WijnWandeling Buren

Home > WijnWandeling Buren

WijnWandeling Buren

WijnWandeling Buren -

Het stond al een tijdje op mijn to-walk-lijstje om één van de wijnwandelingen te maken uit de onlangs verschenen wandelgids De mooiste wijnwandelingen in Nederland. De keuze valt op de Wijnwandeling Buren, een wandeling van 13 kilometer met een ronde door de wijngaard van het Betuws Wijndomein.

20 januari 2020 • Gelderland

Ik wandel samen met Astrid. We hebben elkaar een paar jaar geleden ontmoet bij de Reumawalk, die zij jaarlijks met Wanda organiseert. Op Facebook gaf Astrid aan dat ze het leuk vind om samen een wijnwandeling te doen. Zo gezegd . . . zo gedaan, de afspraak is snel gemaakt.

De wijnwandeling start in Oranjestad Buren, een pittoresk stadje in de Betuwe. Wist je dat Buren al in 1395 stadsrechten kreeg van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem?

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn (WA van Buren, Elfstedentocht 1986). [ Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Buren_(stad) ]

Wandelen in de Betuwe

Tot zover de geschiedenis, we komen om te wandelen. De eerste kilometer loopt door het niet-toeristische gedeelte van Buren. Eenmaal buiten de bebouwde kom lopen we door het fraaie Betuwse landschap met de vele boomgaarden. Weiland en fruitbomen wisselen elkaar af.

Het is niet de mooiste dag om te wandelen. De zon verschuilt zich achter een grauw wolkendek en het waait behoorlijk. We worden getrakteerd op een frisse regenbui. Ondanks het druilerige weer zijn we blij dat we lekker buiten aan de wandel zijn.

We lopen op rustige binnendoorweggetjes en kuieren op ons gemak door het natte gras over graspaden langs de sloten. We slingeren een mooi stukje langs de Linge waarna een volgende grasdijk op ons wacht. Omringd door fruitboomgaarden wandelen we naar het Betuws Wijndomein. Door een speciale wandelaarsingang lopen we aan de ‘achterkant’ de wijngaard op.

Wandelen over het Betuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein is één van de grotere wijngaarden van Nederland met ruim 21.500 stokken. Het valt ons op dat de wijnstokken diagonaal op het land zijn aangeplant. In de wijngaard hangen borden met achtergrondinformatie over de druiven, wijnteelt en wijnen. Interessant en informatief voor de bezoekers.

De wijnstokken van het Betuws Wijndomein
De wijnstokken van het Betuws Wijndomein

Het is leuk om over het wijndomein te wandelen maar er is niet veel te zien. De stokken zijn kaal en er is geen druif te bekennen. Logisch want januari is simpelweg niet het moment waarop de wijngaard op zijn mooist is. Wat dat betreft kun je beter in de zomermaanden of tijdens de pluk de wijngaard bezoeken. Een wijnproeverij zit er niet in vandaag, bovendien is het nog veel te vroeg om te wijnen.

We verlaten het wijndomein. Over het Meentpad wandelen we tussen de fruitbomen richting het dorpje Erichem. Een ommetje langs een voormalige kromakker brengt ons terug in Buren.

Oranjestad Buren ligt aan het riviertje de Korne
Oranjestad Buren ligt aan het riviertje de Korne

Het historische centrum van Buren ligt aan de Korne, een zijriviertje van de Linge. Een groot deel van de vestingwerken is bewaard gebleven. Er zijn nog wallen, muren en één stadspoort. We wandelen over de stadswallen langs diverse bezienswaardigheden. Opvallend zijn de oranje luiken van het marechausseemuseum, ooit een weeshuis. Verderop torent korenmolen De Prins van Oranje hoog boven alles uit. Buren is een hartstikke leuk stadje om te bezoeken.

Voormalig weeshuis in Buren, nu marechausseemuseum
Voormalig weeshuis in Buren, nu marechausseemuseum
In Oranjestad Buren zijn de luiken groen met . . .
In Oranjestad Buren zijn de luiken groen met . . .

Kort na de de Culemborgse- of Huizenpoort zijn we terug bij het begin. Bij restaurant de Hofhouding genieten we van een lekkere lunch en praten we na over deze leuke wandeling. Het is gezellig om samen te wandelen en te kletsen. Ik heb nog nooit zo weinig foto’s gemaakt.

Wandelen en Wijn, een prima combinatie

Wijn of geen wijn, we zijn het erover eens dat de wijnwandeling Buren een mooie wandeling is, niks mis mee. Mijn eerste wijnwandeling is een feit. Dat smaakt naar meer . . . en ik hou niet eens van wijn !!

T!PDe WijnWandeling Buren komt uit de wandelgids De mooiste wijnwandelingen in Nederland (€). Co-auteur van deze gids is Wanda Catsman. Wanda is NOC*NSF gecertificeerd Wandeltrainer (€) en bekend van WandaWandelt.nl. Ze is gek van wandelen en helpt jou graag om net zoveel plezier uit het wandelen te halen!

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 12 januari 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 40% (Verhard: 60%)
Start- & eindpunt
  Grand café De Hofhouding, Onderdreef 1, 4116 CC Buren
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte: Buren, Plantsoen
Horeca
In Buren is een groot aanbod aan horecagelegenheden. Onderweg het Betuws Wijndomein (let op de openingstijden)
Media
Onze tip
Buren is hartstikke leuk. Combineer de WijnWandeling met een korte rondwandeling en beleef de geschiedenis van het oude vestingstadje.
Uit de wandelgids
Wandelgids De mooiste wijnwandelingen in Nederland
Wandelen en Wijn is een prima combinatie. In de wandelgids staan 10 wandelingen langs en door Nederlandse wijngaarden.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen door oneindig laagland
-In Kinderdijk-

Volgend bericht »

Moderne architectuur aan 't IJ
-Stadswandeling Amsterdam-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Gezond in beweging met de Wandeltrainer

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.