Home > Santiago de Compostela: Roncesvalles - Larrasoaña

Santiago de Compostela: Roncesvalles - Larrasoaña

Santiago de Compostela: Roncesvalles - Larrasoaña -

De route van vandaag loopt van Roncesvalles naar Larrasoaña, een wandeling van ruim 27 kilometer. Een groene etappe met bospaden, verharde weggetjes met veel stenen en soms over de gewone weg. Geen moeilijke route, wel veel bergafwaarts met venijnige stukken. -Hoe dan ook weer de moeite waard-, aldus John.

30 april 2018 • Santiago de Compostela

John gaat om 7:30 uur wandelen. Net buiten Roncesvalles is het eerste fotomoment, hier gaat iedere pelgrim op de foto. Nog 790 kilometer naar Santiago de Compostela. Je bent er bijna, maar nog niet helemaal !!

De kerk in Burguete
De kerk in Burguete

De dag begint rustig met een afdaling naar Burguete en Espina, gevolgd door een klim over de pas van Mezkiritz. John vindt het geen lastige route maar het is wel oppassen geblazen. Op sommige plekken is het nat en glad en je moet goed uitkijken voor losliggende keien.

Het is een mooie route, niet al te moeilijk
Het is een mooie route, niet al te moeilijk

John is hartstikke blij met zijn wandelstokken, die hebben hun geld nu al opgebracht. Hij gebruikt ze veelvuldig, ze geven veel steun op lastige stukken. 90% van de wandelaars loopt met stokken.

Volgens John is dit ons nieuwe huis in Spanje ;-)
Volgens John is dit ons nieuwe huis in Spanje ;-)

Internationaal gezelschap op de Camino

John wandelt alleen maar eigenlijk ben je nooit alleen op de Camino. Onderweg en in de albergues kom je alle nationaliteiten tegen. Bij het ontbijt vanmorgen heeft John de praat met mensen uit Zuid-Afrika, die spreken gelukkig ook een soort Nederlands. Met handen en voeten lukt het John om een gesprek te voeren en hij begrijpt steeds beter wat iedereen vertelt.

Je bent nooit alleen
Je bent nooit alleen

Onderweg ontmoet hij een Koreaans meisje. Zij heeft als au-pair in Spijkenisse gewerkt en spreekt behoorlijk Nederlands. Met haar wandelt hij ruim anderhalf uur samen naar het volgende dorp. Daar neemt hij afscheid van haar want de Koreaanse heeft een ander wandeltempo. Dit soort ontmoetingen vindt John helemaal leuk.

Dorp op de route, ik denk Zubiri
Dorp op de route, ik denk Zubiri

Larrasoaña

Het dorp Zubiri is na bijna 22 kilometer één van de etappeplaatsen op de Camino. John loopt lekker en loopt ruim 5 kilometer verder naar het dorpje Larrasoaña. Eenmaal in het dorp gaat hij op zoek naar een slaapplaats maar dat valt tegen. Bijna alles is vol. Morgen is het een nationale feestdag in Spanje (en de rest van Europa behalve in Nederland). Veel Spanjaarden zijn een paar dagen vrij vanwege de dag van de arbeid - Fiesta del Trabajo.

Hier mag John vannacht slapen, geen idee in welk bed ?!?!
Hier mag John vannacht slapen, geen idee in welk bed ?!?!

In de enige albergue waar nog en plekje over is, slaapt John vannacht. Hij deelt de kleine vierpersoonskamer met 2 (mogelijk 3) dames. Een Japanse van 60+ en een Deense dame van rond de 30. Het is het slechtste bed dat hij tot nu toe getroffen heeft. Er is geen Wifi, de douche is klein en vies. Tja, voor € 6,00 per nacht mag je niet teveel verwachten. Het is en blijft elke avond een verrrassing waar je terecht komt. Misschien maakt het gezelschap nog iets goed

In het dorp koopt John in de plaatselijke supermarkt wat te eten voor morgen. Vanwege de Fiesta del Trabajo zijn veel winkels morgen gesloten en je moet toch eten. Bij de supermarkt is een terras waar je even kunt zitten om je zojuist gekochte dingen op te eten. En ook niet onbelangrijk, er is Wifi !!

Klein buitje tussendoor, kort en krachtig
Klein buitje tussendoor, kort en krachtig

Het is de hele dag lekker wandelweer geweest met af en toe zelfs de zon !! Maar onderweg naar het restaurant barst de hagelbui los, heel kort en krachtig.

Tijdens het pelgrimsmenu van de dag (eten wat de pot schaft) zit hij aan tafel met een o.a. Braziliaan, een Amerikaan (niet de snurker), een Engelsman, twee Fransen en het Deense meisje. Wederom een internationaal gezelschap !!

Internationaal gezelschap aan het pelgrimsmenu van de dag.
Internationaal gezelschap aan het pelgrimsmenu van de dag.

John heeft een prima wandeldag gehad, gewoon goed en lekker gelopen. Zijn broek is weer hartstikke smerig en zo te zien op de foto zijn schoenen ook. Morgen trekt hij die vuile broek gewoon weer aan, hij wordt waarschijnlijk nog wat viezer. Zonde om dan je schone broek ook vies te maken.

Morgen wandelt John vanuit Larrasoaña naar Pamplona, de stad van de stierenrennen en -gevechten. Pamplona is de eerste (grote) stad op de route. Ik ben benieuwd ?!?!

Waar is John nu ??

John is in Larrasoaña
John is in Larrasoaña

ALLES OP EEN RIJTJE

Wandeling (route)
Dag 4: Roncesvalles - Larrasoaña
Datum wandeling
maandag 30 april 2018
Afstand
22 km
Kenmerken
Startpunt
Roncesvalles
Eindpunt
Larrasoaiña

Meer wandelplezier

« Vorig bericht

Stadswandeling Brussel

5 Reacties

Annet  -  01-05-2018 @ 07:15:27  -

Mooie wandelroute. Dit doet John goed.🎉

Ina Bouhuijzen   -  01-05-2018 @ 10:58:57  -

Geweldig te lezen en te zien al die plaatsen waar ik ook ben geweest! En ja.. Pamplona is een heel mooie stad. Hij moet ook echt even kijken op de Plaza de Santiago! Wandel ze John!!

Irma Mayr  -  01-05-2018 @ 16:22:40  -

Het is super leuk om te lezen wat John allemaal mee maakt!
Zo blijven wij allemaal goed op de hoogte. Het ziet er mooi uit, alleen maar hopen dat het weer nu wat mooier wordt....
Succes!!!!

Louise  -  01-05-2018 @ 21:45:41  -

John, volgens mij heb je het helemaal naar je zin, en Mirjam leeft op afstand met je mee (net als wij)! We blijven dankzij de app en Facebook helemaal op de hoogte, hartstikke leuk 👍🏻 succes.

Toni  -  06-05-2018 @ 21:04:59  -

Hoi John. Wat ben je goed bezig. RESPECT MAN. geniet er van.  Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.