Home > Tocht om de Noord - dag 1

Tocht om de Noord - dag 1

Tocht om de Noord - dag 1 -

Dit weekend staat de Tocht om de Noord op ons programma. De tocht gaat horizontaal door de provincie Groningen: -van Lauwerszee tot Dollard tou- en staat in het teken van het zintuig ruiken. Het thema van Tocht om de Noord 2014 luidt: Ontdek de Ziel van de Groninger Molen!

27 september 2014 • GroningenGeorganiseerde tocht

Gisteren vertrokken wij naar het Hoge Noorden voor de Tocht om de Noord, een 2-daags wandelevenement. Wij logeren in -The Middle of Nowhere-, een Natuurhuisje in Warfstermolen. De naam zegt genoeg. Een prima uitvalsbasis in het mooie Groningen.

We starten in Surhuisterveen voor de TodN 2014

Vandaag waren we om 5:15 uur uit de veren om naar Zuidhorn te gaan, de start- en finishplaats van TodN 2014. Het is donker en kraakhelder, het belooft een mooie dag te worden. Vanuit Zuidhorn worden we met de bus naar Surhuisterveen gebracht. Vandaar wandelen we terug naar Zuidhorn, een etappe van 42 kilometer.

Bij de bus zien we Benny, hij staat op dezelfde camping als wij met de vierdaagse. Hij heeft ons enthousiast gemaakt om mee te doen met de Tocht om de Noord. Voordat de bussen vertrekken zingen we eerst het Grunnens Laid. Eenmaal in Surhuisterveen gaan we om 6:55 uur op stap.

We ontdekken de Ziel van de Groninger Molen

Het is frisjes en overal zweven witte wieven. De eerste molen op ons wandelpad is molen Koartwald in Surhuisterveen. Daar krijgen we een heerlijke koek aangeboden. Eenmaal buiten het dorp wandelen we over onverharde paden richting Opende. Daar lopen we door het Barontheater heen. Dit gebeurt vaker vandaag en morgen. In plaats van langs een bedrijf of school of kerk, lopen we er doorheen en mogen we binnen kijken. Veelal is er iets te doen of te ruiken, het zintuig van de Tocht om de Noord 2014.

Witte Wieven
Witte Wieven

Na Opende loopt de tocht ons over het BloteVoetenPad, een mooi en avontuurlijk wandelpad in beheer bij Staatsbosbeheer. Dat is erg leuk, gelukkig hoeven wij niet op onze bloten voeten te lopen. Bij de rustpost van Staatsbosbeheer stop ik eventjes want ik voel iets aan mijn tweede teen. SHIT, een blaar, NU AL!! Ik doe er wat vette watten omheen en wandel verder.

100% zandpadgarantie bij de Tocht om de Noord

We wandelen ergens in The Middle of Nowhere. Ik heb geen idee waar we zijn, mooi is het wel met de opkomende zon. Het parcours is afwisselend en voornamelijk onverhard. Af en toe een stukje verharde weg, afgewisseld met een zandpad, graskade of plankenpad. Uiteindelijk komen we uit bij een houtbewerkingsbedrijf en daar ruiken we het verse hout.

Wandelen in de Middle of Nowhere
Wandelen in de Middle of Nowhere

EHBO nodig !!

Het volgende dorp is Doezem. Daar bij de kerk zijn de mensen verdrietig en in het zwart gekleed omdat de molenaar is overleden. In kerk haal ik een krabbeltje voor mijn raaisbewies en dan kan ik verder, op naar Grootegast. Bij het zwembad is een rustplaats met stempelpost en EHBO !! Ik doe wat ik nog nooit eerder heb gedaan en ga naar de EHBO voor mijn blaar, zij zijn er tenslotte niet voor niets. Opgelucht en vrolijk wandel ik verder.

Mijn opluchting over de blaar is van korte duur. Nu is het mijn grote teen. Bij een bankje stop ik om de schade te bekijken. Shit . . . auw, een open blaar. Geen wonder dat het pijn doet. Door de pleisters op de teen ernaast heb ik de blaar op mijn grote teen kapot gelopen. Ik doe een blarenpleister op mijn grote teen. De eerste stappen daarna doen nog pijn en na enkele honderden meters is de pijn over.

Van Grootegast naar Lutjegast over het Abel Tasmanpad

Ook in Grootegast is er het nodige vertier. Vandaar wandel ik naar Lutjegast, gedeeltelijk over het Abel Tasmanpad. In Lutjegast zijn de bewoners creatief geweest om vele molens te maken. De schoolkinderen hebben in veel dorpen hun eigen molen geknutseld. Er is veel werk van gemaakt, superleuk allemaal.

Struners zijn welkom in Lutjegast
Struners zijn welkom in Lutjegast

Winnen met een #DijkSelfie

De route loopt verder naar Sebaldeburen: ik kom op plaatsen waar ik nooit ben geweest !! Bij molen De Eendracht maak ik een #DijkSelfie om op Twitter te plaatsen. Je kunt een prijs winnen met je #DijkSelfie, Wie weet. In Sebaldeburen wandel ik door een heus Hamermuseum, je moet er maar opkomen.

Wandelen door het Hamermuseum in Sebaldeburen
Wandelen door het Hamermuseum in Sebaldeburen

Ik voel inmiddels onder mijn rechtervoet nog een blaar komen. Aaaiii, pijn is niet fijn. Ik doe er niets aan en wandel langzaam verder. Als er tussen het mais heel uitnodigend een paar lekkere stoelen staan, pak ik mijn rustmomentje. Tussen het volhouden door mag je best even rusten . . . toch ?!?!

Heeft u een Paracetamolentje ??

Onderweg zijn er straattheater-artiesten actief om de wandelaars te vermaken. Het gaat nergens over maar ze krijgen wel iedereen aan het lachen. Hartstikke tof. Een dame met een molenwiek op haar hoofd heeft een klap van de molen gehad. Zij heeft er hoofdpijn van gekregen en vraagt aan iedereen een paracetamolentje. Iets verder is het super gezellig bij de dixie. De WC-meneer heeft een erg gezellig, heel gezellig muziekje opstaan en hij heeft de dixie mooi versierd. Ik ga bijna voor mijn plezier op de dixie 😉.

Deze dame heeft een klap van de molen gehad en heeft een paracetamolentje nodig ?!?!
Deze dame heeft een klap van de molen gehad en heeft een paracetamolentje nodig ?!?!

Dan ben in Briltil, het laatste dorp voor Zuidhorn. John belt mij en vertelt dat hij al bijna 3 kwartier binnen is en dat ik nog wel een stukkie moet. Zeg dat nou niet, ik ben het zat. Eenmaal in Zuidhorn is nog 3 km. tot de eindstreep. Daar haal ik snel mijn stempeltje, waarna ik een kopje soep krijg van het soepenbuffet.

Blarenbal onder mijn voeten

Eenmaal terug in onze B&B maak ik de schade op. SHIT, 4 echte blaren. Morgen mag ik eerder opstaan om alles af te plakken, het is niet anders. John heeft prima gelopen vandaag en zich prima vermaakt. Zoals altijd is hij veel sneller en heeft hij geen blaren. Hij heeft wat last van zijn knie. We gaan maar vroeg slapen, hopelijk morgen weer zo'n leuke wandeldag !!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zaterdag 27 september 2014
Afstand
42 km
Kenmerken
Startpunt
Surhuisterveen
Eindpunt
Zuidhorn
Media

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Reuma Walk
-Wandelen voor Reuma Nederland-

Volgend bericht »

Tocht om de Noord - dag 2

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Natuurhuisje

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.