Home > Walk of Wisdom

Walk of Wisdom

De eerste stap gezet

Walk of Wisdom - De eerste stap gezet

De Walk of Wisdom, wat is dat ?? Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Op internet kom ik steeds vaker berichten tegen over deze Nederlandse Pelgrimsroute. Mijn interesse is gewekt en al snel weet ik dat ik de Walk of Wisdom ga lopen. Het startpakket is inmiddels binnen, de datum is geprikt. De eerste stap is gezet voor mijn Walk of Wisdom.

12 mei 2016 • Wandelpaden Gelderland

Een eigentijdse pelgrimsroute

De Walk of Wisdom is een eigentijdse pelgrimsroute van 136 km. lang. Het is de eerste pelgrimsroute ter wereld die onafhankelijk is van een religie of politieke ideologie. Begin- en eindpunt is de Stevenskerk in Nijmegen. De route loopt in een grote cirkel rondom Nijmegen. De Walk of Wisdom is in juni 2015 geopend.

Het startpakket bestaat uit een routegids, een pelgrimsveter, het icoon, een afvalzakje en een handleiding voor de moderne pelgrim. Ik wordt er helemaal enthousiast van en prik gelijk een datum. Ik stap uit mijn 'veilige' comfort zone en ga op 26 mei a.s. alleen met mezelf een paar dagen achter elkaar op pad.

De Pelgrimsveter

p>De leren pelgrimsveter uit het startpakket kan ik als armband om mijn pols doen, maar net zo goed aan mijn rugtas vastmaken. Aan de veter zit een rood metalen vogelringetje met daarop het jaartal (2016) en mijn inschrijfnummer (633). Bij de start word ik ingeschreven in het pelgrimslogboek van de Stevenskerk. Tijdens de pelgrimstocht kun je 11 vogelringetjes bij elkaar wandelen en aan de veter vastmaken. In elke doortochtgemeente krijg je een ringetje met daarop de desbetreffende plaatsnaam. De 11 ringetjes bij elkaar zijn het bewijs dat je de hele route van de Walk of Wisdom hebt gelopen. Ik vind dit hartstikke origineel.

De Pelgrimsveter & Het Icoon
De Pelgrimsveter & Het Icoon

Het Icoon

In het startpakket zit ook het pelgrimsicoon 'De Pelgrim', die ik aan mijn rugtas ga vastmaken. Hiermee laat je zien dat je de Walk of Wisdom loopt (of hebt gelopen). Dit 'icoon' is tevens het symbool dat onderweg gebruikt wordt voor de routemarkering. De gedachte achter dit icoon is dat alle mensen een 'zaailing' van de aarde zijn met allemaal een eigen, unieke kiemkracht.

Het afvalzakje

Het afvalzakje is bestemd voor zwerfafval. De bedoeling is dat als iedereen wat troep meeneemt, de wereld gelijk een klein stukje mooier wordt. Hoe simpel kan het zijn. Mijn eigen afval neem ik altijd mee (niet alleen tijdens het wandelen) en dat gooi ik in de eerste de beste prullenbak die ik tegenkom. Helaas, onderweg ligt enorm veel zwerfafval en voor mij is dat wandelergernis nummer 1. Ik heb een eigen virtuele kliko gemaakt, waar ik al het afval dump.

Telefoon en internet uit

Pelgrims wordt gevraagd om telefoon en internet helemaal uit te zetten; het 'moderne vasten'. Het is een manier van bezinning en onthaasting. Even je eigen batterij opladen, zonder allerlei overbodige informatie.

"De ervaring om telefoon en internet uit te zetten, is een bijzondere geworden. Een ervaring die je in staat stelt voor een aantal dagen diep bij jezelf naar binnen te gaan. Het is de moeite waard die ervaring te koesteren ."- Uit het Pelgrimsboekje -

Zo moeilijk kan dat toch niet zijn . . . ?!?!

Helemaal zonder telefoon doe ik niet. Ik wil simpelweg bereikbaar blijven voor het thuisfront. Ik neem daarom mijn antieke Nokia mee en ga internetvasten. Geen facebook, geen twitter, geen WhatsApp, geen instagram en geen e-mail. Gelukkig blijf ik geen weken van huis ;-).

Een kleine handleiding voor de Walk of Wisdom
Een kleine handleiding voor de Walk of Wisdom

De route van de Walk of Wisdom

De totale route is 136 km. lang en loopt door 2 landen (Nederland & Duitsland), 3 provincies (Gelderland, Limburg & Noord-Brabant), 11 gemeenten (Berg en Dal, Kranenburg, Gennep, Mook en Middelaar, Heumen, Grave, Oss, Wijchen, Druten, Beuningen & Nijmegen) en heel veel dorpen.

Hoe je de Walk of Wisdom loopt maakt niet uit. Je kunt, als een echte pelgrim, de 136 km. in één keer lopen en hiervoor alle tijd nemen die je zelf wilt. Je kunt ook na iedere etappe naar huis gaan en pas een week later weer een volgende etappe wandelen. Je bent hier helemaal vrij in, afhankelijk van je eigen (on)mogelijkheden. Je bepaalt zelf datum en tempo van je eigen Walk of Wisdom.

Wat is wijsheid ?

Tja . . . op deze vraag heb ik geen antwoord, ik heb de wijsheid niet in pacht. Maar wijsheid komt met de jaren (net als grijze haren) . . . Ik ben heel benieuwd wat de Walk of Wisdom mij gaat brengen . . . !!

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Kampinatocht Boxtel
-WSV De Keistampers-

Volgend bericht »

Walk of Wisdom
-Klaar voor de start-

2 Reacties

Berend  -  12-05-2016 @ 21:41:20  -

Mirjam
Ik wens je een goede en gezegende pelgrimage.
Groet
Berend

Mirjam  -  15-05-2016 @ 09:46:29  -

Dank je wel Berend. Ik ga ervoor en heb er veel zin in !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.