Home > Stadswandeling Den Haag

Stadswandeling Den Haag

Van Duindorp naar de Vogelwijk

Stadswandeling Den Haag - Van Duindorp naar de Vogelwijk

Bij het ontbijt twijfel ik nog. Doe ik het . . . of doe ik het niet ?!? De weersvoorspellingen zijn niet geweldig en ik voel er niets voor om mezelf vrijwillig nat te laten regenen. Uiteindelijk ga ik naar Den Haag, de stad waar ik werk. Urban Walking is het nieuwe wandelen door de stad. Door de Bosjes van Poot en het Westduinpark wandel ik van Duindorp naar de Vogelwijk.

2 oktober 2016 • StadswandelingZuid-Holland

Urban Walking in Den Haag

De route komt uit de wandelgids -Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag- van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. In deze Urban Walking gids staan 10 stadswandelingen die allen rond de 10 km. lang zijn. Leuk om op een (druilerige) zondagmiddag een frisse neus te halen, zoals vandaag.

Een route van 10 kilometer vind ik eigenlijk net iets te kort, zeker in verhoudig tot de reistijd om in Den Haag te komen. Ik wil meer wandelkilometers maken. Daarom begin (en eindig) ik de route in Duindorp. Dit is ongeveer halverwege de route, zoals deze in de wandelgids is omschreven.

Struinen door de Bosjes van Poot en het Westduinpark

Over het wandelpad kom ik gelijk in de Bosjes van Poot. De Bosjes van Poot maken deel uit van het Westduinpark. Er zijn vele wandelpaden die elkaar kruisen met af en toe een pittig klein klimmetje tussendoor.

Mooie duinomgeving in het Westbroekpark
Mooie duinomgeving in het Westbroekpark

Als ik de Nieboerweg oversteek kom ik in het duingebied van het Westduinpark, de naam zegt het al. Ik moet er door een schuin hek want er grazen in dit gebied Schotse Hooglanders. "Nee toch zeker", denk ik bij mezelf. "Niet weer koeien op mijn pad . . !!" Ik ben nou eenmaal een held op sokken.

Wandelen tussen de Schotse Hooglanders

Al heel snel heb ik de Hooglanders in het vizier. De ene ligt gelijk links naast het wandelpad en de andere ligt rechts (wel iets verder) van hetzelfde wandelpad . . . en ik mag er tussendoor, meer keus is er niet. Met klotsende oksels passeer ik de Hooglanders. Zoals altijd verblikken of verblozen zij totaal niet; ik ben totaal niet interessant. Pffftttt . . .

Oeps, Schotse Hooglanders op mijn pad. Maar ik ben er al langs, dit is een terugblik.
Oeps, Schotse Hooglanders op mijn pad. Maar ik ben er al langs, dit is een terugblik.

De Vogelwijk

Ik laat de Hooglanders achter me en vanaf de hogere duintoppen heb ik mooi uitzicht op de Vogelwijk. De route loopt een klein stukje door deze chique wijk van Den Haag met dure auto's op de oprit. De huizen hier zijn net wat groter dan gemiddeld en de hele wijk is ruim van opzet met brede straten lanen en veel groen. Erg leuk om even doorheen te wandelen.

Lekker uitwaaien in de Haagse Duinen

Inmiddels is het opgehouden met zachtjes regenen en het waait behoorlijk. Vanuit de Vogelwijk wandel ik door de duinen van het Westduinpark naar het strand bij Paal 8. Mijn paraplu krijgt het zwaar te verduren en zal het niet overleven vandaag. Hier is een uitkijkduin en daar klim ik even naar boven. Ik zie de skyline van Den Haag en herken de diverse torens van het centrum. Kijkduin is niet ver weg en het reuzenrad op de pier van Scheveningen is zelfs met dit weer een blikvanger.

Skyline van Den Haag
Skyline van Den Haag

Ik ruik de zee en ik laat de wind lekker door mijn haren waaien. Weer of geen weer, het is wel genieten.

Zo mooi al die verschillende kleuren rozenbottels
Zo mooi al die verschillende kleuren rozenbottels
Ik zie de zee
Ik zie de zee

Duindorp - Dùindorrep

Ondanks mijn lage wandeltempo ben ik veel te snel weer terug in Duindorp. Dit is een hele andere wijk dan de Vogelwijk. Un echte vollekswèk, veil mindâh sjieke. Hieâh wone de gewone mense. Kenmerkend voor Duindorp en typisch Haags zijn de vele portiekwoningen. De straten zijn smal en staan vol met auto's. En fietsen, overal staan en liggen fietsen . . . heel veel fietsen.

De Vogelwijk & Duindorp
De Vogelwijk & Duindorp

Na twee en een half uur wandelen ben ik weer terug bij het begin, op de grens van Duindorp en Scheveningen. Ik vond het weer een leuke wandeling met grote contrasten. Het ene moment wandel je in de drukte van de stad om even later heerlijk rustig in de duinen te lopen. Het verschil tussen de Vogelwijk en Duindorp is groot. De ene wijk is niet beter dan de ander . . . wel anders !! Ik hou wel van dit soort afwisseling tijdens een wandeling.

Ook leuk in Den Haag: Street Art Wandeling in Den Haag, Kunst met een grote K

Toeristisch wandelen door Scheveningen

De lucht lijkt op te klaren en ik 'plak' er nog een route uit de wandelgids achteraan. Ook in de stad kun je genoeg mooie wandelkilometers maken. Ik ga verder met een wandeling door het havengebied van Scheveningen, langs het strand en over de boulevard . . . maar daarover volgende keer meer.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Den Haag: Van Duindorp naar de Vogelwijk
Datum wandeling
zondag 02 oktober 2016
Afstand
10 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Kranenburgweg, Statenkwartier, Den Haag (naast Duindorp)
Media
Schotse hooglanders
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag
Al wandelend ontdek je de wijken rond het centrum, van Bezuidenhout tot Kijkduin en van Scheveningen tot de Schilderswijk. De wijken in de buitenstad stammen veelal uit de 19e en 20e eeuw en ondanks dat Den Haag de dichtstbevolkte stad van ons land is loop je veel door parken en langs water.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Foto van de Maand
-September 2016-

Volgend bericht »

Den Haag - Scheveningen
-Haven, strand en boulevard-

3 Reacties

Joske  -  04-10-2016 @ 06:15:20  -

Weer genoten van je verhaal. Je kunt dit zo mooi en leuk beschrijven dat ik soms in de lach schiet, ik zie het helemaal voor me (bv met de koeien)

Prettige dag, groet

Joske

Mirjam  -  04-10-2016 @ 22:51:07  -

Dank je wel Joske en hopelijk tot zondag bij de Stertocht Re√ľnie !! Ik ben erbij 😀

Ineke  -  07-10-2016 @ 10:19:36  -

Portiekwoningen, is dat typisch Haags?? In Rotterdam en Hoogvliet vind je ook veel portiekwoningen. Zelfs hier in Spijkenisse vind je die maar of dat nou typisch Haags is? Ik ken de wijken ook wel, heb er regelmatig gelopen en vrienden van ons wonen vlakbij de haven van Scheveningen waar we regelmatig een kijkje gaan nemen. Leuk dat stukje over die koeien.........klotsende oksels hahaha!!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.