Home > Tocht om de Noord - dag 2

Tocht om de Noord - dag 2

Tocht om de Noord - dag 2 -

De 2-de dag van de Tocht om de Noord begint voor mij met het afpakken van mijn blaren, het is niet anders. De start is vandaag in het dorpje Thesinge. Daarvandaan stappen we bijna 42 hele kilometers terug naar Zuidhorn en kunnen we de nodige molens met een bezoekje vereren.

28 september 2014 • GroningenGeorganiseerde tocht

Molen Germania - Noordermolen

In Thesinge wandelen we al snel langs de eerste molen van vandaag. Bij Molen Germania krijgen we een speltpannenkoekje aangeboden. De 2-de molen is Noordermolen.

Molen Het Witte Lam

Kort voor Groningen krijgen we een gekookt eitje aangeboden. Daar stap ik in de hondenpoep. Ik probeer zo goed als kwaad de poep van mijn schoenen te krijgen. Jakkes . . . bah !! Via een Groningse stadswijk wandelen we naar Zuidwolde, onderweg komen we langs de Molen Het Witte Lam. In Zuidwolde test ik het toilet en dan kom ik Berend en Riemke tegen. Zij zijn onze campingburen tijdens de 4-daagse en ik maak een praatje met hen. Leuk hen hier tegen te komen, John was hen gisteren al tegengekomen. Zij wandelen aanzienlijk sneller en ik ga alleen verder Jon is er al lang vandoor.

Molen Koningslaagte

De volgende molen is Molen Koningslaagte, net buiten Zuidwolde. De molenaar vertelt enthousiast over zijn molen. Hij heeft toestemming gevraagd aan het waterschap om te mogen malen vandaag. Zonder toestemming mag dit niet, omdat de molen vele liters water weg kan malen en de waterstand is al niet zo hoog. Helaas lukt het malen niet, want er is geen wind !!

Molen Koningslaagte in Zuidwolde
Molen Koningslaagte in Zuidwolde

Molen Aeolus

De tocht gaat verder naar Adorp en ik heb mooi zicht op de skyline van de stad Groningen. De Martinitoren is het hoogste gebouw van de stad. Ik heb mij laten vertellen dat er niet hoger gebouwd mag worden, de Martinitoren moet het hoogste punt van de stad blijven. In Adorp wordt het drukker op het parcours, hier starten de 25 km. wandelaars. Molen Aeolusis erg in verval en niet te bezichtigen.

Molen de Leeuw

Via kronkelige weggetjes, dijkjes en veel te veel veeroosters (auw, mijn voeten) bereik ik het dropje Garnwerd (aan Zee). Garnwerd ligt aan het Reitdiep en aan het water staat Molen de Leeuw. Garnwerd is een leuk dorpje en ik wandel uiteraard door de leukste straatjes en steegjes.

Garnwerd, ik sta nog op de brug.
Garnwerd, ik sta nog op de brug.

[ Bron foto: Trochrinnen ]

Daarna volgt het eerste onverharde graspad van vandaag. Vergeleken met gisteren is het parcours van vandaag grotendeels verhard en meer over asfalt. Ik vind het graspad een welkome afwisseling. Ik heb last van mijn blaren en heb er zelfs nog eentje bijgekregen. Ik trakteer mezelf op een paracetamolentje, het neemt de pijn niet weg maar haalt wel de scherpe randjes eraf en dat heb ik nodig.

Molen Joeswerd

Ik kuier achtereenvolgens door Feerwerd, Ezinge, Saaksum en Oldehove, allemaal kleine dorpjes -gehuchten- met leuke straatjes. Overal is wat de doen, kijken, proeven of te horen. Ook zijn er vele molens te bewonderen, de mensen hebben goed hun best gedaan.

Molen Joeswerd in Feewerd
Molen Joeswerd in Feewerd

Steekijs !!

Aan eten en drinken ontbreekt het niet. Er is genoeg te koop en in Oldehove vind ik dat ik wel een steekijsje heb verdiend. Steekijs, wat is dat nou weer. Ook nooit van gehoord. Nou, ik zal het vertellen, het is een rond ijsje tussen wafeltjes. Het ijs komt van een rol (soort worst) en daar steekt met met een groot mes een stuk ijs van de rol. Vandaar de naam steekijs. Een meneer in de rij vertelt dat steekijs vroeger voor hem als kind echt een traktatie was. Gronings jeugdsentiment.

De route is vandaag minder afwisselend dan gister vinden wij. Het landschap is open, je kunt kilometers ver kijken, weidse vergezichten. Ieder dorp heeft een kleine kerk, veelal een dorpshuis en natuurlijk een kroeg. Meer heb je niet nodig.

Net als ik Oldehove verlaat belt John. Hij is binnen en ik moet nog zeker 7 hele kilometers. John moet geduld hebben. In de verte zie ik de kerktoren en de draaiende molenwieken van Noordhorn steeds dichterbij komen. Ik ben er bijna er zet stevig de pas erin. Ook nu straattheater onderweg. Leuk hoor, een vak apart om mensen met niets te vermaken.

Straattheater, deze koffiejuffrouw is malende en daardoor helemaal doorgedraaid !!
Straattheater, deze koffiejuffrouw is malende en daardoor helemaal doorgedraaid !!

Molen Fortuna

In Noordhorn staat de 10-de en laatste molen van vandaag, Molen Fortuna. Effe snel kijken en gauw door naar Zuidhorn. Nog maar 2 kilometers en dan heb ik 84 hele kilometers in de benen in 2 dagen. John wacht op mij. Ik moet nog wel even in de rij staan voor het Pronkjewail. Daarna krijgen alle wandelaars nog stamppot van het stampotten buffet. Goed georganiseerd. Ik kies voor zuurkool met spekjes, worst en jus. Het smaakt mij uitermate goed.

John heeft last van zijn knie en laat er even naar kijken. Het lijkt op irritatie en mogelijk een ontsteking. De ene knie is warmer dan de andere, dus dat wordt koelen. John heeft net als ik een leuke dag gehad. Hij is aangevallen door een kat en heeft de nodige schrammen op zijn benen. Het leek zo'n lief poesje. John wil het dier aanhalen en dan haalt de kat naar hem uit. Tja . . .

De Tocht om de Noord is een geweldige belevenis-wandel-tocht.
De Tocht om de Noord is een geweldige belevenis-wandel-tocht.

We hebben allebei 2 superleuke wandeldagen gehad. Leuke routes, veel mensen, veel beleving. Niet te vergeten: erg goed geregeld. Complimenten voor de organisatie, ik kan geen minpunten opnoemen. Overal goed gepijld. Als er zoveel mensen voor je wandelen, heb je geen pijlen nodig. Die zijn alleen voor de snelwandelaars, de rest volgt dan vanzelf. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar . . . ooit !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 28 september 2014
Afstand
42 km
Kenmerken
Startpunt
Thesinge
Eindpunt
Zuidhorn
Media

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Herfstwandeling Den Treek

2 Reacties

Robbert, Susan, Luuk en Sven  -  11-10-2014 @ 21:47:03  -

👍 goed gedaan!
Maar, wij hadden vroeger toch ook wel eens steekijs, toch?!?

Mirjam  -  12-10-2014 @ 22:42:33  -

Jawel, wij hadden vroeger ook steekijs, van die rollen met ijs en ook in meer kleuren/smaken. Alleen wij noemden dat niet zo. Wij sneden het ijs ook van de rol en hier werd het van de rol 'gestoken' .... 😉  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje