Home > 11x - Wandelen, daar word je blij van

11x - Wandelen, daar word je blij van

11x - Wandelen, daar word je blij van -

Wij wandelen, we doen waar we blij van worden. Wandelen kun je altijd, overal is iets moois te zien. We volgen ons eigen pad en kunnen alle kanten op. In dit blog lees je 11 grote en kleine wandelmomenten waarvan wij blij worden. Soms heel gewoon, maar juist daarom ook bijzonder.

11 december 2020 • 11x

Alles ziet er anders uit als je wandelt !!

1 – Een mooie wandeling

Uiteraard genieten we het meest van de wandeling zelf. Lekker actief bezig zijn in de buitenlucht. We geven de voorkeur aan een afwisselende wandeling in de natuur en ontdekken graag een nieuwe omgeving. Wij zijn grote fans van de Trage Tochten maar we wandelen ook graag een Groene Wissel of klompenpad.

Trage Tochten Tip: Trage Tocht Rheden, een topwandeling op de Veluwezoom

Wandelen met de Wandelzoekpagina

Nederland ligt vol met mooie wandelpaden en routes, de mogelijkheden onbegrensd. Wij zoeken vaak online een wandeling op de Wandelzoekpagina of kiezen een route uit één van onze wandelgidsen.

Op de wandelzoekpagina staan meer dan 5000 wandelroutes verspreid over heel Nederland. Zoeken is heel eenvoudig en je kunt een route selecteren op o.a. provincie, plaats, lengte, met of zonder hond, rond- of lijnwandeling. Je vind er leuke stadswandelingen, meerdaagse wandeltochten of themaroutes. Vervolgens kun je de route als pdf-bestand en GPS-track downloaden.

Voor slechts € 13,50 per jaar (per 01-01-2021) kun je abonnee worden van de Wandelzoekpagina. Vanaf 4 jan 2021 vallen de Trage Tochten en Groene Wissels ook onder het abonnement van de Wandelzoekpagina en zijn deze niet meer gratis. Als abonnee:

  1. Krijg je toegang tot meer dan 1100 kwaliteitsroutes
  2. Krijg je een jaar lang routebeschrijving en kaart in één document
  3. Krijg je interessante achtergrondinformatie bij steeds meer Trage Tochten
  4. Zijn de routes eenvoudig af te drukken in kleur of zwart/wit
  5. Worden routes, beschrijvingen en kaarten voortduren bijgewerkt en blijven ze up to date
  6. Steun je Wandelzoekpagina, zodat de site informatief en actueel blijft

2 – Een verwenmomentje

Wandelen maakt hongerig en wij krijgen altijd het gevoel van een dagje uit als we onderweg de tijd nemen voor een bakkie met iets lekkers. Een kopje thee en een latte macchiato met een heerlijk stuk (appel)taart gaat er altijd wel in. Maar ook voor een broodje en een warme kop soep lopen we graag een extra rondje. Even een verwenmomentje, gewoon omdat het kan.

Een verwenmomentje, latte machiato met monchou-ijs
Een verwenmomentje, latte machiato met monchou-ijs

3 – Nieuw blog schrijven

Eerst wandelen, dan bloggen. Naast het wandelen is ons blog mijn grote hobby waar ik veel tijd in steek. Ik kan me er helemaal in verliezen en ben daarbij pixeltjepricies.

Al tijdens de wandeling bedenk ik wat ik wil schrijven en maak ik (te) veel foto's. Iets dat John soms minder leuk vind want het komt mijn wandeltempo niet ten goede. Eenmaal thuis bekijk ik alle foto's en maak ik een eerste selectie voor het blog. Dan volgt het schrijven van het verslag en dat kost het me zomaar een uurtje of 4 - 5 - 6 of zelfs meer. Tijdens het schrijven en bekijken van de foto's beleef ik de wandeling helemaal opnieuw.

Als het blog online staat kan de hele wereld meegenieten van onze wandelingen. Helemaal blij worden we van de reacties op het blog en op social media. Geweldig leuk om jullie te inspireren met de leukste wandelingen.

Blog met de meeste foto's: Street Art Wandeling in Den Haag, Kunst met een grote K

4 - Nieuwe wandelgids

Je kunt ons altijd blij maken met een nieuwe wandelgids. We hebben er inmiddels een heleboel en we komen benen tekort om alle wandelingen te lopen.

Wij zijn grote fans van de gidsen van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Zij maken simpelweg de leukste wandelgidsen (is onze bescheiden mening). Stuk voor stuk staan er originele (thema)routes in de gidsen, rijkelijk geïllustreerd met mooie foto’s. De nodige achtergrondinformatie in de gids maakt een wandeling voor ons interessanter.

Wandelen in Groot Amsterdam

De nieuwste gids is Wandelen in Groot Amsterdam. In de gids staan 15 Trage Tochten binnen een half uurtje van hartje Amsterdam. Natuurlijk met zandpadgarantie, zoals we van de Trage Tochten gewend zijn. De routes in de gids zijn grotendeels onverhard of je nu in Waterland, in de duinen of over de Gooise landgoederen wandelt. Ook op de 4 stadse tochten heb je vrij baan en waar mogelijk onverhard.

Nieuwe wandelgids: Wandelen in Groot Amsterdam
Nieuwe wandelgids: Wandelen in Groot Amsterdam

Ik vind wandelen in Amsterdam altijd hartstikke leuk en ben benieuwd naar de routes in deze nieuwe gids.

Bestel de gids -Wandelen in Groot Amsterdam-

Je kunt de gids direct bestellen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig (€) voor slechts € 16,95. De gids ligt ook in de boekhandel of is te bestellen bij Bol.com (€).

5 - Een bankjesrust

Soms kom je kilometers lang geen enkel bankje tegen en dan ineens staat op het mooiste plekje van de route een wandelbankje. Heerlijk om op een mooi plekje te genieten van een bankjesrust en een meegebracht broodje op te peuzelen. Even wegdromen en genieten van het uitzicht. Onze lunch smaakt gelijk vele malen beter.

Uitzicht vanaf een wandelbankje – Trage Tocht Beek, Duivelsberg
Uitzicht vanaf een wandelbankje – Trage Tocht Beek, Duivelsberg

6 - Wandelen houdt me fit en op de been.

De artrose in mijn knieën is zorgelijk. Het kan een behoorlijke spelbreker zijn en daarom kies ik mijn momenten. De ene week gaat het beter dan de andere. Na een slechte (werk)week ontzie ik mezelf in het weekend en volgt er een korte wandeling of blijf ik thuis. Het is niet anders. Des te blijer ben ik met de wandelingen rond de 15 kilometer zonder noemenswaardige pijntjes. Ik heb het nodig om fit te blijven en ondanks de ongemakken houdt wandelen me op de been.

7 – Onverwachts gesprek(je) met een vreemde

Onderweg heb je soms de leukste gesprekken met wildvreemden, zeker als je alleen wandelt. Vaak zijn het korte praatjes en soms loop je zomaar een paar kilometer met elkaar op.

John is er erg goed in om met een vreemde een gesprek aan te knopen. Het maakt het niet uit, hij kletst met iedereen en het is altijd gezellig. Het levert leuke verhalen op.

8 – Wandelen is goed lichaam en geest

Over de voordelen van wandelen voor je gezondheid is al veel gezegd en geschreven online. Wij kunnen het beamen en voelen ons er goed bij. Even ons hoofd leegmaken lekker buiten zijn en volop in beweging. Wandelen is overal goed voor: het maakt je blij (beter humeur), je conditie verbeterd, je blijft op gewicht, je krijgt sterke(re) botten en spieren, anti-stress, je immuunsysteem verbeterd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wandelen is het beste medicijn[ Hippocrates ]

9 – Een goed wandelboek

Geen zin om zelf te wandelen, dan kan ik urenlang wegdromen op de bank met een goed boek. In onze boekenkast staan ondertussen de nodige boeken over wandelen. Onlangs las ik Wandellust (€) van Twan Huys en ik vond het heerlijk ongedwongen boek. Een ander opvallend boek is Ongebaande paden (€) van fransman Sylvain Tesson. Twee totaal verschillende boeken waarbij wandelen in de natuur een belangrijke rol speelt. Het zoutpad (€) van Raynor Winn staat hoog op mijn verlanglijstje.

John leest graag boeken van pelgrims die net als hij de Camino naar Santiago gelopen hebben. Hij herkent veel van de verhalen van andere pelgrims:

  1. Pad over de Horizon, reisdagboek van pelgrim Joke van Erp. In 2012 wandelde zij vanuit Rosmalen in 162 dagen naar Santiago.
  2. Simpelweg gelukkig (€), Prachtige spirituele pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

10 – De Vierdaagse

Als je eenmaal de Nijmeegse Vierdaagse gelopen hebt zijn er 2 mogelijkheden; Eens maar nooit weer of je bent voor altijd verslaafd. Voor ons geldt het laatste. Het vierdaagsefeest begint al als we op de camping arriveren en alle bekenden weer zien. John hoopt bij de eerstvolgende vierdaagse zijn gouden kruisje te halen. Voor mij is het meelopen voorbij maar ik hoop als vrijwilliger nog een paar jaar mee te mogen doen. Kortom, wij worden blij van de Vierdaagse en verheugen ons op de eerstkomende editie.

De vierdaagse van 2017
De vierdaagse van 2017

11 – Het beleven van de seizoenen

Wandelen in de lente, zomer, herfst of winter, ieder seizoen is mooi en heeft zijn eigen charme. Te voet beleven we de seizoenen optimaal.

In de lente worden we blij van de lammetjes in de wei, bloesem aan de bomen. Langzaam komt het landschap weer tot leven.

Alles groeit en bloeit in de zomer. De zon staat hoog aan de hemel, de lucht is blauw. Lekker genieten van het wandelen met-zonder-jas, in korte broek of wandelrokje. Daar moet je wel blij van worden. Ook als je niet wandelt.

In de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond, de bomen kleuren rood, bruin, okergeel en op de grond ligt een dik tapijt van bladeren. Een boswandeling is het mooiste in de herfst. We worden blij van de prachtige herfstkleuren, vallende bladeren en talrijke paddenstoelen.

Lammetjes in de wei Zonnige zomerse zonnebloem Paddenstoelen in de herfst Walking in a Winter Wonderland, daar worden we blij van
Wandelen maakt ons elk seizoen blij

Wat is er mooier dan een winterse wandeling in de sneeuw ?? Sneeuw heeft iets magisch, waarschijnlijk omdat er in Nederland niet heel vaak een dik pak sneeuw ligt. Maar ik weet nu al; zodra er een dik pak sneeuw ben ik wandelen.

Wat maakt jou blij tijdens het wandelen ?? Wij zijn benieuwd.

Blogs in de categorie 11x komen de 11-de van de maand om 11:11:11 uur online.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Trage Tocht Driebruggen
-Wandelen in het Groene Hart-

Volgend bericht »

Trage Tocht Utrecht Noorderpark
-Gagelbos en Ruigenhoek-

2 Reacties

Annet  -  13-12-2020 @ 09:00:45  -

Wat een mooie verhalen weer, leest lekker weg.

Mirjam & John  -  13-12-2020 @ 10:45:12  -

Dank je wel Annet !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.