Trage Tocht Plasmolen

Wandelen in het Binnenste buitenland

Home > Trage Tocht Plasmolen

Trage Tocht Plasmolen

Wandelen in het Binnenste buitenland

Trage Tocht Plasmolen - Wandelen in het Binnenste buitenland

Wandelen langs kabbelende beekjes, struinen tussen de glooiende akkers op de rand van bos en boerenland en genieten van de stilte in het bos. Dit en nog veel meer maakt de Trage Tocht Plasmolen tot een topwandeling in het binnenste buitenland.

18 augustus 2020 • Boswandeling Limburg Trage Tocht

Op de een-na-laatste dag van onze vakantie in Berg en Dal trekken we nog één keer onze wandelschoenen aan. Nog één keer Wandelen in het Rijk van Nijmegen (€), voorlopig althans. We gaan naar Plasmolen voor één van de drie trage tochten die het Limburgse dorp rijk is.

Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Daar is in den omtrek van Nijmegen veel te zien. Een goede wandelgids is onmisbaar voor wie zooveel mogelijk wil genieten.[ Dominee Jacobus Craandijk (19-de eeuw) ]

Wandelen langs de Helbeek

Het eerste stuk van de route loopt door het bos langs de Helbeek. De naam doet het ergste vermoeden maar niets is minder waar. De Helbeek is een idyllisch kabbelend beekje met kraakhelder water dat in de Helkuil ontspringt. Zo mooi, dat moet je gezien hebben !! Het begin van de Trage Tocht Plasmolen is super, onze dag kan nu al niet meer stuk en we zijn nog maar anderhalve kilometer op stap.

 Het begin is super, de wandeling kan nu al niet meer stuk
Het begin is super, de wandeling kan nu al niet meer stuk
We wandelen langs de Helbeek, bomen weerspiegelen in het heldere water
We wandelen langs de Helbeek, bomen weerspiegelen in het heldere water

Natuurgebied Sint Jansberg

We vervolgen onze wandeling over de Bosweg langs de Sint Jansberg. Natuurgebied Sint Jansberg is onderdeel van de Nijmeegse stuwwal en is ca.160.0000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, de Saale-IJstijd. De twee hoogste -bergen- zijn de Kiekberg (79 m) en de Sint-Maartensberg (66 m). Op de Sint Jansberg ligt het grootste kastanjebos van ons land.

Het landschap is licht glooiend maar bergen beklimmen hoeven we dit keer (gelukkig) niet. Het levert mooie uitzichten op als we op de rand van bos en boerenland uitkomen. Bomen en varens aan de ene kant, maisvelden en weiland aan de andere kant. Aan de horizon ligt het Duitse Reichswald.

50 tinten groen
50 tinten groen
Lekker wandelen op de rand van bos en boerenland
Lekker wandelen op de rand van bos en boerenland

Op een mooi plekje met een wandelbankje, nemen we een korte pauze. Even iets drinken en gewoon genieten van het uitzicht en de rust en stilte om ons heen. Een plekje waar je alleen te voet kunt komen. Hier hou ik van, even het gevoel van alleen op de wereld en niets of niemand die je stoort.

Het is hier fantastisch !!
Het is hier fantastisch !!

We laten het bos achter ons en wandelen verder tussen de velden. We passeren maisvelden, akkerland, weiland, boerderijen en een wijngaard. Overal wordt hard gewerkt, de boeren hebben geen vakantie. Akkers worden besproeid en we moeten een paar keer wachten tot de sproeier voorbij is, om niet nat te worden.

Struinen over het Kiekbergsepad

Een paar stukjes van de route lopen over hetzelfde pad als vorige week, tijdens de WijnWandeling Groesbeek. Leuk, vorige week vond ik het Kiekbergsepad hartstikke mooi en dat vind ik nu weer. Het pad voert over glooiende hellingen met een panoramisch uitzicht over de uitgestrekte landerijen. Het verveelt me in ieder geval niet. Het valt mij op dat het graan inmiddels is gedorst, vorige week stond het land er nog vol mee.

Super wandeling op de grens van bos en boerenland

Supermooi om te wandelen
Stiekem even terugblikken
Helweg . . . ?!?!
Lekker struinen over het Kiekbergsepad (net als vorige week)
Veld vol kerstbomen, we hebben er alvast eentje uitgekozen
Mooi plaatje
Wijngaard Klein Amerika
Apostelpad

Het Kiekbergsepad komt uit in Breedeweg en we maken een klein ommetje langs de rand van het dorpje. Aan de andere kant van het dorp volgt een lang zandpad. Halverwege het pad lopen we langs een replica van een Waco CG4, een Amerikaans militair zweefvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. In Groesbeek en omgeving zijn tijdens de Operatie Market Garden in september 1944 honderden Gliders geland. Er is in dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd en we passeren meerdere monumenten en herinneringen.

Replica van een Waco CG4 zweefvliegtuig  uit de Tweede Wereldoorlog
Replica van een Waco CG4 zweefvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog

Bloemen langs de akkers

Het valt ons op dat er ook hier langs de akkers een rand met wilde bloemen en kruiden groeit en bloeit. Lange tijd was dat heel gewoon en stond ons land vol met wilde bloemen en planten die kleur gaven aan onze omgeving. Dat is nu wel anders. En hoe minder wilde bloemen, hoe minder insecten, vlinders en vogels. Om de biodiversiteit te herstellen wordt Nederland langzaam weer een beetje bloemrijker. Bloemen lokken insecten en insecten zijn vogelvoer. De akkerranden waar wij langs lopen zijn er een goed voorbeeld van. Zo eenvoudig kan het dus zijn. En eerlijk is eerlijk, ik word helemaal blij van zo’n kleurrijk veldboeket langs het (wandel)pad.

Stralend in het zonnetje
Stralend in het zonnetje

We naderen het bos en het einde van de route. Het laatste stuk voert over de Apostelweg, een fraai gelegen bospad aan de rand van de Sint Jansberg links en het Zevendal rechts van ons. Het dal ligt tussen de Sint Jansberg en de Mookerheide. 

Het Zevendal

In de voorlaatste ijstijd stroomde er smeltwater door het Zevendal richting de Maas. Het smeltwater kon vanwege de dikke ijslaag niet wegzinken in de bodem. Met het smeltwater spoelde er grond mee, waardoor een dal ontstond. Het Zevendal staat nu droog want de neerslag zakt gewoon de bodem in en er is geen smeltwater meer. Het dal dient niet meer als waterafvoer, vandaar dus de term droogdal.

Grote bomen hangen over het pad en zorgen voor een tunneleffect. Wij lopen lekker uit de zon en het levert mooie doorkijkjes op over het Zevendal. Hier en daar grazen een paar koeien maar veel zijn het er niet.

Blik over het Zevendal
Blik over het Zevendal

Dan zijn we terug in de bewoonde wereld. Het geluid van de provinciale weg komt dichterbij. We lopen naar het horecaplein van Plasmolen en genieten bij IJssalon Clevers van een welverdiende traktatie. Alleen daarom wil ik al naar Plasmolen ;-).

De leukste foto's

De HelbeekKijk die spiegeling in het waterDat ben ik . . .Wandelen in het bos van de Sint Jansberg-Er zijn heel veel wandelmogelijheden op de Sint Jansberg-Daar gaat-ieWij lopen met een omweg naar de spoeier in de verteHet KiekbergsepadHet graan is gedorst, vorige week stond het veld nog vol met korenaren-Wijngaard Klein Amerika-Nieuwe piloot-Even wachten . . .Oorlogsherinneringen, er is rondom Groesbeek veel gebeurd in de oorlogNatuurgebied Sint JansbergDe route van de Trage Tocht Plasmolen
Fotoalbum Trage Tocht Plasmolen

De Trage Tocht Plasmolen is een afwisselende wandeling op de grens van Limburg en Gelderland. Van begin tot het eind hebben we genoten van als het moois om ons heen. Water, bos, heuvels, wijngaarden en akkerland, de wandeling heeft het allemaal. Grandiose uitzichten en leuke doorkijkjes.

Zo gewoon en tegelijkertijd zo bijzonder.

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Datum wandeling
donderdag 30 juli 2020
Afstand
13 km
Kenmerken
Zandpadgarantie
Onverhard: 90% (Verhard: 10%)
Start- & eindpunt
  Parkeerplaats Muldershofweg, 6586 AD Plasmolen
Parkeren
Gratis parkeren bij startlocatie
Bereikbaarheid
Bushalte: Rijksweg/Witteweg
Horeca
In Plasmolen is ruime keuze aan horeca. IJssalon Clevers is onze favoriet.
Media
Uit de wandelgids
Wandelgids Wandelen in het Rijk van Nijmegen
Ons binnenste buitenland, zo wordt het Rijk van Nijmegen ook wel genoemd. Een land met hoge heuvels en lage uiterwaarden op de rand van Duitsland. Een land met bossen, verstilde vennen, steile heuvels, uitgestrekte heidevelden, glooiende velden en polders rondom de Waal.

T!PJe vind alle Trage Tochten op Wandelzoekpagina.nl. De routes zijn voorzien van een .gpx track, een routebeschrijving, een topografische kaart en achtergrondinformatie. Voor slechts 13,49 per jaar heb je een abonnement op Trage Tochten (én Groene Wissels). Een losse Trage Tocht kost 2,49.

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle
-10 stadswandelingen-

Volgend bericht »

Trage Tocht Wellerlooi
-Wandelen door de Maasduinen-

Leuk als je reageert  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

 

(€) - Dit blog bevat affiliatelinks. Als jij iets koopt via een affiliatelink, krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra's.