Home > Santiago de Compostela: Villafranca del Bierzo - Hospital

Santiago de Compostela: Villafranca del Bierzo - Hospital

Santiago de Compostela: Villafranca del Bierzo - Hospital -

De 25-ste etappe loopt van Villafranca del Bierzo naar O Cebreiro over een afstand van 28 kilometer. Maar in O Cebreiro is slechts één (bijna) volle albergue. John neemt het zekere voor het onzekere en wandelt verder naar Hospital (de la Condesa) en zo komt zijn dagtotaal uit op 37 hele kilometers.

21 mei 2018 • Santiago de Compostela

Gisteravond was het nog lang gezellig, John lag pas na 23:00 uur in bed. Hij heeft gezellig zitten kletsen met mede-pelgrims, hartstikke relaxed. Gister was een topdag !!

Brug over de rivier, bij het verlaten van Villafranca del Bierzo
Brug over de rivier, bij het verlaten van Villafranca del Bierzo

Tja, dan weet je dat het vandaag alleen maar minder is. De route is de moeite waard, ook al loopt deze een lang stuk langs de N-6. Ooit was dit een levensgevaarlijke verkeersweg die pelgrims met het (vracht)verkeer deelden. Nu is er een nieuwe snelweg (hoog in de lucht) en hebben pelgrims een eigen pad over de voormalige vluchtstrook.

John passeert veel kleine bergdorpjes en er is genoeg te zien. Hij verlaat de provincie Castilië en León en komt in de provincie Galicië, de provincie waar Santiago de Compostela ligt.

Het is al met al een behoorlijk pittige etappe. Het weer is omgeslagen, dus lang niet zo mooi als gister (en als bij ons thuis).

Nog 160.9 kilometer naar Santiago
Nog 160.9 kilometer naar Santiago

Eindbestemming O Cebreiro, of toch niet . . .

John wil overnachten in O Cebreiro. Eenmaal ter plekke staat er een lange rij pelgrims die allemaal willen slapen in de enige albergue die het dorp rijk is. Hij schat dat er minstens 50 wachtenden voor hem zijn en het schiet totaal niet op. Daar blijft John niet op wachten. Er zijn twee opties: 2,5 kilometer terug wandelen naar de albergue die hij eerder gezien heeft of doorlopen naar het volgende dorp.

Hij kiest voor het laatste en wandelt verder. Hij heeft er al 28 kilometer opzitten, een paar kilometer meer of minder maakt niet uit. Voor het eerst lukt het niet om snel een bed te vinden. In het volgende dorpje is alles vol en er zit niets anders op dan nog een dorp verder te stappen.

Daar boven in de bergen . . .
Daar boven in de bergen . . .

Ondertussen gaat het zachtjes regenen en het wandelpad wordt nat en glibberig. Er ontstaat een soort geul waardoor het water naar beneden loopt. De geul loopt al snel over. John moet goed uitkijken en over de plassen heen springen. Hij trekt net op tijd zijn regenbroek aan, zijn regenjas zit ergens onder in zijn rugzak, ver weg gestopt.

Bijzondere tegenliggers op de Camino
Bijzondere tegenliggers op de Camino

Dan houdt het op met zachtjes regenen en komt het water met bakken uit de hemel. Het is noodweer met veel hagel, regen en wind.

Hospital de la Condesa

In het derde dorp is nog wel plek voor een bijna doorweekte pelgrim. John heeft niet veel keuze en slaapt vannacht wederom in een slaapfabriek. Hij ziet het niet zitten om in de regen nog een dorp verder te lopen, bovendien heeft hij er nu 37 kilometer op zitten. Het is goed zo.

John slaat de was een keertje over. Hopelijk drogen zijn kleren vannacht, jas en shirt zijn kleddernat. Zijn schoenen zijn gelukkig niet doorweekt. In zijn rugzak zitten droge kleren voor 's avonds en 's nachts. Als het niet anders kan trekt hij morgenochtend gewoon zijn natte goed weer aan, zodat zijn droge kleren droog blijven. Dat klinkt misschien vreemd, maar als het morgen weer regent (hopelijk niet) dan heeft het niet veel zin om droge kleren aan te trekken, die worden dan ook nat. Dus wat droog is, moet droog blijven, zodat je altijd wat droogs bij je hebt.

En misschien je regenjas niet onderin je rugzak verstoppen . . . ?!?!

Ondanks dat het vandaag een mindere dag is geweest, loopt John als een raket. Nog ongeveer 145 kilometer, een kwestie van 4 of 5 dagen. We tellen af.

Waar is John nu ??

John is in Hospital (de la Condesa)
John is in Hospital (de la Condesa)

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 25: Villafranca del Bierzo - Hospital
Datum wandeling
maandag 21 mei 2018
Afstand
37 km
Kenmerken
Startpunt
Villafranca del Bierzo
Eindpunt
Hospital

Meer wandelplezier

3 Reacties

Louise  -  22-05-2018 @ 07:32:38  -

Jeetje John wat ga je hard! Super knap we (ik) doen het je niet na. Heel veel succes nog en hopelijk schijnt vandaag de zon weer, en is het droog! En voordat je het weet slaap je weer heerlijk in je eigen bedje 😊 groetjes de Nappies

Joop en Lida  -  22-05-2018 @ 08:44:51  -

Goedemorgen John en Mirjam,
Wat kan die man lopen en het lijkt of het hem geen moeite kost. Nou heb je al doorgegeven in Santiago de Compostela dat ze de BBQ alvast aansteken! Ik kom eraaaaaaaaaaaan.
Wij hopen dat de laatste etappes goed verlopen en dat je ervan geniet.
Veel wandelplezier.

Ben  -  22-05-2018 @ 21:28:03  -

Ik zei gisteren nog, Neem de Camino Duro direct na de brug dorp uit omhoog..... eigenwijsje  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.