Home > Santiago de Compostela: El Acebo - Villafranca del Bierzo

Santiago de Compostela: El Acebo - Villafranca del Bierzo

Santiago de Compostela: El Acebo - Villafranca del Bierzo -

De 24-ste etappe alweer van de Camino de Santiago, voert van El Acebo naar Villafranca del Bierzo. Het is een lange etappe van bijna 40 kilometer. -Het was gewoon een leuke dag-, aldus John.

21 mei 2018 • Santiago de Compostela

Het slapen is toch wel een dingetje

Het slapen is ondertussen wel een dingetje geworden. John is het wandelen nog lang niet zat, hij loopt prima en het gaat heel makkelijk. Van het slapen in de albergues heeft hij schoongenoeg. Hij slaapt slecht. Dat er anderen op de slaapzaal slapen vind hij niet erg, maar al die geluiden en het gesnurk. De rust is soms ver te zoeken. Tja, ook dat hoort bij de Camino, het accepteren van andere pelgrims om je heen en hun gewoontes.

Als je in dit tempo doorloopt, ben je over een paar dagen alweer thuis !!![ Mirjam ]

Ook vandaag vertrekt John bijtijds vanuit El Acebo. Het eerste stuk is een flinke afdaling, gevolgd door een pad met grote keien. Het is oppassen geblazen, want het kan zomaar het einde van je Camino betekenen. Zo ver laat John het gelukkig niet komen.

Over deze oude brug over de Rio Boeza wandel je Ponferrado binnen
Over deze oude brug over de Rio Boeza wandel je Ponferrado binnen

Ponferrada

Het is inmiddels behoorlijk warm geworden, dus de jas mag uit. John treft het met het weer. Alles ziet er anders uit als de zon schijnt, ook in Spanje. In Ponferrada is het de hoogste tijd voor een ontbijt.

Het kasteel van de tempeliers in Ponferrada
Het kasteel van de tempeliers in Ponferrada

Ponferrada is de laatste grotere plaats op de route naar Santiago de Compostella, er is genoeg te zien om te bewonderen. Hier loopt hij een leuke Nederlandse meid achterop. Ja ja . . .

Ze vertelt hem dat ze uit Bordeaux is komen lopen. In Frankrijk is het veel rustiger met pelgrims dan in Spanje, een wereld van verschil. De eerste 10 dagen in Frankrijk is zij slechts 3 pelgrims tegen gekomen. In Spanje is het een komen en gaan van pelgrims. Ook deze leuke dame slaapt slecht in de albergues, dus John is niet de enige. Het was gezellig en na een uurtje scheiden hun wegen.

Castillo de los Templarios in Ponferrada
Castillo de los Templarios in Ponferrada

In Ponferrada is het lastig om de pijlen te volgen, hier en daar ontbreekt er eentje omdat er aan de weg gewerkt wordt. John wandelt dan een stukje samen met een Deense meneer. Samen vragen ze de weg aan een Spanjaard, daar worden ze niet wijzer van, ze begrijpen er niets van. Uiteindelijk komt het helemaal goed, zoals het hoort op de Camino.

Cacabelos

John vind de route steeds leuker worden en de kilometers schieten onder hem door. In Cacabelos bezoekt hij een klein kerkje. De vriendelijke meneer wil graag met hem op de foto in ruil voor een stempel in zijn pelgrimspaspoort.

Kerkje in Cacabelos Leuke ontmoeteing in de kerk van Cacabelos in de kerk van Cacabelos
John bezoekt het kerkje in Cacabelos

De hele wereld wandelt de Camino

Vandaag is John veel mensen tegen gekomen, het is veel te gezellig onderweg. Hij maakt een praatje met een Engelsman en twee echtparen uit Duitsland. Van één van hen krijgt hij Nederlandse Wilhelmina pepermuntjes.

Het laatste stuk wandelt hij samen met een meisje uit Korea. Ze vertelt honderd-uit over haar familie en de Camino. John vind deze giechelkont wel gezellig en de laatste 10 kilometer naar Villafranca del Bierzo zijn zo voorbij. Het meisje slaapt in een andere albergue dan John, Koreaanse vriendinnen wachten op haar.

De Koreaanse vriendin
De Koreaanse vriendin

Villafranca del Bierzo

John logeert vannacht in een echte Spaanse albergue in Villafranca del Bierzo. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan maar het is er superleuk. Douche en het toilet hebben geen deuren, alleen plastic gordijntjes. Iedereen in de albergue doet zijn eigen ding; wat drinken, kaarten, verhaaltje schrijven of even slapen voor het eten.

Ingang van de albergue De tafel is gedekt voor het avondeten Oeps . . . hier heeft de tijd stil gestaan en is de privacy ver te zoeken
Albergue Ave Fenix in Villafranca del Bierzo

Het avondeten is pas om 20:00 uur. Het pelgrimsmenu smaakt prima; groentensoep, salade, spaghetti bolognese met ham-kaas en een krokante korst, stukje worst en een toetje. John moet eerst uitbuiken voordat hij zijn bed op zoekt.

"Het is een mooie dag om op terug te kijken"

John heeft veel kilometers gemaakt. Nog maar 182 kilometer naar Santiago. Hij gaat snel, sneller dan verwacht !!

Waar is John nu ??

John is in Villafranca del Bierzo
John is in Villafranca del Bierzo

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 24: El Acebo - Villafranca del Bierzo
Datum wandeling
zondag 20 mei 2018
Afstand
40 km
Kenmerken
Startpunt
Eindpunt
Villafranca del Bierzo
Media

Meer wandelplezier

4 Reacties

Coby  -  21-05-2018 @ 09:16:04  -

Wat een leuk verslag weer en om te lezen. Je moet schrijfster worden. En een toilet zonder deur dat klinkt bekend😄 John je gaat als een speer. Petje af hoor. Scces de komende dagen💪

Xandra  -  21-05-2018 @ 20:58:35  -

Mirjam heb je je ticket al geboekt?
Hij gaat zo snel..
Heel leuk om hem zo te kunnen volgen.

Mirjam  -  21-05-2018 @ 22:47:25  -

Nee Xandra, nog niet. Hij is veel sneller dan verwacht, ik heb geen vrij . . . 🤔

Ben  -  22-05-2018 @ 14:56:36  -

Wat een kanjer is die John toch.... een voorbeeld voor ieder. Was niet typisch Spaanse albergue, maar hippie tent.
Morgen wel de Camino Duro nemen, na de rivier dorp uit naar boven en niet beneden langs de grote weg...gratis tip  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Reizen algemeen