Home > Santiago de Compostela: Torres del Rio - Logrono

Santiago de Compostela: Torres del Rio - Logrono

Santiago de Compostela: Torres del Rio - Logrono -

Gister wandelde John van Torres del Rio naar Logroño, een kortere etappe van 20 kilometer. De eerste 10 kilometers waren mooi, over mooie paden en wegen. De volgende 10 waren aanzienlijk minder mooi, grotendeels over een industriegebied.

6 mei 2018 • Santiago de Compostela

Na het gebruikelijk ochtendritueel is het de hoogste tijd om weer op pad te gaan. Ook nu weer zonder ontbijt. Na enkele minuten passeert John de warme bakker die vers brood heeft gebakken. Jammie . . .

Fantastisch uitzicht bij zonsopkomst
Fantastisch uitzicht bij zonsopkomst
Een oudere Spaanse dame langs de weg verkoopt allerlei spulletjes
Een oudere Spaanse dame langs de weg verkoopt allerlei spulletjes

Later op de dag bezoekt John de plaatselijke supermarkt van het dorpje Viana en ook daar koopt hij vers brood, dit keer met lekkere vleeswaren. Zijn lunch is weer geregeld.

Genieten van het Spaanse landschap
Genieten van het Spaanse landschap

De eerste 10 kilometer van de route gaan snel voorbij, het is mooi wandelen. Er is genoeg te zien.

Een mooie weg in de bergen
Een mooie weg in de bergen

John wandelt wederom samen met Mathieu. Mathieu komt uit België en spreekt Nederlands (of Vlaams). Wel zo makkelijk als je beiden dezelfde taal spreekt.

Typisch Spaanse tuin, ziet er hartstikke vrolijk uit . . .
Typisch Spaanse tuin, ziet er hartstikke vrolijk uit . . .

Later op de dag raakt John aan de praat met een Nederlandse pelgrimster. Ook zij is blij dat ze even haar eigen moedertaal kan spreken.

Wat is het woord voor een vrouwelijke pelgrim ??

Mooi plaatje langs het water met kleine watervalletjes
Mooi plaatje langs het water met kleine watervalletjes

Het pelgrimspaspoort - Credencial del Peregrino

John heeft een pelgrimspaspoort op zak. De Credencial del Peregrino, is de geloofsbrief van de pelgrim. Als pelgrim heb je dit persoonlijke document beslist nodig want hiermee ben je herkenbaar als pelgrim. Met een pelgrimspaspoort wordt je toegelaten tot de albergues op de route naar Santiago de Compostela. Onderweg kun je overal een stempel laten zetten in je pelgrimspaspoort. In elke albergue krijg je een stempel en ook in de kerken kun je een stempel vragen. Als je wilt kun je tientallen stempels per dag scoren en kun je het zo gek maken als je wilt.

De stempels in zijn pelgrimspaspoort
De stempels in zijn pelgrimspaspoort

Het is wel de bedoeling dat je minimaal 1 stempel per dag (etappe) hebt en de laatste 100 kilometer zelfs 2 stempels per dag. In Santiago is je pelgrimspaspoort het bewijs dat je de pelgrimstocht naar Santiago hebt volbracht. Bij het pelgrimskantoor (Oficina de Acogido del Peregrino) kun je vervolgens je Compostela ophalen.

De Compostela is het certificaat die je krijgt van het Pelgrims kantoor. Om er een te mogen krijgen, moet je minimaal de laatste 100 km (lopend) of 200 km (fietsend/te paard) van de Camino hebben gelopen. Je zal op het kantoor je pelgrimspaspoort moeten laten zien zodat ze aan de hand van de stempels kunnen checken dat je aan de voorwaarden hebt voldaan. Bron: CaminoComfort

In Nederland kun je je Compostela registreren. Je naam wordt opgenomen in het Compostelaregister en vermeld in de Jacobsstaf (De Jacobsstaf is het kwartaalmagazine van het genootschap van Sint Jacob.).

In Santiago kun je daarnaast nog een afstandscertificaat (certificado de distancia) kopen. Hierop staat de datum en plaats van vertrek, de gekozen route, het aantal gewandelde kilometers en de aankomstdatum in Santiago de Compostela.

Heilige Birgitta van Zweden, de beschermvrouw van de pelgrims
Heilige Birgitta van Zweden, de beschermvrouw van de pelgrims

Logroño

De laatste 10 kilometer naar Logroño zijn aanzienlijk minder mooi om te wandelen. Grotendeels langs en over een industrieterrein en dat kan John totaal niet bekoren.

Eenmaal in Logroño begint het volgende dagelijkse ritueel: het zoeken/vinden van een redelijke, liefst goede, albergue. Het zoeken duurt meestal niet lang. John heeft alleen nog 20 wachtenden voor hem bij het inschrijven, hij is nooit alleen.

Een mooi kerkje in Logroño met een overdaad aan goud
Een mooi kerkje in Logroño met een overdaad aan goud

Het is tenslotte mijn Camino

Morgen (dus eigenlijk vandaag) wacht een pittige wandeling. John wandelt van Logroño naar Nájera. Een lange etappe van bijna 31 kilometer met een paar aardige kuitenbijters. Hij wandelt een dagje alleen, hij wil zijn eigen gang gaan. Ook dat moet kunnen.

 
 

Waar is John nu ??

John is in Logroño
John is in Logroño

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 9: Torres del Rio - Logroño
Datum wandeling
zaterdag 5 mei 2018
Afstand
20 km
Kenmerken
Startpunt
Torres del Rio
Eindpunt
Logroño

Meer wandelplezier

1 Reactie

Annet  -  06-05-2018 @ 15:08:14  -

Ja ja weer goed gelopen.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

Campspace