Trage Tocht Utrecht Noorderpark

Gagelbos en Ruigenhoek

Home > Trage Tocht Utrecht Noorderpark

Trage Tocht Utrecht Noorderpark

Gagelbos en Ruigenhoek

Trage Tocht Utrecht Noorderpark - Gagelbos en Ruigenhoek

Op zoek naar een korte wandeling in de buurt kiezen we voor de Trage Tocht Utrecht Noorderpark. Wij zijn grote fans van Trage Tochten want het zijn altijd verrassende wandelingen in de natuur, grotendeels over onverharde paden. Een Trage Tocht is ons tot nu toe nog nooit tegengevallen . . .

27 december 2020 • Trage Tocht Utrecht

Het Gagelbos

Met de auto rijden we naar Utrecht en we parkeren op de parkeerplaats van het Gagelbos. Over half verharde paden lopen we gelijk het Gagelbos in. Het is een echt -nieuwbouwbos- zoals wij het noemen, een jong en nieuw natuurgebied met bos, moeras, sloten en weilanden. Het Gagelbos is onderdeel van het Noorderpark Ruigenhoek, de grootste achtertuin van Utrecht.

Speelbos Gagelbos
Speelbos Gagelbos

Voor kinderen is het Gagelbos hartstikke leuk. Langs de paden liggen diverse speeltoestellen. Kinderen kunnen er heerlijk klimmen, klauteren en met water spelen. Het is best druk, veel gezinnen met kinderen zoeken de rust en ruimte op van het Gagelbos. Het bos ligt aan de rand van de Utrechtse wijk Overvecht en als je daar op een flat woont, is het Noorderpak een mooie uitvalbasis om aan de hectiek van de stad te ontkomen.

Ik kan me goed voorstellen dat kinderen er prima uit de voeten kunnen op de speeltoestellen. Lekker vies worden, voetballen en verstoppertje spelen. Peuters met vieze kleren vermaken zich opperbest aan de watertafel. Bij het trekpontje krijgt John spontaan het heen-en-weer.

John heeft het heen en weer
John heeft het heen en weer

Utrecht Overvecht

Het Gagelbos is gewoon leuk maar voor ons niet heel bijzonder. We wandelen er over half verharde paden die we delen met fietsers.

Dan laten we het bos achter ons. Over een brede loop- en fietsbrug steken de rondweg van Utrecht over en komen we in de wijk Overvecht. De wijk grenst aan het Noorderpark met het Gagelbos. Tot 1960 waren er in het gebied alleen weilanden. Nu wandelen we er over een brede groenstrook met aan de ene kant hoge flats en aan de andere kant de luidruchtige rondweg.

Het stuk aan de rand van de wijk Overvecht is niet het fraaiste stuk om te wandelen. Gelukkig steken we na een kleine kilometer de rondweg weer over en gaan we verder door recreatiegebied de Ruigenhoek.

In het Noorderpark
In het Noorderpark

Recreatiegebied de Ruigenhoek

We wandelen er door de nieuwe natuur met rechte paden. Veel Utrechters lopen er hun dagelijkse ommetje met de hond of houden hun conditie op peil met een rondje hardlopen. Het park is er bij uitstek geschikt voor.

Bij de forelvijver aast een handjevol vissers op forel. Bij een grote vijver probeer ik het houten vlonder uit, jammer genoeg geen onderdeel van de route. Ook al is het vlonder is breed genoeg, ik wandel er voorzichtig naar de overkant.

Leuk . . . even het vlonderpad uitproberen
Leuk . . . even het vlonderpad uitproberen

Fort Ruigenhoek

Hel leukste stuk van de route loopt langs fort Ruigenhoek. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Helaas is het fort gesloten en kunnen we de gereconstrueerde loopgraven niet nader inspecteren.

Fort Ruigenhoek ligt aan de overkant van de fortgracht
Fort Ruigenhoek ligt aan de overkant van de fortgracht
Bunkers in het landschap rondom de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Bunkers in het landschap rondom de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Rondom het fort zien we de nodige bunkers. Het zijn grote betonnen kolossen in het land, bedoeld als groepsschuilplaats. Ook rondom Fort Vechten liggen veel van deze bunkers.

De route vervolgt over een lang en recht (verhard) fietspad langs een stuk open land. Om toch onverhard te wandelen, lopen we in het gras naast het fietspad. Het kan ons niet bekoren, dit is niet ons idee van een trage Tocht. En dan is slechts 700 meter best lang.

Dit (fiets)pad kan ons totaal niet bekoren
Dit (fiets)pad kan ons totaal niet bekoren

Na het fietspad volgt een zompig graspad door de polder. Kijk, dat vinden we stukken beter. Helaas aan het eind van het graspad mogen we weer 700 saaie en rechte kilometers terug lopen. En dat doen we dus niet.

Dit is stukken beter
Dit is stukken beter

We doen het eigenlijk nooit, maar aan het eind van het graspad snijden we een stuk af. In plaats van linksaf gaan we rechtsaf richting de Kooijdijk. Aan het eind slaan we linksaf en bij knooppunt 64 pakken we de route weer op. De route wordt er niet direct leuker op, wel iets korter.

Spelen met mijn fototoestel: Waterdruppels op de grassprieten
Spelen met mijn fototoestel: Waterdruppels op de grassprieten

De Gagelpolder

Het laatste stuk door het Gagelpolder is gewoon prima. In de Gagelpolder is vooral ruimte voor natuur. We spotten er o.a. een reiger die helaas wegvliegt als we dichterbij komen. Op dit deel van de route is het nat en blubberig en we houden onze schoenen niet schoon. Voor ons hoort dit echt bij een Trage Tocht, zeker na een paar druilerige dagen.

De route eindigt met een rondje naar Fort de Gagel. Helaas is ook dit fort gesloten. Een bezoekje aan een fort zit er dit keer niet in.

Fort de Gagel, helaas ook gesloten
Fort de Gagel, helaas ook gesloten

Tijdens de hele route merk je dat je vlakbij de stad bent. De flats van Overvecht beheersen de skyline van Utrecht. Het geluid van de drukke verkeerswegen is overal luid en duidelijk hoorbaar. Het Noorderpark is nieuw aangelegde natuur, gepland vanaf de tekentafel. Wat ons betreft mist het de charme van een oud bos.

Al met al mogen we 10 kilometer bijschrijven in ons wandelboekje. En al valt de route ons een ietwat tegen, we hebben ons prima vermaakt en zijn we lekker buiten bezig geweest. Misschien zijn we wel teveel verwend . . . !? Op naar de volgende Trage Tocht.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 22 november 2020
Afstand
10 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 70% (Verhard: 30%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats SBB Gagelbos, ter hoogte van Gageldijk 104, 3566 MH Utrecht
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte Maniladreef, lijn 3 van/naar station Utrecht CS.
Media
Uit de wandelgids
Wandelen in Utrecht (€ 17,95) (€)
Wandelgids Wandelen in Utrecht
De ervaren routemakers van de Trage Tochten leiden je over bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren. Van berg tot polder wijzen ze je op vistrappen, kastelen, vestingwerken en pannenkoekenhuizen.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

Volgend bericht »

Een schitterend nieuwjaar
-Veel Wandelplezier in 2021-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.