Scheveningen Light Walk 2019

Home > Scheveningen Light Walk 2019

Scheveningen Light Walk 2019

Scheveningen Light Walk 2019 -

Drie jaar geleden was de eerste Scheveningen Light Walk. Ik vond het toen een geweldige belevenis. Dit jaar ben ik weer van de partij. Samen met twee schone zussen ga ik naar Scheveningen voor de Scheveningen Light Walk. We dompelen ons onder in een zee van licht, de verwachtingen zijn hoog gespannen . . .

23 december 2019 • Stadswandeling Zuid-Holland

Stappen in Den Haag . . .

Daar hebben Jolanda en Irma wel oren naar. Zij vergezellen mij op de Scheveningen Light Walk en we hebben er zin in. Wandelen in het donker is altijd leuk. We zijn benieuwd naar Scheveningen by Light. Uitgedost met onze kerstmutsen en de nodige feestverlichting zijn we er klaar voor.

Mooi stel
Mooi stel

Bijtijds zijn we bij de Pier om ons in te schrijven. We lopen helemaal naar achteren en komen genoeg wandelaars tegen. Maar hoe verder we de Pier op lopen, des te stiller het wordt.

En inschrijven ho maar !!

Waar moeten we dan wel zijn ?? Soms is de oplossing heel simpel. We hadden gewoon de bevestigingsmail goed moeten lezen. Daar staat in dat we onszelf in de Palace Promenade mogen melden. De eerste kilometer hebben we al in de benen. Tja, wie het hoofd niet gebruikt moet de benen gebruiken.

De start is bij de Pier
De start is bij de Pier

We hebben ons vrij laat ingeschreven voor de Scheveningen Light Walk waardoor we pas in de allerlaatste groep mogen starten. We zijn zeker niet alleen en er staat een lange rij voor de start. Halverwege de rij sluiten we aan. Klokslag 19:10 uur gaan we met veel enthousiasme op stap voor 12,5 verlichte kilometers.

De hele dag kwam de regen met bakken uit de hemel. Als we vertrekken is het gelukkig droog. Er staat nog wel een stevige wind maar de meeste wind waait aan ons voorbij. Het eerste stuk wandelen we langs de duinrand. Het loopt traag want en er liggen grote plassen op het pad. Iedereen wil om de plassen heen en dat zorgt voor het nodige oponthoud.

Even verderop worden we verrast door het effect van lichtbollen die gemaakt zijn van gewone plastic bekertjes. De bollen veranderen van kleur en in combinatie met de juiste muziek een fraai plaatje.

Gewoon van bekertjes gemaakt
Gewoon van bekertjes gemaakt

We wandelen langs de gevangenis naar de Nieuwe Scheveningse bosjes. Het is best griezelen in het donker en soms raken we elkaar kwijt. De route is verlicht met kleine fietslampjes maar die zie je bijna niet. We lopen gewoon achter onze voorgangers aan. Iedereen is verlicht met kerstlampjes. Een vrolijk geheel van allemaal bewegende lampjes voor en achter ons.

Bij de Badkapel is de eerste stempelpost. Het is er druk en er staat een lange rij wandelaars om naar binnen te gaan. We sluiten aan in de rij en halen onze felbegeerde stempel. In de Badkapel zingt een koor dat daarmee precies stopt met als wij langskomen. Dit begrijp ik nou nooit ?!?!

In het Westbroekpark bewonderen we een vreemde (dinosaurus)vogel. Bij de Cremerbrug maken we de nodige foto’s van een gekleurde fontein. Dat is gaaf. Vandaar wandelen we naar Madurodam.

Madurodam by L(n)ight
Madurodam by L(n)ight

Madurodam by L(n)ight

Nederland in het klein is fraai verlicht. Binnen zingt een shantikoor en Jolanda doet vrolijk mee met Die Maeze Sanghers uit Maassluis.

Jolanda swingt met het Shantykoor
Jolanda swingt met het Shantykoor

Bep & Toos

Ook in Madurodam is het druk, er zijn nog wandelaars genoeg op de been. Wij maken van de gelegenheid gebruik om het toilet te testen. Bep en Toos zwaaien er de scepter en zij doen dit op geheel eigen wijze. Bijzondere tegeltjeswijsheden hangen er aan de muur.

Laje nie verasse,
Deur op slot, ook bij ut plasse

Wie dur string nie la zakke,
Zal dur drol doormidde hakke

Gezellige meid die Bep . . . of toch Toos ?!?!
Gezellige meid die Bep . . . of toch Toos ?!?!

We vervolgen de route langs de Scheveningse bosjes en de verlichte waterpartij. In de bomen hangen lampionnen en in de verte klinkt muziek.

Geheimzinnig lichteffect bij de waterpartij
Geheimzinnig lichteffect bij de waterpartij

We laten het groene van de Scheveningse bosjes achter ons en wandelen verder door het statige Statenkwartier. Op de Fred worden we opgewacht door geheimzinnige witte wieven.

Witte wieven op de Fred
Witte wieven op de Fred

Normaal is het op de Fred een drukte van belang, nu is het er opvallend rustig. Het wandelpeloton is behoorlijk uitgedund. In de Van Weede van Dijkveldstraat, 3 jaar geleden de leukste straat, is het nu super rustig. Een enkele bewoner houdt de moed er in met wat muziek.

Na het Statenkwartier volgt de Scheveningse Haven met een Zee van Licht. De meeste boten in de haven zijn verlicht.

Het goede doel van de Scheveningen Light Walk is de KNRM. Bij de KNMR (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) maken ze er een feestje van. We gaan op de foto met de stoere bikkels. Wist je dat de vrijwillige bikkels jaarlijks tussen de 100 en 150 keer in actie komen voor zwemmers, watersporters en de beroepsvaart.

Op de foto met een stoere bikkel van de KNRM
Op de foto met een stoere bikkel van de KNRM

Oud-Scheveningen

Het laatste stuk van de route loopt door Oud-Scheveningen. De Keizerstraat is uitgestorven, de stempelpost is al aan het opruimen. In de Werfstraat hebben de bewoners hun huizen uitbundig verlicht. Een kermis is er niets bij, gezellig is het wel. Vroeger wilde ik ook graag gekleurde lampjes in de kerstboom maar dat mocht nooit. Nu begrijp ik waarom . . .

Opvallend zijn de glimwormen in de straatjes van Oud-Scheveningen. De mensen zijn lekker creatief bezig geweest om van wasdrogerslangen en kerstverlichting glimwormen te maken.

Glimwormen in Oud-Scheveningen
Glimwormen in Oud-Scheveningen

Na Oud-Scheveningen volgt een laatste stuk langs het strand en de boulevard. Vlak voor de Pier is de finish en krijgen we een herinnering. Het is geen spectaculaire finish, ik mis een beetje sfeer. Moe en voldaan gaan we gelijk naar huis. Al met al hebben we 15 kilometer stevig doorgestapt.

Het was een gezellige wandeling met leuke lichtacts. Het verwachte spektakel bleef achterwege. In mijn herinnering was er drie jaar geleden meer te beleven onderweg, het viel mij een beetje tegen. Misschien komt dat omdat ik toen 18 kilometer liep en een beetje verwend ben. Later lees ik dat er vanwege de harde wind een aantal lichtacts niet door kon gaan. Hoe dan ook heb ik lekker gelopen in aangenaam gezelschap. Was gezellig meiden !!

Wat vond jij van de Scheveningen Light Walk ??

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 14 december 2019
Afstand
15 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 0% (Verhard: 100%)
Start- & eindpunt
Pier Scheveningen
Media
Honden
Toegestaan

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Laveren tussen de Wierickes
-Wandelen in het Groene Hart-

2 Reacties

Jolanda  -  23-12-2019 @ 22:32:59  -

Het was genieten met elkaar en iedereen.
Wandelen bij de haven was wat minder, saai stukje.
De pastinaak soep die we onderweg kregen...ja hoe smaakt die eigenlijk? Eet hem snel op.

Mirjam  -  24-12-2019 @ 09:45:30  -

Tja, koude soep . . . Enne, volgende keer (weer) de 18 km ?!?!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.