Home > Heerlijkheid Marienwaerdt

Heerlijkheid Marienwaerdt

Heerlijkheid Marienwaerdt -

Om het jaar goed te beginnen willen we vandaag weer gaan wandelen. Het belooft lekker weer te worden. We kiezen voor de Groene Wissel ¬ďHeerlijkheid Mari√ęnwaerdt¬Ē in Beesd. Op papier een route van 14 km. Fijne afstand voor deze zonnige zondag(middag).

4 januari 2015 • Groene Wissel Gelderland

Onderweg naar Beesd hebben we nog een paar spetters regen gehad en een mooie regenboog gezien. Eenmaal in Beesd is het droog en zonnig. Gewoon lekker weer om te wandelen. Dit keer hebben we de routebeschrijving wel meegenomen en we starten bij het station van Beesd. Ik wil mijn eerste foto maken . . . maar dan doet mijn fototoestel erg raar . . . Pffttt, daar baal ik van. De foto's zijn gemaakt met de telefoon van John.

Wandelen in de Betuwe rondom Heerlijkheid Mariënwaard

De route loopt door een stukje van de Betuwe rondom Beesd en Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. We wandelen al snel op het eerste stuk onverhard. Dat lijkt prima te gaan maar al snel lopen we tot onze enkels in de vette blubber. We baggeren er doorheen, er komen grote plakkaten modder aan onze schoenen. Ook onze broek houden we niet schoon. We gaan echt kriskras over het pad, slingerend van links en naar rechts om zo makkelijk mogelijk door de blubber te lopen. Ik hou hier wel van, van John mag het pad gewoon schoon en droog zijn.

Tot onze enkels in de blubber
Tot onze enkels in de blubber

Daarna volgt er een kort stukje asfalt en al snel krijgen we nogmaals een behoorlijk stuk onverhard pad voor onze kiezen. Daar ploeteren veel mountainbikers door de modder, voor hen is het een Eldorado (denk ik). Ook al is het minder glad dan het eerste stuk, we moeten goed uitkijken om niet uit te glijden. Als we bij een bruggetje komen (een lelijke, ijzeren brug) proberen we zo goed als kwaad onze schoenen schoon te maken aan de brugleuning. Over een schonere graskade struinen we verder. Onze schoenen worden schoner en daarmee ook lichter.

100% Glibber- en Glijgarantie

Het is van korte duur. We komen op een weggetje, soort van karrespoor met veel plassen. Door de scherpe en laagstaande zon, schitteren de plassen ons tegemoet. En het zijn veel, heel veel plassen en net zoveel blubber. Het is glibberen en glijden. Ook nu gaan we van links naar rechts over het pad. Soms door de berm of wat daar voor door moet gaan. We zijn blij dat we aan het einde zijn, daar mogen we linksaf de weg op. Heerlijk . . . asfalt. Gelijk ook het minst leuke stuk van de route, dat dan weer wel.

Kris-kras door de blubber en langs of door de plassen
Kris-kras door de blubber en langs of door de plassen

We passeren het spoor en we wandelen wederom een onverhard pad op. Dit valt enorm mee, hooguit wat nat gras.

De Appeldijk

We wandelen langs een paar pittoreske huisjes en gaan de Appeldijk op. Dit is een mooi stuk van de route. Wanneer alle fruitbomen in bloei staan is de Appeldijk op z'n mooist. In het voorjaar willen we hier in de buurt nog een keertje wandelen.

De Appeldijk
De Appeldijk

Heerlijkheid Mariënwaerdt in kerstsfeer

De Appeldijk gaat langs de Linge en we komen uit bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De kerstsfeer overheerst het landgoed. Over de statige Notenlaan met de walnotenbomen wandelen we in stevig tempo terug naar het stationnetje. De eerste 13 kilometer staat op de teller.

Een rode kar
Een rode kar

Onderweg naar huis heeft John er nog geen genoeg van gekregen. In IJsselstein stapt hij uit de auto om nog 7 km. naar huis te wandelen.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
zondag 04 januari 2015
Afstand
13 km
Kenmerken
Start- & eindpunt
Station Beesd
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Provinciewandelgids Gelderland, rivierenland
WandelBart wandelgids nr.9 met 22 leuke wandelroutes, van kort tot lang, door het Gelderse rivierenlandschap.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandeljaar 2014
-Een mooi wandeljaar vol wandelkilometers.-

Volgend bericht »

Vleuten en Máximapark

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.