Zuiderzeewandeltocht

Volendam

Home > Zuiderzeewandeltocht

Zuiderzeewandeltocht

Volendam

Zuiderzeewandeltocht - Volendam

Omdat het wel weer eens tijd werd voor een veertiger, kozen wij vandaag voor de Zuiderzeewandeltocht van 40 km. met de cruise. Vanuit Volendam liepen we met een grote omweg naar Marken, om uiteindelijk met de boot weer naar Volendam terug te varen.

Wandelen vanuit Mooi Volendam

Edammer kaas Al voor dag en dauw gingen we op pad en om 7.45 uur begonnen we met wandelen. Het was allemachtig prachtig weer, ook zo vroeg al scheen de zon en we hebben er zin in !! Door de woonwijken van Volendam kwamen we al heel snel in Edam, bekend van de kaas. Dit is een leuk en pittoresk dorpje. Wij liepen door een straatje met hele mooie oude geveltjes.

Purmerend en het Purmerbos

Na Edam lopen we verder naar Purmerend langs een dijk met een heel weids uitzicht. Hier gaat John er als een 'haas' vandoor. Eenmaal in Purmerend gingen we door het Purmerbos, een heel nieuw aangelegd bos en dat kun je zien. Alles rechttoe-rechtaan. Kort daarna was de eerste rust na 12,5 km bij een manege. En gelukkig, hier is een toilet en ik maak er dankbaar gebruik van.

Gemeente Waterland

Water, Weiland en koeien, dat is Waterland !! Snel ga ik verder en we wandelen richting Ilpendam. En klein gehucht in de gemeente Waterland. Hier staan erg leuke huisjes, vaak geschilderd in de Zaanse stijl. Maar voor je er erg in hebt, loop je alweer tussen de weilanden en de koeien. Overal ligt hooi klaar om binnen gehaald te worden, of is het hooi net binnengehaald. Je ruikt het gewoon. En overal is water om je heen. Water en Weiland, dat is Waterland. Je kunt merken dat het mooi weer is. Overal zijn mensen, wandelend, fietsend, op de motor, racefietsers . . . het is gewoon druk overal.

Broek in Waterland

Inmiddels wandelen we richting Broek in Waterland. Ik zie de kerktoren steeds dichterbij komen . . . Maar, dat bleek dus de kerktoren van Monnickendam te zijn en daar gaan we helemaal niet naartoe. Kort voor Monnickendam buigen we af naar Broek in Waterland, dan nog 4 km. verderop. Oeps . . . verkeerde kerktoren . . . Ik ga maar even kort zitten op het eerste en beste bankje en neem iets te eten en drink een beetje, mijn water is bijna op nu. Toch ga ik snel weer verder en zet er voor mijn doen stevig de pas in.

Onderweg is een meisje met water aan het spelen en zij heeft er plezier in om alle wandelaars met een waterpistool nat te spuiten. Hihihi . . . met dit weer niet erg en ik besluit "voor wat hoort wat", en ik zeg tegen haar: "Nou jij hebt vast wel water genoeg om ook om mijn flesje even te vullen?". Haar ouders, die dit hoorden zeiden gelijk dat dit natuurlijk goed was en mijn flesje werd gevuld!!

Jammie . . . lekker appeltaart !! Eindelijk kwam ik dan toch in Broek in Waterland. Ik besluit mezelf hier te trakteren op kopje thee met een lekker stuk appeltaart, dat heb ik wel verdiend. Jammie . . . lekker. Goed idee om hier even de tijd voor te nemen. Opgewekt ga ik verder, op dat moment heb ik ongeveer 25 km. gewandeld.

De route gaat verder door de weilanden, langs het water naar Zuiderwoude, het volgende gehucht. Ook weer fraaie huisjes overal, rijtjeshuizen kennen ze hier (nog) niet. Maar hier ga ik bijna verkeerd. De pijl was wat onduidelijk, evenals de routebeschrijving. Maar ik heb mijn Hollandse mond bij me en ik vraag het aan iemand die in de tuin bezig is. Ik ga inderdaad niet goed en ik hoef gelukkig maar 50 meter terug te lopen om op de juiste weg te komen. Heel in de verte zie ik de mannen die mij even tevoren ingehaald hebben verkeerd lopen . . . helaas pindakaas voor hen en ik kan er eigenlijk niet mee zitten.

Wandelen over de dijk naar Marken

Marken in de verte Hierna volgt een erg saai stuk richting Uitdam. Pffttt . . . saaie boerderijweg, weinig te zien. Ik zet mijn mp3 speler maar op voor de afleiding. In Uitdam gaan we de dijk op langs het IJsselmeer. Wouw, hier kun je ver kijken en wat een water. Helaas wordt het uitzicht ontsierd door 2 grote windmolens. Al snel is heel in de verte Marken te zien. Het is dan nog ongeveer 3.5 km. lopen naar de haven van Marken.

Marken & de Zuiderzee

Ooit was Marken een eiland in de Zuiderzee, maar sinds 1957 is het met een weg verbonden met het vasteland. Langs de dijk wandel ik verder, John zit al op mij te wachten. De dijk is best saai, maar je ziet Marken ook steeds dichterbij komen. Marken is een beetje een openluchtmuseum waar mensen wonen. Je zult die drukte toch ieder weekend maar hebben zo rond je huis . . . en mensen nemen brutaal overal foto's van, of je dat nou leuk vind of niet. Ik moet er niet aan denken.

Boottochtje vanaf Marken (terug) naar Volendam

Eenmaal in de haven, heb ik John snel gevonden. De Volendam Marken Express vertrekt over ongeveer een kwartiertje en wij gaan vast zitten. Altijd leuk zo'n cruise, iets om naar uit te kijken tijdens het wandelen. Je ziet Volendam al liggen aan de overkant en na ongeveer 25 minuten varen zijn we in de haven van Volendam. Ook hier is het enorm druk met toeristen maar gelukkig verlaten wij de drukte al snel. Vanuit de haven moeten we nog een half uurtje lopen naar het eindpunt, een makkie dus. Nou ja, niet als je eerst een half uur hebt stilgezeten op de boot, ik moet echt weer even op gang komen.

Al met al een leuke tocht, waarbij het mooie weer ook een grote rol speelt. Het wandelen ging eigenlijk prima, geen problemen. Enne . . . ook geen blaren. John loopt zoals altijd wel sneller, maar het verschil tussen ons is weleens groter geweest. Zouden al die kilometers dan toch helpen . . . ik denk het wel. Verder ben ik wel een beetje verbrand, heb mezelf natuurlijk niet ingesmeerd. Eigen schuld, dikke bult dus. Eenmaal thuis wacht een lekker warm bad en gaan we vroeg naar bed. Daar zijn we wel aan toe !!

ALLES OP EEN RIJTJE

WandelingZuiderzeewandeltocht
Afstand40 km
RoutekaartAfstandmeten.nl
FotoalbumLeuke foto's »»

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Brandweertocht Baarn

Volgend bericht »

RijnDeltapad West 2

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen