Home > Santiago de Compostela: Tosantos - Cardenuela Riopico

Santiago de Compostela: Tosantos - Cardenuela Riopico

Santiago de Compostela: Tosantos - Cardenuela Riopico -

Een nieuwe dag met nieuwe kansen. De route voert van Tosantos naar Cardeñuela Riopico. Een mooie naam voor een heel klein dorpje met slechts 128 inwoners. John gaat goed en is alweer 34 kilometer dichter bij Santiago . . .

10 mei 2018 • Santiago de Compostela

Zoals elke dag stapt John bijtijds uit bed. De meeste pelgrims pakken hun spullen in terwijl het nog donker is op de kamer. John vind dat niks en doet het licht aan. Oeps, dat wordt niet gewaardeerd en hij krijgt veel commentaar.

Dit keer ontbijt hij in de albergue. Voordat hij vertrekt gaat hij eerst op de foto met het karretje van Joop, over 30 jaar wandelt John ook zo naar Santiago.

Nog even op de foto met het karretje van Joop uit Oisterwijk
Nog even op de foto met het karretje van Joop uit Oisterwijk

Eenmaal op pad is het rustig met pelgrims.

"Ben ik nou zo vroeg . . . of de anderen zo laat ?!?!"

Het wandelen gaat hartstikke goed en John went snel aan de kuitenbijters. Hij loopt gewoon makkelijk maar dat wist ik al langer.

Monument voor oorlogsslachtoffers van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) - Monumento de Los Caídos
Monument voor oorlogsslachtoffers van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) - Monumento de Los Caídos

Volgens het boekje is San Juan de Ortega de volgende etappeplaats. John is daar alweer super vroeg en hij wandelt nog even 12,5 kilometer verder naar Cardeñuela Riopico (of all places). Ik zei het al eerder, John wandelt zijn eigen pad en maakt zijn etappes net zo lang (of kort) als hij op dat moment zelf wil en kan.

De omgeving van San Juan de Ortega was vroeger berucht en gevaarlijk. Pelgrims werden er vaak door struikrovers en ander gespuis beroofd. Nu is dat niet meer het geval en is het mooi wandelen door het Spaanse landschap.

Het spaanse landschap
Het spaanse landschap

"No hay camino que no tenga fin"
     "Er is geen pad dat geen einde kent"- Sëneca -

BoomSierKunst - Gekkigheid onderweg

Atapuerca

Dan komt John in het plaatsje Atapuerca en daar is genoeg te zien. Als eerste staan er een aantal stenen (menhirs) in het veld ter herinnering aan de veldslag die hier in het jaar 1053 is geleverd. Twee Spaanse broers streden destijds met elkaar om de macht over Noord-Spanje.

De archeologische opgravingen van Atapuerca zijn bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In 1997 vond men er botten van de homo antecessor, de oudste bekende menselijke soort in West-Europa.

Archeoligische vindplaats van Atapuerca
Archeoligische vindplaats van Atapuerca

Leuk om te weten, John wandelt er gewoon verder, de heuvel op. Boven staat een reusachtig kruis. rondom het kruis liggen veel stenen. Pelgrims leggen er een steentje en laten hun ballast achter.

Even buiten Atapuerca staat een kruis op de heuvel
Even buiten Atapuerca staat een kruis op de heuvel

Cardeñuela Riopico

John nadert met rasse schreden het dorpje Cardeñuela Riopico. Hij vindt het welletjes en zoekt een albergue. Dat is niet moeilijk, een fraai beschilderde reclamebus geeft aan dat het slechts 250 meter wandelen is.

Reclame voor de albergue waar John overnacht
Reclame voor de albergue waar John overnacht

En er is nog plek genoeg en John begint zijn middagritueel: douchen, kleer wassen en drogen, relaxen, verslagje schrijven en eten. Het eten is overigens niet bijzonder; een salade met kip, frietjes en een toetje. Het vult wel.

De albergue in Cardeñuela Riopico
De albergue in Cardeñuela Riopico

Het is weer een prima wandeldag met veel kilometers. Zat er gister peper in het eten ofzo . . . ?!?! De volgende etappe is een korte voor John, ongeveer 17 kilometer tot Burgos. Hopelijk heeft John tijd om de stad te bekijken, er is meer dan wandelen alleen.

Waar is John nu ??

John is in Cardeñuela Riopico
John is in Cardeñuela Riopico

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 13: Tosantos - Cardeñuela Riopico
Datum wandeling
woensdag 9 mei 2018
Afstand
34 km
Kenmerken
Startpunt
Albergue Los Arancones, Tosantos
Eindpunt
Albergue Vía Minera, Cardeñuela Riopico

Meer wandelplezier

5 Reacties

Annet  -  10-05-2018 @ 11:08:41  -

Mooi hoor. John je gaat als een speer!
Knap hoor.

Herman  -  10-05-2018 @ 18:19:18  -

Geweldig John, alle lof en geniet, het is alles de moeite waard!!
Ik volg je op afstand, herman

Mirjam  -  10-05-2018 @ 19:38:46  -

Dank je wel Herman, ook namens John 😃

Mirjam Boumans  -  13-05-2018 @ 09:46:28  -

Weer een paar verslagen gelezen en wat gaat het allemaal goed, gelukkig maar. Het is ook prachtig lopen daar met die mooie uitzichten. Je maakt ook hele mooie foto’s. Nog veel succes verder op je Camino

Mirjam  -  13-05-2018 @ 13:12:28  -

Dank je wel Mirjam, ik vind het ook elke dag weer leuk om te lezen. Ik wacht echt op de foto's. Als thuisblijver ben ik er zo ook helemaal bij betrokken !!  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.