterdijk volgt de loop van het veenriviertje de Vlist. Dit stuk van de route is verhard en openbare weg. Ik wandel er aan de rustige kant, aan de overkant rijdt het doorgaande verkeer.

Wandelen langs de Vlist, altijd leuk

Verhard of niet, het is een mooi stuk langs boerderijen en landerijen, met fraaie doorkijkjes naar de polder. Ik wandel aan de rustige kant van de Vlisterdijk, aan de overkant van het riviertje de Vlist is meer verkeer. Slechts een enkele trekker of auto passeert mij.

Eén van de vele boerderijen in Vlist
Eén van de vele boerderijen in Vlist

Volgens de routebeschrijving mag ik over het Hoonaardpad rechtsaf de polder weer in. Ik doe het niet, ik kies voor de kortere routevariant. Bij de witte brug De Twee Waarden loop ik rechtdoor en blijf ik de Vlisterdijk volgen want dan kom ik vanzelf weer op de route.

Rechts van mij ligt de Krimpenerwaard en links de Lopikerwaard. Heel in de verte zie ik de bomen van de Bergvlietsekade waar ik een uurtje geleden nog liep. Om mij heen zie ik water en weiland, op en top Hollands polderlandschap in het Groene Hart.

Na bijna 11 kilometer ben ik terug in Vlist. Ik heb lekker gewandeld op bekend terrein. Als je van weidse polders houd en niet bang bent voor vieze schoenen is het een mooie wandelroute. Ik heb mezelf prima vermaakt !!

Morgen wacht er weer een nieuwe wandeluitdaging.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
maandag 04 januari 2021
Afstand
11 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 50% (Verhard: 50%)
Start- & eindpunt
  Bushalte bij de Vlisterstee, West - Vlisterdijk 57, 2855 AK Vlist
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Keolis Bus lijn 106, Nieuwegein - Gouda vv
Horeca
Vlisterstee, West - Vlisterdijk 57, 2855 AK Vlist of in Haastrecht ongeveer 1 km van de route
Media
Honden
Niet toegestaan op grote delen van de route
Bijzonderheden
Ik heb de wandeling ingekort van 14 naar 11 km. Ik ben bij de witte brug -De twee Waarden- rechtdoor gewandeld ipv linksaf het Hoonaardpad op. Volg de weg totdat je weer in Vlist bent.
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Zuid-Holland
De 20 wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers: van struinen langs de Lek tot een industriewandeling door de petrochemische industrie bij Rozenburg. En alles wat daartussen zit: duinen en strand, voorname landgoederen, groene steden, vogelrijke polders en uitgestrekte waarden. Aan een kleurrijke wandelroute door de bollenvelden ontbreekt het uiteraard niet.

Wandeltips in de buurt

« Vorig bericht

Prachtige boswandeling over de Holterberg
-Wandelen op de Twentse Wallen-

Volgend bericht »

De Bloklandroute
-Een wandeling rondom Montfoort-

2 Reacties

Jeannette  -  06-01-2021 @ 19:50:59  -

Ik vind het heel wat dat je met de regen en zo'n blubber zooi gaat wandelen.
Het blijven altijd mooie verhalen

Mirjam  -  10-01-2021 @ 15:26:08  -

Het valt eigenlijk altijd mee met de regen. Het meeste valt naast me. Het is ook best leuk om te glibberen in de modder. Enige probleem is dat ik bij minder mooi weer geen zin heb om te gaan maar eenmaal op stap vermaak ik mezelf altijd.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.