Zwolle by Night

Nachtmarathon

Home > Zwolle by Night

Zwolle by Night

Nachtmarathon

Zwolle by Night - Nachtmarathon

Doen we het … of doen we het niet ?? Dit is de vraag die ons de hele week heeft bezig gehouden. Vrijdagavond was in Zwolle een nachtmarathon georganiseerd van 42 km. Voor ons een nieuwe uitdaging en wij vonden het een hele leuke ervaring om ook eens in het donker te wandelen.

Met gezonde spanning in de buik gaan we naar Zwolle. De Zwolse wandelvereniging heeft een Kennedymars georganiseerd en tegelijkertijd een nachtmarathon. Nou vinden wij de Kennedymars iets teveel van het goede maar de 42 km van de nachtmarathon is voor ons een mooie afstand, zeker omdat we nog nooit eerder 's nachts gewandeld hebben.

Onderweg naar de startDit is voor ons gelijk de belangrijkste reden om niet met de auto naar Zwolle te gaan maar met de trein. Dat valt niet tegen. Eenmaal in Zwolle zoeken we de weg naar de start. We hebben het Wandelhonk snel gevonden, het staat zelfs aangegeven met bordjes. Bij de start staan partytenten en het is er gezellig druk. Na het inschrijven wachten we op de start. Snel nog effe plassen want bij de (dames)toiletten is het altijd druk.

De start is bij het Wandelhonk

De route van 42 km bestaat uit 2 verschillende lussen rondom Zwolle van 21 km. Na de eerste lus komen we terug bij het Wandelhonk om daarna met de 2-de lus te beginnen. De Kennedywalkers lopen 4 verschillende lussen en komen tussendoor steeds terug bij de startlocatie.

Zwolle by Light

Een lichtgevend hesje is verplicht !!Kort voor 22.00 uur starten we. De snelle Kennedy Walkers gaan er rap vandoor, zij staan niet voor niets vooraan bij de start. Wij wachten rustig af en lopen al snel in de achterhoede. Leuk om te zien, want iedereen moet verplicht een reflecterend hesje dragen. Het is om 22.00 uur nog niet helemaal donker, vooral schemerig. In het begin kunnen we nog genoeg zien als we kort door het centrum van Zwolle lopen. Snel is het donker en zolang we in de bebouwde kom lopen is er licht genoeg. Buiten de stad is het donkerder en zien we in de verte aan de lichtjes waar andere wandelaars wandelen. Ik heb 2 fietslichtjes bij me. De rode doe ik achterop mijn heuptasje, die ik al snel aan doe zodat ik goed zichtbaar ben voor verkeer dat achter mij komt. In het begin loop ik bijna achteraan. John is er dan al vandoor, ik doe mijn best maar hij gaat echt te snel.

Rust in Hattum

Ik ben toch nog snel bij de eerste rustplaats, na 9.5 km in Hattum. Daar zit John en hij heeft inmiddels contact gemaakt met Mariët & Dorien van de Wandelgroep Colmschate. John is overal en altijd in voor een praatje en de dames kletsen gezellig met hem mee. Zij hebben hetzelfde wandeltempo. Na deze rust loop ik mee met John en zijn wandelmaatjes. Zij willen niet zonder John vertrekken. Toch moet ik afhaken, zij gaan te snel. Ik voel dit aan m'n voeten en knieën. Ik denk zelf dat ik hierdoor de blaar heb opgelopen onder de bal van mijn rechtervoet, een bekende plek.

Het is prima wandelweer, ik vind het zelfs warm en wat zweterig en klam. Evengoed doe ik mijn jas niet uit. Ik loop alleen verder en vind het niet erg. Voor mij zie ik de lichtjes van mijn voorgangers en ik hoef alleen maar te volgen. Ik hoop natuurlijk dat zij goed lopen. Er staan overal pijlen dus verdwalen is best moeilijk. Bovendien heb ik het routeboekje bij me en dat heb ik slechts 1x nodig gehad. Meestal maak ik onderweg veel foto's maar in het donker valt dat niet mee. Veel foto's zijn dan ook mislukt.

De 2-de lus . . .

Al voor 02.00 uur ben ik terug bij het Wandelhonk. John zit er ook met Dorien & Mariët. Ik ga bij hen zitten en we hebben gezellig de praat. Mariët smeert mijn gevoelige knie in met haar wondermiddel uit Oostenrijk en dat helpt. Om 02.15 uur ga ik gelijk met hen op pad voor de 2-de lus maar ik doe geen moeite om hun tempo bij te houden.

Langs de Milliger Plas

Lichtjes in de verte langs de Milliger PlasDe 2-de lus loopt eerst door de nieuwbouwwijk Stadshagen. Ik heb gehoord dat deze lus veel donkerder is en dat klopt. Eenmaal buiten de stad gaan we een natuurgebied in langs de Milliger Plas. Het is er helemaal pikkedonker en ik ben blij met mijn fietslampjes. Deze geven genoeg licht om de pijlen te kunnen zien. Langs de plas is een rustpunt en John loopt hier net weg als ik eraan kom. Snel drink ik een bekertje bouillon leeg. Ik ga verder en dan raak ik aan de praat met Sinterklaas. Deze meneer loopt de 80 km en ik ben verbaasd dat hij nog maar hier loopt. Hij neemt de tijd voor een Kennedymars en hij is ook al eens gediskwalificeerd omdat hij te laat zou zijn geweest. Omdat ik toch sneller wandel, ga ik alleen verder.

Langzaam wordt het licht

Langzaam wordt het lichter. Het parkoers is helemaal niet zo mooi. In het donker merk je er weinig van, nu bij daglicht zie je het wel. Ik wandel naar de volgende rustpost. Er wordt goed voor ons gezorgd, hulde voor de vrijwilligers en organisatie. Ik neem alleen een bakkie thee, ik heb geen trek om iets te eten. Ook nu zie ik John en zijn wandelmaatjes weer. Het gaat goed met hen en zij hebben geen problemen. Zij wandelen verder en ik ga er snel achteraan, nog ongeveer 7 km stappen. Als ik op de dijk langs de IJssel loop zie ik John in de verte gaan. De zon doet zijn uiterste best om zich te laten zien.

Rond 06.45 uur ben ik terug bij het Wandelhonk en heb ik er 42 km. opzitten. Op dat moment komen er Kennedy Walkers terug van hun 3-de lus. Sommigen zijn zelfs alweer op stap voor hun 4-de lus. Wat een verschil in snelheid en beleving met ons. Mooi om dit mee te maken. En dan zijn er ook nog Kennedy Walkers die min of meer tegelijk met ons wandelen. Zij moeten nog 2 lussen terwijl de eersten al op weg zijn voor de laatste (en kortste) lus. Voor allemaal petje af, ik doe het hen niet na.

John zit in het Wandelhonk aan een broodje kroket en dat om 07.00 uur 's ochtends, nog steeds gezellig samen met Mariët & Dorien. Ik moet daar niet aan denken en neem alleen iets te drinken. Ik voel dat ik blaren heb maar ik wil mijn schoenen nu niet uittrekken. Ik wil dat pas thuis weer doen, als ik mijn schoenen uit kan laten. Ik heb ook veel last van mijn rug, die is helemaal stijf. Achteraf weet ik hoe dat komt. Opoe is vannacht stilletjes op mijn rug gekropen en is zaterdag tevoorschijn gekomen.

Als beloning krijgen we een medaille. KIJK, daar doen we het voor. We nemen afscheid van Mariët & Dorien moe en voldaan gaan we naar huis. John heeft van Mariët 2 kaartjes gekregen waarmee we 1-ste klas terug mogen reizen in de trein en daar maken we dankbaar gebruik van, heerlijk rustig. Dank je wel.

Nachtwandelen: Dit doen we nog een keertje . . . ooit !!

Het wandelen in de nacht is ons alles meegevallen en wij vonden het een leuke ervaring. Ik heb onderweg geen dipje gehad en John ook niet. Ook met de trein is goed gegaan, achteraf ben ik daar blij om. De dip kwam later op de dag toen we thuis waren. Zaterdag zijn we behoorlijk brak geweest.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Nachtmarathon Zwolle
Datum wandeling
vrijdag 23 mei 2014
Afstand
42 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Wandelhonk Zwolle
Media
Bijzonderheden

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

RijnDeltapad West 2

Volgend bericht »

Romeinse Voettochten

1 Reactie

Rick  -  03-06-2014 @ 18:22:48  -

Leuk verslag Mirjam, nou wil het toeval dat ik dus een van de snellere wandelaars was en Mariet en Dorien kennissen van mij zijn en ik nog vluchtig met hen heb gesproken daar. Ik kan jou en John nu ook een beetje plaatsen 👍
Groet,
Rick  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.